"Viften" er nomineret til Nordisk Råds Filmpris

Frederikke Aspöck og Anna Neyes anmelderroste film er årets danske kandidat til Nordisk Råds Filmpris 2023.

Det er en både morsom og dybt tragisk film, som i år repræsenterer Danmark i kampen om Nordisk Råds Filmpris. "Viften" beretter nemlig om et kapitel af den danske koloni- og slavefortid, der udspillede sig på de dansk-vestindiske øer i 1848. På absurdkomisk og rørende vis.

Filmen handler om de to veninder Anna og Petrine. De er begge farvede, men deres livsvilkår er meget forskellige – Anna er fri og bor hos generalguvernør Peter von Scholten på hans landsted, og Petrine er hendes elskede husholderske og slave.

Den danske jury udtaler: "Det er i sig selv ambitiøst at lave en film om et af de mest skammeligt underbelyste emner i danmarkshistorien, nemlig den danske slavehandel på De Vestindiske Øer. Men det er for alvor modigt at gøre det i en legesyg form, der blander satire og dramatisk alvor i skildringen af venskabet mellem to sorte kvinder af forskellig stand på Skt. Croix op til slaveoprøret i 1848."

Idékvinde og manuskriptforfatter Anna Neye skildrer, i alliance med instruktør Frederikke Aspöck, de gennemsyrende racistiske magtstrukturer i det danske kolonistyre med et skarpt blik. Indpakket i en imponerende æstetik, der understreger absurditeten i uhyrlighederne.

Sammen med Frederikke Aspöck og Anna Neye er også producerne Meta Louise Foldager Sørensen, Nina Leidersdorff og Pernille Munk Skydsgaard nomineret, idet prisen deles ligeligt mellem filmens instruktør, manuskriptforfatter og producenter.

Grønlandsk film med i feltet FOR FØRSTE GANG

Blandt årets kandidater er også den grønlandske thriller "Alanngutt Killinganni" af Malik Kleist. Det er første gang i filmprisens 21 år lange historie, at en grønlandsk film kommer i betragtning.

Kandidaterne til Nordisk Råds Filmpris 2023 er:

Danmark: "Viften" ("Empire") med instruktion af Frederikke Aspöck, manuskript af Anna Neye, produceret af Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff og Meta Louise Foldager Sørensen for Meta Film.

Finland:"Kupla" ("Bubble"), med instruktion af Aleksi Salmenperä, manuskript af Reeta Ruotsalainen og Aleksi Salmenperä, produceret af Minna Haapkylä for Rabbit Films.

Grønland: "Alanngut Killinganni" ("The Edge of the Shadows") med manuskript og instruktion af Malik Kleist, produceret af Nina Paninnguaq Skydsbjerg for PaniNoir / Imalik Film.

Island: "Á ferð með mömmu" ("Driving Mum") med manuskript og instruktion af Hilmar Oddsson, produceret af Hlín Jóhannesdóttir for Ursus Parvus.

Norge: "Krigsseileren" ("War Sailor") med manuskript og instruktion af Gunnar Vikene, produceret af Maria Ekerhovd for Mer Film.

Sverige: "Motståndaren" ("Opponent") med manuskript og instruktion af Milad Alami, produceret af Annika Rogell for Tangy.

Nordens mest eftertragtede filmpris

Nordisk Råds Filmpris blev første gang uddelt i 2002. Fra 2005 blev prisen en årlig påskyndelse for at øge interessen for det nordiske kultursamarbejde samt for at vise anerkendelse af enestående kunstneriske initiativ.

Prisen på 300.000 DKK gives til en kunstnerisk vigtig, nordisk produceret spillefilm, som har haft biografpremiere mellem 1. juli 2022 og 30. juni 2023 og deles ligeligt mellem filmens manuskriptforfatter, instruktør og producer som en understregning af, at film som kunstart er resultatet af et tæt samarbejde mellem disse tre hovedfunktioner.

I årenes løb er prisen givet til markante nordiske filmskabere som Roy Andersson, Josef Fares, Pernilla August, Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Ruben Östlund, Benedikt Erlingsson og Joachim Trier. I alt syv gange er prisen gået til en dansk film – senest i 2021, da Jonas Poher Rasmussen og "Flugt" modtog prisen.

Vinderen af prisen offentliggøres tirsdag den 31. oktober 2023 under Nordisk Råds session i Oslo.

Kommentarer

"Viften" er nomineret til Nordisk Råds Filmpris

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen