Moovy Exclusive: Oscar 2017 – And the Oscar goes to...

I aften rulles den røde løber ud foran Dolby Theatre i Hollywood – byen, hvor drømme bliver til på et splitsekund og knuses endnu hurtigere. Men denne søndag kommer der kun til at være tårer af glæde blandet med en hulens masse politiske taler, når de begærede kuverter én for én bliver åbnet af verdens største stjerner – foran verdens største stjerner. Alle håber på at tage den ekstra person med hjem, når aftenen er omme: statuetten, som siden 1929 har forgyldt kaminhylden hos filmfolk verden over.

Men hvem kommer til at tage de største Oscarpriser i år? Kommer den musikalske perle "La La Land" til at blive den mest forgyldte film nogensinde og slå film som "Titanic", "Ben Hur" og "Ringenes herre – Kongen vender tilbage" for flest vundne Oscars? Disse tre giganter vandt alle 11 Oscars, og "La La Land" har mulighed for at vinde 14.

Samtidig bliver det spændende at høre, hvordan takketalerne kommer til at udfolde sig. Hvor mange gange bliver der givet en reference til Donald Trump? Alt i alt er det en yderst spændende, talentfuld og stærk omgang Oscaruddeling, der venter. Og ikke mindst krydser vi alle fingre for, at Danmark vinder i bare en af de to kategorier vi er nomineret i! Hold øje med Bedste kortfilm og "Silent Nights"...

Jeg vil her give mine bud på, hvem der vinder årets Oscar-statuetter i de 24 kategorier.

Bedste film

"Arrival"

"Fences"

"Hacksaw Ridge"

"Hell or High Water"

"Hidden Figures"

"La La Land"

"Lion"

"Manchester by the Sea"

"Moonlight"

Vi lægger hårdt ud med den mest ventede pris af dem alle. Nemlig den for bedste film. Og her er det nærmest støbt i cement, at "La La Land" hiver prisen hjem. Den har vundet nærmest alt, hvad den kan vinde, blandt andet blev den den mest vindende film, når det kommer til Golden Globes-statuetter – nogensinde. Instruktøren Damien Chazelle har givet os en nostalgisk film, som giver både die hard musical-fans og dem, som ikke kan skille deres "West Side Story" fra deres "Sound of Music", en uforglemmelig kærlighedshistorie. Og det er netop kærligheden, som man kan mærke strømmer ud af filmen, der gør den så stærk i denne kategori. Det er en kærlighedshistorie til Los Angeles. Til musical-genren. Til filmmediet. Til dine sanser og til dit hjerte.

Ganske enkelt er det en kærlighedshistorie fra den kun 32-årige instruktør til os alle sammen – og vi takker ham for gaven med en statuette på søndag. Der er ganske enkelt ingen tvivl. En film som "Moonlight" giver "La La Land" tiltrængt kamp til stregen. Dette er også en kærlighedshistorie, men en mindre romantiseret en af slagsen. "Moonlight" rammer også lige i hjertet med sin homoseksuelle skæbnehistorie, og hvis nogen skal slå "La La Land" af pinden, bliver det den. Men det kommer den ikke til.

Vinder: "La La Land"

Outsider: "Moonlight"

Personlig favorit: "Lion"

Bedste instruktør

Damien Chazelle, "La La Land"

Barry Jenkins, "Moonlight"

Denis Villeneuve, "Arrival"

Kenneth Lonergan, "Manchester by the Sea"

Mel Gibson, "Hacksaw Ridge"

Som nævnt i den første forrige kategori så er Damien Chazelle vores allesammens yndlingsinstruktør lige nu, og for at være ærlig er det svært at se. hvem der skal slå denne Golden Globe/BAFTA/DGA-vindende instruktør af pinden. Lad os nu bare alle glæde os til at se denne talentfulde mand modtage sin Oscar for Bedste instruktør og nyde, at der findes mennesker ude i verdenen, som formår at sætte sig ned og skabe filmmagi for os dødelige. Men denne kategori er ikke helt fin i kanten efter min mening i år, da den bevidst har forbigået den debuterende australske instruktør Garth Davis, som gav mange tårer i øjnene med den sande historie "Lion". Her har den længe skandaleramte Mel Gibson fået en ufortjent plads.

Vinder: Damien Chazelle

Outsider: Ingen

Personlig favorit: Damien Chazelle

Bedste mandlige hovedrolle

Casey Affleck, "Manchester by the Sea"

Andrew Garfield, "Hacksaw Ridge"

Ryan Gosling, "La La Land"

Viggo Mortensen, "Captain Fantastic"

Denzel Washington, "Fences"

Se, denne kategori så ud til at være stensikker. For Casey Affleck har nemlig dét talent indenfor skuespil, som hans allerede Oscar-vindende storebror i den grad mangler. Og lillebror Afflecks sorgramte og sjælknusende præstation i det rystende drama "Manchester by the Sea" har ganske enkelt taget alle med storm. Okay, nærmest alle. For først kom Oscar-nomineringen, og så kom harmen! En række kritikere løftede deres fingre over, hvordan en så skandaleombrust mand på nogen måde kan fortjene en Oscar-nominering. Det, som har skabt denne kritik og plet på Casey Afflecks Oscar-nominering, er en sag, som startede tilbage i 2010, hvor to kvinder anmeldte ham for yderst ubehagelig og seksuel krænkende opførsel, mens han filmede Joaquin Phoenix' mockumentary "I'm Still Here". Anklagerne blev afregnet uden for retten, og Affleck fornægter stadig anklagerne.

Omend de er sande eller ej, er det svært at se, hvem der skal slå Casey Affleck af pinden. Han har allerede en Golden Globe og en BAFTA for sin præstation, så Oscaren skal nok gøre dem selskab. Om hans takketale vil adressere al denne polemik, som er omkring hans person lige nu, må vi vente at se med.

Vinder: Casey Affleck

Outsider: Denzel Washington ("Fences")

Personlig favorit: Viggo Mortensen ("Captain Fantastic")

Bedste kvindelige hovedrolle

Isabelle Huppert, "Elle"

Ruth Negga, "Loving"

Natalie Portman, "Jackie"

Emma Stone, "La La Land"

Meryl Streep, "Florence Foster Jenkins"

Dette er én af de kategorier, jeg som anmelder ser mest frem til. For hvor er dette dog et stærkt felt i år. I sammenligning med bedste mandlige hovedrolle, hvor der umuligt kommer til at ske nogen overraskelser, så pusler det mere i krogene i denne. Eller det håber jeg i hvert fald. For de fleste ser Emma Stone ud til at være den sikre hest at spille på til at tage Oscaren. Og ja, bevares. Hun har vundet utallige af priser for sin charmerende rolle som den unge kæmpende skuespillerinde overfor sin faste skuespillerkæreste Ryan Gosling i Oscar-darlingen "La La Land". Men hendes præstation er simpelthen ikke stærk nok til at tage Oscaren. Hvis hun vinder, er det, fordi tryllestøvet fra selve filmen er smittet af på Akademiet – og dermed rammer en ufortjent heldig Emma Stone.

De to egentlige favoritter burde være Natalie Portman, nomineret for sin skræmmende vellignende rolle som Jackie Kennedy i filmen "Jackie", og en allerede Golden Globe-belønnet Isabelle Huppert for sin rolle som Elle i filmen af samme navn. Disse to kvinder er desværre gledet i baggrunden i månederne op til Oscar-showet, netop fordi "La La Land" har tryllebundet anmeldere og publikum verden over. Af den grund tror jeg, at Emma Stone allerede har ryddet sin reol og gjort plads til den 34 centimeter høje gyldne figur. Men jeg slår fast hér, at det vil blive én af de mest ufortjente Oscar-vindere nogensinde. Meryl Streep er nomineret igen, men dette sker hvert år – gør det ikke?

Vinder: Emma Stone

BURDE vinde: Isabelle Huppert eller Natalie Portman

Personlig favorit: Ruth Negga ("Loving")

Bedste mandlige birolle

Mahershala Ali, "Moonlight"

Jeff Bridges, "Hell or High Water"

Lucas Hedges, "Manchester by the Sea"

Dev Patel, "Lion"

Michael Shannon, "Nocturnal Animals"

Sidste år havde vi et hashtag, som satte Oscar-showet i forkert lys. Nemlig #Oscarssowhite. Det betød, at der primært kun var hvide skuespillere nomineret i alle de store skuespilskategorier – og dermed, at showet var ekskluderende overfor sorte. I år har Akademiet virkelig lyttet til de sociale medier, for der er mulighed for, at tre afro-amerikanske skuespillere i år kan hive tre ud af fire priser hjem i de store kategorier. Lad os passende starte med den kategori, hvor det helt sikkert kommer til at ske. Mahershala Ali kaster lys over et spirende liv i dramaet "Moonlight", og selvom han ikke har meget skærmtid, er det hans præstation, som huskes. I forhold til de andre skuespillere i feltet er han storfavorit i en sådan grad, at man egentlig ikke kommer til at tænke på de andre.

Vinder: Mahershala Ali

Outsider: Michael Shannon ("Nocturnal Animals")

Personlig favorit: Mahershala Ali

Bedste kvindelige birolle

Viola Davis, "Fences"

Naomie Harris, "Moonlight"

Nicole Kidman, "Lion"

Octavia Spencer, "Hidden Figures"

Michelle Williams, "Manchester by the Sea"

Det samme kan siges om Viola Davis, som er nomineret for "Fences", og som har domineret den bedste kvindelige birollekategori, så længe jeg kan huske. Hun har også slået rekorden som den første afro-amerikanske skuespillerinde, som er blevet Oscar-nomineret tre gange. De to andre gange var i 2008 for filmen "Doubt og så i 2011 for hendes rolle i "The Help".

Men det er virkelig kvinderne, som rusker op i kategorierne i år. Ligesom med Bedste kvindelige hovedrolle er der mere chance for overraskelser hér end med mændene. Den Oscar-nominerede Heath Ledger, som vandt posthumt for sin rolle som Jokeren i "The Dark Knight", var gift med Michelle Williams – som er Oscar-nomineret for sin lille, men yderst følelsesmæssigt stærke rolle i "Manchester by the Sea". Og tag endelig ikke fejl. Hun kunne godt blive en overraskelse fremfor Viola Davis. Miss Monnypenny, Naomie Harris, er modbydelig i "Moonlight", og der er én vis scene i neonskær, som fik det til at risle koldt ned ad ryggen på mig. Jeg tror dog ikke, at den effekt har været stærk nok for dem, som egentlig kan bestemme vinderne – og derfor er Harris ikke ligeså stærk som Michelle Williams til at kæmpe mod Viola Davis. Men mon ikke den folkekære Viola Davis kommer til at stråle over dem alle?

Vinder: Viola Davis

Outsider: Michelle Williams ("Manchester by the Sea")

Personlig favorit: Naomie Harris ("Moonlight")

Vinderbud i de øvrige kategorier

Bedste originale manuskript

Vinder: "La La Land"

Outsider: "Manchester by the Sea"

Personlig favorit: "La La Land"

Bedste adapterede manuskript

Vinder: "Moonlight"

Outsider: "Lion"

Personlig favorit: "Lion"

Bedste animationsfilm

Vinder: "Zootropolis"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: "Zootropolis"

Bedste ikke-engelsksprogede film (Kom så Danmark!!)

Vinder: "Sælgeren", Iran

Outsider: "Min far Toni Erdmann", Tyskland

Personlig favorit: "Under sandet", Danmark

Bedste dokumentarfilm

Vinder: "OJ.: Made in America"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: "OJ.: Made in America"

Bedste klipning

Vinder: "La La Land"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: "La La Land"

Bedste originale musik

Vinder: "La La Land"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: "Jackie" og "Lion"

Bedste originale sang

Vinder: City of Stars, "La La Land"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: Ingen

Bedste lydklipning

Vinder: "La La Land"

Outsider: "Arrival"

Personlig favorit: "La La Land"

Bedste lydmixing

Vinder: "La La Land"

Outsider: "Arrival"

Personlig favorit: "La La Land"

Bedste scenografi

Vinder: "La La Land"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: "La La Land"

Bedste fotografering

Vinder: "La La Land"

Outsider: "Moonlight"

Personlig favorit: "La La Land"

Bedste makeup og hår

Vinder: "Star Trek Beyond"

Outsider: "En mand der hedder Ove"

Personlig favorit: "Suicide Squad" (kun pga. Harley Quinn)

Bedste kostumer

Vinder: "Fantastiske skabninger og hvor de findes"

Outsider: "La La Land"

Personlig favorit: "Jackie"

Bedste visuelle effekter

Vinder: "Junglebogen"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: "Junglebogen"

Bedste liveaction-kortfilm (KOM så Danmark. Denne her har vi størst chance for at vinde!)

Vinder: "Silent Nights"

Outsider: "Timecode"

Personlig favorit: "Silent Nights"

Bedste animerede kortfilm

Vinder: "Piper"

Outsider: Ingen

Personlig favorit: "Piper"

Bedste korte dokumentarfilm

Vinder: "The White Helmets"

Outsider: "Extremis"

Personlig favorit: "The White Helmets"

Se også: Moovy dækker Oscar-showet live og udlover præmier undervejs!

Kommentarer

Oscar 2017 – And the Oscar goes to...

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen