Anmeldelse: American Assassin

De seneste år har Hollywood tæppebombet biografgængere verden over med anti-terror-film. Naturligvis med stærk patriotisk vinkling og udpensling af "hvem-er-fjenden"-undertoner. Dét er ganske enkelt noget, der sælger, samt et velkendt kneb af Hollywood sådan lige at banke mangeårig krigspolitik ned i actionfyldt underholdning til masserne. "American Assassin" er bestemt ingen undtagelse.

Vi følges unge Mitch Rapp (Dylan O'Brien), der mister sin kæreste under et terrorangreb. Såret, indebrændt og opsat på hævn dedikerer Rapp sig til at opsøge og nedkæmpe terrorister. CIA henter den 23-årige knægt ind, og han trænes op i et særligt antiterror-program, ledet af hårdføre Stan Hurley (Michael Keaton). I fællesskab skal de stoppe en stærk terrorist, sådan én med atomvåben og grumme planer, som viser sig at være en gammel kending og elev af Stan – og lidt af en mundfuld.

Til trods for at "American Assassin" bygger på en populær romanserie, og instruktør Michael Cuesta senest stod bag den hæderlige "Kill the Messenger", bydes der hverken på overraskelser eller nytænkning. Selv action-sekvenserne er ikke synderligt eksplosive. Friske påfund er en mangelvare i den nok så action packed-indpakning, hvor moralen om at adlyde sin overordnede flyder over med Stars and Stribes.

Ikke overraskende bydes der fra start til slut på stereotyper og forudsigeligt plot. Dylan O'Brien, der er kendt fra de indtil videre to "Maze Runner"-film, giver den fuld gas som pumpet ung actionman. Michael Keaton er efter bl.a. "Birdman" og "Spider-Man: Homecoming" tilbage, denne gang i rollen som en rå og hårdkogt agenttræner med en stiv og bitter grimasse. Vi kommer dog aldrig tæt på vores ellers interessante og sammensatte hovedkarakter. Skildringen af Mitch Rapps forvandling fra ung civil til toptrænet eliteagent lader meget tilbage at ønske.

"Lad det aldrig blive personligt," siger Hurley til sin unge elev. En replik, som også er brugt og hørt mindst en håndfuld gange før. Men selvfølgelig bliver det så personligt, som det overhovedet kan blive, når 'Murica udsættes for terror. 110 minutter spækket med selvretfærdig hævnaction er ganske vist underholdende. Den vingeskudte historie går på krykker. Skal hjernen sættes på lavt blus, kan "American Assassin" på det spinkle grundlag til nøds anbefales.

Actionunderholdning for laveste fællesnævner med et farvet antiterror-budskab og stærke undertoner af patriotisme. "American Assassin" er som genrefilm en sikker satsning – som de mange lignende letkøbte actionfilm – og skal jo nok formå at tjene sig selv hjem. Krigsmaskinen sælger på alle niveauer. Uanset om man kan lide det eller ej.

American Assassin