Anmeldelse: Eternals

Marvels forfriskende anderledes superheltefilm formår at gå de første skridt væk fra den efterhånden gennemtærskede skabelon og persongalleriet af gamle travere.

Nye tider, nye faser. Forventningerne til den såkaldte Phase Four i Marvel Cinematic Universe har naturligvis været skyhøje, hvor især Disney håber på at kunne fortsætte den fænomenale succes, der er strømmet ind på bundlinjen i milliarder af dollars. Hvad der skulle have været business as usual, har i stedet været omgærdet af problematikker. COVID-19 er én ting. Efter lanceringen af Disney+ fandt Scarlett Johansson sig ikke i, at hendes titelrolle i "Black Widow" ikke kaster nær så mange tocifrede millioner af sig, hvad der ellers efter hendes overbevisning stod i kontrakten. Herhjemme i andedammen har de danske biografer i samme forbindelse heller ikke været glade for den ellers så muntre og mægtige mus, og dermed begrænset visninger af de ellers så træfsikre biograffilm. Tredje MCU fase fire-film, "Eternals", der introducerer en helt ny gruppe superhelte, går måske derfor en ubemærket tid hen i de danske biografer. Hvilket ville være en skam, da den 26. MCU-film er ét af de mest forfriskende Marvel-bidrag i årevis.  

    

Eternals, en race af udødelige gude-agtige væsner med superkræfter, har i al hemmelighed levet på Jorden i tusinder af år, men en tragisk hændelse tvinger dem ud af skyggerne hvor de genforenes i kampen mod de onde Deviants, der truer menneskehedens eksistens. Dog er det ikke kun Deviants, der er truer menneskets eksistens – og snart viser det sig, at der blandt Eternals skjuler sig hemmelige dagsordener. 

At "Eternals" er instrueret af Oscar-vindende Chloé Zhao, der stod bag dvælvende og socialrealistiske værker som "Nomadland" og "The Rider", kan vist ikke kategoriseres som andet end et modigt sats. Ét af den slags, der har potentiale til at begå sig i et anderledes andet univers end det, der har farvet siderne i de mange foregående kapitler i Marvels cinematiske univers. Zhao formår imidlertid at gå de første skridt væk fra den efterhånden gennemtærskede skabelon og persongalleriet af gamle travere, samtidig med at Disney aldrig tidligere har været så woke

At Zhao er banefører på en über politisk korrekt superheltefilm er egentligt ikke så underligt, taget hendes bagkatalog in mente. Og der hældes lige tykt nok på. Vores Village People-kappeklædte superhelte dækker stort set hele diversitetspektret i køn, racer og seksualitet, Greta Thunberg klapper sikkert henrykt over det dramatiske miljøkrisetema og klassiske helte-arketyper vendes på hovedet. Disney har helt åbenlyst et tidssvarende statement, kalkuleret og så over the top som aldrig før, at det indimellem er for meget af det gode. Samtidig er "Eternals" så kitsch, forfriskende og anderledes i dvælende stil, med den spændende omskrivning af historie og myter, sit overraskende interessante persongalleri og humanistiske afsæt, at det alligevel er til at leve med. De forbløffende få actionsekvenser, og at der gives tilpas og balanceret rum til at introducere et nyt kollektiv helte, pynter gevaldigt.

Gid resten af Phase Four-filmene følger op på Chloé Zhaos tilgang. En forening af de forskellige fløje af MCU sker dog næsten med garanti, da Avengers gentagende gange nævnes og dermed sættes i spil. Det lette miks af græsk mytologi og ridder-legender trækker "Eternals" over i en stil, der har mere tilfælles med DCs "Watchmen", uden at være helt lige så gennemarbejdet og dystert, end hvad vi ellers har været vant til at se i Disneys stort anlagte Marvel-film. Med skuespillere som Angelina Jolie, Richard Madden, Kit Harrington, Gemma Chan, Don Lee, Salma Hayek, Kumail Najiani og Barry Keoghan bør der være rigeligt talent at fortsætte med, uanset hvilken type konstellation og fremtidsudsigter, der er i spil.

"Eternals" vil for de fleste Marvel-fans være hit or miss. Chloé Zhaos dvælende æstetik og humanistiske fokus, samt Disney i overvældende woke mode, vil dele vandene, da der er noget anderledes i vente. For dem, der mener, at Marvels superheltefabrik overordnet set er samlebåndsprodukter, vil seneste skud på stammen være et tiltrængt pusterum og en påmindelse om, at der findes andet liv end Avengers i tegneseriemastadontens enorme katalog.  

Eternals

Kommentarer

Eternals

 • ★★★0

  Skal ses, spændende hvad zhao får givet af ny inspiration til genren.

  Gormanden 3-11-21 15:00

 • ★★★★★★0

  Jeg skal selvfølgelig se den, mit kendskab til tegneserien er ikke eksisterende, så forventninger har jeg ikke mange af - bortset fra at det bliver noget helt andet, blandt andet på grund af Chloé Zhao.

  MCU har forladt den sikre vej, og det bliver spændende at se hvordan de har tænkt sig at samle stumperne til en helhed.

  Wayne 4-11-21 08:43

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen