Anmeldelse: Captain Marvel

Man skal immervæk være Marvel-fan for at blive oprigtigt underholdt af "Captain Marvel".

Denne anmeldelse er én af de sværeste, jeg endnu har kastet mig over. For jeg ja-hatte-vil så gerne analysere mig frem til en underholdende film. Påvise nye vinkler, de fikse fortællermæssige rejehop, rose spektakulære effekter. Leve mig ind i Jungs dybdepsykologiske arketyper, der har præget menneskets selvfortællinger siden tidernes morgen – og i nyere tid særligt superhelte-eventyr. Henrykkes over gensynets glæde, når samarbejdet mellem Disney og Marvel stort set genbruger samme skabelon som i de foregående 20 Marvel Cinematic Universe-film. For er dét muligt, kunne der muligvis være en god film gemt i "Captain Marvel".

"Batman Begins"-plottet må ikke afsløres, til trods for at der praktisk talt intet nyt er under solen. Hvilket omvendt kan være derfor, at intet må afsløres? Til forskel for andre MCU-film havner vi denne gang i 1990'erne. Verse (Brie Larson) er taget på dannelsesrejse til Jorden, samtidig med at superheltinden i svøb er på sin første mission. To fluer med ét smæk, da den kommende Captain Marvel skal optrævle sin egen baggrund og forhindre en intergalaktisk krig mellem to racer.

Jeg vil så gerne overraskes og frydes i mit barnlige sind. Men når "Captain Marvel" ikke gør sig umage, hvordan er det så overhovedet muligt at lade sig underholde af en superheltefilm, der gentager stort set samme formular som altid og som på intet tidspunkt træder ud af samme kreative dødvande som dét, vi har set i MCU-regi over de seneste 10 år?

Naturligvis er det oplagt at trække endnu et nostalgi-kort, nu andre årtier er løbet over ende. Nirvana, CD-ROM-drev, Blockbuster og skovmandsskjorter. Foie gras-overfodringen af referencer fra dengang far var knægt kan man hygge-kløjs over, mens 21. afsnit i MCU-sagaen går Windows 95-kold. Trods Brie Larsons smittende Aquafresh-smil er den stærke kvindes oprindelseshistorie søvndyssende uinteressant. Forudanelser fem minutter inde i handlingen underbygger perlerækken af søgte og genkendelige plottwists, marcipanroulade-rullet sammen i genbrug af virkemidler og heltedueller. Måske er der forskel på indpakningen af citronmåner og sandkage, men bag det kulørte sukkerchok er "Captain Marvel" blot endnu et Dancake-produkt på hylden i Netto.      

"Captain Marvel" er en grafisk spektakulærfilm, hvor effekterne igen rykker op på et imponerende niveau. Når instruktør/forfatter/klipper-parret Anna Boden og Ryan Fleck ikke kan formøble budgettet på over én milliard danske kroner til et ordentligt manus, til trods for at det lykkedes med under fem millioner på deres Oscar-belønnede "Half Nelson", skal pengene spenderes på andre godter. Heriblandt en comic relief CGI-kat. For fjollede katte kan altid redde dagen. Måske skulle der være arbejdet bedre på den komiske timing mellem altid karismatiske Samuel L. Jackson og Larson i stedet. Selvom den 29-årige skuespillerinde såmænd har masser af slagkraft i næverne, synes der aldrig at være noget på spil. Måske, fordi "Captain Marvel" mest af alt virker til at være sidste kort til at få MCU-kabalen til at gå op frem for at skabe en superheltefilm, der kan stå på egne ben.

Man skal immervæk være Marvel-fan for at blive oprigtigt underholdt af "Captain Marvel", der er krydret med de samme ingredienser som altid. Budgettet på 152 millioner dollars byder op til et sandt effekt-himmerige, hvilket i sig selv er imponerende. Referencer til 90'erne, en hyggelig Stan Lee-intro og CGI-katte er imidlertid ikke nok til at hæve et overraskende middelmådigt niveau fra at være en langgabende anekdote som superheltefilm.  

Captain Marvel

Kommentarer

Captain Marvel

  • 0

    Jeg er ikke totalt uenig i anmeldelsen, men jeg var ret godt underholdt gennem hele filmen. Den formår stadig at få DCs film. siden BaleBatman, til at ligne cheap knock offs. 

    Kunne filmen stå alene? nej nok ikke, men den er alligevel en vigtig brik i Marvel storylinen som de har lagt op til igennem de 22 film. 

    Brie Larson er helt fin som Capt Marvel. Samuel Jackson er klasse som ung Fury, og så er historien, set i det store billede, passende.

    Den får 4 ud af 6 herfra.

    cfo12 7-03-19 13:43

  • ★★★0

    Hmm, ja det virker desværre som om, at der er en konsensus om, at "Captain Marvel"  er den bløde mellemvarer eller en ok men også lettere forglemmelig film i MCU. Som fan skal jeg dog se filmen, men mine forventninger er ikke høje. 

    NightHawk 7-03-19 14:44

  • ★★★0

    Hmm, ja det virker desværre som om, at der er en konsensus om, at "Captain Marvel"  er den bløde mellemvarer eller en ok men også lettere forglemmelig film i MCU. Som fan skal jeg dog se filmen, men mine forventninger er ikke høje. 

    Den får 4/6 hos alle danske aviser. Dvs en solid film. Egentlig ganske fin modtagelse. Mere plejer MCU vel sjældent at score alligevel? 

    Babo 7-03-19 15:00

  • ★★★0

    Den får 4/6 hos alle danske aviser. Dvs en solid film. Egentlig ganske fin modtagelse. Mere plejer MCU vel sjældent at score alligevel? 

    Men det ligger jo heller ikke langt fra det, som jeg bl.a. skriver : "en Ok men lettere forglemmelig film i MCU". Dvs. en film på det jævne der, som jeg har fået fornemmelsen af, har fået ligeså meget ris som ros. Man kan jo sagtens se det som en fin modtagelse, hvilket det i princippet også er, men jeg havde bare meget højere forventninger, især når Marvel nu havde gjort så meget ud af at fremhæve, at det var den første solo-film med en kvindelig superhelt i hovedrollen og at den dermed skulle være noget ekstra specielt. Det er den bare ikke i forhold til hvad jeg har læst og set rundt omkring, hvilket stemmer fint overens med Nicki's anmeldelse. 

    Mht. det sidste du skriver, så synes jeg da, at der har været pæn variation i antal stjerner som Marvel's MCU-film har fået, senest bl.a med "Black Panther" og "Avengers - Infinity War" som fik rigtig gode anmeldelser, mens eksempelvis "Ant-Man and The Wasp" fik en middelmådig anmeldelse. Jeg synes da, at det svinger en del imellem de rigtig gode og blot ok anmeldelser i MCU-regi. :)

    NightHawk 7-03-19 18:07

  • ★★★0

    Nighthawk - du kan vel stadig ende med at ligge højere end 4 stjerner med Captain Marvel? 

    Den første Iron Man fik tilsvarende anmeldelser herhjemme. Rigtig mange 4-stjerner. Men de fleste er enige om det nok er blandt de bedste MCU. 

    Du har ret. Black Panther fik bedre anmeldelser. Men her på siden har jeg indtryk af folk ligger RET lavt med den. Så... hvad skal man i sidste ende tro på? 

    Babo 7-03-19 18:59

  • ★★★★0

    Du har ret. Black Panther fik bedre anmeldelser. Men her på siden har jeg indtryk af folk ligger RET lavt med den. Så... hvad skal man i sidste ende tro på? 

    Sig selv;)

    T. Nielsen 7-03-19 19:11

  • 1

    Hmm, ja det virker desværre som om, at der er en konsensus om, at "Captain Marvel"  er den bløde mellemvarer eller en ok men også lettere forglemmelig film i MCU. Som fan skal jeg dog se filmen, men mine forventninger er ikke høje. 

    Har du en Marvel t-shirt ?

    :D

    ;)

    Tiany 7-03-19 19:43

  • ★★★★0

    Har du en Marvel t-shirt ?

    :D

    ;)

    Haha good one:)

    T. Nielsen 7-03-19 19:47

  • ★★★★0

    Mine to piger har Spider-Man og netop Marvel her. Den store har så også Supergirl og Wonder Woman:)

    T. Nielsen 7-03-19 19:48

  • ★★★0

    Nighthawk - du kan vel stadig ende med at ligge højere end 4 stjerner med Captain Marvel? 

    Jo, det er bestemt muligt. Det kommer nok mest an på hvor godt underholdt, jeg har været. Jeg har dog fået indtrykket, at der både er problemer med historien og filmens pace, så når alt bliver lagt sammen ender jeg nok også på 3-4 stjerner. Men det er alt sammen gisninger. Det kan også være, at jeg synes den er helt fantastisk. Nu må vi se.

    Den første Iron Man fik tilsvarende anmeldelser herhjemme. Rigtig mange 4-stjerner. Men de fleste er enige om det nok er blandt de bedste MCU. 

    Du har ret. Black Panther fik bedre anmeldelser. Men her på siden har jeg indtryk af folk ligger RET lavt med den. Så... hvad skal man i sidste ende tro på? 

    Det er rigtigt nok med "Iron Man". En film der får 4 stjerner kan sagtens være rigtig god. Jeg tror dog at en af de væsentligste årsager til, at "Iron Man" står som en af de bedste MCU-film er fordi, at historien er skarpt fortalt og utroligt godt spillet. Og det er vel kun grundet den lidt for traditionelle finale, at filmen ikke fik 5 stjerner. 

    Ud over "Black Panther" fik "Avengers - Infinity War" da også rigtig gode anmeldelser blandt andet flere på 5 stjerner. Også den første "Avengers"  og "Captain America - The Winter Soldier"  har fået 5 stjerner. Så igen, jeg synes da, at det svinger en del mellem hvor godt filmene i MCU bliver anmeldt og hvilke antal stjerner de får. 

    Hvad man selv synes og hvad filmene får af stjerner af anmelderne har jo ikke så meget med hinanden at gøre, synes jeg, andet end at det blot viser to forskellige skalaer. Man skal vel i princippet lytte til begge dele selv om det i sidste mest er vigtigt, hvad man selv synes. :) 

    NightHawk 7-03-19 22:44

  • ★★★0

    Har du en Marvel t-shirt ?

    :D

    ;)

    Haha. :D

    Ja jeg har faktisk en 4-5 superhelte/Marvel t-shirts, så jeg kan med ro i sindet kalde mig for en fan. :) 

    NightHawk 7-03-19 23:40

  • 0

    Tror jeg har 3 Marvel T's :-)

    Er vi sikre på det er CGI-katte - jeg hører der blev brugt 4 forskellige, rigtige katte :-) (NB har ikke set den endnu, så ved ikke om den laver noget sært ;-) )

    Dslacker 8-03-19 00:01

  • ★★★0

    Nighthawk - godt være den første Avengers samt Winter Solider fik nogle 5’er, men de fik også et par 3’er kan jeg se. Også 4 stjerner.  Så kan man lægge hvad man vil i det. Jeg synes det er lidt lige meget. Jeg har alligevel ikke tiltro til dem alle, så.. og interesse omkring denne film er minimal fra min side alligevel. 

    Babo 8-03-19 08:58

  • ★★★0

    Tror jeg har 3 Marvel T's :-)

    Er vi sikre på det er CGI-katte - jeg hører der blev brugt 4 forskellige, rigtige katte :-) (NB har ikke set den endnu, så ved ikke om den laver noget sært ;-) )

    Medmindre der findes Cthulhu-katte i virkeligheden, tror jeg godt du kan regne med at det er CGI. ;) 

    Dolphinfriendly 8-03-19 23:48

  • ★★★★0

    Jeg synes at denne MCU-film faktisk skiller sig ud fra de andre film på den måde, at jeg synes, det er sjældent jeg har set en Marvel-film, hvor så mange jokes falder til jorden, og hvor samtlige relationer føles falske. Det er for mig nok den mindst engagerende film i dette superhelteunivers.

    Det underlige er, at historien burde rumme masse følelser - men nej, det sker ikke. Er det dårlig personinstruktion? Eller er personerne dårlige skuespillere? Eller er Marvel bare for let og overfladisk til at tage følelser på alvor?

    Nogen eksempler i spoilerne: 

    Carol har været død i seks år, men pludselig vender hun tilbage til 'veninden' og dennes datter i levende live. Vi skal forstå, at de har stået hinanden utrolig nært. Men ingen gråd, ingen skrig, ingenting - de står bare og stirrer undrende og har efterfølgende en stille samtale om det i hytten, hvor de også får konstateret, at hun husker ikke så godt. Niecen snakker nøgternt om at tante er tilbage, og de ser på billeder. Det hele føles så ufattelig kunstigt.

    Bruce Wayne og Liam Neeson (Ra's al Ghul)-plottet. Vi skal først bildes ind, at de er gode venner, og at Jude Law er en omsorgsfuld mentor (antager jeg). Alligevel føler vi på intet tidspunkt noget tab eller personlig harme, når det åbenbares, at han i virkeligheden er ond. Dels fordi forholdet mellem dem er falskt, og dels fordi man ser twistet på lang afstand.

    Så er der ting som bare ikke giver mening. Det er lidt som med spørgsmålet om hvor Wakanda fik sin teknologi fra, bare fordi de havde elektrisk metal fra rummet.

    Pludselig er Captain Marvel super-ingeniør og kan lave en sender, som sender signaler på afstand af lange galakser (den vi ser i end credit-scenen i Infinity War). Var hun ikke pilot? Og soldat? Men hun kan altså også opfinde fantastiske gadgets? Hvor fik hun den evne fra? Er hun i familie med Stark? Og hvorfor klikkede Fury ikke på den i den første Avengers-film, da New York blev angrebet? 

     Og så er der den intergalaktiske krig mellem Kree og Skrull, som alle snakker om: 

    Hvordan ved hun egentlig, hvis side hun skal være på til sidst? Hvordan ved hun at skrullerne ikke har manipuleret med hende, og at Kree er de onde? Er det bare fordi de er på den tabende side i konflikten - det virker lidt som om at det er det, som overbeviser hende. 

    Præmisset i den personlige fortælling er, at hun har mistet hukommelsen. Dette er også problematisk:

    Det viser sig meget hurtigt, at hun egentlig husker mange ting, både fra barndommen og fra den sidste dag før en speciel hændelse. Hun har mange minder. Det bliver aldrig forklaret, hvorfor hun ikke husker alt - ikke mindst hvem hun er. Det bliver heller aldrig forklaret, hvorfor hun pludselig husker alt igen! Hun husker det når det er passende for plottets fremdrift. 

    Jeg så filmen i en sal med overvejende mange mennesker. Der blevet grinet lidt af Samuel L. Jackson, men alle Brie Larsons "morsomme" øjeblikke faldt pladask til jorden. Der lød ikke en popcorn. Så var der en humoristisk samtale om 'shapeshifting' som også rungede i stilheden og mange andre øjeblikke, hvor filmen nok skulle have sat noget dåselatter på. (Det kunne de jo passende have gjort til ære for 90'erne.) 

    Nickis kommentar om at man skal være marvel-fan for at blive underholdt giver mening for mig. Der er masse fanservice i form af referencer til tidligere film. Karakterer fra de andre film, som er inkluderet uden nogen synlig betydning for plottet. Noget baggrundshistorie for Fury og S.H.I.E.L.D og sådan.

    På den positive side var effekterne flotte. Og Samuel L. Jackson. Men bortset fra det så vil jeg gerne have mine penge tilbage. 

    Riqon17-03-19 23:02

  • ★★★0

    Og hvorfor klikkede Fury ikke på den i den første Avengers-film, da New York blev angrebet? 

    Jeg ser det mest som en måde at understrege, hvor galt det står til i kampen mod Thanos (nogen han ikke ved noget om endnu) men han indser at uanset hvad der er på spil så er The Avengers ikke nok den her gang, de andre gange har han haft tiltro til at The Avengers var "nok"

    Kevin Feige's eget svar er dog knap så logisk, så jeg hodler mig til min ide om det er brugt historie mæssigt for at understrege at New York angrebet var ingenting i i forhold til Thanos and the snap.

    Elwood17-03-19 23:41

  • ★★★1

    Så fik jeg set den, og jeg svinger mellem de 3 og 4 stjerner. Filmens absolut største problemer er, for mig at se, den elendige world building samt introduktion og Brie Larson. Fred være med at halvdelen af vittighederne falder til jorden (det synes jeg egentlig ofte er tilfældet i Marvel-film), men at Larsons manglende indlevelse, passive skuespil og smirky smile konstant er til stede, ødelagde en hel del for mit vedkommende. Og det er satme et problem at hovedrollen bare ikke fungerer optimalt. Normalt kan jeg ellers rigtig godt li’ Larson, men hun passer bare ikke i denne rolle. Det jeg så faldt lidt for, var alle de nostalgiske in-your-face referencer, og Marvels træfsikre formular formåede endnu engang at underholde mig fint. De to timer var hurtigt overstået, så et eller andet må den have gjort rigtigt =)

    David Lund23-03-19 21:13

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen