Anmeldelse: Børnene fra Sølvgade
Hjertevarm familiefortælling rammer plet.
Den danske familiefilm har en lang tradition. Danmark er faktisk et af de få lande i verden, som producerer film til hele familien. Især i 80'erne og 90'erne gjorde familiefilmen sig særligt bemærket med film som "Krummerne" og Ole Lund Kirkegaards børnebøger. Nyeste skud på stammen er "Børnene fra Sølvgade," baseret på Renée Toft Simonsens bogserie af samme navn. Resultatet er et vellykket skud på familiefilmens stamtræ.
Katinka bor sammen med sine tre søskende, Tristan, Kirk og Petra, i en lejlighed på Sølvgade. Faren har aldrig været der, og moren forsvandt for et års tid siden. Siden har de fire unger fundet en måde at klare sig selv på. Udfordringen består i at skjule for kommunen, at de bor alene. Da Petra gerne vil starte i skole, og de skal bruge en myndig person, må de finde en løsning.
Renée Toft Simonsens bøger er tidligere blevet filmatiseret. Bogserien om Karla og hendes eventyr blev en succesfuld trilogi tilbage i slutningen af 00'erne. Hun har et specielt tag på historier set fra børns synspunkt fortalt som magisk realisme.
"Børnene fra Sølvgade" byder på adskillige mindeværdige scener. Indsættelsen af Petra på skolen, med Lars Ranthe som en vidunderlig gumpetung rektor, er som en veloplagt Monty Python-sketch. Jacob Fauerby som Nelly er så sød og forstående, at det er umuligt andet end at elske ham. Alvorlige scener er der også, som da Katinka begår tyveri i en dyr tøjbutik. Temaerne er ikke til at tage fejl af. De fortælles skarpt og præcist, så børn forstår det. Anders W. Berthelsen er filmens moralske kompas og tilmed Nellys kæreste. Homoseksualitet fremstilles befriende normalt. Dick Kaysø, også kendt som Krummefar, er en mystisk, hvidskægget mand, der hjælper de fire unge, blandt andet med at skralde. Hvem er han? Det får vi aldrig at vide. Hans karakter underbygger den magiske realisme.
Mehdi Avaz instruerer med en sikker hånd. Han har en stærk evne til at personinstruere skuespillere. Det har den selvlærte instruktør vist før med "Kollision", "Toscana" og "A Beautiful Life", og det gør han også her. Selvom historien låner rigeligt fra Lone Scherfigs "Når mor kommer hjem" fra 1998, er "Børnene fra Sølvgade" sin egen og henvender sig til en bredere målgruppe end førnævnte film. Sidst, men ikke mindst, skal børnene selvfølgelig nævnes. Alle fire børneskuespillere gør det upåklageligt. Især Ida Skelbæk Knudsen leverer en rørende og stærk præstation som Katinka, som taler til børn lige før teenageårene.
"Børnene fra Sølvgade" er en film for hele familien. Filmatiseringen af Renée Toft Simonsens børnebog er fuld af charmerende skuespillere, som alle er med på legen. Især de fire børn i hovedrollerne har smittede kemi. Relevante temaer på spil, og alle kan følge med. Enkelte elementer er gimmick-agtige, men det kan kun anbefales at tage en tur ned ad Sølvgade.
"Børnene fra Sølvgade" har dansk biografpremiere den 10. oktober. Heriblandt i FORMAT Bio – læs mere her.