Anmeldelse: Reformisten – den kvindelige imam

Dette er en dokumentar med noget på hjerte.

Danske Marie Skovgaard er kendt for at belyse emner som ligestilling og minoriteter, som man tidligere har set i DR-udsendelsen "Børn alene på flugt" og digital-projektet "Syriatypes". Sidstnævnte er en platform for syriske eksil-kunstnere, hvor de kan dele deres arbejde. Nu er Skovgaard tilbage på det store lærred, hvor hun åbner årets CPH:DOX-dokumentarfilmfestival med "Reformisten – den kvindelige imam".

Vi følger den muslimske aktivist Sherin Khankan, der i 2016 åbnede Mariam Moskeen i Indre København – en af de første moskeer i Europa ledet af kvindelige imamer. Agendaen for Khankan er at fremme en genlæsning af Koranen med nye elementer såsom religiøs tolerance, ligestilling og islamisk feminisme. Et kontroversielt projekt, der med tiden bliver udsat for store udfordringer.

Dette er en dokumentar med noget på hjerte. "Reformisten – den kvindelige imam" går direkte i kødet på, hvordan Koranen fortolkes forskelligt, hvilke bagsider det medfører, og hvor svært det er at kæmpe for at gøre en forskel. Såvel internt som eksternt bliver motiverne og visse af Khankans forslag mødt med stærk skepsis – hvis ikke direkte afvist. Det bliver mødt som en provokation at ændre på en 1400 år gammel bog.

Alligevel søger instruktør Skovgaard og kompagni dog ikke at levere en fortælling, der er farvet af politik. Begge sider af diskussionen bliver hørt, hvor dokumentaren flot påviser, hvordan teologiske og humanistiske argumenter kan være svære at forene med hinanden. Dette er et komplekst problem, hvor nogle muslimer har måttet forblive anonyme for at få Khankans hjælp til eksempelvis skilsmisse eller interreligiøse og homoseksuelle bryllupper.

Nuancen opstår også i skildringen af den muslimske aktivist. Khankans intentioner er uden tvivl gode, men filmen er ikke bange for at vise hendes svage sider. Såsom ikke at indse, hvordan de første skridt planlægges i forsøget på at etablere en større bevægelse, når de store hensyn også skal tages. Dette er med til at holde dokumentaren interessant og til tider medrivende, selvom den sidste stjerne på karakterskalaen ikke helt nås.

Ingen tvivl om at årets første CPH:DOX-dokumentar er vigtig. "Reformisten – den kvindelige imam" prikker til debatten om religion versus humanisme med en lærerig og interessant oplevelse, der nok skal få biografgængere til at diskutere dokumentarens emne. Tag varmt imod Marie Skovgaards portræt af Sherin Khankan, når årets festival melder sin ankomst 20. marts.

"Reformisten – den kvindelige imam" kan ses under årets CPH:DOX-dokumentarfilmfestival. Læs mere om filmen via dette link. Dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX foregår hovedsageligt i København fra 20. til 31. marts. Visse film og arrangementer finder sted samtidig i resten af landet. Læs mere om landets største filmfestival på cphdox.dk.

Reformisten – den kvindelige imam

Kommentarer

Reformisten – den kvindelige imam

    Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen