Anmeldelse: Fire of Love

Blændende vulkan-dokumentar er sommerens hotteste film. 

Af alle naturfænomener, kan vulkaner ikke sige sig fra at være blandt de mest fascinerende. Og dybt urovækkende. Vulkaners nådeløse kræfter har gennem historien trukket en brændende lavastrøm. Fra Vesuv, der dækkede Pompei. Krakatau udløste en årelang klimakatastrofe, som menes at være den Fimbulvinter, som i følge nordisk mytologi indledte Ragnarok, da Fenrisulven slugte solen. Til islandske Eyjafjallajökulls askesky i 2010, der lagde al flytrafik i verden ned. Blot for at nævne et par. Ikke at blive draget til lavaens glødende ild er stort set umuligt, men de fleste foretrækker at være mere end 50 km væk fra aktive vulkaner. Forskere gennem tiderne, og særligt de seneste 60 år, er selvfølgeligt kommet det tættere på. "Fire of Love" tegner et blændende portræt af de to mest berømte vulkanologer, der i deres kærlighed til vulkaner endte for tæt på flammerne.

 

Katia og Maurice Krafft elskede to ting – hinanden og vulkaner. Og vulkaner blev hot for det brede publikum, da et gigantisk videnskabeligt gennembrud i 60’erne vendte op og ned på, hvordan kontinenterne bevæger sig på – den pladetektoniske revolution. Altså den indsigt, at vores planet er dynamisk, da Jordens ydre faste del består af evigt bevægelige plader, der flyder på planetens indre masse. Dét har en kæmpe indvirkning på alt fra oceaner og bjergkæde, jordskælv, aktive vulkaner og klimaet i det hele taget. I to årtier jagtede det dristige franske vulkanolog-par udbrud over hele verden og dokumenterede deres opdagelser med videooptagelser, samtidig med at de blev verdenskendte for deres mod og mange tv-udsendelser. 

Det ender ikke godt, når man danser på vulkaner. I sidste ende mistede Katia og Maurice Krafft livet i en kaotisk vulkansk eksplosion i Japan, da Unzen i 1991 sammenlagt dræbte 43 mennesker. Krafft-ægteparret får dog nyt og sprudlende liv i Sara Dosas imponerende portræt af ikke alene deres fortælling, men et mildest talt dybt skræmmende og opslugende indblik i deres flamboyante forhold og rejser, dødsensfarlige vulkaner og groovy pladetektonik.

At se arkivmateriale med de to forskerne i sære rumdragter gå tæt ind i ildregn og springe rundt mellem lange strømme af altopslugende lava er angstprovokerende, ærefrygtigt og surrealistisk. Optagelserne er fuldstændigt vanvittige vidnesbyrd på kærlighed til videnskab og rejselyst, men også et rørende portræt af Katia og Maurice hengivenhed til hinanden og livets eventyrligheder. Alt dette med et tidssvarende og passende hit-kavalkade-soundtrack med Brian Eno, Dalida, Ennio Morricone og Air, rytmisk smeltet sammen med noget af mest funky og dansevenlige klippearbejde set i en dokumentarfilm.  

"Fire of Love" er bemærkelsesværdig. Ikke kun i eksplosionen af den smittende og inspirerende fortælleglæde fra de to forskere, men også som undervisning- og kommunikationsprojekt. Særdeles kreative animationer omsat i fantasifulde Karel Zeman-collager og drønspændende formidling ophøjer knastør videnskab til noget man ikke kan få nok af, og bør udleveres til forskere verdenen over som inspiration til hvordan viden når mest givende ud til flest mennesker. Helt i ånd med hvordan Katia og Maurice Krafft fremstå som par, og derfor er en respektfuld og menneskelig full circle på deres liv og virke.

Instruktør Sara Dosa har med "Fire of Love" skabt sommerens must see: En fænomenal dokumentarfilm om forholdet mellem videnskab og mennesker, og kærligheden til samme. Vulkanologerne Katia og Maurice Krafft er vanvittigt berigende bekendtskaber, men mest af alt dybt inspirerende i deres tilgang til livet og hinanden, videnskaben og deres kærlighed til vulkaner. 

Fire of Love

Kommentarer

Fire of Love

  • ★★★0

    Wauuu, også en fascinerende anmeldelse. Dokumentaren skal absolut på to-watch listen

    Gormanden11-08-22 07:52

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen