Anmeldelse: Arrival

Sprog har vi svært ved at gøre os kloge på. Vi kan sagtens katalogisere ord og deres grammatiske sammenhænge i ordbøger, men det er langt sværere at forstå, hvordan sprog fungerer og overhovedet kunne udvikle sig til det komplekse system, det er i dag. Sprog udvikler sig dog konstant. Bl.a. når ord med tiden får nye betydninger. Tidligere betød ordet "patetisk", at noget var præget af stærke følelser eller patos, men siden 1950'erne fik ordet samme betydning som "ynkelig". Den canadiske instruktør Denis Villeneuves nyeste film, "Arrival", handler netop om vores evne til at forstå og kommunikere gennem sprog.

Da tolv fremmede fartøjer lander tilfældigt rundt om på Jorden, indkaldes lingvisten Louise Banks (Amy Adams) af det amerikanske militær for at kommunikere med besætningen fra det rumskib, som er landet i USA. Hun skal forsøge at overskride en enorm sproglig barriere for at finde ud af, hvilke intentioner væsnerne har. Samme plan har man også de andre steder på planeten, hvor rumfartøjerne er landet. Dog risikerer de involverede stormagters uforenelige sprogforståelser og politiske agendaer at ødelægge det overstatslige samarbejde, hvis det fremmede sprog på mindste vis mistolkes.

Frygten for det fremmede kan nemt gribe om sig, og igennem historien har angste befolkninger let accepteret nemme, men voldsomme løsninger til at fjerne deres frygt. Den svære, men mest fyldestgørende løsning består i at opretholde en fredelig sameksistens via diplomati og dialog, uanset hvor forskellige og uforståelige vi kan virke for hinanden. Denne værdige pointe om at bevare roen og respekten trods tiltagende tumult gennemsyrer "Arrival", men uagtet sin sympatiske præmis fejler filmen fatalt i formidlingen af et ellers spændende stof.

Det sker først og fremmest, fordi filmens pointe om at være åben for sprogets utallige nuancer slet ikke fremstilles nuanceret i sig selv. Desværre hamres den ind på meget firkantet manér via et manuskript, der er spækket med usammenhængende dialog hos karakterer, der enten fremstilles intellektuelt kolde eller i deres følelsers vold. I stedet for at have engagerende scener, hvor Louise både udtrykker sin rationelle viden og praktiske instinkter på samme tid for virkeligt at dykke ned i de fremmede skabningers sprog, er hun binært enten følelsesmæssigt fraværende eller på randen af en affektiv implosion.

Karakterernes omskiftelige og umotiverede gøren og laden påvirker endvidere handlingsforløbet, som i forvejen lider af potentielt interessante, men i sidste ende uforløste videnskabelige teorier, der åbner op for deciderede plothuller i en film, der ihærdigt er lavet i en ultrarealistisk stil. Det er dog ikke til at komme udenom, at filmen på et æstetisk plan er utroligt smuk. En stærkt gribende billedside er skarpt fulgt af en dybt slående atmosfærisk lydside, der usynligt blander lydeffekter med musik. Musikken går kun galt i de langtrukne flashbacks, hvor ekstatiske strygere blandet med en opblæst voice over får det hele til at føles så melodramatisk, at det bliver svært at tage seriøst trods de uendeligt smukke billeder.

"Arrival" er en umådeligt smuk film med en utroligt interessant præmis. Desværre lider ambitionen om at udforske sprogforståelse på en fin og afbalanceret måde ironisk nok under et skamfuldt sløset skrevet manuskript, der bombarderer de veludførte dele af filmen med floskler og vulgariteter, og det er superærgerligt – eller for at sige det på en mere tvetydig måde: Smukt, men alt for patetisk.

Arrival

Kommentarer

Arrival

  • ★★★★★★0

    Nå ja, dens "sexisme" mener jeg er i en ret så autentisk ånd, så det kan jeg ikke se som kritik. 

    T. Nielsen 1-12-16 12:43

  • ★★★0

    Jeg er også på en 6-7/10 til "Contact". Mht Zemeckis, synes jeg bestemt at han har været en god historiebrygger. Der er dog gået et eller andet galt de sidste par gange, særligt efter Zemeckis er gået full blown CGI-retard efter "Beowulf" (eller måske "Polar-Ekspressen"?). Heriblandt med "Allied", som egentlig har lidt af de samme problemer som jeg mener, at "Arrival" lider under.

    Dolphinfriendly 2-12-16 01:40

  • ★★★★★★0

    Zemeckis tror jeg såmænd også har sine bedste film bag sig og det allerede for en del år siden. Der har været nyere jeg vitterligt har nydt. Men for mig personligt toppede han med mesterværkerne BTTF og Roger Rabbit (ja sgu, den film er så livsbekræftende!!!)

    T. Nielsen 1-12-16 13:04

  • ★★★★1

    Som jeg sagde i en anden tråd, så er det en fantastisk film. Virkelig vellykket. Godt jeg så den, før disse kloge folk på moovy fik talt mig fra det. ;) 

    Lars! 1-12-16 13:07

  • ★★★★0

    Jeg er sgu ikke den store fan, men Roger Rabbit er good fun, indrømmet. 

    Babo 1-12-16 13:09

  • ★★★1

    Zemeckis tror jeg såmænd også har sine bedste film bag sig og det allerede for en del år siden. Der har været nyere jeg vitterligt har nydt. Men for mig personligt toppede han med mesterværkerne BTTF og Roger Rabbit (ja sgu, den film er så livsbekræftende!!!)

    Åh ja, det er ham der står bag Roger Rabbit. Damn, nogle vilde film han stod bag i 80'erne.

    Dolphinfriendly 1-12-16 13:10

  • ★★★★0

    Som jeg sagde i en anden tråd, så er det en fantastisk film. Virkelig vellykket. Godt jeg så den, før disse kloge folk på moovy fik talt mig fra det. ;) 

    Ifølge de danske aviser (uden at have læst dem, blot set dommen) har du da ret. Flere giver fuldt hus. 

    Babo 1-12-16 13:10

  • ★★★1

    Det samme kunne siges som "Avatar", just sayin'. ;)

    Nej, det er nok bare en film hvor man enten køber præmissen eller ej. Jeg synes virkeligt den er blevet overhypet til den store guldmedalje, hvilket jeg oprigtigt ikke mener at den kan efterleve. Og særligt ikke et filmår som dette, hvor jeg i den grad synes at "Arrival" falder over i glemmekassen. 

    Dolphinfriendly 1-12-16 13:25

  • ★★★★★★2

    Ifølge de danske aviser (uden at have læst dem, blot set dommen) har du da ret. Flere giver fuldt hus. 

    Så hvis man ikke er enig med flertallet, har man uret:-D

    T. Nielsen 1-12-16 13:28

  • ★★★★0

    Så hvis man ikke er enig med flertallet, har man uret:-D

    Det vil nok glæde aviserne at vide, de er enige med mig. :p Men jeg blev heller ikke helt klog på denne anmeldelse eller hvad den siger, filmens problemer er.

    Jeg plejer normalt at kunne genkende kritikpunkter, selv om jeg kan være uenig, men i dette tilfælde har min oplevelse tilsyneladende været helt, helt anderledes, fx i hvordan jeg opfattede karakterernes motiver og opførsel. Jeg er også meget usikker på hvor denne stilsikre films fortællestil kan opfattes som "patetisk". Men det vil jeg tænke på ved gensyn. :) 

    Lars! 1-12-16 13:38

  • ★★★★0

    Så hvis man ikke er enig med flertallet, har man uret:-D

    Nej. Den var henvendt til Riqon. Jeg ville nok ikke stole alt for meget på kollegaerne, hvis der var belæg for (ud fra andres synspunkt) der var potentiel mulighed for en fremragende film :)

    Babo 1-12-16 13:53

  • ★★★★0

    Jeg har endnu ikke set den, men de "kloge hoveder" kan ikke tale glæden fra mig! Det lyder jo trods alt stadig som en biografoplevelse, selvom det måske ikke er årets film alligevel. Men det håber jeg stadig på, at det er!

    David Lund 1-12-16 14:01

  • ★★2

    Så hvis man ikke er enig med flertallet, har man uret:-D

    Nej, bestemt ikke.

    Med venlig hilsen, en fan af Star Wars Ep. 1-3

    ;-)

    BN 1-12-16 14:34

  • ★★★★2

    Nej, bestemt ikke.

    Med venlig hilsen, en fan af Star Wars Ep. 1-3

    ;-)

    Du har så sandelig heller ikke ret angående dem :)

    Med venlig hilsen, talsmand for jar jar haters. Altså alle, på nær BN :)

    Babo 1-12-16 14:40

  • ★★★★1

    Så er jeg lige kommet hjem fra biografen efter at have set Denis Villeneuves seneste film. Han har på meget kort tid blevet en af tidens mest interessante instruktører, og hans filmiske stil tiltager mig meget. Hans sidste fire film fandt jeg alle fremragende, og "Arrival" er ikke nogen afvigelse fra dette.

    Villeneuve har et fantastisk øje for det visuelle, og billedsiden er skam også overdådig i "Arrival". Der er til tider noget Malick'sk over naturbillederne, der bliver krydsklippet ind i hovedplottet, og er med til at uddybe Amy Adams' karakter. Og meget ligesom i "Sicario" så er lydsiden også forrygende og spiller fremragende sammen med billedsiden.

    Mødet med rumvæsenerne og den udfordring, der ligger i kommunikationsbarrieren og det uvisse udfald fandt jeg ganske interessant, og filmen formår på spændende vis at optrappe udfordringen. Stemningen formåede at fange mig, og især mod slutningen var jeg solgt.

    Denis Villeneuve fortsætter i imponerende stil, og jeg må erklære mig uenig med Moovy's anmelder i denne omgang. Jeg havde en fremragende oplevelse.

    8/10

    Kruse 1-12-16 17:03

  • ★★★★1

    Så da er jeg både enig med dansk presse og Mr. Kruse. 

    Lars! 1-12-16 17:50

  • 1

    Det vil nok glæde aviserne at vide, de er enige med mig. :p Men jeg blev heller ikke helt klog på denne anmeldelse eller hvad den siger, filmens problemer er.

    Jeg plejer normalt at kunne genkende kritikpunkter, selv om jeg kan være uenig, men i dette tilfælde har min oplevelse tilsyneladende været helt, helt anderledes, fx i hvordan jeg opfattede karakterernes motiver og opførsel. Jeg er også meget usikker på hvor denne stilsikre films fortællestil kan opfattes som "patetisk". Men det vil jeg tænke på ved gensyn. :) 

    Ærgerligt, hvis det ikke fremgår tydeligt nok, men det grundlæggende problem med filmen for mig var, det første kritikpunkt jeg nævner i anmeldelsen:
    At filmen påstår at nuancer er utroligt vigtige (en pointe jeg selv er en stor forkæmper for, hvilket nok kan spores de fleste af mine anmeldelser), men at den ikke selv er lavet på en synderlig nuanceret måde, og det skar bare gevaldigt i store dele af min oplevelse af filmen. (Synes faktisk den er fin indtil efter det indledende møde. Så sad jeg bare og tænkte: "Nå, hvad skal der så ske nu?", og så skrues der gevaldigt op for de enten overintellektuelle forklaringer, der aldrig udforskes dybere, eller de alt for affektive scener, hvor især Amy Adams' karakter med våde øjne stirrer tomt ud i luften.)

    Tror ligesom Nicki siger, at det lidt handler om at købe præmissen. Jeg har totalt sympati for pointen, men føler slet ikke for måden pointen er leveret på.

    Nu har jeg tilsyneladende ikke haft samme bevægende oplevelse som størstedelen af anmelderskaren i DK, men jeg kan henvise til Varietys detaljerige anmeldelse, som jeg synes godt forklarer, hvorfor filmen aldrig helt greb mig efter det indledende møde med rumvæsnerne.

    Hvad angår, hvordan filmen kan opfattes som "patetisk", vil jeg ikke afsløre om jeg hælder til den oprindelige betydning af ordet eller samtidens - det er trods alt det smukke ved sproglige nuancer, som vist er min hovedpointe i anmeldelsen. ;P

    Og forresten. Kan se flere benævnelser af anmeldelser som en slags pejlemærke efter om man skal ind og se en given film eller ej. Det kan en anmeldelse fint bruges som, men jeg vil altid synes anmeldelser kan være spændende at læse efter man har set en film bare for diskussionen skyld eller for at det spændende i at spejle sig i andres syn på de samme ting man teknisk set har været vidne til på lærredet.
    Tænker dog I også gør brug af anmeldelser på den måde - ville bare understrege det nu jeg lagde mærke til det. Hvis man overvejer at se en film (og man har penge til det) synes jeg bare man skal følge instinktet og bare spæne ind og se den uagtet hvad andre siger. :)

    BusinessMonkey 1-12-16 18:00

  • ★★★1

    "Tænker dog I også gør brug af anmeldelser på den måde - ville bare understrege det nu jeg lagde mærke til det. Hvis man overvejer at se en film (og man har penge til det) synes jeg bare man skal følge instinktet og bare spæne ind og se den uagtet hvad andre siger. :)"


    Præcis, Mattia. Filmoplevelser er forundt de helt subjektive oplevelser. Og får andre en god oplevelse med en film som "Arrival" er det jo kun fedt for dem.

    Og de må så gerne give mig lidt af den hjemmebryg, lavet af MDMA og persille, der har hjulpet dem på vej for at komme til den erkendelse. ;) 

    Dolphinfriendly 1-12-16 18:20

  • ★★★★★★2

    Og de må så gerne give mig lidt af den hjemmebryg, lavet af MDMA og persille, der har hjulpet dem på vej for at komme til den erkendelse. ;) 

    Den har du da vist smagt et par gange tør jeg påstå;-P

    T. Nielsen 1-12-16 18:26

  • ★★★★2

    Nicki æder det, som var det M&M's ;)

    Babo 1-12-16 18:37

  • ★★★2

    Jeg løb tør efter "X-Pool: Suicide War ", eller hvad den hed. ;) 

    Dolphinfriendly 1-12-16 18:44

  • ★★★★★★0

    Ha ha ha:-D

    T. Nielsen 1-12-16 18:51

  • ★★★★1

    Ja, nu havde jeg jo set filmen, så læste for at høre en andens perspektiv. :) Jeg må nok ind og læse Variety også, før jeg evt. kommenterer yderligere, bare for at prøve at forstå "problemet" ;) 

    Lars! 1-12-16 21:28

  • 0

    Ja, nu havde jeg jo set filmen, så læste for at høre en andens perspektiv. :) Jeg må nok ind og læse Variety også, før jeg evt. kommenterer yderligere, bare for at prøve at forstå "problemet" ;) 

    Der er lidt mere spalteplads hos Variety til at udlægge "problemet", og det er en af de få anmeldelser, som jeg føler mig enig med. :) Håber du kan se, hvad jeg mener - så kan vi i det mindste forstå, hvorfor vi hhv. synes filmen virker/ikke virker. :D

    BusinessMonkey 2-12-16 20:33

  • ★★★★0

    Det bliver lige no-spoiler talk i dette indlæg. Men det er en film, hvor man ikke skal læse alt for meget om inden.

    Så fik jeg også set giraffen og jeg er på ingen måde skuffet. Det her er ganske enkelt en fantastisk sci-fi film. Villeneuve har tiltro til sit publikums intelligens og leverer en moden, jordnær og spændende sci-fi flick med relaterbare emner. For første gang fik jeg indtrykket af, at sådan kunne 'first contact' med de fremmede, forløbe. Og måden Villeneuve opbygger det første møde, er intet mindre end fantastisk. Fantastisk fotograferet af Bradford Young, som hermed beviser sit værd, hvis evner fik frit spil. Scoret er helt fantastisk og veksler mellem at være melankolsk og decideret creepy. En emotionel rejse, som belønner den tilskuer, der hænger ved og køber præmissen. Absolut blandt årets bedste film og selvom den henter inspiration fra andre sci-fi film, så gøres det på en frisk måde, der fanger øjets opmærksomhed. 

    9/10 og så er det ikke sidste gang jeg ser den i biffen. 

    Babo 3-12-16 01:18

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen