Anmeldelse: Dumbo

Tim Burton får ikke nok plads til at folde sig ud.

Live action-remakes af elskede Disney-tegnefilm er ikke noget nyt. For to år siden forsøgte de sig med "Skønheden og Udyret", der til trods for at holde sig for tæt på originalen endte med at give pote hos biografgængere. Derfor forsøger Disney nu at gentage tricket med årets første (ud af tre!) live action-genindspilninger. I første omgang går det udover "Dumbo".

Vi følger soldaten Holt (Colin Farrell), der efter at have deltaget i 1. Verdenskrig vender tilbage til sine to børn i Max Medicis (Danny DeVito) cirkus. Sammen med de unge får Holt ansvaret for Dumbo – babyelefanten, som publikum og Max håner grundet de store ører. Da de opdager, at det søde kræ kan flyve netop grundet sine ører, fanger det interessen hos entreprenøren Vandevere (Michael Keaton).

Umiddelbart skal der gives point for, at denne genindspilning faktisk søger at være mere end bare den gamle historie genfortalt. Desværre kun et halvt point, da filmens første time nærmest er en shot-for-shot remake af 1941-klassikeren – blot med større fokus på mennesker og ingen talende dyr. I starten er der søde henvisninger til originalen, indtil man indser, at disse blot er forsøg på at kopiere tegnefilmen. Ydermere er denne del af historien så forhastet, at intet gør indtryk. "Dumbo" har i år 2019 simpelthen intet hjerte.

Det er tydeligt, at det var intentionen at kopiere tegnefilmen fra 1941 – men grundet tegnefilmens spilletiden på 64 minutter måtte man tilføje noget nyt. I originalen er Vandevere-delen ikke med, og tilføjelsen føles ikke blot som en helt anden film, men som tidstrækkeri, der skal lede til det obligatoriske episke sidste slag. I år 2019 er det åbenbart ikke nok med et stærkt, personligt budskab om, at alle kan være specielle uanset fejl. Det hjælper heller ikke, at de gamle sange er erstattet med nærmest intet. Og at elefanten, som filmen er navngivet efter, ofte føles som en sekundær karakter.

Løjerne er ikke særlig interessante, hvilket skuespillerne lader til at være enige i. De virker ligeglade med manuskriptet, hvor store skuespillere som Farrell og DeVito er helt anonyme i deres præstationer. Keaton viser enkelte glimt af sin charme, men det er bare ikke godt nok. Selv Tim Burtons ellers signatur visuelle stil er der skruet ned for, hvor instruktøren ikke får nok plads til at folde sig ud.

"Dumbo" anno 2019 fremstår som en halvhjertet affære. Som om tankegangen har været, at der ikke behøves at gøres noget særligt ud af filmen, da navneværdien i sig selv trækker børn og nostalgiske fans i biffen. Mickey Mouse ved, hvad han laver, og gør sig minimale anstrengelser for at tjene penge. Jeg håber, de små får en god oplevelse, fordi dette er en intetsigende film. Se 1941-klassikeren i stedet, der opnår mere på det halve af dennes spilletid på to timer.

Dumbo

Kommentarer

Dumbo

 • ★★★★0

  Tim Burton får ikke nok plads til at folde sig ud.

  Det tror da pokker med de store ører Dumbo render rundt med.

  Elwood28-03-19 04:31

 • 0

  Jeg syntes også at traileren viste en kedelig og intetsigende film, der ikke føltes at have meget på hjertet. Anmeldelsen synes at bekræfte den tanke. Det er ærgerligt for jeg synes den oprindelige udgave er vidunderlig, ligesom jeg synes Disney lykkes fantastisk godt med liveudgaverne af Junglebogen og specielt den kreative Maleficient. 

  Gormanden28-03-19 06:20

 • 0

  Nu har det endelig lykkedes mig at få den set. Så dårlig synes jeg heller ikke den er, men på den anden side heller ikke en film jeg gider se igen lige foreløbig. Jeg havde ikke lige tænkt over det var Burtun der var på denne film, og studsede over hans navn i rulleteksterne - for han kommer slet ikke til ret med sit format :(

  Ronni Pedersen30-07-19 10:35

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen