Anmeldelse: Bugs

Insekter og mad er svære ved at forene. I Hagen Hasselbalchs klassiske dokumentar (og antinazisitiske allegori) fra 1945, "Kornet er i fare", udgør kornsnudebillen (de tyske tropper) den største trussel mod vores fødevareproduktion (den danske levevis). Landbruget (og samfundet) står heldigvis ikke i den samme situation i dag, men vi er stadigt udfordret, når det kommer til at brødføde Jordens hastigt voksende befolkning. En mulig løsning er at gøre insekter til en del af vores kost, og det er, hvad den danske dokumentar "Bugs" har sat sig for at undersøge.

Instruktøren Andreas Johnsen har fulgt kokke og madforskere Josh Evans, Ben Reade og Roberto Flore fra Nordic Food Lab, der er grundlagt af Claus Meyer og René Redzepi fra restauranten Noma for at forske i fremtidens kulinariske oplevelser. De opsøger insektspisende kulturer i hele verden for at kortlægge og udforske, hvordan vi i Vesten bedst kan genoptage vores tabte traditioner for at tilberede og spise insekter. Bortset fra biavl er de nemlig stort set forsvundet med den industrialiserede fødevareproduktion.

Hvis du allerede har fået myrekryb af at læse dette, er det ikke overraskende. Vores distancerede forhold til insekter som enten skadelige eller farlige gør det nemt at synes, de er ulækre. Men der findes hobetal af spiselige insekter i verden, og selv nogle af de farligste, som de japanske kæmpehvepse, som Roberto og Josh nervøst indfanger i alkohollage, kan spises. Josh og Ben pointerer også fint i dokumentaren, at det blot er et spørgsmål om kulturel tilvænning, for hvis man tænker over det, er honning så ikke bare biernes opkast?

Med dette åbne og tabunedbrydende sind tager de unge, hippe forskere ud på en kulinarisk safari, der er gennemsyret af en lyst til at finde og eksperimentere. Derfor er det passende, at mens vi graver efter tykke termitdronninger og saftige honningmyrer i Afrika eller åbner trærødder for at finde smagfulde orme i Australien, så akkompagneres de flyvske, håndholdte billeder af avantgardistiske jazzkompositioner, der fint understreger følelserne af usikkerhed, men også stor glæde, som de madopdagelsesrejsende og vi oplever undervejs på deres rejser.

Det hele er dog ikke lutter insektlagkage, for hvor filmens første halvdel fokuserer på disse hvide mænds rejse igennem og tilegnelse af ukendte madkulturer, så vægter anden del et andet afgørende aspekt af fremtidens insektlandbrug: dets bæredygtighed. Som dokumentaren fint pointerer, løser insektlandbrug ikke fødevareproduktionens problemer, hvis det heller ikke er bæredygtigt, men desværre præsenteres denne problemstilling ikke så nuanceret. For ud over at opstille fødevaregiganter som fjenden og de avantgardistiske kokke som heltene kommer vi aldrig ind på, hvordan det overhovedet er muligt på industriel vis at producere insekter bæredygtigt.

"Bugs" er en vellavet dokumentarfilm, der bortset fra ikke at gå helt i dybden og at slutte meget pludseligt stiller meget relevante spørgsmål og fint præsenterer gode argumenter for at føje insekter til vores kost. Vigtigst af alt belyser den et yderst vigtigt emne om fremtidens fødevareproduktion, der kan have vidt omfattende konsekvenser for livet på Jorden, så i modsætning til "Kornet er i fare" bør vi ikke bare bekrige kornsnudebillen, men i stedet finde ud af, hvordan vi kan få den bedste smag frem i den.

Bugs