Anmeldelse: Elsker dig for tiden

Årets sidste danske film er også årets bedste danske film.

"Sådan nogle som os, har jo brug for en kæreste", sang Poul Krebs. At finde den store kærlighed er noget, som mange søger i deres travle hverdag. At blive gift, få børn og blive gamle sammen. Kærligheden kan også være hård og flere vælger at forblive individer og leve for sig selv. "Elsker dig for tiden" sætter kærligheden og parforholdet under luppen. Med et velskrevet manuskript og elskelige karakterer er resultatet én af de bedste danske romantiske komedier i lang tid.

Anna (Julie Rudbæk) er karrierekvinde og arbejder hårdt og hygger med veninderne. Thomas (Kasper Dalsgaard) har store drømme, men jobbet som tømrer har fastlåst ham. Da de to møder hinanden en aften i byen med fælles venner, flyver Amor forbi og sød musik opstår. Dog med lidt udfordringer fra start. Forholdet blomstrer og Thomas forkæler Anna. Men Anna er ikke sikker på, at hun er klar til at slå sig ned med villa og vovse. 

Duoen Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag har med blandt andet tv-serien "29" sat det moderne danske parforhold på spidsen med satire, slapstick-komik og cringe. Deres stil er simpel, men elskværdige. Makkerparret skriver stærke karakterer, som har noget vigtigt at sige om livets små og store problemer. Det samme kan siges om deres spillefilmdebut. For deres stil fornægter sig ikke. Der er ikke én karakter, man kan sætte en finger på og replikkerne flyver afsted med hverdagsrealisme og screwball-komik, som man skrev dem i 30’erne og 40’erne.

Filmen er opdelt i fire dele og med et friskt blik på kærlighedens struktur, er det utrolig forfriskende at følge med i. Spørgsmålene sætter sig i hovedet på en selv bagefter, samtidig med at man har været utrolig godt underholdt. Som i Christian Tafdrups mørke satire, "En frygtelig kvinde", er det nærmest umuligt ikke at nikke genkendende til mindst ét scenarie i løbet af filmen. I forhold til Tafdrups film kan det dog mærkes, at vi er mere i hverdagens realisme end i satiren. Dét kaster et stærkere blik på den flygtige kærlighed. I forhold til Julie og Jespers tv-serie, hvor de spiller par, har Jesper Zuschlag afsat sig selv til en mindre rolle som vennen Nikolaj. Han er klassisk comic-relief og gør lige præcis det, han skal. Julie Rudbæks Anna er både stærk og sårbar på samme tid. Vi kan mærke hendes længsel efter kærligheden, men også ubeslutsomheden. Hendes samtaler med veninderne, Katrine og Signe, er fuld af gyldne øjeblikke. 

Filmens store vinder er dog Kasper Dalsgaard som Thomas. Man bliver fuldstændig opslugt af hans vidunderlig, jyske spil. Hans replik-leveringer, mimik og smil. Når Dalsgaard spiller Poul Krebs eller giver en rørende hyldest til John Candys nedbrud i "Røvtur på 1. klasse" tror man hundrede procent på ham. Kemien med Julie Rudbæk er velspillet og man tror fuldstændig på, hvordan de finder sammen, hvordan de lever sammen og hvordan det kommer til at gå dem. 

Kærligheden er dejlig og den kan være flygtig. Med "Elsker dig for tiden" har Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag skabt den mest velskrevet, morsomme og rørende danske romantiske komedie siden "Den eneste ene". Alt hæves til et højere niveau. Hele holdets spil er fuld af kærlighed for karaktererne og jeg kan ikke få armene ned for Kasper Dalsgaard, som fortjener en stor fremtid i dansk film. Når filmen er slut, kan man gå ud med et smil på læben og noget at tænke over.

Elsker dig for tiden

Kommentarer

Elsker dig for tiden

  • ★★★★★★0

    Fedt - der er alt for længe mellem danske film som lykkes så godt, som denne lyder til. 

    Hiver fruen med i biffen snarrest.

    Wayne22-12-22 04:19

  • 0

    God anmeldelse - læser ellers aldrig om denne type film. Med det så sagt, så lyden den ganske vellykket og underholdende. Den har gjort mig nysgerrig og ses skal den da!

    ccbj22-12-22 18:06

  • ★★★★0

    Dejlig og smittende anmeldelse, Kristian! Jeg er ellers for længst stået af dansk film, men jeg har et stort blødt punkt for romantiske komedier, så det kan være, at jeg skal nuppe denne her. 

    thomsen23-12-22 11:04

  • ★★★★0

    En meget lovende og virkelig godt skrevet anmeldelse. Jeg glæder mig også til at se en god dansk romantisk komedie igen. Der er desværre langt mellem snapsene herhjemme. Men denne ser ud til at være fremragende.

    Og så er Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag virkelig talentfulde komikere. Både "Jesper & Julie" serien og den endnu sjovere satire-serie "Generation So-Me" er hylende morsomme. Hvis man skulle have lyst til at se to af de sjoveste komikere vi har herhjemme,  kan begge serier varmt anbefales og kan ses på DR. :)

    NightHawk23-12-22 16:50

  • ★★★★★★3

    Synes I er lidt hårde ved dansk film.

    Jojo, der kommer ikke flere gode om måneden, men i forhold til størrelse på landet (og dermed antal af instruktører), synes jeg sgu det er ganske fornuftigt.

    Pagten, Smagen af Sult, Hvor Kragerne Vender, Venuseffekten, Druk, Onkel, Den Skyldige, Danmarks Sønner, Lykke-Per, Dronningen, Holiday, Team Hurricane, Underverden, Som I Himlen synes jeg alle er gode. 

    Guldager23-12-22 19:29

  • 0

    Synes I er lidt hårde ved dansk film.

    Næ!

    NSF23-12-22 19:38

  • ★★★★0

    Synes I er lidt hårde ved dansk film.

    Jojo, der kommer ikke flere gode om måneden, men i forhold til størrelse på landet (og dermed antal af instruktører), synes jeg sgu det er ganske fornuftigt.

    Pagten, Smagen af Sult, Hvor Kragerne Vender, Venuseffekten, Druk, Onkel, Den Skyldige, Danmarks Sønner, Lykke-Per, Dronningen, Holiday, Team Hurricane, Underverden, Som I Himlen synes jeg alle er gode. 

    Det er fair nok. Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke har fulgt særlig godt med i dansk film i en del år nu, fordi jeg simpelthen kørte træt i den "parforholdskrise i 30'erne"-formel, der herskede dengang. 

    Læg dertil, at jeg faktisk ikke ser ret mange nye film i biografen eller i det hele taget. De sidste par år har det været ret sporadisk, hvad jeg har fået set, og på trods af at jeg stadigvæk køber flittigt ind til samlingen, så bruger jeg faktisk mere tid på gaming og på at læse bøger end på at se film. Det plejer at skifte rundt i perioder, så det kan sagtens ændre sig næste år. Men sådan er det lige nu.

    thomsen26-12-22 12:53

  • ★★★★★★1

    fordi jeg simpelthen kørte træt i den "parforholdskrise i 30'erne"-formel, der herskede dengang. 

    Og det er jeg helt med på :)

    Jeg har en lille mission om at udbrede kendskabet til bedre danske film. Altså, film uden Ellen Hillingsø! Ikke at jeg personligt har noget imod hende, hun er supercool, faktisk.

    Siden 2010 har jeg givet følgende danske film 8/10 og 9/10. Nogen er meget typisk danske, men jeg har fremhævet dem, som jeg måske tror, du vil finde interessant:

    9/10

    • Den Skyldige
    • Kapringen
    • Jagten
    • Submarino
    • Venuseffekten
    • Underverden
    • Mænd og Høns
    • Stille Hjerte
    • Druk

    8/10

    • Dronningen
    • Team Hurricane
    • Forældre
    • Alting Bliver Godt Igen
    • En Frygtelig Kvinde
    • Sorg og Glæde
    • Nordvest
    • Hold Om Mig
    • Pagten
    • Danmarks Sønner
    • Lykke-Per
    • Ækte Vare
    • You & Me Forever
    • Beast
    • Kvinden, Der Drømte Om En Mand
    • Hvor Kragerne Vender
    • Onkel
    • Idealisten
    • Magi I Luften
    • R
    • Smukke Mennesker
    • Som I Himlen
    • Smagen af Sult

    Jeg har lidt den modsatte holdning end mange - nemlig at der er virkeligt mange gode danske film i forhold til vores lands størrelse, problemet er bare, at folk mest hører om komedierne og parforholdsdramaerne. Men vi har instruktører som Christoffer Boe, Mikkel Munch-Fals, Fenar Ahmed, Michael Noer, Christian Tafdrup og Tobias Lindholm, der er laver gode film. Bille August kommer stadig med guld af og til.

    Så man skal bare kigge ud over "Familien Danmark"-filmene, og for mig er det ikke anderledes end folk, der siger, der aldrig kommer interessante film i biffen, men kun kender til MCU, Fast & Furious osv., og aldrig tager i Café biografen, Øst For Paradis eller Vester Vov Vov.

    Men jojo, der er længere mellem snapsene, men så mange film bliver der heller ikke produceret.

    Guldager26-12-22 13:46

  • ★★★★0

    Og det er jeg helt med på :)

    Jeg har en lille mission om at udbrede kendskabet til bedre danske film. Altså, film uden Ellen Hillingsø! Ikke at jeg personligt har noget imod hende, hun er supercool, faktisk.

    Siden 2010 har jeg givet følgende danske film 8/10 og 9/10. Nogen er meget typisk danske, men jeg har fremhævet dem, som jeg måske tror, du vil finde interessant:

    9/10

    • Den Skyldige
    • Kapringen
    • Jagten
    • Submarino
    • Venuseffekten
    • Underverden
    • Mænd og Høns
    • Stille Hjerte
    • Druk

    8/10

    • Dronningen
    • Team Hurricane
    • Forældre
    • Alting Bliver Godt Igen
    • En Frygtelig Kvinde
    • Sorg og Glæde
    • Nordvest
    • Hold Om Mig
    • Pagten
    • Danmarks Sønner
    • Lykke-Per
    • Ækte Vare
    • You & Me Forever
    • Beast
    • Kvinden, Der Drømte Om En Mand
    • Hvor Kragerne Vender
    • Onkel
    • Idealisten
    • Magi I Luften
    • R
    • Smukke Mennesker
    • Som I Himlen
    • Smagen af Sult

    Jeg har lidt den modsatte holdning end mange - nemlig at der er virkeligt mange gode danske film i forhold til vores lands størrelse, problemet er bare, at folk mest hører om komedierne og parforholdsdramaerne. Men vi har instruktører som Christoffer Boe, Mikkel Munch-Fals, Fenar Ahmed, Michael Noer, Christian Tafdrup og Tobias Lindholm, der er laver gode film. Bille August kommer stadig med guld af og til.

    Så man skal bare kigge ud over "Familien Danmark"-filmene, og for mig er det ikke anderledes end folk, der siger, der aldrig kommer interessante film i biffen, men kun kender til MCU, Fast & Furious osv., og aldrig tager i Café biografen, Øst For Paradis eller Vester Vov Vov.

    Men jojo, der er længere mellem snapsene, men så mange film bliver der heller ikke produceret.

    Jeg vil bare lige tilføje, at jeg ikke snakkede om dansk film generelt i mit indlæg, men derimod specifikt om danske romantiske komedier/danske komedier. Så det var altså inden for den type film/den genre, at jeg mener der er langt mellem snapsene og ikke dansk film generelt. Det synes jeg faktisk også, at jeg skrev klart og tydeligt i mit indlæg. :) 

    NightHawk26-12-22 14:16

  • ★★★1

    Og det er jeg helt med på :)

    Jeg har en lille mission om at udbrede kendskabet til bedre danske film. Altså, film uden Ellen Hillingsø! Ikke at jeg personligt har noget imod hende, hun er supercool, faktisk.

    Siden 2010 har jeg givet følgende danske film 8/10 og 9/10. Nogen er meget typisk danske, men jeg har fremhævet dem, som jeg måske tror, du vil finde interessant:

    9/10

    • Den Skyldige
    • Kapringen
    • Jagten
    • Submarino
    • Venuseffekten
    • Underverden
    • Mænd og Høns
    • Stille Hjerte
    • Druk

    8/10

    • Dronningen
    • Team Hurricane
    • Forældre
    • Alting Bliver Godt Igen
    • En Frygtelig Kvinde
    • Sorg og Glæde
    • Nordvest
    • Hold Om Mig
    • Pagten
    • Danmarks Sønner
    • Lykke-Per
    • Ækte Vare
    • You & Me Forever
    • Beast
    • Kvinden, Der Drømte Om En Mand
    • Hvor Kragerne Vender
    • Onkel
    • Idealisten
    • Magi I Luften
    • R
    • Smukke Mennesker
    • Som I Himlen
    • Smagen af Sult

    Jeg har lidt den modsatte holdning end mange - nemlig at der er virkeligt mange gode danske film i forhold til vores lands størrelse, problemet er bare, at folk mest hører om komedierne og parforholdsdramaerne. Men vi har instruktører som Christoffer Boe, Mikkel Munch-Fals, Fenar Ahmed, Michael Noer, Christian Tafdrup og Tobias Lindholm, der er laver gode film. Bille August kommer stadig med guld af og til.

    Så man skal bare kigge ud over "Familien Danmark"-filmene, og for mig er det ikke anderledes end folk, der siger, der aldrig kommer interessante film i biffen, men kun kender til MCU, Fast & Furious osv., og aldrig tager i Café biografen, Øst For Paradis eller Vester Vov Vov.

    Men jojo, der er længere mellem snapsene, men så mange film bliver der heller ikke produceret.

    Undrer mig, hvorfor lige Ellen Hillingsø? For hvis vi kigger på hendes cv, siden 2010 kan man næsten tælle hendes filmroller med en hånd. Resten er bare TV-serier og kortfilm. Og generelt har hun ikke medvirket i særlig mange film.

    MOVIE100026-12-22 14:28

  • ★★★★★★1

    Nogen skulle jeg nævne...

    Guldager26-12-22 15:15

  • 0

    Og det er jeg helt med på :)

    Jeg har en lille mission om at udbrede kendskabet til bedre danske film. Altså, film uden Ellen Hillingsø! Ikke at jeg personligt har noget imod hende, hun er supercool, faktisk.

    Siden 2010 har jeg givet følgende danske film 8/10 og 9/10. Nogen er meget typisk danske, men jeg har fremhævet dem, som jeg måske tror, du vil finde interessant:

    9/10

    • Den Skyldige
    • Kapringen
    • Jagten
    • Submarino
    • Venuseffekten
    • Underverden
    • Mænd og Høns
    • Stille Hjerte
    • Druk

    8/10

    • Dronningen
    • Team Hurricane
    • Forældre
    • Alting Bliver Godt Igen
    • En Frygtelig Kvinde
    • Sorg og Glæde
    • Nordvest
    • Hold Om Mig
    • Pagten
    • Danmarks Sønner
    • Lykke-Per
    • Ækte Vare
    • You & Me Forever
    • Beast
    • Kvinden, Der Drømte Om En Mand
    • Hvor Kragerne Vender
    • Onkel
    • Idealisten
    • Magi I Luften
    • R
    • Smukke Mennesker
    • Som I Himlen
    • Smagen af Sult

    Jeg har lidt den modsatte holdning end mange - nemlig at der er virkeligt mange gode danske film i forhold til vores lands størrelse, problemet er bare, at folk mest hører om komedierne og parforholdsdramaerne. Men vi har instruktører som Christoffer Boe, Mikkel Munch-Fals, Fenar Ahmed, Michael Noer, Christian Tafdrup og Tobias Lindholm, der er laver gode film. Bille August kommer stadig med guld af og til.

    Så man skal bare kigge ud over "Familien Danmark"-filmene, og for mig er det ikke anderledes end folk, der siger, der aldrig kommer interessante film i biffen, men kun kender til MCU, Fast & Furious osv., og aldrig tager i Café biografen, Øst For Paradis eller Vester Vov Vov.

    Men jojo, der er længere mellem snapsene, men så mange film bliver der heller ikke produceret.

    Jeg har set Jagten, Underverden, Druk, (noget af) Dronningen og Idealisten, så retfærdigvis skal det siges, at jeg ikke har set ret mange.

    Jagten og Idealisten kunne jeg lide. Underverden fandt jeg ikke blot overvurderet, men også voldsomt uinteressant, Druk var ok-ish og Dronningen kunne jeg lide så lidt, at jeg aldrig fik set den færdig. Jeg var endda fan af Trine Dyrholm før i tiden.

    Film fra samme tidsperiode som jeg kan lide: Under sandt, Når dyrene drømmer og og QEDA. Jeg tror ikke at Copenhagen betegnes som en dansk film, selvom den foregår i København og en stor del af dialogen er dansk, men den er også ret god.

    NSF27-12-22 19:01

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen