Anmeldelse: Call Me by Your Name

"Call Me by Your Name" er en lille homoerotisk coming-of-age-fortælling om at være ung, forvirret af følelser og på grænsen til at begynde voksenlivet som seksuelt uafklaret.

Siden Ang Lee for år tilbage imponerede og kommercielt banede vejen for en ny slags genrefilm med "Brokeback Mountain", har vi set stadig flere stærke og rørende dramaer af slagsen: Den homoerotiske kærlighedsfortælling. Fordi det stadig er uvant for Hr. og Fru Danmark, er det stadig et tema, der formår at overraske, imponere og røre et bredt publikum. Bare det seneste år har den slags imponeret i form af film som "Moonlight", "Heartstone" og ikke mindst "God's Own Country". Nyeste skud er den italiensk-engelske Golden Globe- og Oscar-nominerede "Call Me by Your Name", der også leger med coming-of-age i flot fortælling.

Elio er en ung knægt, der bor med sin velhavende familie i Norditalien og nyder sommeren, mens hormonerne blomstrer. Men da Elios fars kollega – en lyshåret mand ved navn Oliver – kommer på besøg, sker der noget hos 17-årige Elio. En ukendt, ny og god følelse dukker op i mødet med den flere år ældre mand. Det bliver hurtigt til en særlig og livsbekræftende tid i deres liv, mens de nyder deres sommer sammen i det smukke italienske landskab. Det leder til et diskret forhold hos de to, der begge oplever noget nyt og spændende i smug.

I de to roller ses Timothée Chalamet (som er Oscar-nomineret for rollen) som Elio med den jødiske baggrund og forvirrende spirende seksualitet og Armie Hammer ("The Social Network") som den logerende forskningsassistent, Oliver. Og indrømmet, det er svært ikke at holde bare lidt af den smukke unge charmerende, krølhårsknægt Elio. Og beundre de to. Man forstår deres flammende gnist. Sublimt og rørende smukt sammenspil ses mellem de to hovedrolleindehavere, hvor kemien er helt perfekt. Ja, Elio vil væk med sin ældre elsker og det helst med det samme. Selvom det er urealistisk. Og de ved begge to godt, hvor forkert og forbudt det er, det de i smug har gang i. Men måske er netop dét med til at gøre det hele mere spændende og uimodståeligt tiltrækkende for dem begge?

Den romantiske affære er instrueret af Luca Guadagnino, der senest stod bag den sorthumoristiske kærlighedssatire "A Bigger Splash". Denne gang er italieneren gået mere seriøst og dramatisk til værks – og det fungerer i dén grad. Når det er sagt, så fortolker instruktøren historien på sin egen måde uden tanke på bogen af samme navn. Dét kan både være en fordel og ulempe. Dog kun det sidste, hvis man er fan er bogen, som det ofte hænder i disse bog-til-film-fortolkningstilfælde. Guadagnino er allerede på vej med en efterfølger. I så fald bliver det et herligt gensyn, og spændende om han fastholder de elementer, der fungerer, og ikke mindst hvordan historien fortsætter.

Selvom det er en del år siden, "Brokeback Mountain" satte nye standarder ved at vise mænd elske mænd på film for et bredt publikum, fortsætter Guadagnino med at fremstille kærlighed universel på tværs af køn. Og så gør det bestemt intet, at "Call Me by Your Name" herligt kombineres med "ung-ældre"-alderstabuet og dét at bryde fri og prøve grænser af som ung og rebelsk – på grænsen til voksenlivet.

"Call Me by Your Name" er en skøn lille homoerotisk coming-of-age-fortælling om at være ung, forvirret af følelser og på grænsen til at begynde voksenlivet som seksuelt uafklaret. En fase, de fleste vil kunne nikke genkendende til. Det ender måske langsommeligt med et stykke over de to timer, men det er småting. For til sidst efterlader Elios fortælling sit publikum med en helt særlig følelse, der bliver hængende: Et italiensk strejf af kærlighed og ung romance, der sætter sig fast.

Call Me by Your Name

Kommentarer

Call Me by Your Name

  • 1

    Den glæder jeg mig meget til.

    Whispering Horse 1-02-18 01:15

  • ★★★1

    Tak for denne fine anmeldelse. Det er også en film, som jeg glæder mig til at få set på trods af, at coming-of-age temaet har været skildret rigtigt mange gange, også i LGBTQ genren. Men bliver det gjort overbevisende nok og, ikke mindst, er kemien mellem skuespillerne vedkommende og fascinerende, ja så betyder det faktisk ikke så meget, for mig i hvert fald, om man har set den slags historier flere gange før. 5 stjerner har da bestemt sat mine forventninger helt i top. :)

    “Gods Own Country” nåede jeg ikke at få set i biografen, men den er lige udkommet på BD, så den skal jeg have bestilt hjem. “Heartstone” kender jeg til gengæld ikke, men da jeg lige læste lidt om handlingen lød den meget i samme stil som den brasilianske LGBTQ film “The Way He Looks”, der også er rigtig god og som kan varmt anbefales. Så “Heartstone” ryger også en tur i indkøbskurven. :)

    www.imdb.com/title/tt1702014/

    NightHawk 1-02-18 01:25

  • ★★★0

    Jeg kan godt være lidt mæt af temaet må jeg tilstå, selvom denne film nok skal være god. Måske ikke en jeg stormer ud i biffen for at se, men vil også helst fange de fleste af Oscarnominerede. 

    Babo 1-02-18 08:38

  • ★★★★3

    Jeg kan godt være lidt mæt af temaet må jeg tilstå

    HOMOFOB!!

    ;) 

    Riqon 1-02-18 09:03

  • ★★★1

    Det lyder godt! Den var på min watch-liste i forvejen  og der bliver den så :)

    Glæder mig også til at se God's Own Country. 

    Guldager 1-02-18 10:10

  • 0

    Det lyder godt! Den var på min watch-liste i forvejen  og der bliver den så :)

    Glæder mig også til at se God's Own Country. 

    Tak for denne fine anmeldelse. Det er også en film, som jeg glæder mig til at få set på trods af, at coming-of-age temaet har været skildret rigtigt mange gange, også i LGBTQ genren. Men bliver det gjort overbevisende nok og, ikke mindst, er kemien mellem skuespillerne vedkommende og fascinerende, ja så betyder det faktisk ikke så meget, for mig i hvert fald, om man har set den slags historier flere gange før. 5 stjerner har da bestemt sat mine forventninger helt i top. :)

    “Gods Own Country” nåede jeg ikke at få set i biografen, men den er lige udkommet på BD, så den skal jeg have bestilt hjem. “Heartstone” kender jeg til gengæld ikke, men da jeg lige læste lidt om handlingen lød den meget i samme stil som den brasilianske LGBTQ film “The Way He Looks”, der også er rigtig god og som kan varmt anbefales. Så “Heartstone” ryger også en tur i indkøbskurven. :)

    www.imdb.com/title/tt1702014

    Den glæder jeg mig meget til.

    Svar: Kan du også roligt gøre!

    Det bestemt mig der takker! For feedback og god respons, er glad for det kan bruges! Det derfor jeg skriver dem.. :-D ja, få dem endelig også set, og tak den titel er nu noteret ned.

    Martinio07 7-02-18 11:36

  • 0

    Tak for denne fine anmeldelse. Det er også en film, som jeg glæder mig til at få set på trods af, at coming-of-age temaet har været skildret rigtigt mange gange, også i LGBTQ genren. Men bliver det gjort overbevisende nok og, ikke mindst, er kemien mellem skuespillerne vedkommende og fascinerende, ja så betyder det faktisk ikke så meget, for mig i hvert fald, om man har set den slags historier flere gange før. 5 stjerner har da bestemt sat mine forventninger helt i top. :)

    “Gods Own Country” nåede jeg ikke at få set i biografen, men den er lige udkommet på BD, så den skal jeg have bestilt hjem. “Heartstone” kender jeg til gengæld ikke, men da jeg lige læste lidt om handlingen lød den meget i samme stil som den brasilianske LGBTQ film “The Way He Looks”, der også er rigtig god og som kan varmt anbefales. Så “Heartstone” ryger også en tur i indkøbskurven. :)

    www.imdb.com/title/tt1702014/

    Kan også anbefale tv-serien Looking på HBO Nordic, hvis ikke du har set den :)

    Wangsgaard13-02-18 20:55

  • ★★★0

    Kan også anbefale tv-serien Looking på HBO Nordic, hvis ikke du har set den :)

    Jeg har set hele serien og den afsluttende tv-film, og jeg er helt vild med "Looking". :) Især kan jeg godt lide, at serien er fortalt uden de store armbevægelser og agendaer men i stedet blot er lavet som en drama-komedie helt nede på jorden, der meget troværdigt og nærværende beskriver helt almindelige menneskers op og nedture både generelt men i særdeleshed med fokus på deres kærlighedsliv. 

    Jeg synes også serien er rigtig godt castet og kan virkelig godt lide de fire hovedpersoners kemi sammen. Det som dog gjorde størst indtryk på mig og som jeg synes var mest interessant at følge, var on-off forholdet mellem amerikanske Patrick og mexicanske Richie. Både mht de kulturelle forskelle men også fordi Jonathan Groff og Raul Castillo har en helt fantastisk kemi.

    Der var flere scener, hvor de bare går og snakker, som mindede mig om Richard Linklaters "Before" trilogi, hvilket var super hyggeligt at se på. Afslutningen på serien var jeg også rigtig godt tilfreds med, selvom det er en af den slags åbne slutninger, som ikke alle bryder sig om. Så alt i alt en fremragende serie. :) 

    NightHawk14-02-18 00:08

  • 1

    Helt enig omkring Looking. Fedt cast og god kemi mellem dem. Det var også lærerigt for dem/mig som ikke er homoseksuel ;). Jonathan Groff smelter jo alles hjertet hvad end han er med i :D. Ærgerligt at den kun fik 2 sæsoner. 

    Wangsgaard14-02-18 07:09

  • ★★★0

    Helt enig omkring Looking. Fedt cast og god kemi mellem dem. Det var også lærerigt for dem/mig som ikke er homoseksuel ;).

    Det synes jeg er rigtig fedt at høre. :) Tror også at det har meget at gøre med, at "Looking" helt undgår at blive belærende eller moraliserende og derfor bliver nemmere at forholde sig til. Selvfølgelig er der forskel på at være homoseksuel og heteroseksuel, men der er modsat endnu flere fællestræk og det synes jeg serien lykkedes med at beskrive på fremragende vis. 

    Jonathan Groff smelter jo alles hjertet hvad end han er med i :D. Ærgerligt at den kun fik 2 sæsoner. 

    Ja, det er jeg helt enig med dig i. Jonathan Groff er en utrolig karismatisk og meget charmerende mand og jeg glæder mig til at se mere med ham fremover . Og ja, to sæsoner og en tv-film var alt for lidt. Jeg havde også gerne set, at den havde fortsat to-tre sæsoner mere. :) 

    NightHawk14-02-18 21:30

  • 0

    Fik den set her forleden. Det er en Fremragende og virkelig smuk film!

    Og Sufjan Stevens musik passer eminent godt til hele filmens stemning.

    Høegh22-02-18 23:21

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen