Anmeldelse: Captain Marvel

Man skal immervæk være Marvel-fan for at blive oprigtigt underholdt af "Captain Marvel".

Denne anmeldelse er én af de sværeste, jeg endnu har kastet mig over. For jeg ja-hatte-vil så gerne analysere mig frem til en underholdende film. Påvise nye vinkler, de fikse fortællermæssige rejehop, rose spektakulære effekter. Leve mig ind i Jungs dybdepsykologiske arketyper, der har præget menneskets selvfortællinger siden tidernes morgen – og i nyere tid særligt superhelte-eventyr. Henrykkes over gensynets glæde, når samarbejdet mellem Disney og Marvel stort set genbruger samme skabelon som i de foregående 20 Marvel Cinematic Universe-film. For er dét muligt, kunne der muligvis være en god film gemt i "Captain Marvel".

"Batman Begins"-plottet må ikke afsløres, til trods for at der praktisk talt intet nyt er under solen. Hvilket omvendt kan være derfor, at intet må afsløres? Til forskel for andre MCU-film havner vi denne gang i 1990'erne. Verse (Brie Larson) er taget på dannelsesrejse til Jorden, samtidig med at superheltinden i svøb er på sin første mission. To fluer med ét smæk, da den kommende Captain Marvel skal optrævle sin egen baggrund og forhindre en intergalaktisk krig mellem to racer.

Jeg vil så gerne overraskes og frydes i mit barnlige sind. Men når "Captain Marvel" ikke gør sig umage, hvordan er det så overhovedet muligt at lade sig underholde af en superheltefilm, der gentager stort set samme formular som altid og som på intet tidspunkt træder ud af samme kreative dødvande som dét, vi har set i MCU-regi over de seneste 10 år?

Naturligvis er det oplagt at trække endnu et nostalgi-kort, nu andre årtier er løbet over ende. Nirvana, CD-ROM-drev, Blockbuster og skovmandsskjorter. Foie gras-overfodringen af referencer fra dengang far var knægt kan man hygge-kløjs over, mens 21. afsnit i MCU-sagaen går Windows 95-kold. Trods Brie Larsons smittende Aquafresh-smil er den stærke kvindes oprindelseshistorie søvndyssende uinteressant. Forudanelser fem minutter inde i handlingen underbygger perlerækken af søgte og genkendelige plottwists, marcipanroulade-rullet sammen i genbrug af virkemidler og heltedueller. Måske er der forskel på indpakningen af citronmåner og sandkage, men bag det kulørte sukkerchok er "Captain Marvel" blot endnu et Dancake-produkt på hylden i Netto.      

"Captain Marvel" er en grafisk spektakulærfilm, hvor effekterne igen rykker op på et imponerende niveau. Når instruktør/forfatter/klipper-parret Anna Boden og Ryan Fleck ikke kan formøble budgettet på over én milliard danske kroner til et ordentligt manus, til trods for at det lykkedes med under fem millioner på deres Oscar-belønnede "Half Nelson", skal pengene spenderes på andre godter. Heriblandt en comic relief CGI-kat. For fjollede katte kan altid redde dagen. Måske skulle der være arbejdet bedre på den komiske timing mellem altid karismatiske Samuel L. Jackson og Larson i stedet. Selvom den 29-årige skuespillerinde såmænd har masser af slagkraft i næverne, synes der aldrig at være noget på spil. Måske, fordi "Captain Marvel" mest af alt virker til at være sidste kort til at få MCU-kabalen til at gå op frem for at skabe en superheltefilm, der kan stå på egne ben.

Man skal immervæk være Marvel-fan for at blive oprigtigt underholdt af "Captain Marvel", der er krydret med de samme ingredienser som altid. Budgettet på 152 millioner dollars byder op til et sandt effekt-himmerige, hvilket i sig selv er imponerende. Referencer til 90'erne, en hyggelig Stan Lee-intro og CGI-katte er imidlertid ikke nok til at hæve et overraskende middelmådigt niveau fra at være en langgabende anekdote som superheltefilm.  

Captain Marvel

Kommentarer

Captain Marvel

  • ★★★0

    Glæder mig self. til at se hele filmen men ikke mindst my man Phil Coulson, Clark Gregg er så herlig, så bare at se ham på stort lærred igen gør mig glad, uanset hvor lang tid.

    Elwood 6-03-19 00:12

  • 0

    Man skal immervæk være Marvel-fan for at blive oprigtigt underholdt af "Captain Marvel"

    Men er man ikke også det, hvis man vælger og se denne film?

    Terning 6-03-19 06:40

  • 0

    CGI-katte lyder ellers spændende!

    Men jeg må sige, at din anmeldelse bekræfter min fordom for filmen, efter jeg så traileren. Jeg tror det bliver en streaming-tjeneste i hjemmebiografen, når den bliver tilgængelig der.

    larsnoergaard 6-03-19 07:25

  • ★★★0

    Man skal immervæk være Marvel-fan for at blive oprigtigt underholdt af "Captain Marvel"

    Men er man ikke også det, hvis man vælger og se denne film?

    Jeg vælger klart at se den, men ved nu ikke, om jeg ville kalde mig decideret fan af Marvel. Jeg er i hvert fald ikke blind for franchisens lavpunkter og begrænsninger.

    David Lund 6-03-19 08:50

  • ★★★★0

    Men er man ikke også det, hvis man vælger og se denne film?

    Jeg tror ikke Marvel havde haft den succes de har, hvis ikke andre end Marvel fans også så deres film.

    Riqon 6-03-19 09:30

  • ★★★★0

    Hvornår er man i det hele taget fan? 

    T. Nielsen 6-03-19 09:44

  • ★★★0

    Hvornår er man i det hele taget fan? 

    Det tænkte jeg også, efter jeg skrev mit svar. Det er nok en vurdering, der varierer fra person til person. For mig kræver det en vis dyrkelse - det er ikke nok blot at følge med i en kunstner, franchise, serie osv. Jeg spørger f.eks. altid mig selv, kunne jeg tænke mig en T-shirt med det her på? Altså - jeg har Metallica, Norma Jean, The NeverEnding Story, Gremlins og Back To The Future T-shirts, så her vil jeg kalde mig fan til en vis grad. Men kunne jeg tænke mig en Marvel T-shirt? Nope. 

    David Lund 6-03-19 09:52

  • ★★★0

    Når jeg bliver gammel kunne jeg tænke mig en ble med Binks på. 

    Babo 6-03-19 10:39

  • ★★★0

    Når jeg bliver gammel kunne jeg tænke mig en ble med Binks på. 

    Proves my point exactly! =)

    David Lund 6-03-19 11:22

  • ★★★★1

    Det tænkte jeg også, efter jeg skrev mit svar. Det er nok en vurdering, der varierer fra person til person. For mig kræver det en vis dyrkelse - det er ikke nok blot at følge med i en kunstner, franchise, serie osv. Jeg spørger f.eks. altid mig selv, kunne jeg tænke mig en T-shirt med det her på? Altså - jeg har Metallica, Norma Jean, The NeverEnding Story, Gremlins og Back To The Future T-shirts, så her vil jeg kalde mig fan til en vis grad. Men kunne jeg tænke mig en Marvel T-shirt? Nope. 

    Præcis. Er jeg Marvel fan fordi jeg gerne ser filmene og ikke brokker mig konstant over dem? Jeg har læst tegneserier som barn og ung, men gør det meget sjældent i vore dage. Jeg rater filmene fra middelmådigt til godt og få helt eller næsten i top. Jeg køber ikke t-shirt med Marvel, jeg sætter mig ikke dybere ind i universet osv. Jeg anser ikke mig selv som fan. 

    Jeg har læst 20-30 bøger om Elvis, set alle film flere gange (selv om de er dårlige de fleste af dem), har al musikken og utallige bootlegs cd’er med koncerter. Så her vil jeg betegne mig som fan. 

    T. Nielsen 6-03-19 11:32

  • ★★★0

    Man skal immervæk være Marvel-fan for at blive oprigtigt underholdt af "Captain Marvel"

    Men er man ikke også det, hvis man vælger og se denne film?

    Jeg tror, at rigtigt mange ser superheltefilm for underholdningens skyld – eller fordi de håber på at blive underholdt. Ikke fordi de nødvendigvis er fans af genren eller i dette tilfælde Marvel. 

    Dolphinfriendly 6-03-19 11:59

  • ★★★★0

    Hvornår er man i det hele taget fan? 

    Når man har t-shirts. 

    Riqon 6-03-19 12:25

  • ★★★0

    Når man har t-shirts. 

    Good point!

    David Lund 6-03-19 12:27

  • ★★★★0

    Når man har t-shirts. 

    Nemlig, derfor Nike har eller har haft så mange fans:D

    T. Nielsen 6-03-19 13:06

  • 1

    Endnu en pølle fra Marvel

    Essal 6-03-19 15:04

  • ★★★0

    okay.

    Elwood 6-03-19 16:39

  • 0

    Jeg tror, at rigtigt mange ser superheltefilm for underholdningens skyld – eller fordi de håber på at blive underholdt. Ikke fordi de nødvendigvis er fans af genren eller i dette tilfælde Marvel. 

    Dolphinfriendly, hvad synes du Marvel gør rigtigt? Hvis vi ser bort fra markedsføring osv.

    Bobby Long 6-03-19 18:20

  • ★★★0

    Dolphinfriendly, hvad synes du Marvel gør rigtigt? Hvis vi ser bort fra markedsføring osv.

    Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål ud fra konteksten? :)

    Dolphinfriendly 6-03-19 18:24

  • 0

    Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål ud fra konteksten? :)

    Der er ingen kontekst :-) Er bare interesseret i din mening.

    Bobby Long 6-03-19 19:05

  • ★★★0

    Uden kontekst er det svært at vide præcis, hvad du spørger om. :)

    Men jeg synes ikke, at man kan stille det op som rigtigt og forkert. Marvel (=Disney) gør vel alt rigtigt, ud fra et velovervejet og sikkert valg, ud fra hvad de har målt sig frem til i forhold til hvad der er oppe i tiden, hvad deres publikum forventer og målsætningen ud i blockbuster-ambitioner er, som jeg ser det. At køre samme generiske formular (med et aktuelt undertema) – med få undtagelser – virker, så den fastholder de. På godt og ondt. Nogle gange mere vellykket end andre. Om man køber formularen eller udførelsen i de enkelte film er så en smagssag.

    Dolphinfriendly 6-03-19 20:16

  • ★★★★0

    Nemlig, derfor Nike har eller har haft så mange fans:D

    Just do it. 

    Riqon 6-03-19 20:06

  • 0

    okay.

    What can I say? I just have a way with words ;)

    Essal 6-03-19 23:46

  • ★★★1

    Jeg synes at den var ganske okay. Meget lig de fleste MCU-film. Den hører ikke til blandt de bedste, men er bedre end de værste. Den lider nok rigtigt nok af, at være en forret til Endgame, men er efterhånden også sjældent med en Marvel-film, der kan stå helt alene. Jeg lander nok på en 6/10. Brie Larson er det bedste ved filmen, og jeg ser frem til at se hende, som en del af Avengers-ensemblet.

    Kruse 6-03-19 23:48

  • 0

    Uden kontekst er det svært at vide præcis, hvad du spørger om. :)

    Men jeg synes ikke, at man kan stille det op som rigtigt og forkert. Marvel (=Disney) gør vel alt rigtigt, ud fra et velovervejet og sikkert valg, ud fra hvad de har målt sig frem til i forhold til hvad der er oppe i tiden, hvad deres publikum forventer og målsætningen ud i blockbuster-ambitioner er, som jeg ser det. At køre samme generiske formular (med et aktuelt undertema) – med få undtagelser – virker, så den fastholder de. På godt og ondt. Nogle gange mere vellykket end andre. Om man køber formularen eller udførelsen i de enkelte film er så en smagssag.

    Du har ret, beklager :-) Jeg var bare interesseret i hvilke umiddelbare ord du ville knytte til Marvel, hvis man skulle beskrive hvad de gjorde rigtigt rent filmteknisk - måske med en mere subjektiv vinkel. Men det er måske svært at generalisere, når filmene varierer så meget.

    Bobby Long 7-03-19 13:08

  • ★★★0

    Du har ret, beklager :-) Jeg var bare interesseret i hvilke umiddelbare ord du ville knytte til Marvel, hvis man skulle beskrive hvad de gjorde rigtigt rent filmteknisk - måske med en mere subjektiv vinkel. Men det er måske svært at generalisere, når filmene varierer så meget.

    No worries, jeg skulle bare forstå dig ret. :)

    Åh, jamen det er så forskelligt med positive særtræk over 21 film, hvis vi skal holde os til MCU.  Særligt da jeg synes, at den allerbedste MCU-film ("The Winter Soldier") mest af alt er en slags standalone – modsat størstedelen af de andre titler.

    Overordnet set, synes jeg, at de gør det allerbedst ud i tre elementer: 

    -World building og design 
    Selv med film jeg ikke nødvendigvis falder særligt gode, såsom "Black Panther" og "Thor: The Dark World", er det hér, at kreativiteten får lov til at blomstre. Detaljerigdommen er typisk indlevelsesrig, finurlig og opfindsomt designet på et ekstremt højt niveau – som udvikler sig fra film til film.

    -Casting
    Næsten perfekt valg af de mest ikoniske superhelte, nærmest gang på gang. Jeg er ikke tegneserie-buff nok til at vide hvor tro de er i forhold til tegneserierne, men jeg har enormt svært ved at se andre end bl.a. Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Chris Pratt og Chris Evans i de respektive roller. De klassiske hyldest-cameos i mindre roller, såsom Anthony Hopkins, Robert Redford og Jeff Bridges, er som regel også fornøjelige, mens jeg finder Michael B. Jordan og Sebastian Stan helt eminente som skurke (sidstnævnt en herlig "Das Cabinet des Caligari"/"The Manchurian Candidate"-versionering). Selvfølgeligt kan det blive en hønen og ægget-diskussion, nu skuespillerne er blevet så eksponerede og popkulturelt ikonigrafi på et helt ekstremt niveau.

    -Rød tråd
    Selvom det irriterer mig hvor dårligt filmene indimellem er skrevet, må man også bare anerkende bestræbelserne på at knytte en rød tråd mellem fortællingerne. Selvom vi ikke just er ude i en Balzac'sk La Comédie humaine-superfortælling af høj litterær klasse, er det med til at fastholde et globalt publikum i en kalkuleret feuilleton. Om så den løber i ring er så en anden snak.      

    Dolphinfriendly 7-03-19 13:57

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen