Anmeldelse: Captain America: Brave New World
Nyt Captain America-kapitel byder på rødglødende action, men den mangler det sidste for at måle sig med de største i MCU-universet.
Captain America er tilbage. Jeg vil bede dig, kære læser, om at åbne den nærmeste nyhedsside og kigge på overskrifterne. Se derefter på filmens titel. Kig tilbage på nyhedssiderne. Nu, se på titlen igen. Man kan trygt sige, at en film som denne rammer lige på det rette tidspunkt. Hvis du kender din Aldous Huxley, ved du, hvad filmens titel henviser til.

Den første Captain America-film kom i 2011 som den femte i første fase af Marvel Cinematic Universe. Siden da har historien om den splejsede Steve Rogers, der blev supersoldaten Captain America, udviklet sig gennem to fremragende efterfølgere – "Captain America: The Winter Soldier" (2014) og "Captain America: Civil War" (2016) – samt de fantastiske hold-film "Avengers" (2012), "Avengers: Age of Ultron" (2015), "Avengers: Infinity War" (2018) og "Avengers: Endgame" (2019), hvor Captain America til sidst løftede Mjølnir i kampen mod Thanos, hvilket markerede afslutningen på Steve Rogers' rejse.
Men Captain America er en legende, et stykke amerikansk mytologi. Af alle Marvel-heltene er han måske den stærkeste bærende søjle i dette superhelteunivers. Jo, Hulken er måske fysisk stærkere, Iron Man er muligvis klogere, og Thor er måske... tja, hvad end Thor egentlig er, så er han nok bedre til det, men den største, ægte helt af dem alle er Captain America. Han er lederen, der binder dem sammen, og nu hvor Steve Rogers (dengang mesterligt spillet af Chris Evans) har trukket sig tilbage, er det op til en anden at udfylde disse enorme sko.

"Captain America: Brave New World" er den 35. film i Marvel Cinematic Universe. Den er også en del af en række overvejende gode serier på Disney+. For mange, der først stifter bekendtskab med dette univers nu, kan det virke overvældende, da historierne ofte fortælles gennem mange film, brudstykker, post-credit-scener og referencer.
Hver gang jeg anmelder en Marvel Cinematic Universe-film, plejer jeg at give en lille oversigt over, hvad man bør have set på forhånd, men efterhånden som universet vokser, bliver det stadig sværere at give et godt overblik. Men i dette tilfælde bør man helt klart have set Captain America-filmene, Avengers-filmene og serien "Falcon and the Winter Soldier" for at være opdateret og få mest muligt ud af "Captain America: Brave New World". Derudover er det en stor fordel at have set "Eternals" (2021) og "The Incredible Hulk" (2008).
Hvis ikke, vil du måske undre dig over, hvorfor det pludselig er Sam Wilson, som tidligere var superhelten Falcon (spillet af Anthony Mackie), der nu bærer Captain America-skjoldet. I sig selv et symbol på Marvel-universet, og en hel del andre ting.

Så var der plottet. Når vi møder Sam Wilson i "Captain America: Brave New World", har han påtaget sig rollen som Captain America, men tynges af et massivt imposter syndrom på grund af de store sko, han skal udfylde efter sin gode ven Steve Rogers. Men han gør sit bedste sammen med sin nye makker, den unge Joaquin Torres, som nu er blevet den nye Falcon. Eller rettere sagt, Falcon-trainee.
Da en fest i Det Hvide Hus bliver angrebet af hjernevaskede mordere, sætter han jagten ind på en skurk fra Marvels fortid, der opererer i skyggerne og manipulerer præsidenten med en livsnødvendig medicin, som gradvist forvandler ham til The Red Hulk.
Så går det, som det plejer. Der er en masse action-scener, og verden skal reddes fra en krig. Denne gang mellem USA og Japan på grund af resurser i Det Indiske Ocean (de, der har set "Eternals", ved nok, hvad jeg hentyder til). Der er også den forventede kamp mellem Captain America og The Red Hulk, som mange Marvel-fans vil elske.

"Captain America: Brave New World" er en ganske udmærket Marvel-film, men historien har et problem: Plottet er ikke stort nok til at føles episk. Det er heller ikke smalt nok til at skabe den intime stemning, vi ser i de mere "street level"-fortællinger på Disney+. Så selvom skuespillerne leverer solide præstationer og action-scenerne er fede, føles historien lidt som en kedelig mandag i Marvel-universet.
Det, der gør det svært at anmelde en superheltefilm, er, at det ofte handler mere om, hvilke superhelte man kan lide, end om filmens egentlige kvalitet. Sig, hvad du vil om Disney og Marvel, men de ved, hvordan man laver en god film, og de har budgettet til at hyre de bedste både foran og bag kameraet. Der er selvfølgelig undtagelser, men som regel afhænger ens oplevelse af en superheltefilm af, om man kan lide karaktererne. For eksempel elsker jeg Captain America og Doctor Strange, og nyder at se film om dem, mens Ant-Man og Captain Marvel udfordrer min tålmodighed.

Så, hvordan er "Captain America: Brave New World" egentlig? På trods af manglen på Chris Evans nød jeg virkelig filmen. Men kunne jeg lide den lige så meget som de tre første Captain America-film? Nej, bestemt ikke. Men det skyldes nok, at jeg synes, Chris Evans var den perfekte Captain America, og det vil tage lidt tid, før jeg vænner mig til at se Anthony Mackie i rollen. Ikke desto mindre er det en stærk Marvel-film med heftige, om end ikke særligt originale, action-scener.
Anthony Mackie gør også et fremragende stykke arbejde i rollen som den nye Captain America og har god kemi med Danny Ramirez, der spiller Joaquin Torres/Falcon. Men måske det bedste er selveste Harrison Ford, som i en alder af 82 år tænkte "Hey, det ser ud, som om de unge har det sjovt med de der Marvel-film, det vil jeg også prøve!" Ford ser virkelig ud til at nyde sin rolle som Thaddeus "Thunderbolt" Ross.
Der er også en række nye ansigter, og det skal siges, at nogle af de mindre roller føles en smule flade og uinteressante. Men én skuespiller stjæler absolut enhver scene, han medvirker i: Giancarlo Esposito som Seth Voelker/Sidewinder. Dette er en skuespiller, der uden tvivl ved, hvad han laver, og som har medvirket i en række store serier, herunder "The Mandalorian", "The Boys", "Better Call Saul" og "Breaking Bad". Jeg ville ønske, han havde haft endnu mere screentime.

Siden Steve Rogers overdrog Captain America-skjoldet til sin gode ven Sam Wilson i slutningen af "Avengers: Endgame", har der været utilfredshed, klager og vredesudbrud i visse dele af Marvel-fanmiljøet. For mange er filmen kontroversiel. "Hvordan kan en sort mand være Captain America??", råber vrede toxic fandom-nørder i de mørke afkroge på sociale medier.
Det gjorde heller ikke humøret bedre hos disse nørder, da Anthony Mackie sagde på en pressekonference, at Captain America er et symbol for hele verden, ikke kun USA. "Men han hedder jo Captain America!" taster de ophidset på tastaturer i skjulte Reddit-fora, mens de bekvemt glemmer, at Chris Evans sagde præcis det samme for nogle år siden, da han bar skjoldet.
Det skal også siges, at Chris Evans' Steve Rogers stoppede med at bruge Captain America-navnet i "Captain America: The Winter Soldier", fordi han så, hvor korrupt hans land var blevet. Dengang var det den nynazistiske skurkeorganisation Hydra, der havde infiltreret den amerikanske regering og skabt kaos. Er det mon tilladt at indskyde et lille "truth can be stranger than fiction" her?
Denne gang er det konflikter med Harrison Fords nyvalgte præsident Thaddeus "Thunderbolt" Ross, som tilsyneladende har nok lighedstræk med USA’s nuværende præsident til, at filmen er blevet kritiseret for det allerede før premieren. Men jeg må indrømme, at nogle af disse ligheder er gået hen over hovedet på mig. Harrison Fords rødglødende rolle minder ikke synderligt meget om Orange Trump.

Filmen lægger dog ikke skjul på sin kritik af USA. Hvad end gælder gælder politik og hvordan samfundet tager sig af hinanden, udviser medmenneskelighed og empati. Der er en tydelig "det var bedre før"- og "vi kan gøre det bedre"-stemning at mærke her, hvilket uden tvivl vil provokere visse biografgængere i USA. Referencen til Huxleys "Fagre nye verden" i titlen er næppe en tilfældighed.
Kontroverser til trods er "Captain America: Brave New World" et stærkt bidrag til Marvel Cinematic Universe. Filmen var oprindeligt sat til premiere i 2024, men blev udskudt på grund af SAG-AFTRA-strejken. Men måske var det lige så godt, for denne anmelder føler, at filmen lander på præcis det rette tidspunkt.
Måske ser jeg for meget i Captain America, men det er umuligt at ignorere, at gode superheltefilm som regel er en kommentar på noget større. Denne film er ingen undtagelse.
Anmeldelsen er oversat og redigeret fra norsk af Nicki Jensen.
"Captain America: Brave New World" har dansk biografpremiere 12. februar. Heriblandt i FORMAT Bio, bestil dine billetter her.