Anmeldelse: Jackie

Hvordan danner vi vores holdning til og husker en offentlig person? Og hvor kritiske er vi i processen? Mediernes rolle er unægtelig stor og et værktøj til promovering og ikondyrkelse i lige så høj grad, som det er oplysende. Og særligt i et splittet USA i 1960'erne, hvor uro og politisk mistillid prægede nationen. Jacqueline Kennedy var bevidst om disse forhold og udgør netop derfor i "Jackie" en særdeles interessant protagonist. Skildret på film er præsidentfruen både sårbar og stærk, uskyldig og rå.

I november 1963 går den tidligere præsidentfrue gennem Washingtons gader bag sin mands kiste. Landesorgen er total. Den spektakulære procession til ære for John F. Kennedy var atypisk og ingen sædvanlig procedure. Men Jackie Kennedy vidste, hvad der skulle til, for at personer bliver husket; Hun trængte igennem politisk spin og påtog sig ansvaret som offentlig rollemodel. Men hun var også et dybt ulykkeligt menneske, nødsaget til at bearbejde sin sorg i det offentliges søgelys. I "Jackie" udforskes den eponyme hovedkarakter både foran kameraet og bag lukkede døre.

Instruktøren Pablo Larraín viser et senere interview med Jackie Kennedy og bruger det som ramme for et indblik i hendes egen oplevelse af begivenheden. En journalist spørger interesseret ind til enkefruens oplevelser. Hendes tanker. Vi kender alle historien udefra. Larraín tilføjer det subjektive – det intime.

En biografisk film som denne står og falder på, hvorvidt personen i centrum portrætteres med troværdighed. Og i forlængelse af det skal vi alle prise os lykkelige for Natalie Portman. Køligheden fra rollen i "Black Swan" har hun effektivt ført over i "Jackie". Portman er sitrende, når hun med sin tydeligt til rollen tilegnede, men aldrig parodiske accent styrer slagets gang. Den petite krop, der desuagtet emmer af autoritet, giver indtrykket af en enigmatisk, traditionsbunden kvinde. På sidelinjen står Peter Sarsgaard og danske Caspar Phillipson, der fint udgør brødrene Bobby og John F. Kennedy. Men det er virkelig sidelinjen. "Jackie" er Natalie Portmans film. Der kunne meget vel være en Oscar på vej.

Filmens store bedrift er, at den fænger, selv hvis du ikke kender Jacqueline Kennedy. Den velkommer historisk interesserede, men Larraín afsøger et menneske, ikke en begivenhed. Filmen handler om sorgbearbejdelse og den dualitet, der opstår i forsøget på at fungere både privat og offentligt. Privatlivets sårbarhed over for mediepolitisk kynisme. Mica Levis eminente stryger- og klaverbårne score bekræfter de modstridende tendenser i musikken, der på et splitsekund kan gå fra overdådigt og smukt til glædesløst faretruende. Nøjagtigt som kvinden med det sorte slør.

Chiles største instruktør bringer i sin nye film et stykke verdenshistorie tilbage og giver den et personligt præg. "Jackie" er langsom og ikke filmen, man ser for at få latterkramper og adrenalinsus. I stedet insisterer den og er intens i sin granskning af, hvordan en så omsiggribende tragisk hændelse kan ændre og udfordre alt. Værdier, levevis, relationer. Alt tages op til revision, og Jackies følelse af sorg og forandring spejles i folkesjælen. Det lyder lidt deprimerende, og det er det nok også. Men det er også forbandet smukt.

Jackie

Kommentarer

Jackie

 • ★★★★0

  Glæder mig til og få den set.

  Elwood12-01-17 00:35

 • ★★★0

  Super film, der går andre (mere dystre veje) end biopics normalt ville gøre. Portman er helt fantastisk - - og så er Caspar Phillipson en nærmest skræmmende klon af JFK.  

  Dolphinfriendly12-01-17 02:28

 • ★★0

  Lysten til at se filmen er ikke just blevet mindre nu :) Og det glæder mig at filmens score bliver fremhævet. Glæder mig til at nyde billeder og musik i skøn forening :) 

  Thomas Fenger12-01-17 08:47

 • 2

  Og det glæder mig at filmens score bliver fremhævet.

  Det er ganske enkelt et helt fantastisk score. 

  EmilPyndt12-01-17 12:14

 • ★★★★0

  Super film, der går andre (mere dystre veje) end biopics normalt ville gøre. Portman er helt fantastisk - - og så er Caspar Phillipson en nærmest skræmmende klon af JFK.  

  Han var også tæt ved ikke og ku få rollen da han havde teater Forestilling da hans scener blev indspillet.

  www.b.dk/kultur/skuespiller-skal-betale-erstatning-til-teater

  Elwood12-01-17 13:45

 • ★★★0

  Interessant historie. Det er svært at fortænke Phillipson i tage imod den enorme chance som JFK, selvom det er illoyalt gjort overfor teatret. 

  Dolphinfriendly12-01-17 13:57

 • ★★★★0

  Interessant historie. Det er svært at fortænke Phillipson i tage imod den enorme chance som JFK, selvom det er illoyalt gjort overfor teatret. 

  Ja det er jo en kæmpe mulighed, men samtidig så ja er det ikke så flinkt overfor teateret.

  Nu er jeg slet ikke ekspert i de her ting med hvordan det foregår i branchen her og der er måske flere ting i sagen, men det er ærvligt at de ikke ku finde en subliant til hans rolle, og at han derfor må bøde på den her måde.

  Men det er måske mere den del med og melde sig syg, og så som det lyder til ikke være det aligevel, men som du selv siger man kan ikke fortænke ham i og tage mod muligheden, selv om det er lige kreativt nok måde han ordnede det på, sådan som jeg læser det.

  Elwood12-01-17 14:21

 • ★★★0

  Teaterverdenen er vist en temmeligt hårdhudet branche, så vidt jeg ved - så der er muligvis flere elementer i det, end blot at Phillipson tog sig en pjækker for at springe til anden side. :)

  Dolphinfriendly12-01-17 14:24

 • ★★★★★0

  Han nævnte ikke noget om pjæk i Aftenshowet.

  davenport12-01-17 14:39

 • ★★★★0

  Hehe jeg tror nu heller ikke uanset hvordan og hvorledes at det er en historie man sådan bringer op til interviews.

  Elwood12-01-17 14:47

 • 0

  Som "biopic" ser den langt mere interessant ud end de fleste andre, som mest af alt fungerer som et leksikon som tager os fra A-Z og så ser Natalie Portman ud til at være helt fantastisk i den.

  Alene bedømt ud fra traileren, så rammer hun Jackie Kennedy spot on.

  Whispering Horse12-01-17 23:26

 • ★★★0

  "..Jackie Kennedy spot on." for smalkæbet ;-)

  Men yup, denne skal jeg sgu' se.

  Gasivodo13-01-17 02:44

 • ★★★★★0

  Glæder mig til at se den!

  Der har lige været en artikel i Politiken om, at teatererne ikke har nogen ordentlige sanktionsmuligheder overfor skuespillerer, der stopper. Det er åbenbart ikke et ukendt problem, at teaterskuespillere pludselig hopper fra, fordi de får et film- eller TV-tilbud.

  Guldager13-01-17 12:10

 • ★★★★0

  Jeg var også meget imponeret over denne biopic, som ikke rigtigt ligner nogen anden. Måske fordi den ikke er instrueret af en amerikansk instruktør. Vi springer flere gange i tiden, men det er så glimrende drejet sammen og filmen er som taget ud af den analoge æra. Intet mindre end superb, stilistisk cinematografi, der samtidig også bryder tredjereglen og går sine egne veje. Portman er helt fantastisk, der tilfører mere dybde end der måske er på papiret. Hendes accent er måske lidt tvivlsom, men personligt generede det mig ikke. Et velspillende og velvalgt cast. 

  8/10

  Babo23-02-17 15:02

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen