Anmeldelse: Avengers: Endgame

Fortællingen savner det mandsmod, som superheltene udviser gang på gang.

2019 er afskedens år. Det vil sige ud i popkulturelle fænomener, hvor tre af de uden sammenligning allerstørste af slagsen afvikles. Trods det solrige forår er vinteren endeligt kommet i "Game of Thrones"-universet, mens vi omvendt (efter sigende) ser det sidste til familien Skywalker til december. Disney skriver dog ikke kun de sidste linjer i "Star Wars"-sagaen. Sidste års "Avengers: Infinity War" blev begyndelsen til enden, hvor den direkte opfølger med "Avengers: Endgame" sætter punktum i ét af Marvel-superhelte-universets mange – og mest populære – kapitler.  

Efter det på gruopvækkende vis lykkedes den intergalaktiske superskurk Thanos at udslette halvdelen af alt liv på Jorden – og tynde ud i Avengers' rækker – står de resterende medlemmer tilbage i altoverskyggende sorg. Team America er ikke vant til et så voldsomt og amputerende angreb på egne rækker, hvilket har splittet vores allesammens kulørte superhelte fem år senere. Heldigvis (selvfølgeligt) viser det sig, at der er én mulighed for at vende skuden og redde verden, selvom katastrofen allerede har været sket.

Fjerde kapitel i "Avengers"-serien er ikke alene kulminationen på den umage sammensætning af Marvel-superhelte, men også de nu hele 22 indbyrdes forbudne film i en franchise, der startede med "Iron Man" tilbage i 2008. I grunden overmenneskeligt ambitiøst, nu der skal tages grådkvalt afsked med et så elsket og kommercielt succesfuldt univers. Derfor trædes der forsigtigt, når uundgåelig fanservice rulles ud i den mest Disneyficerede MCU-film til dato. Så forsigtigt, at virkemidler og plotelementer ikke overrasker – i en over tre timer lang storfilm.

Ikke at dét er at fortænke. Hvordan i alverden skal fans ellers få den godmodige adieu-krammer, når instruktør-brødrene Anthony og Joe Russo beder publikum pænt om at komme videre i teksten? Vel at mærke gennem et persongalleri traumatiseret af tidligere hændelser, placeret i en ditto mærket verden. Båndene mellem karaktererne i det enorme persongalleri knyttes – og skæres op – på ekstremt elegant vis, i hvad der bedst kan beskrives som et muntert requiem. Afsked med legekammeraterne er aldrig sjovt, mens kække oneliners og fjollede sammenstød naturligvis knyttes. Men en dag bliver vi voksne, synes mantraet. Hvor resten af familien står styrket sammen. Hvor vi klædes på en ny Marvel-fase og i den farverige forbifart vinker farvel til seriens mest ikoniske personage.

Forventningen om en eksplosion af dimensioner imødekommes dog ikke. Come on, vi er i et tegneserieunivers, hvor alt er tilladt. Alligevel forfalder "Avenger: Endgame" til genkendelig soap, hvor de store følelser nok er ude på kappen, men det bankende hjerte og den hyperaktive hjerne er lagt på hylden sammen med hjelmen. I stedet ender vi med en megabudgets-film, der bruger størstedelen af tiden på at gennemgå filmene op til dette endelige klimaks fremfor at bruge krudtet på et festfyrværkeri, som burde fylde himlen over Tivoli.

Hvor jeg savner, at der i fortællingen udvises det mandsmod, som superheltene udviser gang på gang. At den iboende kreativitet hæver sig over family is all-retorikken á la de seneste "Fast & Furious"-film. At sidste kapitel i årets – muligvis årtiets – største film træffer de sikre og forbløffende forudsigelige valg er rent ud sagt skuffende. Måske er det dét, de allerstørste fans vil lægges i seng på, for ingen tvivl om at det er ømfindtlig fanservice. Men man kan og skal forvente mere end et tilbageblik med en filmserie, der burde være fremadskuende.

Avengers: Endgame

Kommentarer

Avengers: Endgame

  • 0

    Mht Avatar gik jeg skuffet ud af bio på premieredagen, for så ved gensyn (i bio) at føle den langt bedre, hvor jeg måske også var hoppet på hypen blandt venner og i øvrigt så den med min far, der elsker den slags. Film bliver ofte bedre i godt selskab, når man føler de hygger sig max. Eller sådan har jeg det. Har en god filmbuddy, mere intellektuelt funderede end jeg, elsker at se blockbusters med mig, fordi min glæde, hvis den er der, smitter positivt af på hans oplevelse siger han. 

    Nå ja og Avatar faldt igen i anseelse. Finder den ikke dårlig, men i rating er den max en 4/6 film. Max!

    Jeg har kun set Avatar en gang - det var i biffen - og det er den eneste gang jeg har været ved at falde i søvn i biffen. 

    Her er det jo berømt på Filmnørdens Hjørne at Casper i et afsnit rejste tilbage i tiden for at nedgradere hans 6 stjerne til Avatar - fordi han simpelthen anerkendt at have været i en hypet tilstand.

    Men jeg synes det er ærgerligt hvis anmeldere føler sig presset til at give en god karakter pga hype. De bør jo netop se bort fra hypen, når de ved den er og i stedet være ærlige.

    Tiany24-04-19 15:45

  • ★★★0

    Her er det jo berømt på Filmnørdens Hjørne at Casper i et afsnit rejste tilbage i tiden for at nedgradere hans 6 stjerne til Avatar - fordi han simpelthen anerkendt at have været i en hypet tilstand.

    Benway gav den også 6 stjerner i sin tid. Jeg er ret sikker på, at han i dag ligger noget under

    Rasmus Drews24-04-19 16:21

  • ★★★0

    Men jeg synes det er ærgerligt hvis anmeldere føler sig presset til at give en god karakter pga hype. De bør jo netop se bort fra hypen, når de ved den er og i stedet være ærlige.

    Meget enig. Man skal dog blive bevidst om det først, hvilket jeg tror en del ikke er. Hvad end det er almindeligt publikum og/eller journalister.

    Dolphinfriendly24-04-19 17:20

  • 1

    Jeg foreslog det også en gang på det gamle site. Det kunne være sjovt at læse en artikel om Moovy-anmeldernes største karakter-fortrydelser?  :-) 

    For vi kender det vel alle sammen. Det der med at være helt vild med en film (eller ikke bryde sig om en film) for så, efter et par gensyn eller efter et par år, at vores holdning til filmen ændrer sig markant. 

    Og for anmeldere må det være lidt irriterende, når nu man ikke bare lige kan ændre sin karakter. 

    Høegh24-04-19 17:21

  • ★★★1

    Jeg foreslog det også en gang på det gamle site. Det kunne være sjovt at læse en artikel om Moovy-anmeldernes største karakter-fortrydelser?  :-) 

    For vi kender det vel alle sammen. Det der med at være helt vild med en film (eller ikke bryde sig om en film) for så, efter et par gensyn eller efter et par år, at vores holdning til filmen ændrer sig markant. 

    Og for anmeldere må det være særdeles irriterende, når nu man ikke bare lige kan ændre sin karakter. 

    Det var egentlig en rigtigt god idé! Jeg tager den op med vores anmeldere. :)

    Dolphinfriendly24-04-19 17:19

  • 1

    Det var egentlig en rigtigt god idé! Jeg tager den op med vores anmeldere. :)

    Fedt! Så vil jeg krydse fingre for at kunne læse om jeres karakter-fortrydelser her engang :-) 

    Høegh24-04-19 17:27

  • ★★★0

    Benway gav den også 6 stjerner i sin tid. Jeg er ret sikker på, at han i dag ligger noget under

    Det gør jeg nok, omend jeg så den to gange i biografen, hvor jeg synes, den var en stor oplevelse, og jeg har ikke set den siden. Men jeg forestiller mig ikke, at den ville gøre samme indtryk på hjemmebiografen i dag.

    Men der en en lille håndfuld film, som jeg i dag ville have givet en karakter mere eller mindre. Det irritere mig dog mest, hvis de har fået for lidt. Det ville være svært at anmelde en Kubrick-film, for dem vurderer jeg altid for lavt i første omgang. De vokser næsten altid ved gensyn.

    Benway24-04-19 18:00

  • ★★★★0

    Min mest bizarre “fejl” er at jeg både havde Indy 4 på top 10 over årets bedste dengang (med en 9/10 eller 10/10 rating) og samtidig på min liste over årets største skuffelser. Det var et paradoks, fordi det var svært for mig at erkende at filmen max var middelmådig (jo det mener jeg trods alt den er!)

    T. Nielsen24-04-19 18:01

  • ★★★0

    Der er også en stor håndfuld film, jeg ville rykke en karakter op eller ned i dag i forhold til anmeldelsen dengang. Der hvor det er mere slemt, er hvis man vil rykke dem to karakterer, eller - chok - fra den ene ende af skalaen til den anden! Måske kan jeg finde en eller to film, jeg ville rykke to karakterer op eller ned. At skulle glo over 800 anmeldelser igennem, er dog nok den største udfordring.

    David Lund24-04-19 19:21

  • ★★★0

    Der er også en stor håndfuld film, jeg ville rykke en karakter op eller ned i dag i forhold til anmeldelsen dengang. Der hvor det er mere slemt, er hvis man vil rykke dem to karakterer, eller - chok - fra den ene ende af skalaen til den anden! Måske kan jeg finde en eller to film, jeg ville rykke to karakterer op eller ned. At skulle glo over 800 anmeldelser igennem, er dog nok den største udfordring.

    Det skulle være noget med de allergrelleste tilfælde. Selv har jeg svært ved at pege på anmeldelser, hvor jeg har skiftet radikalt mening efter et eller flere gensyn. I nyere tid er det nok "The Last Jedi", der kommer tættest på i mit tilfælde.

    Dolphinfriendly24-04-19 21:57

  • ★★★1

    I min korte tid som anmelder er min grelleste fejlbedømmelse "Master and Commander", som jeg gav 4/6 i sin tid - og det selvom jeg så den i de ideelle omgivelser i biografen, hvor kanonerne osv. virkelig kom til sin ret.

    Efterfølgende har jeg set den et utal af gange på først dvd og sidenhen BD, og hver gang holder jeg mere og mere af den. Den er i dag en af mine favoritfilm og lander på en klokkeklar 6/6.

    Rasmus Drews24-04-19 22:20

  • ★★★0

    Den værste for mig (som jeg kan huske), var da jeg gav Rats 3 stjerner, dengang Another World genudgav den. Det er jo så klart en 5’er - det ved ALLE!

    David Lund24-04-19 22:28

  • ★★★0

    I min korte tid som anmelder er min grelleste fejlbedømmelse "Master and Commander", som jeg gav 4/6 i sin tid - og det selvom jeg så den i de ideelle omgivelser i biografen, hvor kanonerne osv. virkelig kom til sin ret.

    Efterfølgende har jeg set den et utal af gange på først dvd og sidenhen BD, og hver gang holder jeg mere og mere af den. Den er i dag en af mine favoritfilm og lander på en klokkeklar 6/6.

    Den er virkeligt også fantastisk. 

    Dolphinfriendly24-04-19 22:33

  • ★★★0

    Den værste for mig (som jeg kan huske), var da jeg gav Rats 3 stjerner, dengang Another World genudgav den. Det er jo så klart en 5’er - det ved ALLE!

    Jeg kender det godt – "PS. I Love You" burde jeg også have givet topkarakter!

    Dolphinfriendly24-04-19 22:34

  • ★★★★0

    Nu har jeg set den og skal finde ud af hvilke pudsige undskyldninger folk har for at give den mindre end 4 stjerner. ;) Jeg synes, den fungerede rigtig godt, rundede sagaen af på en flot måde og endda bød på et par overraskelser undervejs. Og jeg blev til tider rørt af sæben også <3

    Riqon24-04-19 23:32

  • ★★★★2

    Denne anmeldelse synes jeg ikke var specielt god, Nicki, selv om du som altid er en reflekteret fætter. Der var mange meta-overvejelser og forventninger til hvad filmen burde være, men i mindre grad snak om hvad filmen faktisk var, og om hvorvidt den fungerede som fortælling, altså som kapitel 2 og afslutning til Infinity War. Og det gør den virkelig - samler op hvor den sidste endte og går nye veje for at løse udfordringerne. 

    At sidste kapitel i årets – muligvis årtiets – største film træffer de sikre og forbløffende forudsigelige valg er rent ud sagt skuffende. Måske er det dét, de allerstørste fans vil lægges i seng på, for ingen tvivl om at det er ømfindtlig fanservice. Men man kan og skal forvente mere end et tilbageblik med en filmserie, der burde være fremadskuende.

    Dette er nok et godt eksempel på hvor svært, hvis ikke umuligt, det må være at gøre folk glade, når man er kommet så langt i en serie, som så mange følger. Hvor mange Marvelfilm er ikke blevet kritiseret for bare at være set-ups til de næste film i sagaen? Og når der så kommer en film, som i stedet ser tilbage på de sidste ti års film for at samle trådene og føre det hele i mål, så bliver dette også set på som forkert og kaldes endda "fan service". Er det fordi referencer tilbage i serien er for fans eller hvad? Eller fordi der ikke må være for mange "happy endings"? 

    Nej, dette forstod jeg ikke, Nicki, men det er okay. :) 

    Riqon25-04-19 00:11

  • ★★★0

    En udfordring ved at skrive anmeldelser af film som Endgame, hvor man bliver nødt til at skrive i overskrifter– hvad du mener er meta-overvejelser – i frygt for at spoile er, at der ikke kan dykkes ned i konkrete nedslag. Derfor går jeg heller ikke i dyden med flere af de problemer, som jeg mener MCU 22 har. Til trods for at 3/6 stadig er en middelkarakter, dermed ikke alt er skidt. Langt fra. :)

    Min mening er jo ikke normativ, derfor ved jeg heller ikke hvordan jeg skal forholde mig til hvad MCU-film er kritiseret for overordnet. Jeg disclaimer iøvrigt Russo-brødrenes valg som ikke-overraskende – især som projekt med Disney-kerneværdier og "Fast & Furious"-aspirationer. :) For mit vedkommende – og analytiske standpunkt som én der forventede et højere niveau ud i et klimaks af dimensioner– er det blot enormt uambitiøst løst på det niveau og ud fra den skala, når "afslutningen" på filmhistoriens muligvis mest kommercielt succesfulde serie vælger at runde af med ikke at runde af alligevel. For hvor mange Marvel-film er der ikke allerede nu planlagt, mens der undervejs i Endgame blev lagt i ovnen til endnu flere, fremfor at afslutte dét kapitel med fokus og manér? Dét mener jeg i hvert fald ikke, at filmen imødekommer. 

    Nå, jeg ville egentlig ikke skrive en del 2. af ovenstående anmeldelse, da filmen dybest set (og desværre) forekommer forglemmelig for mig. Ultimo mener jeg, at Endgame er et sært paradoks ud i hverken at kunne stå på egne ben og eller lade være, pakket ind i letkøbt og harmløs, men hyggelig, nostalgi/fanservice. Whatever works – lad os se om ti år, om vi har haft  gang i "Avatar"-effekten. :)     

    Dolphinfriendly25-04-19 02:46

  • 1

    Ærligt er Endgame på den lange bane en 4-5 stjernet oplevelse, hvis vi betragter den som en enkeltstående film. Som afsluttende kapitel, på en massiv serie af film de sidste 10 år,  er Endgame dog en fuldstændig forrygende biografoplevelse - uden tvivl den største oplevelse jeg får i biffen i år.

    Det er en imponerende bedrift, at knytte et så elegant bånd på så mange film. På trods af at nogle af vores helte har utrolig kort spilletid, føles ingen glemt. Alle har deres moment, alle får deres shine.

    Tre timer i IMAX føltes som halvanden. Følelsesregistret blev udforsket. Endgame er sjov - rigtig sjov til tider, den er spændende - decideret medrivende og storslået  og så rammer den oven i købet plet på de mere følsomme aspekter - hurra for store IMAX briller!

    Publikum var i ekstase. Det var for en gangs skyld ikke irriterende at høre på folks hujen når salen spontant brød ud i klapsalver. Det blev vejet op af kollektivt grineflip og snøftende næser en masse. Perfectly balanced - as all things should be. 

    Som afsluttende kapitel på denne Marvel phase, er Endgame nærmest perfekt skruet sammen. Denne faktor gør den dog også svær at karaktergive. For som jeg indledningsvis skrev, så er filmen som en enkeltstående bedrift mindre stærk end som afslutningen på en 22 film lang serie. Men afslutningen på en 22 film lang serie er jo lige præcis hvad Endgame er:

    6 stjerner. 

    soren25-04-19 07:22

  • 0

    Dolphinfriendly plejer at ligge 1-2 stjerner over mig selv ift. Marvel-film, og han er sikkert også rigelig rundhåndet i dette tilfælde. Jeg tænker også at "Avatar"-effekten hærger :-)

    Bobby Long25-04-19 09:11

  • ★★★★1

    Fair nok, Nicki, jeg kan godt se udfordringen i at skulle anmelde en film uden at snakke om den ;) og når du bliver beskyldt for at spoile i en af de første kommentarer på denne side, så forstår man jo presset, anmelderne står overfor. Men det er egentlig et urimeligt krav til dig som anmelder. Folk som absolut ingenting vil vide om filmen, og som ser alt som spoiler, bør bare lade være at læse anmeldelser.

    Jeg synes meget blev rundet af på rigtig fine måder:

    Selvfølgelig ikke mindst Iron Man og Captain America, som forventet. Men desuden Black Widow. Og Thanos. Selv Hulk har fået en form for afslutning (ganske vist offscreen) i sin lange indre konflikt. 

    Selvfølgelig er der mere marvel i støbeskeen, men jeg oplevede ikke filmen som optaget af set-ups til efterfølgere, og det var egentlig ganske dejligt. Men ja, lad os snakke om filmen igen om 10 år eller noget ;) 

    Riqon25-04-19 09:31

  • ★★★0

    Jeg skal lige lade indtrykket sænke sig, og jeg kan sikkert først efter gensyn give en reel vurdering, men umiddelbart er jeg ret enig med Riqon. Jeg synes at det var en ret så vellykket afrunding, også selvom at dele absolut var forudsigeligt. Jeg nød det alligevel.

    Kruse26-04-19 17:29

  • 0

    Det er så meget en 4 stjerners film på den gode måde.

    Jeg synes den afrundede Inifinity-sagaen på en rigtig fin måde og jeg tudede og jublede på de planlagte tidspunkt i anden halvdel af filmen.

    Jeg fandt Initinity Wars en tand bedre, men Endgame, var en god måde at sige farvel på.

    Tiany28-04-19 22:21

  • ★★★2

    Jeg synes det var en middelmådig og MEGET lang affære. Der er godt nok lige rigeligt med fanservice, men det er jo efterhånden dét, der kendetegner et storsælgende hit i dag. Kan ikke forestille mig et gensyn når jeg forsøger genkalde mig følelsen af kedsomhed, som desværre satte for tidligt ind. 

    Babo29-04-19 21:22

  • 1

    Skuffet.

    "Infinity War" synes jeg var rigtig, rigtig god og så bliver den fulgt op af sådan en skuffelse.

    En meget rodet film og kampscenerne til sidst, var godt nok også en rodet omgang.

    Så har jeg det også stramt med, at Cap. America kan tilkalde, kaste rundt med og slå med Thor's hammer, endsige bare så meget som at løfte den. Jeg ved godt at det har han gjort i en eller anden tegneserie, men det er bare ikke "rigtigt" i min verden.

    Så kastede jeg også lidt op i munden på mig selv over, at det hele skal være så skide #metoo/politisk korrekt. Det var vist da Spider-man lå og klamrede sig til Gauntlet'en at en af kvinderne kom og sagde "det skal VI nok ordne" hvorefter alle kvinderne poppede op og gik sammen ud og slog til søren. De samlede sig bare pludselig samme sted i den rodebutik og skulle lige vise, at kvinderne kan selv, gaaaab, ja, Cap. Marvel kunne egentlig klare det hele selv, så det var heldigt hun først havde tid til at hjælpe til sidst. Og nå ja, så skulle Cap. America faklen (skjoldet) selvfølgelig videregives til, surprise, en sort/brun/neger/mørk (ved snart ikke hvad man må sige?), så vi går heeeelt ud af den politisk korrekte sti.

    Der er dog også masser af både fede og sjove ting og det hele var selvfølgelig godt lavet. Jeg havde nok bare forventet meget mere, efter "Infinity War"

    6/10

    Åkepool 3-05-19 23:05

  • ★★★★0

    Lidt morsom detalje: 

    "Well…in all likelihood, Rocket killed an Alternate Timeline Jane Foster to get back the Reality Stone." 
     www.quora.com/What-is-something-you-noticed-in-Avengers-Endgame-that-you-believe-others-have-missed/answer/Ian-Schumann-1

    Riqon 5-05-19 12:52

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen