Anmeldelse: Joker

Det er endelig tid til at "put on a happy face".

Én af de største skurke i superhelte-universet vender tilbage. Jokeren. Denne gang i sin egen film og ikke som Batmans ærkefjende. Instruktør Todd Phillips har begivet sig ud i det svære projekt at puste nyt liv i den psykotiske klovn, og dette er lykkedes takket være Joaquin Phoenix' fantastiske præstation. "Joker" er en rejse ind i de mørkeste afkroge af menneskets sind. Velkommen til vanviddet!

Vi befinder os i 80'ernes Gotham. Uligheden mellem arbejderklassen og eliten er høj, hvilket får en trussel om oprør til at ulme i baggrunden. Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) bor i et fattigt kvarter sammen med sin syge mor og kæmper for at finde sin plads i samfundet. Arbejdet som klovn bidrager kun til den miserable tilværelse, mens de psykotiske træk bliver tydeligere og tydeligere. Trods udstødelsen fra samfundet vil Arthur opnå sin drøm som komiker, men oplever kun modstand. Medicin hjælper Arthur til at smile og skjule smerten indeni, men det konstante svigt fra alle fronter driver ham til galskab. Drevet af hævn og vrede synker psyken ned i et ensrettet mørkt hul, og Arthur udvikler sig til sin indre persona: Jokeren.

Præstationer i verdensklasse leverer Joaquin Phoenix på stribe, og "Joker" er ingen undtagelse. Ved at overtage en rolle som én af de mest ikoniske superskurke er presset stort, især med tanke på den tidligere skildring fra Heath Ledgers side. Phoenix' fremstilling af Jokeren er enestående og original, og indlevelsen i de psykotiske stadier er overbevisende. I bestræbelserne på at blive til Jokeren har den 44-årige skuespiller tabt 23 kilo og udviklet en ukontrollerbar patologisk latter, hvilket giver en klump i halsen, mens smerten og sorgen ses i øjnene. Transformationen fra den slidte Arthur til den selvtillidsfulde Joker er imponerende.

Med et CV bestående af "Tømmermænd"-filmene og en producer-rolle på "A Star Is Born" tog Todd Phillips beslutningen om at lave en selvstændig Joker-film – og om at se bort fra den klassiske historie om skurkens oprindelse, men i stedet skabe en ny fortælling. Denne gang bliver Jokeren ikke skabt af et fald ned i grønt kemikalieaffald, men af et splittet samfund, hvor de fattige lider og får opbygget et had til overklassen – parallelt med Arthur Flecks forfaldshistorie. Phillips' bud på Jokerens oprindelse er interessant, fordi den tager relevante problemstillinger op om ulighed og konsekvenserne af det.

Ved at vælge et Gotham i 80'erne har Phillips haft større mulighed for at vise kaos i et samfund uden nutidens teknologiske fremskridt – og lade en Arthur blive til Jokeren i bedste "Taxi Driver"-stil, uden at nogen bremser udviklingen. Med henblik på håndteringen af vold har "Joker" allerede skabt kontroverser inden premieren. Omtalen har lydt på beskyldninger om accept af vold og mord samt frygt for, at psykisk syge vil gå samme vej som Phoenix' Joker. Disse udsagn flytter fokus fra Phillips' pointer, men ændrer ikke på den komplette film.

Det er svært ikke at føle med den uskyldige Arthur, som skabes af miljøet omkring ham. Manglen på sympati fra samfundet skaber en kaotisk psykopat, og denne vinkel giver Jokeren et ekstra lag. Joaquin Phoenix gør hele oplevelsen troværdig og kreerer en uforglemmelig udvikling af Arthur. "Joker" er et stort comeback for DC-universet. Todd Phillips' film beviser, at selskabet stadig kan skabe høj kvalitet, hvilket kommer belejligt efter en periode med flere desperate forsøg på at overtage markedstronen fra Marvel. Phillips og Phoenix' samarbejde har skabt et chokerende, dunkelt og tankevækkende værk, som stryger ind blandt årets bedste film.

Joker

Kommentarer

Joker

  • ★★★0

    Jeg er lige kommet hjem fra biografen, så oplevelsen bør have noget tid for at synke sig ind. Men jeg er umiddelbart stærkt begejstret. Vild præstation fra Joaquin Phoenix, en visuel flot film og en skarpt skåret fortælling, der bliver mere og mere intens, som filmen skrider frem. Jeg sad næsten og holdte vejret de sidste 15-20 minutter. Jeg ligger nok på 9/10 her til aften. Vi må se hvordan den bundfælder sig.

    Kruse 3-10-19 00:13

  • 0

    Jeg er også imponeret. Stærk præstation af Joaquin Phoenix. Filmens psykologiske intensitet strammes langsomt til i takt med at filmen skrider frem. En visuelt flot og psykologisk grum film. 

    Essal 3-10-19 00:22

  • 0

    Holy crap. Sprang anmeldelse og kommentarer over, og gik direkte til stjernerne. Men forventningerne er ikke blevet mindre...

    Wayne 3-10-19 04:03

  • ★★★0

    Fedt. Glæder mig til i aften. 

    Babo 3-10-19 06:29

  • ★★★★★0

    Den generelle modtagelse herhjemme ser ud til at være et lille niveau under og et lille nøk mere kritisk. Men stadig en imponerende flot modtagelse. Jeg gider dog ikke lade mig indfange af hypen. 

    T. Nielsen 3-10-19 08:08

  • ★★0

    Og nu er jeg bare endnu mere bitter over at den blev aflyst til den forestilling jeg havde købt billetter til :(

    MOVIE1000 3-10-19 08:19

  • ★★★0

    Det er da en af de mest roste DC film herhjemme. 

    Babo 3-10-19 08:19

  • ★★★★★0

    Det er da en af de mest roste DC film herhjemme. 

    Hvis det var en kommentar til det jeg skrev, så mente jeg i forhold til anmeldelsen her. Men det fremgik selvfølgelig ikke, så tak for du lige gjorde opmærksom på det.

    T. Nielsen 3-10-19 08:47

  • ★★★1

    Hvis det var en kommentar til det jeg skrev, så mente jeg i forhold til anmeldelsen her. Men det fremgik selvfølgelig ikke, så tak for du lige gjorde opmærksom på det.

    you don't have to thank me (sagt med en Bale/Batman stemme) :)

    Babo 3-10-19 09:16

  • 1

    For mig mangler Joker en helt essentiel ingrediens, og det er simpelthen tilstedeværelsen af Batman. En ideologi, eller moralsk kompas, der udligner den hundrede procent kaos, som gennemsyrer filmen. En helt er kun ligeså god som sin skurk, men der skal også en helt til at udligne skurken. Og her er "rotten society" for mig ikke nok til at bære hele Joker som solofilm. 

    Mikkel Abel 3-10-19 15:02

  • ★★★0

    For mig mangler Joker en helt essentiel ingrediens, og det er simpelthen fraværet af Batman. En ideologi, eller moralsk kompas, der udligner den hundrede procent kaos, som gennemsyrer filmen. En helt er kun ligeså god som sin skurk, men der skal også en helt til at udligne skurken. Og her er "rotten society" for mig ikke nok til at bære hele Joker som solofilm. 

    Men den film er jo lavet. TDK. 

    Babo 3-10-19 14:55

  • 1

    Men den film er jo lavet. TDK. 

    Og det er en bedre film. :)

    Men Joker er bestemt ikke uden kvaliteter, tværtimod. Phoenix i forventelig topform, og faktisk frygtindgydende i flere scener. Afmystificeringen af Joker er hvad den er, og fungerer fint, men jeg synes der mangler helt essentiel modstand.

    Under filmen kunne jeg ikke lade vær med at tænke på The Killing Joke. Tag alle nutidsscener med Batman ud af den bog, så du kun har Jokers oprindelseshistorie. Fin historie, men aldrig nogensinde dét ikoniske værk det er i dag. 

    Mikkel Abel 3-10-19 15:01

  • ★★★0

    Vi får se i aften. Men har godt hørt den skule være inspireret af The Killing Joke, hvilket jeg nød at læse. Men forventer aldrig en ny TDK :)

    Babo 3-10-19 15:09

  • 1

    Men den film er jo lavet. TDK. 

    Selvom jeg finder filmen mere vellykket end Mikkel, så ændrer eksistensen af TDK jo ikke på at Mikkel ser fraværet af Batman som en mangel i netop denne film.

    Essal 3-10-19 15:16

  • ★★★0

    Selvom jeg finder filmen mere vellykket end Mikkel, så ændrer eksistensen af TDK jo ikke på at Mikkel ser fraværet af Batman som en mangel i netop denne film.

    Men så havde det jo bare været mere af samme skuffe og hvem gider det? Desuden vidste man jo på forhånd det var en solo joker film? Jeg er med på hvad Mikkel siger. Men.... lidt mærkelig kritik. Eller hvad?

    Babo 3-10-19 15:24

  • 1

    Men så havde det jo bare været mere af samme skuffe og hvem gider det? Desuden vidste man jo på forhånd det var en solo joker film? Jeg er med på hvad Mikkel siger. Men.... lidt mærkelig kritik. Eller hvad?

    Nu er det ikke sådan jeg sad og forventede et remake af TDK, eller at Batman rent faktisk skulle dukke op. Synes nu nok min kritik er berettiget. ;) 

    Forstå det som et helt grundlæggende problem. Jokerens, altså filmen, problem er, at den kanoniserer sig selv som en del af Batmans univers. Den propper sig ned i en tønde, som danner visse tilhørsforhold og forventninger, selvfølgelig af forskellige grader alt afhængigt af hvor godt man kender universet. Men som jeg ser det, havde Joker højst sandsynligt fungeret bedre, hvis den ikke havde været netop en solo Joker film. Så tror jeg på, der var plads til langt flere nuancer af den rådne samfundsstruktur og Arthurs psyke. Måske også i hænderne på en bedre filmmager. 

    Det er også derfor The King of Comedy og Taxi Driver, som den tydeligt imitere, er bedre film. De har mere sjæl. 

    Men hey, inden jeg bliver grillet som helt rasmus modsat, må jeg hellere understrege Joker er en udmærket film. Jeg ser bare essentielle problemer. :) 

    Mikkel Abel 3-10-19 15:43

  • ★★★★★0

    Er det et spørgsmål om ubalance Mikkel?

    T. Nielsen 3-10-19 15:59

  • ★★★0

    Vi spreder din aske til søs, Mikkel :)

    Babo 3-10-19 16:00

  • ★★★★0

    Nu er det ikke sådan jeg sad og forventede et remake af TDK, eller at Batman rent faktisk skulle dukke op. Synes nu nok min kritik er berettiget. ;) 

    Forstå det som et helt grundlæggende problem. Jokerens, altså filmen, problem er, at den kanoniserer sig selv som en del af Batmans univers. Den propper sig ned i en tønde, som danner visse tilhørsforhold og forventninger, selvfølgelig af forskellige grader alt afhængigt af hvor godt man kender universet. Men som jeg ser det, havde Joker højst sandsynligt fungeret bedre, hvis den ikke havde været netop en solo Joker film. Så tror jeg på, der var plads til langt flere nuancer af den rådne samfundsstruktur og Arthurs psyke. Måske også i hænderne på en bedre filmmager. 

    Det er også derfor The King of Comedy og Taxi Driver, som den tydeligt imitere, er bedre film. De har mere sjæl. 

    Men hey, inden jeg bliver grillet som helt rasmus modsat, må jeg hellere understrege Joker er en udmærket film. Jeg ser bare essentielle problemer. :) 

    Jeg forstår godt problemet og det er en af grundene til at jeg ingen interesse i Joker har. Joker opstår traditionelt pga. Batman og er en modpol til denne, og uden Batman kan der ikke være en Joker.

    Jeg har så samtidig ikke behov for at få afmystificeret Joker, da jeg mener at figuren fungerer bedre, hvis man ikke kender hans motivationer.

    Bruno 3-10-19 16:10

  • ★★★0

    Jeg er ligeglad med hvad der står i hæfterne men mere interesseret i en anden vinkel og instruktørens vision. Hvis Todd har haft en take på joker anno 2019, der er interessant, så er jeg nysgerrig. Men få timer til kick off. 

    Babo 3-10-19 16:18

  • 0

    Er det et spørgsmål om ubalance Mikkel?

    Det synes jeg. Kaosset mangler udfordring. Historien om Jokers oprindelse, en svag mand der presses til det yderste og udfordrer et råddent samfund, som dybest set selv har skabt ham, synes jeg er helt fin. Men dét samfund mangler nuancer, og dertil skal det kaos Jokeren repræsenterer havde en udfordring - og som jeg ser det, når man kalder sin film Joker og foregår i Gotham, så kan den modstand egentlig kun rigtig være Batman (eller en detektiv af større karakter ala. en ung Gordon). Jeg synes det er super fedt, at vi er dér hvor vi kan få få en solo Joker-film, for Joker-udgaven i form af af Arthur Fleck er en skide interessant karakter, men det bliver for ensporet i sit ideologiske ståsted. Som sagt, TDK (uden at de to film skal sammenlignes yderligere) fungerer suverænt bedre, fordi det konstant er Batman der skal tøjle Jokerens kaos uden at overgå sin eget moralske kompas. I Todd Phillips solofilm får vi en Joker, der vil se verden brænde, men hvad er så interessant når denne verden rent faktisk står i flammer?

    Vi spreder din aske til søs, Mikkel :)

    Så længe Lebowski og Walter er med! ;)

    Mikkel Abel 3-10-19 16:31

  • ★★★★0

    Jeg er ligeglad med hvad der står i hæfterne men mere interesseret i en anden vinkel og instruktørens vision. Hvis Todd har haft en take på joker anno 2019, der er interessant, så er jeg nysgerrig. Men få timer til kick off. 

    Batman har trods alt eksisteret i ret mange versioner i de 80 år, som figuren har eksisteret og det samme har Joker. Så det ville være pænt svært at koge de to figurer ned til "noget der står i hæfterne", da de hæfter inkluderer "Batmænd" som går fra en hævnertype med pistoler, til en storsmilende og farverig type, som ikke er bleg for at danse lidt med damer i korte nederdele, til tidens toner.

    For mig er der en række "punkter" som på sin vis kan krydses af, for at det føles "rigtigt" for mig. Dermed ikke sagt, at disse punkter ikke kan udfordres, hvilket de er blevet mange gange i de mange år jeg har læst tegneserier og set film/tv-serier, som involverer de to figurer. Men præcis denne vision og vinkel, finder jeg bare ikke interessant, uanset årstal.

    Det lyder dog som en interessant forestilling, hvis der også spilles fodbold i salen. :)

    Bruno 3-10-19 16:37

  • 0

    Jeg er ligeglad med hvad der står i hæfterne men mere interesseret i en anden vinkel og instruktørens vision. Hvis Todd har haft en take på joker anno 2019, der er interessant, så er jeg nysgerrig. Men få timer til kick off. 

    Jamen sådan går jeg jo selvfølgelig også til filmen. Som udgangspunkt er jeg fløjtende ligeglad med, hvordan Nolan har portrætteret ham tidligere eller Alan Moore har skrevet ham i tidligere hæfte. Joker 2019 er på Todd Phillips præmisser, og skal selvfølgelig vurderes ud fra sit eget solo take. Men når dét så ikke virker, for mig, synes jeg det er helt legitimt at referere til andre adaptioner af en karakter, som der i forvejen findes hundrede udgaver af, og hvorfor de lykkedes bedre end denne udgave. Dertil, som Bruno nævner, ligger der jo helt sikkert også et vist ansvar når man skriver sig ind i en eksisterende mytologi.

    Jeg forventede jo aldrig Joker skulle gøre, hvad hverken TDK eller The Killing Joke har gjort, og dermed være en forlængelse af de værker. Men når jeg har set filmen, og fremfundet min kritik, står det helt klart, hvorfor de andre udgaver virker langt bedre ift. helt grundlæggende elementer omkring den ideologi Jokeren repræsenterer anno 2019, og endnu vigtigere, altid har gjort.

    Mikkel Abel 3-10-19 16:48

  • ★★★0

    Batman har trods alt eksisteret i ret mange versioner i de 80 år, som figuren har eksisteret og det samme har Joker. Så det ville være pænt svært at koge de to figurer ned til "noget der står i hæfterne", da de hæfter inkluderer "Batmænd" som går fra en hævnertype med pistoler, til en storsmilende og farverig type, som ikke er bleg for at danse lidt med damer i korte nederdele, til tidens toner.

    For mig er der en række "punkter" som på sin vis kan krydses af, for at det føles "rigtigt" for mig. Dermed ikke sagt, at disse punkter ikke kan udfordres, hvilket de er blevet mange gange i de mange år jeg har læst tegneserier og set film/tv-serier, som involverer de to figurer. Men præcis denne vision og vinkel, finder jeg bare ikke interessant, uanset årstal.

    Det lyder dog som en interessant forestilling, hvis der også spilles fodbold i salen. :)

    Hvis vinklingen af karakteren ikke frister, ja så gør den ikke det. Personligt behøver joker ikke kun være et mystisk fænomen, en tegneserie karikatur. Hvad nu hvis han ‘bare’ var et menneske i genkendeligt samfund? Det synes jeg personligt lyder mere interessant og mere mig gjort rigtigt. 

    Babo 3-10-19 16:56

  • ★★★★1

    Den film er jo lavet og hedder Fight Club. :)

    Bruno 3-10-19 16:58

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen