Anmeldelse: Den store venlige kæmpe

Roald Dahls fantastiske fortælling fra 1982 om det usædvanlige venskab mellem en forældreløs pige og en stor venlig kæmpe er guf og oplagt for Steven Spielberg. Den tredobbelte Oscar-vindende instruktør er selv en stor kæmpe udi filmhistoriske eventyruniverser, så det afføder naturligvis bønnestage-høje forventninger til filmatiseret magi fra mesteren selv. 1982 var også året, hvor Spielberg i selskab med manusforfatter Melissa Mathison og komponist John Williams skabte mirakler med den rørende og sammenlignelige "E.T.". Det samme trekløver er på ny samlet for igen at bevæge og fortrylle et verdensomspændende publikum, og det kan da på ingen måde gå galt? Det gør det desværre.

Det er nat på et børnehjem i London. 10-årige Sophie ligger søvnløs under dynen og vover at bryde forstanderens mange regler ved at klatre ud af sin seng, tage sine briller på og kigge ud i den månebeskinnede stilhed. Ud af mørket dukker en høj hætteklædt skikkelse op, der tilfældigvis får øje på den forældreløse pige. Kæmpen snupper den skrækslagne Sophie og bortfører hende hjem til sit land langt, langt borte.

Hvorfor snupper kæmpen Sophie, spørger du? Det er et godt spørgsmål. Det bliver aldrig rigtigt afsløret – og er blot ét af fortællingens uforløste mysterier. Det smukke ved umage relationer og venskaber er, at de trodser åbenlyse forskelligheder for i stedet at skabe fælles forståelse for hinanden – men når et nyt, spirende bekendtskab påbegyndes med: "Nu er du her, og du skal blive i mit hjem til evig tid," bør et par store rungende alarmklokker ringe. Den store "venlige" kæmpe har tidligere haft en lille dreng som "ven", men han er borte. Måske er han spist af landets andre, menneskeædende kæmper – måske ikke. Man får sine tvivl.

Accepteres det Stockholmsyndroms-lignende venskab, støder man dog hurtigt på flere plotmæssige udfordringer. Kæmpens egentlige motiv fremstår uklart. Det er noget med nogle drømme, han indfanger, hvorefter de pustes ind i hovedet på sovende børn og voksne i menneskeland. Drømmene indfanges i en sø, hvor man – hvis man springer i – pludseligt står på hovedet. Lyder det forvirrende? Det er det også. Kæmpeland har samtidig flere spor af tidligere menneskelig aktivitet, hvor utallige bilvrag bidrager til mystikken om, hvor vi egentlig befinder os. Det er fint med en fri tolkning og ubesvarede spørgsmål vedrørende drømmes betydning, men det kræver, at det fungerer inden for fortællingens eget univers – det gør det ikke her, og det spænder ben for den ellers potente, computerskabte verden.

Grunden til at Spielberg brillerede med "E.T." var, at den stærke, emotionelle tilknytning slog gnister mellem den lille dreng og det fremmede væsen. Man engagerede sig med grin og gråd i deres forhold – et forhold, der i "Den store venlige kæmpe" er blottet for førnævnte kvaliteter. Det er samtidigt vanskeligt at opstøve filmens konflikt. Der er sjældent noget større på spil – udover nogle fjendtlige (og dumme, selvfølgelig) kæmper, der hurtigt nedkæmpes med hjælp fra den engelske dronning(?).

"Den store venlige kæmpe" er et stort venligt flop, der kun byder på en charmerende og yderst livagtig visuel æstetik. Den er frustrerende ulogisk fortalt, og den formår aldrig at tænde den nærværende flamme i venskabet mellem det umage makkerpar. Det er sympatisk at gøre opmærksom på, hvor vigtigt det er at drømme, men det er skidt, når vejen dertil i sig selv er søvndyssende og uforløst.

Den store venlige kæmpe

Kommentarer

Den store venlige kæmpe

 • ★★★★0

  "Et stort venligt flop" - nice one, Daniel :-D

  The Insider21-07-16 14:42

 • ★★★★★★0

  Jeg er ikke overrasket. Spielberg har for flere år siden mistet det magiske touch. 

  T. Nielsen21-07-16 15:47

 • ★★★★★★1

  Han er ingen Stan Bush, dét er sikkert.

  Zero Cool21-07-16 15:51

 • ★★★★1

  Hmm der er godt nok ikke meget Doom over den her film... eller er der...

  Elwood21-07-16 17:38

 • ★★★★★★0

  Han er ingen Stan Bush, dét er sikkert.

  Ha ha:-)

  T. Nielsen21-07-16 17:56

 • ★★★★0

  Så det er Hook igen? Den skal selvfølgelig ses før eller siden. 

  Lars!21-07-16 21:51

 • ★★★★2

  Haha! Jeg tænker også på den gun HVER gang, Kenneth! :-D

  The Insider22-07-16 00:31

 • ★★0

  Jeg savner Spielberg... Kan nogen ikke vise ham vejen hjem

  Tiany22-07-16 17:18

 • ★★★★0

  Hvornår har Spielberg sidst lavet en rigtig god film? 11 år tilbage med "Munich" måske?

  Og hvis vi taler rigtig rigtig god film er det måske 18 år tilbage med "Saving Privare Ryan"...

  chandler7522-07-16 20:17

 • ★★★★★★0

  Jeg har ikke set de fleste af hans nyere film, men dem jeg har set, vil jeg beskrive som solide. Ikke noget specielt, men heller ikke dårlige, lige bortset fra War of the Worlds of Indy 4.

  Men jo, vi skal nok tilbage til Munich, jeg har dog et svagt punkt for Minority Report også. Der er rigtig mange derude, der kan lide Catch Me If You Can - den ligger på IMDb Top 250 og ligger voldsomt højt på Rotten Tomatoes, det er dog ikke en film, jeg er vild med.

  Zero Cool22-07-16 20:22

 • ★★★★0

  Jeg har set alt Spielberg undtagen hans nyere "børnefilm" – "Tintin", "Warhorse" og nu "Den venlige kæmpe".

  "War of the Worlds" synes jeg er en grower, ligesom "Empire of the Sun". Jeg er rigtig glad for "Catch Me If You Can", som jeg har set 4-5 gange. En lille film, men særdeles effektivt eksekveret og med mange rigtig gode enkeltscener.

  "Minority Report" må jeg indrømme, at jeg synes er en snoozer, lidt på linje med "Lincoln" og "Amistad" (men med nogle gode ideer).

  chandler7522-07-16 20:29

 • ★★★★1

  Selvom at jeg synes bedre om "War of the Worlds" end hvad den gængse holdning plejer at være, og at "Münich" også var ganske fin, så skal vi nok tilbage til "Catch Me If You Can" før jeg sidst var vild med en Spielberg-film. Det er måske ikke den største filmkunst, men det er til gengæld en film jeg kan se igen og igen.

  Kruse22-07-16 20:54

 • ★★★★0

  Helt enig :)

  chandler7522-07-16 20:58

 • 0

  Lincoln og Bridge of Spies er begge to rigtig gode film. Munich er en fremragende film og rangerer for mit vedkommende blandt de bedste film fra det forrige årti.

  Dernæst kommer så Minority Report og Saving Private Ryan, som også begge to er rigtig gode film.

  Whispering Horse22-07-16 21:14

 • ★★★★0

  Den seneste Spielberg-film, jeg ville give mere end 7/10 er nok Schindler's List. De fleste af hans film er dog solide, men det er godt nok lang tid siden, at han direkte har imponeret.

  David Lund22-07-16 23:11

 • ★★★★0

  Jeg synes han holder et fint niveau. Sidste to film er til 7/10, hvilket er okay. Ja, det er måske ikke mesterligt, men et niveau han kan være det bekendt. Jeg skal nok tilbage til Saving Private Ryan, for at finde mesterklasse, men München og Minority Report synes jeg er gennemførte film. Med så mange film på CV'et i så mange år, så tror jeg ikke man kan forvente magi længere. 

  Jeg tror så ikke på denne film er så ringe, men vi får at se.

  Babo23-07-16 02:11

 • ★★★★★★0

  Med så mange film på CV'et i så mange år, så tror jeg ikke man kan forvente magi længere.

  Jeg ved hvad du mener og så er jeg alligevel lidt i tvivl om hvad du vil sige med det. Det er en lidt pudsigt kommentar. Om det er et forsvar af at han ikke længere laver så gode film, eller om det er rettet mod at folk er skuffet fanger jeg ikke helt.

  Som jeg selv skrev tidligere, synes jeg det er mange år siden han mistede sit magiske touch, ergo forventer jeg det i hvert fald ikke. Dermed ikke sagt at han ikke har lavet solidt underholdende film indimellem. 

  T. Nielsen23-07-16 08:43

 • ★★★★1

  Helt enig, Thomas!

  Kruse23-07-16 09:22

 • ★★★★0

  TN - blot et lille forsvar. Synes der kan være en lille tendens til at have urimelige forventninger til en mand i livets efterår. 

  Babo23-07-16 09:44

 • ★★★★★★0

  Det var den vej du tænkte. Det kan der måske nok. Kan naturligvis kun tale for mig selv og da jeg, som kraftigt antydet, ikke har haft de store forventninger til Spielberg i en del år efterhånden, er mine "tendenser" ikke urimelige. 

  T. Nielsen23-07-16 10:33

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen