Anmeldelse: Independence Day: Resurgence (Blu-ray)

Summer blockbusters. Man kan næsten se det for sig. Sidste skoledag før det eksploderer i et børneskrig af undertryk frihedstrang. Lune sommeraftener, grillede pølser og hundelorte på Amager Strand. Og ikke mindst filmplakater med løfter om vildere action end nogensinde før. "Independence Day: Resurgence" er overhældt med eksplosioner og gør sig utvivlsomt bedst på det store lærred med kæften proppet med popcorn og blodsukkerniveauet i top. Uanset de formildende sommermåneder og nu gensynet i den hyggelige juletid er konklusionen dog klar: Roland Emmerichs UFO-action er elendig hele året rundt.

Tyve år efter "Independence Day" og første fejlslået angreb på Jorden fra onde generiske UFO-mænd sker det (naturligvis) igen – de er tilbage! I mellemtiden har Jordens befolkning levet i fred og videreudviklet fjendens teknologi, nu hvor alle vidste, at det uundgåelige skulle ske. Dog viser det sig, at rumvæsnerne har taget ved lære og derfor er tilbage med ildkraft, der overgår de stakkels jordboer. Heldigvis kan vi igen regne med amerikansk pep talk, og så har "vi" noget, "de" ikke har: Jeff Goldblum. Men er det nok til at redde verden endnu engang?

Første film fra '96 vandt ikke indpas, pga. at det var en tilnærmelsesvis god film – men fordi den var en spetakulærfilm uden lige og effektmæssigt blev en milepæl indenfor katastrofefilm og science fiction. Lige siden har instruktør Emmerich, der ellers startede så godt med "Universal Soldier" og særligt "Stargate", gjort en bemærkelsesværdig karriere med film, der drukner i CGI-opvisninger. Alle som én har ligeledes været påfaldende rædsomt samlebåndsarbejde. Det store spørgsmål er i den forbindelse: Er "Independence Day: Resurgence" tyskerens hidtil værste film? Absolut.

Nej, det er ikke en rædsom film, fordi 11. film i rækken fra Roland Emmerichs hånd er et effekthelvede – dét kan flere superheltefilm slippe afsted med. "Independence Day: Resurgence" har endda potentialet til at følge op på et allerede etableret univers om hævngerrige rumvæsener, der tilsyneladende høster og smadrer planeter på stribe. Eller måske som øko-kritisk cli-fi-actionfilm, såsom Emmerichs egen "The Day After Tomorrow", som ræsonnerer i en aktuel problemstilling. Men nej, der ér vitterligt ingen mening med galskaben, som så ovenikøbet er en søvndyssende og uvedkommende rodebutik, hvor det er svært at pege på, hvad der i grunden er allerværst.

Ambitionerne virker ellers til at være til stede med det mangfoldige kludetæppe af multiplots – hvor det endnu større persongalleri er klasket oveni. Det ér praktisk talt umuligt at finde hoved og hale i den forunderlige opvisning i plothuller. Ikke at det overhovedet giver mening, at der gøres en dyd ud af at springe i tid og rum for at få en ligetil historie til at hænge sammen – de mange sideplots komplicerer dog helt unødvendigt. Alt dette underbygges af underlige relationer på tværs af det velkendte hold fra første film og nye ansigter. Til trods for at filmen varer to timer, når vi aldrig i dybden med bare én eneste karakter. Heller ikke selvom de dvaske dialoger partout SKAL forklare alt, der foregår. Selv ikke tilstedeværelsen af altid morsomme Jeff Goldblum, lovende Maika ("It Follows") Monroe eller for den sags skyld selveste Charlotte Gainsbourg kan gøre noget for at redde årets største katastrofe af en katastrofefilm.

BILLEDE & LYD:

Præsenteret i et knivskarpt 1080p 2.39:1-transfer vejes der dog gevaldigt op i regnskabet. "Independence Day: Resurgence" er en hi-fi-fest med fantastisk detaljegrad og forrygende kontrastforhold mellem de hurtige skift mellem mørke actionsekvenser og de obligatoriske storbydestruktioner. Faktisk er billedet så skarpt, at CGI-effekterne indimellem udstilles iøjnefaldende dårligt timet og kombineret med "rigtige" optagelse. Det samme kan siges om DTS-HD Master Audio 7.1-mixet, hvor lydlandskabet mellem dialog og eksplosioner er noget nær perfekt afbalanceret, mens visse lydeffekter føles underligt diskante i de bagerste højttalere. Teknisk set er udgivelsen uovertruffen, og kan man leve med billige lydtricks, er filmen absolut værd at teste hjemmebiografen på. I sidste ende løfter transfer og mix helhedsoplevelsen op.       

EKSTRAMATERIALE:

Ekstramaterialet byder på nogle uinteressante slettede scener, der der et par mindre "falske" rapportager i form af "The War of 1996" og "It's Early ABQ" – som nu er ganske underholdende skruet sammen, en irriterende gag reel på 6 minutter, en masse concept art og et ligeledes småkedeligt kommentarspor af Roland Emmerich. Bedst er bag om indslaget "Another Day: The Making of Independence Day: Resurgence" på 55 minutter, som kommer underholdende rundt om filmen – heriblandt med flere gode interviews.   

Independence Day: Resurgence (Blu-ray)

Kommentarer

Independence Day: Resurgence (Blu-ray)

 • 0

  Når nogen faktisk gider nævne: Universal Soldier(1992) og Stargate(1994)...er jeg glad!

  Men Hr. N. Jensen, som jeg ovennævnt holder af! DE har ret.

  'Styg' med en smule træls på. Er vel dette.. Om igen - medmere! ikke at en Remake kunne gøre bedre..:-/  

  AV! Dette ER grimt(hvis man er gammel..nok)

  Gasivodo12-12-16 20:52

 • ★★★0

  Jeg er ret tosset med "Universal Soldier", for hvad den nu er. "Stargate" har jeg set virkeligt mange gange, i min bog er det en af de bedste sci-fi film fra 90'erne. :)

  Dolphinfriendly12-12-16 20:56

 • ★★★★0

  Jeg er ret tosset med "Universal Soldier", for hvad den nu er. "Stargate" har jeg set virkeligt mange gange, i min bog er det en af de bedste sci-fi film fra 90'erne. :)

  Siger måske ikke det store 90'erne og sci fi :)

  Babo12-12-16 22:08

 • ★★★★★★0

  Siger måske ikke det store 90'erne og sci fi :)

  T2, Matrix?

  T. Nielsen12-12-16 22:10

 • ★★★★0

  T2, Matrix?

  Du glemte Judge Dredd :)

  1) The Matrix

  2) T2

  3) 12 Monkeys 

  4) Gattaca 

  5) Dark City 

  Så jo, der har været lidt. 

  Babo12-12-16 22:15

 • ★★★★★3

  Strange Days, 12 Monkeys, Mars Attacks, Star Trek: First Contact, Contact (vil nogle sikkert mene), The Fifth Element, Gattaca, Starship Troopers, Dark City, eXistenZ, Galaxy Quest og The Thirteenth Floor. Ghost in the Shell og The Iron Giant, hvis vi skal tage animation med.

  Nå ja, og Six-String Samurai. :D

  Bruno12-12-16 22:15

 • ★★★★★★0

  Du glemte Judge Dredd :)

  Fuck, hvordan kunne jeg glemme den:-/

  T. Nielsen12-12-16 22:17

 • ★★★★0

  Åh ja, Ghost in the Shell glemte jeg.

  The Thirteenth Floor, Fifth Element, existenz synes jeg ikke er gode. Contact og Strange Days og fine, uden at være noget særligt. Startgate har jeg sgu ikke set i årevis og tvivler på jeg vil finde den ret meget over middel.

  Babo12-12-16 22:20

 • ★★★★★0

  Men blandt de titler der er blevet nævnt, gemmer sig minimum tre film, som betragtes som klassikere, ikke bare genreklassikere. Det må da alligevel siges at være ganske pænt klaret indenfor et årti og indenfor en specifikt genre.

  Bruno12-12-16 22:25

 • ★★★1

  Jeg skulle til at remse en masse titler op, men det ser ud til at andre kom mig i forkøbet. :)

  Dolphinfriendly12-12-16 22:39

 • ★★★★0

  Det er fint nok, men jeg kan finde genrer, der står langt bedre repræsenteret i 90erne :) Selvfølgelig har der været nogle vigtige sci fi film, bedst The Matrix, som virkelig træk op og rundede på bedste vis.

  Babo12-12-16 22:43

 • ★★★0

  Enig i at 90'erne måske ikke var det allervildeste årti mht sci-fi - men jeg synes stadig, at der er nogle virkeligt fremragende film imellem. Heriblandt "Dark City", som er en af mine absolutte favoritfilm.

  Dolphinfriendly12-12-16 22:52

 • ★★★★★1

  Jeg var ikke klar over, at det var en genre-pikmålingskonkurrence. Det var blot en konstatering af, at der kom ret mange gode sci-fi-film i 90'erne, i modsætning hvad du gav udtryk for, Babo. :)

  Bruno12-12-16 22:54

 • 0

  Bruno vinder! (i Mit univers)

  Gasivodo12-12-16 23:34

 • ★★★★0

  Sjov leg I har gang i. 

  Jeg synes, vi også lige bør nævne Jurassic Park, Men in Black og Demolition Man.

  Og så dem på kanten af årtiet (fra 1990): Total Recall og Back to the Future Part III :) 

  Og nogen synes også, man i sådanne sammenhænge bør nævne "Event Horizon". 

  Riqon13-12-16 00:23

 • ★★★★0

  Jeg var ikke klar over, at det var en genre-pikmålingskonkurrence. Det var blot en konstatering af, at der kom ret mange gode sci-fi-film i 90'erne, i modsætning hvad du gav udtryk for, Babo. :)

  Nu nævnte du en 'specifik genre' længere oppe, som jeg så kommenterede på. Men hey, så vigtigt var det heller ikke at få understreget, hvor mange gode film, der udkom. Jeg havde ikke talt på forhånd, men kommenterede blot på mavefornemmelsen og det jeg typisk forbinder med 90'erne. Man kan dog ikke komme uden om T2 (som vel også er en actionfilm) og The Matrix, som nok de mest trendsættende. 

  Babo13-12-16 00:29

 • ★★★★0

  J.Park har jeg godt nok aldrig anset for at være sci fi, men adventure. 

  Nicki - vi er enige om 'Dark City'. Burde den for i øvrigt ikke udkomme på BD i region B?

  Babo13-12-16 00:49

 • ★★★★★0

  Den er da udkommet på region B og har været ude siden 2008.

  Bruno13-12-16 06:21

 • ★★★★0

  Hmm, ja okay, men de danske sider som Laserdisken og Dvdcity har ikke haft den og de plejer ellers kunne skaffe den slags. 

  Babo13-12-16 07:53

 • ★★★★★0

  Da det er så længe siden den udkom, er det meget muligt at de har haft den på et tidspunkt, men Amazon har den. Man kan også købe biografudgaven på BD i Tyskland, som ser ud til at have danske undertekster, mens den britiske er Director's Cut.

  Bruno13-12-16 08:21

 • ★★★★★★0

  Hvilken version foretrækker i så? Jeg har selv DC på bd. 

  T. Nielsen13-12-16 08:40

 • ★★★★★0

  Det er så længe siden, at jeg har set biografudgaven, at jeg faktisk ikke længere kan huske den. Den eneste udgave jeg har set i nyere tid, er DC og den er i hvert fald fed. :)

  Bruno13-12-16 08:45

 • ★★★★★★0

  Den eneste udgave jeg har set i nyere tid, er DC og den er i hvert fald fed. :)

  Helt enig, den er virkelig fed. Bio udgaven var også rigtig god, men DC cut synes jeg er lige det bedre. 

  T. Nielsen13-12-16 08:47

 • ★★★★★0

  Jeg checkede lige min BD-udgave, som er den britiske og der ligger begge versioner af filmen på, så det kan ikke betale sig at nappe den tyske udgave.

  Jeg tror også, at den udgave har fået ekstra meget TLC i forbindelse med udgivelsen, hvilket jeg kan være lidt i tvivl om er tilfældet med den tyske udgave, som kun indeholder biografudgaven.

  Den britiske er magen til denne: www.blu-ray.com/movies/Dark-City-Blu-ray/806/

  Bruno13-12-16 08:57

 • ★★★★0

  Bruno - jeg har i mange år handlet hos Laserdisken og tjekket titler, og jeg mindes ikke de har haft den, da jeg i flere år har forsøgt at købe den hos Laserdisken. Amazon tjekker jeg aldrig ud af en eller anden årsag. 

  Babo13-12-16 10:02

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen