Anmeldelse: A Modern Man

Med tanke på det moderne samfund kunne "A Modern Man" ikke udkomme på et bedre tidspunkt.

Hvordan bliver man påvirket af succes? Hvordan er jagten på den, og kan det ende med at være det moderne menneskes største ulykke? Hvordan er det at leve under et succestyrani? Det er spørgsmål som disse, instruktøren Eva Mulvad stiller i dokumentaren "A Modern Man".

Gennem fire år har Mulvad fulgt den nu 31-årige Charlie Siem, der er verdenskendt som violinist og som model for internationale kampagner. Han har en meget succesfuld karriere, men hans liv er ikke perfekt. Som dokumentaren også selv kommer ind på, så er der en bagside af medaljen. De mange forventninger, hvor kun det perfekte er godt nok. Og den evige jagt på mere, selvom det virker, som om han har det hele.

Vi følger Siem gennem adskillige koncerter, modearrangementer, foto shoots og enkelte personlige begivenheder. Vi bliver vist hans succes, og hvordan han bærer sig ad i det offentlige rum, men Mulvad formår også at fange ham med paraderne nede.

Trods Siems luksusliv er det umuligt ikke at relatere sig til hans tanker om sig selv og sit liv. Hvad der forventes af en mand med en karriere som Siem, hvad der personligt må ofres, og hvordan man må holde masken og skjule sine følelser. Det bliver dog aldrig deprimerende, da der er humor og positive øjeblikke, men glansbilledet af succes bliver stadig dekonstrueret.

Balancen mellem at vise hans karriere og udforske hans personlige forhold er en anelse ujævn, og enkelte sektioner om hans karriere trækker lidt ud. Men når fokusset er rettet på hans personlige liv og ham selv som menneske, er dokumentaren unægtelig stærk. Disse øjeblikke er tankevækkende, fordi hvordan definerer vi det lykkelige liv og vores bedste selv? Hvordan kan man som menneske opnå det, som man gerne vil have? Der findes intet endegyldigt svar, hvilket Mulvad klogt nok har valgt at vise. Også selvom at Siem langsomt gennemgår en personlig udvikling under hele forløbet.

Med tanke på det moderne samfund kunne "A Modern Man" ikke udkomme på et bedre tidspunkt. Den stiller dybe og filosofiske spørgsmål om det gode liv, succesens effekt på individet og jagten på det. Det er ikke en perfekt dokumentar, men den efterlader et stort indtryk på én. Emnet er ikke just originalt, men det betyder ikke noget, når Mulvad (for det meste) har udstillet emnet så flot, som hun har formået her.

"A Modern Man" har DOXBIO-premiere 4. oktober.

A Modern Man