Anmeldelse: Blair Witch

Effektiv promovering kan gøre underværker, hvilket især var tilfældet med fænomenet "The Blair Witch Project" fra 1999. Filmen var den første, der smart udnyttede det dengang hastigt voksende internet til at skabe en mytologisk fortælling om en nederdrægtig heks – vredt huserende i Marylands mørke skove. Succesen var enorm, og udover den vellykkede, virale udbredelse hyldede kritikerne filmskabernes undvigelse af skrækfilmens ofte fysiske fremstilling af bøhmanden for i stedet at drille sit forventningsfulde publikum ved kun at forholde sig til frygten for det ukendte. Adam Wingards "Blair Witch" har momenter af uhygge, men den ukendte frygt er som sunket i skovbunden.

Turen går igen til de hårdt plagede grønne omgivelser, hvor tre dokumentarister på tragisk vis forsvandt for 17 år siden. Broren til den ene sidder fortvivlet tilbage og vil ikke acceptere sin søsters mystiske forsvindingsnummer, hvorfor han sammen med et hold eventyrlystne venner og et par lokale særlinge pakker picnic-kurven og drager ud i den dæmoniske skov for at bringe sit familiemedlem sikkert hjem.

Der er ikke meget nyt i "Blair Witch". Skovturen følger slavisk forgængerens plotspor blot med opdateret teknologisk isenkram. Holdet har denne gang en avanceret drone med i oppakningen, der højt svævende dokumenterer, at vi altså ikke befinder os i en bagatel af en baghave – lige indtil dronen selvfølgelig svigter og dratter ned. Forbandede besatte skov.

Den første fortælling havde en relativt original tilgang til genren med sin langsomme, knugende og forstyrrende stemning, men alligevel fandt mange den billigt producerede naturgyser håbløst søvndyssende grundet dens mangel på, ja, gys. Med "Blair Witch" er vi tilbage i den mere formulariske horror-rille, hvor veldoserede jump-scares nok skal tilfredsstille det mere chokhungrende publikum. "Blair Witch" har ikke samme mod til at bryde med genrens konventioner og støtter sig derfor til dæmoniske skikkelser og forvredne kroppe – vi skal jo ikke gå skuffede hjem.

Resultatet ender dog med at være en smule skuffende grundet fraværet af netop originalitet. Hvor den første film fokuserede på det at være mentalt fortabt og isoleret, er vi her vidne til en mere rendyrket heksejagt på de stakkels medvirkende, hvilket er set utallige gange før. I sagens natur er det selvfølgelig også nemmere at være kreativ og eksperimenterende i sin filmiske leg, når budgettet kun er på 20.000 dollars – som i tilfældet med "The Blair Witch Project".

Ikke overraskende spidser det hele til i tredje akt, der retfærdigvis også må siges at være skræmmende effektivt. "Blair Witch" reddes her på målstregen fra at blive brændt på middelmådighedens horror-bål, da der endelig serveres noget tiltrængt, ægte ubehag. Grundlæggende henvender filmen sig dog til det utålmodige publikum, der ønsker visuelle, eksplicitte gys og akut hoppen i sædet for pengene, hvilket bestemt leveres i hobetal. Men for de mere kræsne skrækelskere er "Blair Witch" desværre en noget tam gentagelse af både plot og slidte, udvandede genretræk med minimale interessante tilføjelser i forhold til originalen. God tur i skoven.

Blair Witch

Kommentarer

Blair Witch

 • 0

  Den har fået tonsvis af hype, men man skal virkelig være kristisk når det kommer til hype over horrorfilm.

  Se i stedet The Witch, den er fantastisk.

  duuk7415-09-16 01:10

 • 0

  "The Witch" kunne med lidt god vilje godt være en forhistorie til "Blair Witch". Der er i hvertfald også en skov, der rummer noget...

  Laudable16-09-16 00:17

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen