Anmeldelse: American Made

At Guds eget land på er involveret i alt fra kup til skyggekrige er ingen hemmelighed. Ikke at USA lægger skjul på det, når der på underholdende vis skydes "based on a true story"-film af med Hollywood-kanonen om emnet. Selvom der er skruet gevaldigt op for absurditeterne i komikkens tegn med "American Made", understreger den komplet vanvittige fortælling om Barry Seal på det fremmeste, at virkeligheden i dén grad kan være stranger than fiction.

Piloten Barry Seal (Tom Cruise) keder sig. Jobbet er rutinepræget, han er for træt til at være sammen med sin familie og mangler i det hele taget noget action på drengen. Længe går der dog ikke, før netop dét sker. Ikke nok med, at DEA overtaler Seal til at flyve spionfly over en række sydamerikanske lande samt hente guerillasoldater med tilbage for at blive trænet i USA af CIA. I det skjulte indledes sideløbende et temmeligt indbringende samarbejde med den colombianske kokain-kartelkonge Pablo Escobar. Selvom Ronald Reagan i 80'ernes USA på overfladen fører en krig mod stoffer, sørger én af regeringens egne ansatte altså for en lind strøm af coke til de sniffende amerikanere.

Fortællingen om Seal eskalerer til en så høj grad af vanvid, at det er synd at nævne mere af det i øvrigt forrygende underholdende plot. Instruktør Doug Liman fortsætter nemlig samme energiske hybrid mellem fuldblodsaction og sort komik som i "Edge of Tomorrow", mens Tom Cruise igen ikke er en alt for kvik personage, der mest af alt er en ironisering af ungdommens frembrusende 80'er-roller. Befriende er dog den letbenede komik, hvor cocktailen af charme, medvirkende actionsekvenser, gakkede optrin og kække oneliners er én af de mest forfriskende blockbuster-baskere denne sommer.

Tempoet er højt sat fra start til slut, hvor Tom Cruise perfekt stryger højt til vejrs i tilbageblikket på 70'erne og 80'erne. Uanset hvor meget der pyntes på historien, i forhold til hvad Barry Seal rent faktisk fik snoet sig igennem af smuthuller i luftrummet, løber Liman aldrig tør for benzin. "American Made" ruller sig i smittende veloplagthed og henrykker med friske Colgate-smil og cop and robbers. Tematisk kan der trækkes paralleller til "Goodfellas", men nøj hvor er der milevidt fra den didaktiske tone i førstnævnte til den eventyrligt ubekymrede tone i Cruise-Liman synergien, der i sin frækhed mest af alt minder om "Uncharted"-spillene.

Ser vi bort fra den tragiske ulykke under optagelserne, hvor der døde to, gennemsyres filmen af en målsætning om ren underholdning. For "American Made" ér skæg og ballade, støbt af fantastiske håndværkere. Eminent klippet og fortalt med tungen lige i munden. Friske sidespring, der gør én forpustet, idet historiske elementer underbygger det bizarre plot yderligere og placerer Seal som afsæt til dét, der senere blev til Iran-Contra-skandalen – én af 80'ernes allerstørste internationale kontroverser. Alt dette fortælles stakåndet i forbifarten og alligevel så elegant, at alt går op i en højere kafkask enhed.

"American Made" er en ekstremt underholdende action-komedie, som uden sammenligning er sommerens mest fornøjelige film i den lette ende af skalaen. Doug Liman kan muligvis anklages for at tage for let på de historiske begivenhederne og reducere de absurde skandaler til rendyrket underholdning. Tom Cruise tager garanteret dét med et ophøjet glimt i øjet. Det samme gør jeg. Og jeg glæder mig allerede til et gensyn.

American Made

Kommentarer

American Made

 • ★★★★0

  Herligt, jeg har stortset også bare siddet med et stort smil mens jeg så traileren.

  Btw. Uncharted kommentaren må være fra 1-3, før Neil Druckmann og hans team kom og gjorde Nathan Drake mere voksen i hans opførelse med ansvar og alt det der :)

  Elwood24-08-17 21:53

 • ★★★★1

  Billede 1

  "Oh i yaa luftens helte... Oh i yoo Luftens helte, eventyret er begyndt pr... "okay jeg stopper nu"

  Billede 2

  When you are done starring at my ass, maybe we can get to work

  Billede 3

  Look don't look at me like that, I promise it is not a used Condom, I'm not like that other guy

  Billede 4

  Mentos The Freshmaker

  Elwood24-08-17 22:03

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen