Anmeldelse: Arrival

Sprog har vi svært ved at gøre os kloge på. Vi kan sagtens katalogisere ord og deres grammatiske sammenhænge i ordbøger, men det er langt sværere at forstå, hvordan sprog fungerer og overhovedet kunne udvikle sig til det komplekse system, det er i dag. Sprog udvikler sig dog konstant. Bl.a. når ord med tiden får nye betydninger. Tidligere betød ordet "patetisk", at noget var præget af stærke følelser eller patos, men siden 1950'erne fik ordet samme betydning som "ynkelig". Den canadiske instruktør Denis Villeneuves nyeste film, "Arrival", handler netop om vores evne til at forstå og kommunikere gennem sprog.

Da tolv fremmede fartøjer lander tilfældigt rundt om på Jorden, indkaldes lingvisten Louise Banks (Amy Adams) af det amerikanske militær for at kommunikere med besætningen fra det rumskib, som er landet i USA. Hun skal forsøge at overskride en enorm sproglig barriere for at finde ud af, hvilke intentioner væsnerne har. Samme plan har man også de andre steder på planeten, hvor rumfartøjerne er landet. Dog risikerer de involverede stormagters uforenelige sprogforståelser og politiske agendaer at ødelægge det overstatslige samarbejde, hvis det fremmede sprog på mindste vis mistolkes.

Frygten for det fremmede kan nemt gribe om sig, og igennem historien har angste befolkninger let accepteret nemme, men voldsomme løsninger til at fjerne deres frygt. Den svære, men mest fyldestgørende løsning består i at opretholde en fredelig sameksistens via diplomati og dialog, uanset hvor forskellige og uforståelige vi kan virke for hinanden. Denne værdige pointe om at bevare roen og respekten trods tiltagende tumult gennemsyrer "Arrival", men uagtet sin sympatiske præmis fejler filmen fatalt i formidlingen af et ellers spændende stof.

Det sker først og fremmest, fordi filmens pointe om at være åben for sprogets utallige nuancer slet ikke fremstilles nuanceret i sig selv. Desværre hamres den ind på meget firkantet manér via et manuskript, der er spækket med usammenhængende dialog hos karakterer, der enten fremstilles intellektuelt kolde eller i deres følelsers vold. I stedet for at have engagerende scener, hvor Louise både udtrykker sin rationelle viden og praktiske instinkter på samme tid for virkeligt at dykke ned i de fremmede skabningers sprog, er hun binært enten følelsesmæssigt fraværende eller på randen af en affektiv implosion.

Karakterernes omskiftelige og umotiverede gøren og laden påvirker endvidere handlingsforløbet, som i forvejen lider af potentielt interessante, men i sidste ende uforløste videnskabelige teorier, der åbner op for deciderede plothuller i en film, der ihærdigt er lavet i en ultrarealistisk stil. Det er dog ikke til at komme udenom, at filmen på et æstetisk plan er utroligt smuk. En stærkt gribende billedside er skarpt fulgt af en dybt slående atmosfærisk lydside, der usynligt blander lydeffekter med musik. Musikken går kun galt i de langtrukne flashbacks, hvor ekstatiske strygere blandet med en opblæst voice over får det hele til at føles så melodramatisk, at det bliver svært at tage seriøst trods de uendeligt smukke billeder.

"Arrival" er en umådeligt smuk film med en utroligt interessant præmis. Desværre lider ambitionen om at udforske sprogforståelse på en fin og afbalanceret måde ironisk nok under et skamfuldt sløset skrevet manuskript, der bombarderer de veludførte dele af filmen med floskler og vulgariteter, og det er superærgerligt – eller for at sige det på en mere tvetydig måde: Smukt, men alt for patetisk.

Arrival

Kommentarer

Arrival

  • ★★★★0

    Jeg fik også endelig set den, og det var en overall positiv oplevelse. Hovedsageligt er jeg imponeret over filmens lyd, der har virkelig godt skruet sammen.

    Mht. selve filmen var jeg godt revet med indtil nær slutningen, hvor jeg, modsat Babo, følte at filmen talte ned til mig. Det blev simpelthen overforklarende i en sådan grad, at jeg fik dårlig smag i munden.

    Udover det var jeg godt revet med af fortællingen, og jeg tænkte da en del over selve ideen bagefter. Jeg var dog ikke specielt følelsesmæssigt involveret i filmen, selvom jeg må siges, at være målgruppen.

    7/10

    David Lund 6-12-16 05:10

  • ★★★★0

    David - argh, det er en hård udmelding med at den ligefrem taler ned til en? Vi får en afsløring, og en god en, men hvordan er den anderledes på en negativ måde, i forhold til andet? 

    Udover det, så var jeg sgu rørt af det underspillede forhold. 

    Babo 6-12-16 07:33

  • ★★★★2

    David - argh, det er en hård udmelding med at den ligefrem taler ned til en? Vi får en afsløring, og en god en, men hvordan er den anderledes på en negativ måde, i forhold til andet? 

    Udover det, så var jeg sgu rørt af det underspillede forhold. 

    Jeg kan jo kun tale for mit vedkommende, men når en film kommer med et twist, der bagefter bliver forklaret meget ned i detaljerne, føler jeg, at en film taler ned til mig. Jeg har som sådan intet imod filmens udvikling, men den overforklarende slutning kunne godt være grebet meget mere subtilt an. Til allersidst kommer der endda en ekstra beskrivelse af, hvad filmen allerede havde forklaret - bare sådan så alle kan være med. Det føler jeg virkelig er en "nååååå lille pus, kunne du ikke forstå det første gang?" udmelding. 

    David Lund 6-12-16 09:21

  • ★★★★1

    David - kan du være mere specifik i forhold til, hvad du synes, der bliver overforklaret? 

    Men er det meget anderledes f eks. i film som 'Fight Club', 'Donnie Darko' og film i den retning? Jeg synes afsløringen var utrolig elegant og satte filmen i nyt perspektiv rent strukturelt. 

    Babo 6-12-16 09:59

  • ★★★★0

    Jeg er faktisk lidt enig der... Der var en "reveal" for meget. Det havde faktisk fungeret fint, hvis den aldrig havde vist eksplicit, at Jeremy Renner var far til pigen. Som jeg tror de fleste allerede havde regnet ud. Men jeg tilgiver det ;) 

    Lars! 6-12-16 09:58

  • ★★★★0

    Jeg er faktisk lidt enig der... Der var en "reveal" for meget. Det havde faktisk fungeret fint, hvis den aldrig havde vist eksplicit, at Jeremy Renner var far til pigen. Som jeg tror de fleste allerede havde regnet ud. Men jeg tilgiver det ;) 

    Havde filmen så haft en følelsesmæssig pondus? Jeg ved det ikke, men det generede nu ikke mig, fordi jeg følte det var godt leveret.

    Babo 6-12-16 10:03

  • ★★★★1

    Fight Club forklarer det trods alt en gang, og eftersom den er leveret popkulturelt, synes jeg det hænger fint sammen med måden, det bliver forklaret på. Donnie Darko udelader jo nærmest enhver forklaring - bortset fra Director's Cut som jeg så heller ikke bryder mig om. Så ja, føler det er meget anderledes med en film som Arrival, der jo meget gerne vil ses som intellektuel sci-fi... og så alligevel forklarer tingene et par gange for dig til sidst, hvis nu du skulle være lidt langsom.

    Som Riqon også siger - vi har sgu alle regnet ud, at han er faderen til barnet. Vi har jo set tegningen 4-5 gange af familien inden han afsløres. Det bliver alt andet end underspillet, og det havde ramt mig personligt mere følelsesmæssigt (og intellektuelt), hvis filmen havde større tiltro til sit publikum.

    David Lund 6-12-16 10:13

  • ★★★★0

    David - det med vi ser tegningen, er rigtigt nok. Men var det så overeksponeret? Det var ikke mit indtryk. Jeg kunne godt lide det underspillede forhold og var ellers bekymret i starten, om affæren blot ville være så typisk, love-story agtig, men den tog fusen på mig. 

    Babo 6-12-16 10:27

  • ★★★★1

    "If you want science, call your father!" 

    Der er nok i virkeligheden alt for mange hints og clues... 

    Lars! 6-12-16 10:30

  • ★★★★1

    David - det med vi ser tegningen, er rigtigt nok. Men var det så overeksponeret? Det var ikke mit indtryk. Jeg kunne godt lide det underspillede forhold og var ellers bekymret i starten, om affæren blot ville være så typisk, love-story agtig, men den tog fusen på mig. 

    Altså... det synes jeg jo! Havde det forblevet ved de små hints, og havde man droppet det overforklarende i slutningen, havde jeg følt, at resultatet var en langt stærkere film. Jeg føler mig talt ned til i slutningen, men indtil da synes jeg, at det var en rigtig god film. Især lyden bør vinde en Oscar eller to, og effekterne bør som det mindste nomineres. Og selve fortællingen er super interessant, og optakten til det indledende møde hamrende spændende.

    David Lund 6-12-16 10:48

  • ★★★★★★0

    Spændende snak i der har, tror jeg.....Må huske at læse den, når filmen er set!

    T. Nielsen 6-12-16 11:21

  • ★★★★0

    Så lige et interview af forfatteren, som afslører, at de måtte ændre nogle ting i manuskriptet, grundet "Interstellar". 

    Babo 6-12-16 16:12

  • ★★★★0

    www.youtube.com/watch

    Babo 6-12-16 16:15

  • ★★★★0

    Fik set den i Imperial og i dag i Atlas i Rødovre.

    Jeg er ikke helt så meget oppe på den store klinge som med Prisoners og Sicario, men det var sgu en god sci-fi fortælling og med et - synes jeg - fint non-lineært narrativ. 

    Jeg ender på en stor 8'er. Kunne Villeneuve lige have arbejdet en tand ekstra med spændingen, som var så fantastisk i Sicario, så ville det have klædt filmen, men respekt for at have fokus på den lidt mere personlige fortælling denne gang, selvom der gik lidt Mallick i den.

    Bruce 6-12-16 23:36

  • 0

    Arrival

    Yes, så fik jeg også set giraffen og har haft et par dage til at fordøje den. Noget som filmen virkelig oser af er ’cinematic feeling’. I en tid hvor tv-serier har overtaget mit tv, ipad, computer og i det hele taget min interesse, var det så forfriskende at se en film i bio, der var en fryd for sanserne.

    Overdådig billedside, melankolsk filmmusik og en interessant narrativ er filmens lyspunkter.

    Men der er et eller andet, der forhindrer filmen i at komme helt op at ringe for mig. Var skam følelsesmæssigt drevet, men ikke i så stor grad alligevel.

    Jeg følte heller ikke, at filmen var alt for ’forklarende’, som enkelte herinde her inde kritiserer den for. Men det er jo også på mode at kritisere alt, der har den mindste form for exposition.

    Overordnet set havde jeg en fed oplevelse i biffen, men havde håbet på at blive mere overrasket. Et gensyn må vurdere min endelige bedømmelse, men på nuværende tidspunkt ligger jeg på en 7-8/10. Tættere på 8.

    IK 7-12-16 13:40

  • ★★★★0

    Troede du var død, IK. Godt at høre om din positive oplevelse. Jeg er lidt mere begejstret og ser frem til andet gensyn. Synes ellers vi er blevet fodret med gode sci fi de sidste to-tre år. 

    Babo 7-12-16 14:22

  • ★★★★2

    Jeg følte heller ikke, at filmen var alt for ’forklarende’, som enkelte herinde her inde kritiserer den for. Men det er jo også på mode at kritisere alt, der har den mindste form for exposition.

    Dejligt at få lov til at være "moderigtig" af og til! Det er det vigtigste for mig :) 

    Lars! 7-12-16 15:27

  • ★★★★2

    Ja, det går jeg også ufatteligt meget op i =)

    David Lund 7-12-16 16:05

  • 0

    Dejligt at få lov til at være "moderigtig" af og til! Det er det vigtigste for mig :) 

    Lidt exposition skal der også være, ellers bliver alt som Primer fra 2004 ;) 

    Troede du var død, IK. Godt at høre om din positive oplevelse. Jeg er lidt mere begejstret og ser frem til andet gensyn. Synes ellers vi er blevet fodret med gode sci fi de sidste to-tre år. 

    I'm alive! Ja, Arrival og Ex Machina er gode nye sci-fi jeg kommer i tanke om på stående fod. Hvilke har jeg glemt. ;) 

    IK 7-12-16 16:27

  • ★★★★0

    IK - jamen, der var flere. Ex-Machina, Interstellar, Her, Looper, Under The Skin, The Martian og indenfor action/sci fi, der var 'Edge of Tomorrow' ganske fin. 

    Babo 7-12-16 16:40

  • 0

    Dejligt at få lov til at være "moderigtig" af og til! Det er det vigtigste for mig :) 

    Hahaha. Læste først "moderagtig"...

    BusinessMonkey 8-12-16 15:23

  • ★★★★1

    Hahaha. Læste først "moderagtig"...

    Det er helt okay, min lille skat. :) 

    Lars! 8-12-16 17:32

  • 0

    Det er helt okay, min lille skat. :) 

    Hehe, er det også ok jeg har skrevet en anmeldelse som ser ud til at være ude af trit med resten af den danske anmelderstab? ;P

    Fandt dog endeligt nogle mennesker (ud over Nicki) som ikke brød sig om filmen (altså ud over det skønne, visuelle arbejde selvfølgeligt), så føler ikke jeg sidder alene med min holdning længere.
    Det kan virkeligt føles som om man er blevet skør, når alle andre man kender har en helt anden opfattelse af noget vi alle har set.

    BusinessMonkey 9-12-16 08:26

  • ★★★★0

    Hehe, er det også ok jeg har skrevet en anmeldelse som ser ud til at være ude af trit med resten af den danske anmelderstab? ;P

    Fandt dog endeligt nogle mennesker (ud over Nicki) som ikke brød sig om filmen (altså ud over det skønne, visuelle arbejde selvfølgeligt), så føler ikke jeg sidder alene med min holdning længere.
    Det kan virkeligt føles som om man er blevet skør, når alle andre man kender har en helt anden opfattelse af noget vi alle har set.

    Man er vel aldrig helt alene, men kender godt fornemmelsen. Der er altid folk derude, som vil finde et rost værk overvurderet. 

    Babo 9-12-16 08:38

  • 0

    Man er vel aldrig helt alene, men kender godt fornemmelsen. Der er altid folk derude, som vil finde et rost værk overvurderet. 

    Selvfølgelig. Der er altid en mulliard mennesker, der ikke udtaler sig om noget, men det var blot fordi så mange i min nærmeste filmkreds udtrykte andet. Normalt sporer jeg et balanceret forhold mellem holdninger. Her er der tydeligvis en vis tendens. :)

    Og ja, der er altid dem derude, der overvurderer ting... ;P

    BusinessMonkey 9-12-16 08:43

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen