Anmeldelse: Guardians of the Galaxy Vol. 2

Når film bliver koloenorme blockbusters, laves der opfølgere. Sådan er filmindustrien naturligvis indrettet, fred være med det. Derfor er det ikke overraskende, at James Gunns uhøjtidelige charmetrold af en tegneseriefilmatisering, "Guardians of the Galaxy" fra 2014, nu har fået en opfølger. Dét er der 773 millioner grunde til – i kolde dollars. Og mon ikke at opfølgeren nok skal nå op i noget nær samme luftlag? Selvom den ikke helt er dét forfriskende pust, som den gerne vil være.

Præcis som i første film er omdrejningspunktet et kassettebånd, eller mixtape, med en masse blandet oldies but goodies fra 70-80'erne. Musik kan som bekendt have den særlige egenskab, at den knytter sig til minder. I det filmiske "Guardians of the Galaxy"-univers binder referencerne fra Awesome Mixtape Vol. 2 sig til Star-Lord/Peter Quills (Chris Pratt) mystiske ophav. Det viser sig nemlig, at Quills far (Kurt Russell) er et almægtigt rumvæsen, der har ledt efter sin søn i en årrække – og nu vil have Star-Lord til at udleve sit sande potentiale. Alt imens at universet skal reddes igen-igen i selskab med det umage slæng af galaksens vogtere.

Hvor meget kunne accepteres med funky 70'er-klassikere og Chris Pratt som Indiana Jones-lignende antihelt i forgængeren fra 2014 som den nye frække dreng i klassen, går der båndsalat i de muntre toner anno 2017. Momentvis er de friske one liners og fjollede indslag på plads. Gensynets glæde er dog ikke nok til at matche den retro-charme, selvironiske selvtillid og lækre Beatles-hår, som gjorde første film så fornøjelig.

"Guardians of the Galaxy Vol. 2" byder på et effektorgie af eksplosioner i alle regnbuens farver og til tider forrygende komik underbygget af (endnu) et fantastisk soundtrack med skæringer af bl.a. Fleetwood Mac og Sam Cooke. Sjovt er det også, at David Hasselhoff har en veltimet cameo som Quills store faderfigur. Længe går der dog ikke, før det går op for én, at det er ren blændværk for at overdøve en påfaldende tyndslidt, narrativ skabelon. 2 timer og 17 minutter er (for) lang spilletid med en film, der ikke har plot til mere end 90 minutter. Især da en overraskende stor andel af filmen byder på et opkog af uvedkommende sideplots. Selvfølgeligt for at åbne op for en række spin-offs i universet, hvilket alene hele fem(!) småklip under rulleteksterne også vidner om.

Gid humoren fyldte nok til, at det var til at acceptere, at bunden nu er lagt til endnu en franchise af skiveskårede assemble film af samme svingende kvalitet, som vi er blevet vant til med bl.a. de talrige "X-Men"- og "The Avengers"-film. Bedre bliver det ikke, da vi bevæger os ud ad samme tematiske veje som med "Fast & Furious"-filmenes dumflade-inducerende "vi er familie!"-retorik. Forskellen er, at Disneys kernefamilieværdier svøbes rundt om persongalleriets pubertære "ej, hov – fjollegøj – vi klarer alting med en Mentos"-udvikling. Fjender bliver venner med et knips. Søstres årelange kamp på liv og død reduceres til, hvad der svarer til teenagepiger, der smækker med døren, før de så bliver gode venner igen. Det er sgu for sløset i en film, hvor et velskrevet persongalleri ér alfa og omega.

Hvis blot den selvironiske distance, komik og coolness holdt hele stjernevejen. Hvis blot at "Guardians of the Galaxy Vol. 2" ikke tog sig selv for seriøst med den umanerligt malplacerede familie-følelsesporno, kunne den rent faktisk være endt som andet end en jævn og forglemmelig fortsættelse i et ellers sprudlende univers. Men hey – tag en Mentos.

Guardians of the Galaxy Vol. 2

Kommentarer

Guardians of the Galaxy Vol. 2

  • ★★★★0

    Jeg tror heller ikke det er noget for mig, men min ven har to billetter, så tror vi napper den i aften. 

    Babo27-04-17 07:14

  • ★★0

    Hmm, jeg blev som den eneste i galaksen, tror jeg, aldrig fanget af etteren (har dog kun set den én gang), så styrter ikke just i biografen efter denne anmeldelse. Er spændt på hvad andre medier mener om filmen...

    Thomas Fenger27-04-17 07:16

  • ★★★★0

    BT: 

    "Jeg blev dog aldrig for alvor fanget af løjerne, men for feinschmeckere og superhelte-aficionados sidder ' Vol. 2' helt sikkert lige i galaksen. Og det er for dem, at den fjerde stjerne finder vej til denne anmeldelse."

    Fans er dig evigt taknemmelige. 

    Babo27-04-17 08:26

  • ★★★★★★0

    Ahhhhrgg jeg hader når Nicki laver en blød mellemlanding. Så det enten lort eller lagkage der serveres ifølge mig:-D

    T. Nielsen27-04-17 08:46

  • ★★★★0

    Lort på lagkage? :)

    Babo27-04-17 09:13

  • ★★★★★★0

    Lortelagkage måske?

    T. Nielsen27-04-17 09:16

  • ★★★★0

    Hjemmebagt af Nicki :)

    Babo27-04-17 09:31

  • ★★★★★★0

    Hjemmebagt af Nicki :)

    Ha, så må det vist hedde "hjemmelavet":-D

    T. Nielsen27-04-17 09:37

  • ★★★★0

    Homemade shitcake med jordbær på :)

    Babo27-04-17 09:37

  • ★★★★0

    hvilket alene hele fem (!) småklip under rulleteksterne også vidner om.

    Troede det var en dårlig joke, da jeg så overskrifterne om dette fornylig........... 

    Lars!27-04-17 11:14

  • ★★★0

    Hjemmebagt af Nicki :)

    You guys...! :D

    Dolphinfriendly27-04-17 12:56

  • ★★★★★★0

    You guys...! :D

    We love you and you know it;-P

    T. Nielsen27-04-17 13:00

  • ★★★★0

    Hov, jeg bør egentlig forvente et 6-stjernet mesterværk, eftersom Nicki landede på 3/6, så plejer filmene jo være dobbelt så gode - eller ringe, alt efter dommen ;)

    Babo27-04-17 13:06

  • ★★★0

    We love you and you know it;-P

    Aww! *møs-møs*

    Dolphinfriendly27-04-17 13:07

  • ★★★0

    Hov, jeg bør egentlig forvente et 6-stjernet mesterværk, eftersom Nicki landede på 3/6, så plejer filmene jo være dobbelt så gode - eller ringe, alt efter dommen ;)

    Haha! Den hér ryger vist bare ned i det der fortvivlende sorte hul i midten af det hele, hvor man står lidt i stampe i bedømmelsen. Må dog indrømme, at jeg bliver mere overrasket, hvis nogen giver den 6/6, fremfor 1/6. :)  

    Dolphinfriendly27-04-17 13:12

  • ★★★★★★1

    Aww! *møs-møs*

    :-D Moovy-love:-)

    Nå, men uanset så hopper jeg i biffen og ser den. Jeg havde så sjov en oplevelse med den første, at jeg gerne tager en tur mere. Mine forventninger er en anelse mindre, men det er okay.

    T. Nielsen27-04-17 13:12

  • ★★★1

    :-D Moovy-love:-)

    Nå, men uanset så hopper jeg i biffen og ser den. Jeg havde så sjov en oplevelse med den første, at jeg gerne tager en tur mere. Mine forventninger er en anelse mindre, men det er okay.

    Der ér også underholdende momenter, ingen tvivl om det. Jeg var ikke blæst væk af første film, men den havde trods alt masser af skud i charmepistolen og var så uhøjtidelig, at jeg alligevel også hyggede mig. 

    Dolphinfriendly27-04-17 13:16

  • ★★★★0

    Haha! Den hér ryger vist bare ned i det der fortvivlende sorte hul i midten af det hele, hvor man står lidt i stampe i bedømmelsen. Må dog indrømme, at jeg bliver mere overrasket, hvis nogen giver den 6/6, fremfor 1/6. :)  

    Jeg vælger at tro, at du har ret i denne sammenhæng :) 

    Babo27-04-17 13:18

  • 0

    Ikke helt på højde med den første Guardians of the Galaxy, men den havde sine øjeblikke. Har lidt svært ved, helt at afgøre hvad jeg egentlig synes om den.

    Jo baby Groot var da ikke til at stå for, især til sidst hvor Rocket Racoon instruerer Groot i en vigtig vigtig mission var sjov. Rocket stod også for mange af både de sjove og de actionfyldte dele af filmen.

    Det til trods blev filmen ikke helt så engagerende som den første. I hvert fald ikke for mit vedkommende.

    Og så var der en ting, som jeg undrede mig over, da både film og rulletekster med mere var slut. Af hensyn til dem, der ikke har set filmen endnu, kommer det lige i en spoiler-boks:

    Jeg havde forventet, at EGO på en eller anden måde gemte på en af evigheds-stenene i sin kerne. Men det lod ikke til, at være tilfældet, eller også har jeg misset et eller andet.

    Kviesgaard29-04-17 03:27

  • 0

    Kviesgaard

    James Gunn bekræftede for et stykke tid siden, at der ikke ville være en Infinity Stone med i filmen, så du missede skam ikke noget :)

    Superknys29-04-17 20:37

  • 0

    Jeg så den i går, var underholdt fra start til slut, så jeg kan slet ikke forstå at den får så blandede anmeldelser. True, det er mere af det samme, men jeg synes der kommer nok nyt til, at det fungerer. Det er en farverig film med nogle fede karakterer, og jeg synes sgu at det er et mega godt univers.

    Kyllingebenet29-04-17 21:24

  • ★★★★★1

    Jeg så den her til aften og ja, det er mere af det samme, ikke er det burde være så overraskende, men jeg var også rigtig godt underholdt,

    ikke mindst pga. The Hoff.

    Zero Cool29-04-17 22:15

  • 0

    Dét var så fedt, Bruno!!

    Kyllingebenet29-04-17 22:24

  • ★★★★★0

    Kviesgaard

    Alle infinity stones er allerede i spil:

    The Space Stone (Tesseract), som opbevares i Asgard - Fra Captain America.
    The Reality Stone (Aether), som også opbevares i Asgard - Fra Thor 2.
    The Mind Stone, som Loki brugte i sit scepter under invationen af jorden og som sidder i panden på Vision nu.
    The Power Stone, som opbevares af Nova korpset - Fra Guardians of the Galaxy.
    The Time Stone, som sidder i The Eye of Agamotto, som opbevares og benyttes af Doctor Strange.

    Zero Cool29-04-17 22:25

  • 0

    Men er der ikke seks af dem?

    Kyllingebenet29-04-17 22:38

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen