Anmeldelse: Da 5 Bloods (Netflix)

Spike Lees nyeste film har hjertet på det rette sted, når det gælder Vietnamkrigens rædsler, men budskabet tabes i en rodet og endeløs junglevandring.

2020 var året, hvor 63-årige Spike Lee for alvor skulle skrive filmhistorie. Ikke alene var "Do the Right Thing"-instruktøren udtaget til at være den første sorte præsident nogensinde til at lede juryen på årets nu aflyste filmfestival i Cannes. Instruktørens nye værk, "Da 5 Bloods", skulle også have været den første Netflix-film til at blive lukket ind i filmfestivalens notorisk biografglade hjerte, som ellers har udelukket streamingfilm indtil nu. Sådan ville skæbnen det ikke i lyset af coronavirussen, så nu må Spike Lee nøjes med verdenspremiere på streaminggiganten fremfor på verdens førende filmfestival – og det er nok meget godt.

"Da 5 Bloods" omhandler fire afroamerikanske krigsveteraner, der var i samme kompagni, da de var udsendt under Vietnamkrigen. I deres sene år genforenes de fire soldaterkammerater i det varme land. Her søger de efter en værdifuld skat, som de anført af deres forsvundne patruljeleder, hvis minde stadigvæk spøger, gemte under krigen. Gennem flashbacks og nutid følger vi soldaternes rejse ind i junglens dyb, hvor spørgsmål om skyld, traumer og morale om krigens væsen tynger de rejsende mænd, der alle kæmper med indre dæmoner.

Hvor Spike Lees stil og film var mere genkendelige i starten med klassikere som "Do the Right Thing" og "Clockers", har den newyorker-glade filmmager udviklet sig til lidt af en kamæleon det sidste årti. Her er det blevet til alt fra arthouse og dokumentarer til genindspilningen af det sydkoreanske mesterværk "Oldboy", mens den flittige instruktørs seneste film, "BlacKkKlansman", bragte ham tilbage i topform. "Da 5 Bloods" lægger sig i forlængelse af formen fra Ku Klux Klan-dramakomedien, men rammer ikke nær så godt med sin blanding af race-komik og dybt vedkommende pointer om et splittet Amerika.

"Da 5 Bloods" har ellers samlet sig et solidt hold, der skal udgøre jungleturen. "The Wire"-kendte Isiah "Sheeeit" Whitlock Jr. og Clarke Peters udgør holdets rationelle hoveder. Imens agerer Norm Lewis funny man, og Spike Lee-vante Delroy Lindo bærer dramaet på sine skuldre som PTSD-ramt veteran plaget af sin skyldige samvittighed. "Black Panther"-stjernen Chadwick Boseman tilføjer også lidt star power som den karismatiske patruljeleder uden megen personlighed, der dukker op i 16mm-flashbacks. Fede skuespillere er der nok af. Beklageligt er det kun Lindo, som for alvor får lov til at udfolde talentet.

Generelt er Spike Lees nyeste (anti)krigsfilm en mudret affære, der skejer ud med mærkværdige stilistiske valg og en mystisk tone. Konstant sovses dramaet ind i melankolsk strygermusik, uden at det hører hjemme, og det er svært at tyde, om filmen vil være cool krigsfilm eller tragisk tåreperser. Det er i hvert fald et problem, når voldelige dødsscener med tvivlsomme computereffekter nærmere leder tankerne hen på en storsavlende Ben Stiller i "Tropic Thunder" fremfor episk faldende Willem Dafoe i Oliver Stones "Platoon".

Det hjælper heller ikke, når Spike Lee pludselig bryder den fjerde væg og påpeger krigens grimme natur, eller når virkelighedens optagelser af krig, optøjer og samfundsmæssige problemer inde og ude af kontekst flettes ind i fortællingen – et trick, instruktøren brugte med større effekt i "BlacKkKlansman". Her synes midlet mere trægt, når Spike Lee gør alt for at hamre sine pointer igennem på en alt for lang tur igennem Vietnams jungle.

"Da 5 Bloods" kan ses på Netflix fra 12. juni.

Da 5 Bloods (Netflix)

Kommentarer

Da 5 Bloods (Netflix)

 • ★★★★0

  Ekko gav 2/6, så det tegner ikke godt :(

  Babo11-06-20 12:03

 • ★★★★0

  Ekko gav 2/6, så det tegner ikke godt :(

  De amerikanske anmeldere er ellers ganske begejstrerede. 81 på Metacritic p.t. og 88 på Rotten Tomatoes (7.87 avg rating). Jeg har ikke mistet håbet endnu.

  Kruse11-06-20 13:57

 • ★★★★0

  De amerikanske anmeldere er ellers ganske begejstrerede. 81 på Metacritic p.t. og 88 på Rotten Tomatoes (7.87 avg rating). Jeg har ikke mistet håbet endnu.

  Har jeg slet ikke tjekket. Det lyder godt. 

  Babo11-06-20 13:59

 • ★★★★★0

  Jeg er enig i, at den er lidt for lang, men jeg er uenig i karaktereren og denne sætning: "det er svært at tyde, om filmen vil være cool krigsfilm eller tragisk tåreperser". Det er ingen af delene - det er en kritik af en USA-centreret verdensopfattelse, af sortes rolle i nyere amerikansk historie og om at blive hjemsøgt af minder, hvor man har været i krig for et land, hvor der stadig er forskel på hvid og sort (smart illustreret af, at ingen er personerne er forynget eller spillet af yngre i flashback-scenerne).

  Det er selvfølgelig en Spike Lee-film med alle træk, der er i en sådanne film: double dolly, monologer, in-your-face-statements, Terrence Blanchards score, som jeg ikke fortolker som værende melankolsk.

  Den er måske ikke så skarpt skåret, som den kunne være, men det er utroligt fascinerende film, som på ingen måde skal omtales som en Vietnamkrigsfilm, for det er det ikke. 

  Jeg fandt den helt utrolig god, relevant og fascinerende.

  9/10 må det blive til...dog tæt på en 8'er, fordi den er til tider lidt for flagrende. Jeg kan ikke afvise, at det er lidt en Spike Lee-fanboy-karakter :)

  Guldager12-06-20 23:27

 • ★★0

  Jeg kan ikke afvise, at det er lidt en Spike Lee-fanboy-karakter :)

  Det er det selvfølgelig! ;) Og nej det er selvfølgelig ikke en klassisk krigsfilm på nogen måde - nærmere en bearbejdese af samme. 

  Mikkel Abel13-06-20 00:09

 • ★★★★0

  Jeg så den færdig her til morgen. 5/10. Den var mig ganske enkelt underligt uengagerende og de mange tekniske tricks distraherede mere end godt var. Måske i virkeligheden for at dække over manglende susbstans. Skuespillet var meget middelmådigt, enkelte præstationer (som Reno og hende Van) decideret ringe. Jeg har ikke så meget mere at sige, men Lee svinger for mig så utrolig meget. 

  Babo13-06-20 09:15

 • ★★★★0

  Ja, jeg synes godt nok heller ikke det var godt. Der er et par gode pointer og gode øjeblikke, men det blev slået ned af en rodet fortælling, hvor man virkelig skal acceptere en række af tåbeligheder. DeT virkede også tydeligt, at budgettet ikke var der til de krigsscener, som Spike Lee alligevel valgte at filme. Scoret passede virkeligt dårligt med filmen, og så var humoren til tider tåkrummende ringe, bedst illustreret med Champs-Élysées-joken mod slutningen som faldt til jorden med et brag. Jeg ligger nok på 4/10 til “Da 5 Bloods”.

  Kruse13-06-20 10:44

 • ★★★★0

  Ja musikken var virkelig malplaceret. Særligt da de ankommer med helikopteren og det udvikler sig til kamp. Al spænding fes ud. Jeg var mild med de 5/10, men altså. Interessant at amerikanerne ser så positivt på filmen modsat det billede vi ser lidt herhjemme. 

  Babo13-06-20 11:00

 • ★★★0

  Er den bedre end Miracle at St. Anna (2008)?

  Gasivodo16-06-20 18:06

 • ★★★★★0

  Er den bedre end Miracle at St. Anna (2008)?

  Ja, men det er slet ikke samme type film. Hvis du spørger mig og de amerikanske filmanmeldere, så er Da 5 Bloods ret suveræn...men i Danmark har den generelt fået en væsentlig dårligere modtagelse.

  Guldager16-06-20 19:38

 • ★★★1

  Ja tak! Skal da lige love for, at Per Juul IKKE er specielt imponeret

  www.dr.dk/nyheder/kultur/film/1-stjerne-stjerneinstruktoers-netflix-film-er-saa-langt-ude-den-ligner-en

  Gasivodo18-06-20 19:57

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen