Forum - Forum-tråd: Bogtråden

Bogtråden

  • ★★★★★★0

    Kan nogen (evt. Guldager) anbefale at læse Jared Diamond? Især er jeg interesseret i Collapse, efter jeg læste en artikel i Ill.Vid. hvor hans betragtninger lå til bund. Angiveligt handler det om, hvordan vi i dag er i en ekseptionel situation, da vi kan lære af fortidens kollaps af forskellige samfund, fordi vi i dag kan studere fortiden. Den skulle omhandler beskrivelser af forskellige samfund, som Nordboer og befolkningen på Påskeøen, der ødelagde deres respektive samfund.

    davenport22-12-23 10:38

  • ★★★★★★1

    Jeg har ikke selv læst Jared Diamond, men har overvejet hans Guns, Germs and Steel, som handler lidt om det samme. Kritikken af den får mig dog til at afholde mig fra at læse den. Den har fået masser af ros, men den har fået meget kritik fra de personer, som faktisk studerer de områder, han kommer ind på. Han bruger viden fra mange videnskabelige discipliner, og derfor går han nogen gange galt i byen. Desuden udvælger han det data, der understøtter hans narrativ og han bøjer sandheden med samme formål. Blandt andet det med Påskeøen, som er en myte - eller den er hvert fald blevet tilbagevist: arstechnica.com/science/2016/02/new-evidence-easter-island-civilization-was-not-destroyed-by-war/

    ----

    Er endelige selv kommet i gang med at læse igen - så nu er jeg efter 1 år blevet færdig med Guy Gavriel Kays The Last Light of the Sun, som er historisk fantasy med inspiration fra vikingetiden. Han skriver afsindig godt - og er nok en af mine favoritforfattere.

    Min nye bog er Night Circus af Erin Morgenstern, som handler om et magisk circus, der pludselig dukker op, kun har åbent om natten. To magikere bruger cirkusset til deres eget lille spil, hvor de hver har en protegé, der skal kæmpe om at være den bedste (uden de selv ved det). Settingen er London i 1800-tallet. Den er noget anderledes end hvad jeg ellers har læst.

    Så også, at Susanna Clarke (Jonathan Strange and Mr. Norrell) har lavet en bog for et par år siden, Piranesi, så den fik jeg bestilt. Nappede også Hugo Award-vinderen fra 2023, Nettle and Bone samt en historisk fantasy sat i Frankrig i 1700-tallet om en kvinde, der laver en aftale med Djævelen om udødelighed - men tilgengæld alle der møder hende, glemmer hende. The Invisible Life of Addie LaRue hedder den.

    Guldager18-01-24 21:11

  • ★★★0

    Jeg er i gang med Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men af Caroline Criado Pérez i "normal" bogform og Critical Mass af Craig Alanson - den 10. bog i Expeditionary Force serien som lydbog.

    NSF18-01-24 21:21

  • ★★★★★★0

    Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men

    Det er fandeme en god bog...og en ekstrem vigtig bog.

    På lydbog hører lige Misconceptions of Science

    Guldager18-01-24 22:24

  • ★★★0

    Jeg er lige startet Caliban and The Witch af Silvia Federici.

    NSF22-02-24 17:39

  • ★★★0

    Er der nogle af jer, der har eller har læst de 2 nedenstående bøger..? dyg evt.?

    www.bog-ide.dk/produkt/2802795/gunhild-riske-den-store-turen-gar-til-danmarks-smukkeste-vandreruter-haeftet/2908044

    www.bog-ide.dk/produkt/2269828/diverse-forfattere-turen-gar-til-europas-smukkeste-vandreruter-haeftet/2684868

    MadMartigan22-02-24 19:27

  • ★★★0

    Do it yourself Mr. Bean.. Jeg købte dem begge på Coop, til en meget lavere pris

    Jeg kan anbefale dem begge :)

    Danmarks smukkeste vandreruter, er ruter mellem 6 og 20 kilometer, og der er overraskende mange jeg ikk kendte. Danmark har 3 vandreruter på det tyske vandre instituts hjemmeside, og det er Tranum - Fossdal, Husby og Panoramaruten ved Mariagerfjord. Det er kun de 2 første der er med i bogen, og som beboer i Mariagerfjord, skuffer det lidt ;)

    Europas smukkeste vandreruter, er en noget større sag, med ruter helt op til 500 km. Alle ruter er heldigvis delt op i dagsture, så man selv kan stykke mindre ture sammen. Jeg har selv gået 5 af dem der er på Haute Raute og Via Alpina.

    Så dyg, skal du til Charmnoix, er der inspiration og hente :D

    MadMartigan29-02-24 19:40

  • ★★★★★★1

    Sidder og hygger med Palle Laurings Danmarks Historie. Jeg læser om tiden fra 1864 og frem til 2. Verdenskrig. Det er meget oplysende og skrevet i et sprudlende sprog. Jeg synes nærmest, at jeg har lært noget i dag ;)

    davenport13-03-24 15:13

  • ★★★★★★1

    Har lige købt nogle digtsamlinger for at prøve at udvide min horisont:

    • Tove Ditlevsen: Blinkende Lygter
    • Inger Christensen: Det
    • Dan Turell: Storby-trilogien
    • Kaj Munks Avisdigte samlet i en bog af Per Stig Møller

    Desuden har jeg lånt to på biblioteket:

    • Asta Olivia Nordenhof: Det nemme og det ensomme
    • R. Broby-Johansen: Blod

    Guldager13-03-24 16:15

  • ★★★0

    Tove Ditlevsen: Blinkende Lygter

    Ove, om jeg må be'.

    NSF13-03-24 16:25

  • ★★★★★★0

    Har lige læst Fairy Tale af King færdig. Den var lidt mærkelig, men et godt eventyr. Og meget ulig King kun på ca. 550 sider. En blanding af nutidshistorie og en tur til et middelalder univers. Meget sjovt, at han giver den en tur mere i fantasy, som i Eyes of the Dragon. 

    davenport23-03-24 17:24

  • ★★★0

    Er gået i gang med Jacob Beermans bog Stærk (Det er ham fra Maxer). Hans motto er "Alt hvad din krop den kan, det må den". Det vil sige, der er ikke bevægelser man ikke må lave, det er altid blot et spørgsmål om dosering og tilpasning. Han er heller ikke meget for begrebet kroniske smerter, da der som real ikke er noget der er permanent, han vil hellere kalde det længerevarende smerter. Det er jo interessant nok. Der er jo nok heller ikke mange der har fået det bedre af at ligge passivt hen på sofaen og jeg har da selv færre smerter i hverdagen, efter jeg er begyndt at træne. 

    Aranyhajú Nyárszépe24-03-24 12:04

  • ★★★1

    Han er heller ikke meget for begrebet kroniske smerter, da der som real ikke er noget der er permanent, han vil hellere kalde det længerevarende smerter. Det er jo interessant nok. Der er jo nok heller ikke mange der har fået det bedre af at ligge passivt hen på sofaen og jeg har da selv færre smerter i hverdagen, efter jeg er begyndt at træne. 

    Hmmm, jeg vil gerne gå med til at man kan mindske smerter, og i mange tilfælde kan man sikkert få smerter til at "gå helt væk" med den rette livstilsændring der indebærer træning, diæt og søvnændring, men der er også grelle tilfælde hvor folk lever med smerter de ikke ikke kommer til at slippe af med i deres livstid.

    I de tilfælde er det måske ikke muligt med typisk genoptræning/livsstilsændring på grund af nedsat funktionsevne som følge af hvad end lidelser personen nu engang må have. 

    Så at sige at man ikke tror på kroniske smerter er i min bog uoplyst og et ret snævertsynet syn på livets facetter.

    Essal24-03-24 12:19

  • ★★★0

    Ja, det er i hvert fald at sætte det på spidsen. Men det modsatte hvor behandlere fortæller deres patienter at de ikke må det ene og det andet, kan også være skidt.

    da.wikipedia.org/wiki/Nocebo-effekt

    Kroppen kan jo normalt reparere sig selv, men sådan noget som slidgigt og diskusprolaps hvor brusken er beskadiget, kan ikke repareres igen. Det interessante er bare at mange har disse lidelser, uden at de har smerter.

    Aranyhajú Nyárszépe24-03-24 12:31

  • ★★★★0

    Jeg hygger mig med Udvalgte fortællinger af Edgar Allen Poe. Jeg har læst en del af dem før i andre opsamlinger, men der er også flere, jeg ikke er stødt på før nu. 

    Jeg ejer i forvejen den store tobindsudgave med alle Poes noveller oversat til dansk, der udkom fra Klim for et årti siden eller så, samt det tredje bind med hans roman. Men de er sat i en virkelig dårlig font, så jeg har faktisk aldrig fået dem læst igennem. Dette udvalg, som Klim udsendte for få år siden, er meget mere læsevenligt.

    Ved siden af har jeg Nicklas Brendborgs Vanedyr liggende, som min niece varmt har anbefalet. Den virker ret interessant og meget hurtigt læst.

    Selvfølgelig er jeg også, som altid, i gang med en bog om film - lige nu har jeg fat i Tom Weavers Poverty Row Horrors!, om de billige B-horrorfilm, der udkom i 1940'erne fra selskaberne Monogram, PRC og Republic Pictures. Tom Weaver bliver tit hevet ind for at lave kommentarspor på gamle horrorfilm, og han ved da helt sikkert også meget - bl.a. har han skrevet en hel serie af bøger, hvor han interviewer folk foran og bagved kameraet fra alle de klassiske skrækfilm. Men han kan også godt blive en smule nedladende engang imellem. Det er i hvert fald temmelig tydeligt, at han egentligt ikke er særlig vild med nogle af filmene i denne her bog, så hvorfor så skrive den?

    thomsen24-03-24 13:17

  • ★★★★★★0

    Har gang i 3 bøger, som jeg snart er færdig med:

    • Nichomachaen Ethics af Aristoteles på lydbog 
    • Perdido Street Station 
    • Tove Ditlevsens Blinkende Lygter.

    Når de er færdige bliver de næste hhv:

    • Seneca - Letters From a Stoic på lydbog
    • Who Fears Death - en gang afro futurism
    • Tove Ditlevsen - Samlede Digte

    Guldager27-03-24 20:36

  • ★★★★★★1

    Har fået læst to bøger i dag, der er relateret. En virkelig god og en rigtig ringe...

    Linn Skåber: Til Ungdommen

    Den norske forfatter har snakket med en masse teenagere om at være ung, følelser, kærlighed osv., og det er der kommet en fremragende bog ud af, der giver et fantastisk indblik i unge menneskers tanker. Hvis man går op i illustrationer, er der nogle fremragende illustrationer af Lisa Aisato

    9/10

    ----

    Noah Fredslund - Ungdommen set indefra

    Lad mig lige starte med forlagets beskrivelse af bogen:

    "Dyk ned i "Ungdommen set indefra" og tag med på en fascinerende rejse gennem teenageårene, fortalt af en 16-årig dreng med en anderledes indsigt. Gennem ærlige fortællinger udforsker bogen de komplekse aspekter af ungdomslivet, fra udfordringer med kommunikation og grænsesætning til håb, drømme og identitetssøgning".

    Det lyder jo interessant, hvis man arbejder med unge. Men - hvad får man i stedet? En håbløs banal selvhjælps-agtig bog, der på ingen måde handler om unge. Det handler om Noahs egne tanker om alt fra grænser til økonomi, snebold-effekten, mobberi, disciplin og alt muligt andet. 

    Et eksempel på, hvor håbløs banal bogen er: "overtænkning er som en konstant strøm af tanker, der aldrig synes at stoppe" og "hvad fungerer for en person, fungerer måske ikke for en anden".

    Til hvert kapitel er der konklusioner og råd, som tilsyneladende er trukket ud af røven på ham selv. Bogen ville aldrig have blevet til noget, hvis ikke forfatteren havde været 16 år, for den er fuldstændig helt og aldeles tom for nye indsigter og for den sags skyld de komplekse aspekter af ungdomslivet.

    2/10

    Guldager30-03-24 17:48

  • ★★★★★★0

    Kom for i øvrigt til at købe flere bøger i dag:

    • Ungdommen Set Indefra af Noah Fredslund
    • Homers Iliaden - dansk oversættelse
    • Homers Odyseen - dansk oversættelse

    Og lidt flere Penguin Classics:

    • The History of the Church from Christ to Constantine af Eusebius. Skrevet i 300-tallet
    • The Consolation of Philosophy fra 500-tallet
    • The Prayers and Meditations of St. Anselm - en middelaldertekst
    • Principles of Human Knowledge and Three Dialogues Between Hylas and Philonous af George Berkely fra 1700-tallet

    De to danske Homer-bøger er en del af en ny serie i hardback. Tror også, jeg skal have Gilgamesh og Ovids Metamorfoser fra samme serie ved lejlighed.

    Guldager30-03-24 17:55

  • ★★★★★★0

    Ooog, jeg rev lige et par Penguin Classics mere..nu har jeg vist også dem, jeg gerne vil have....

    • Cicero - Selected Works
    • Edmond Burke - A Philosophical Enquiry into the Sublime and Beautiful
    • Bentham og John Stuart Mill -Utilitarianism and Other Essays
    • Voltaire - Treatise on Toleration
    • The Dawn of Modern Cosmology - som er breve og små tekster fra Kopernikus til Newton

    Guldager30-03-24 20:13

  • ★★0

    Jeg er ret dårlig til at få læst bøger...men startede på nogle måneder siden "floden" som er en hyldestbog til Bruce Springsteen, skrevet af min tidligere højskolelærer Neal Ashley Conrad. Ellers læste jeg typisk Stephen King i mine unge dage...

    Ryder66631-03-24 00:36

  • ★★★★★★0

    Mon plan i dag er to bøger:

    De sidste 150 sider af Early Greek Philosophy og Mistrivsel i lyset af tempo, præstation og psykologisering om unges stigende mistrivsel

    Guldager31-03-24 09:50

  • ★★★★★★0

    Early Greek Philosophy var lidt besværlig. Der er tale om gamle tekster, der for det meste kun er gengivet i tekster 600-1000 år senere og kun fragmenter heraf.

    Men meget interessant at læse 2500 år gamle tanker.

    Bogen om mistrivsel var tankevækkende og interessant, og den kommer med fremragende bud på, hvad man som samfund kan gøre. Det er bare ærgerligt, at det ikke kommer til at ske, fordi politikerne er så konkurrence-statsminded.

    Guldager31-03-24 20:41

  • ★★★★★★0

    Er kommet i gang med Who Fears Death, og den virker lovende.

    Er også gået i gang med endnu en klassisk græsk lydbog af Epictetus. Han var også stoiker, og den minder meget om Senecas breve.

    Og så tror jeg, at jeg begynder på bogen Biodiversitet - En rigere natur i morgen.

    På tirsdag er ferien forbi, og så bliver tempoet unægteligt skruet noget ned.

    Guldager31-03-24 20:46

  • ★★★0

    Jeg modtog i dag Ulrike Marie Meinhof - et digt af Klaus Høeck.

    NSF 2-04-24 15:41

  • ★★★★★★0

    Har lige færdiggjort Gramhavet af Erling Jepsen, og er fortsat med Hjemmefra. Jeg knuselsker hans skriverier omkring synnejylland, og det gør det bare mere skægt, at min mors kæreste er fra Gram, og dér hader de alle som én Erling Jepsen, fordi han taler sandheden :D 

    davenport 3-04-24 18:18

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen