Anmeldelse: Joker

Det er endelig tid til at "put on a happy face".

Én af de største skurke i superhelte-universet vender tilbage. Jokeren. Denne gang i sin egen film og ikke som Batmans ærkefjende. Instruktør Todd Phillips har begivet sig ud i det svære projekt at puste nyt liv i den psykotiske klovn, og dette er lykkedes takket være Joaquin Phoenix' fantastiske præstation. "Joker" er en rejse ind i de mørkeste afkroge af menneskets sind. Velkommen til vanviddet!

Vi befinder os i 80'ernes Gotham. Uligheden mellem arbejderklassen og eliten er høj, hvilket får en trussel om oprør til at ulme i baggrunden. Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) bor i et fattigt kvarter sammen med sin syge mor og kæmper for at finde sin plads i samfundet. Arbejdet som klovn bidrager kun til den miserable tilværelse, mens de psykotiske træk bliver tydeligere og tydeligere. Trods udstødelsen fra samfundet vil Arthur opnå sin drøm som komiker, men oplever kun modstand. Medicin hjælper Arthur til at smile og skjule smerten indeni, men det konstante svigt fra alle fronter driver ham til galskab. Drevet af hævn og vrede synker psyken ned i et ensrettet mørkt hul, og Arthur udvikler sig til sin indre persona: Jokeren.

Præstationer i verdensklasse leverer Joaquin Phoenix på stribe, og "Joker" er ingen undtagelse. Ved at overtage en rolle som én af de mest ikoniske superskurke er presset stort, især med tanke på den tidligere skildring fra Heath Ledgers side. Phoenix' fremstilling af Jokeren er enestående og original, og indlevelsen i de psykotiske stadier er overbevisende. I bestræbelserne på at blive til Jokeren har den 44-årige skuespiller tabt 23 kilo og udviklet en ukontrollerbar patologisk latter, hvilket giver en klump i halsen, mens smerten og sorgen ses i øjnene. Transformationen fra den slidte Arthur til den selvtillidsfulde Joker er imponerende.

Med et CV bestående af "Tømmermænd"-filmene og en producer-rolle på "A Star Is Born" tog Todd Phillips beslutningen om at lave en selvstændig Joker-film – og om at se bort fra den klassiske historie om skurkens oprindelse, men i stedet skabe en ny fortælling. Denne gang bliver Jokeren ikke skabt af et fald ned i grønt kemikalieaffald, men af et splittet samfund, hvor de fattige lider og får opbygget et had til overklassen – parallelt med Arthur Flecks forfaldshistorie. Phillips' bud på Jokerens oprindelse er interessant, fordi den tager relevante problemstillinger op om ulighed og konsekvenserne af det.

Ved at vælge et Gotham i 80'erne har Phillips haft større mulighed for at vise kaos i et samfund uden nutidens teknologiske fremskridt – og lade en Arthur blive til Jokeren i bedste "Taxi Driver"-stil, uden at nogen bremser udviklingen. Med henblik på håndteringen af vold har "Joker" allerede skabt kontroverser inden premieren. Omtalen har lydt på beskyldninger om accept af vold og mord samt frygt for, at psykisk syge vil gå samme vej som Phoenix' Joker. Disse udsagn flytter fokus fra Phillips' pointer, men ændrer ikke på den komplette film.

Det er svært ikke at føle med den uskyldige Arthur, som skabes af miljøet omkring ham. Manglen på sympati fra samfundet skaber en kaotisk psykopat, og denne vinkel giver Jokeren et ekstra lag. Joaquin Phoenix gør hele oplevelsen troværdig og kreerer en uforglemmelig udvikling af Arthur. "Joker" er et stort comeback for DC-universet. Todd Phillips' film beviser, at selskabet stadig kan skabe høj kvalitet, hvilket kommer belejligt efter en periode med flere desperate forsøg på at overtage markedstronen fra Marvel. Phillips og Phoenix' samarbejde har skabt et chokerende, dunkelt og tankevækkende værk, som stryger ind blandt årets bedste film.

Joker

Kommentarer

Joker

  • ★★★★0

    Jeg vil lige se de andre, før jeg vælger en favorit. De Caprio var rigtig god, som altid - men ikke Oscar i min bog ihvertfald. Jeg ved også Pitt er cool i rollen, men nogen Oscar mener jeg heller ikke det er. Dertil er det ikke ud-af-kroppen oplevelse. Som det var at se Phoenix. 

    Babo 4-10-19 16:57

  • ★★★1

    Den har også en tå krummende sekvens, hvor alt skæres ud i tykt pap og der i den grad ses ned på publikums intelligens (hader når det sker!)

    Hvilken scene er det du hentyder til? :)

    Essal 4-10-19 17:00

  • ★★★★1

    Hvilken scene er det du hentyder til? :)

    Mit umiddelbare gæt er den, som jeg selv undrede mig lidt over, hvor man ser.

    At den lykkelige situation med hende fra hans lejlighedsblok, slet ikke var vild med ham og deres tur i byen og det var noget han forstillede sig, det var rigeligt bare at vise hendes totale shock over at se ham i hendes lejlighed, men vi ser flashback sekvenser, hvor der vises at hun ikke var med i de der happy moments vi så i filmen.

    Elwood 4-10-19 17:37

  • 0

    Right you are Elwood.

    Wiseguy 4-10-19 18:05

  • ★★★★★★0

    Personligt tror jeg også, på forhånd, at der er nemmere at vinde en Oscar på at spille manisk og psykisk syg end at spille cool, charmerende overdreven machomorsom handy-stuntman med mere som Pitt. 

    Udover det er jeg enig med Babo i at Pitt var bedre end Leonardo:)

    T. Nielsen 4-10-19 18:52

  • ★★★★1

    Jeg regner med at Brad Pitt bliver kørt i stilling til Supporting Actor, så jeg tror ikke han kommer til at kæmpe med Joaquin Phoenix.

    Kruse 4-10-19 19:21

  • ★★★★0

    Mit umiddelbare gæt er den, som jeg selv undrede mig lidt over, hvor man ser.

    At den lykkelige situation med hende fra hans lejlighedsblok, slet ikke var vild med ham og deres tur i byen og det var noget han forstillede sig, det var rigeligt bare at vise hendes totale shock over at se ham i hendes lejlighed, men vi ser flashback sekvenser, hvor der vises at hun ikke var med i de der happy moments vi så i filmen.

    Det generede mig ikke, men indimellem kan en pointe få lidt for meget. Jeg er helt vild med denne film :)

    Sikke et soundtrack. Mand, det er godt. Og volden i filmen er perfekt udført. 

    Babo 4-10-19 19:41

  • ★★0

    Jeg forstår slet ikke den store ros tl musikken.. Altså det lød da okay, men er det ikke bare det samme tunge stryger-tema, der gentages gang på gang? 

    Mikkel Abel 4-10-19 20:18

  • ★★★★0

    Jeg forstår slet ikke den store ros tl musikken.. Altså det lød da okay, men er det ikke bare det samme tunge stryger-tema, der gentages gang på gang? 

    Jeg synes det passede så godt ind. 

    m.youtube.com/watch

    Fik lidt Leon vibes. 

    Babo 4-10-19 20:30

  • ★★★★★★0

    Jeg regner med at Brad Pitt bliver kørt i stilling til Supporting Actor, så jeg tror ikke han kommer til at kæmpe med Joaquin Phoenix.

    Nå ja, det vel sådan de spiller den. Jeg syntes selv han var mere leading man end Leo. Men ved ikke præcis hvordan det vægtes.

    T. Nielsen 4-10-19 21:38

  • 0

    Jeg regner med at Brad Pitt bliver kørt i stilling til Supporting Actor, så jeg tror ikke han kommer til at kæmpe med Joaquin Phoenix.

    Helt enig

    Wiseguy 4-10-19 21:46

  • 0

    Synes musikken var genial. Den måde hvor, man nærmest alene på musikken ku' fornemme om Arthur var skrøbelig eller stærk/psycho - fedt!

    Fik decideret gåsehud, da Gary Glitter nummeret kørte til dansescenen på trappen - kæææft det var godt :D

    Wiseguy 4-10-19 21:50

  • ★★★★★★0

    Gary Glitter.....Troede egentlig ikke man turde/ville bruge hans musik længere. 

    T. Nielsen 4-10-19 21:53

  • 0

    Gary Glitter.....Troede egentlig ikke man turde/ville bruge hans musik længere. 

    Det er Rock and Roll (part II), som vel nærmest mere forbindes med sport end Glitter - men ja, du har da en pointe, det har da været det sidste, der har skubbet filmen over på en R rating i staterne ;-)

    Wiseguy 4-10-19 22:03

  • ★★★★★★0

    Det er Rock and Roll (part II), som vel nærmest mere forbindes med sport end Glitter - men ja, du har da en pointe, det har da været det sidste, der har skubbet filmen over på en R rating i staterne ;-)

    Det med at den forbindes med sport vidste jeg ikke. Men med tanke på den blæst der har været omkring Michael Jacksons musik, efter dokumentaren, så er jeg overrasket over at de bruger Glitters. Han er dog (så vidt jeg ved?) direkte dømt for pædofili. Men det ved færre måske, end de ved om anklagerne mod MJ. 

    T. Nielsen 4-10-19 22:11

  • ★★★★0

    Men det ved færre måske, end de ved om anklagerne mod MJ. 

    Sikkert.

    Det er sgu de færreste nu om stunder, der overhovedet kender Gary Glitter.

    Åkepool 4-10-19 22:17

  • ★★★★★★0

    Sikkert.

    Det er sgu de færreste nu om stunder, der overhovedet kender Gary Glitter.

    Nej det er nok mere gamle røvhuller som jeg:) Det kræver den kendes af dem der starter shitstorme over den slags. 

    T. Nielsen 4-10-19 22:22

  • ★★★★0

    Kan se filmen er faldet noget på RT i forhold til de første reaktioner. Men audience score er på 93% og pt nummer 10 på imdb. Så anmelderne og publikum er åbenbart ikke helt enige over there. 

    Babo 4-10-19 22:35

  • ★★★★★★0

    Kan se filmen er faldet noget på RT i forhold til de første reaktioner. Men audience score er på 93% og pt nummer 10 på imdb. Så anmelderne og publikum er åbenbart ikke helt enige over there. 

    Jeg følger jo ikke så meget med i dette, men kan publikum bedre lide den end anmelderne, sådan generelt?

    T. Nielsen 4-10-19 22:40

  • ★★★★0

    Nu med alt den snak om Brad Pitt og Joaquin Phoenix, er der så ingen som spår Tom Hanks nogen chance i A Beautiful Day in the Neighborhood, Tom Hanks en af de mest elskede skuespiller, spiller en af de venligeste nabo'er i verden, hvis det ikke er en Hollywood/Oscar darling, så ved jeg da ikke lige hvad det er, den har noget på hjertet og træder ikke nogen over tærene, en ting Hollywood rigtig gerne vil undgå for tiden.

    Elwood 4-10-19 23:22

  • ★★★★0

    Kan se filmen er faldet noget på RT i forhold til de første reaktioner. Men audience score er på 93% og pt nummer 10 på imdb. Så anmelderne og publikum er åbenbart ikke helt enige over there. 

    Selvom at folk uden tvivl er begejstret, så er der ingen grund til at lægge vægt på IMDb’s rating og placering før hypen har lagt sig. Generelt har jeg meget lille tiltro til brugerbedømmelser, også selvom at jeg sommetider kan være enige med dem.

    Kruse 4-10-19 23:23

  • ★★★★0

    Nu med alt den snak om Brad Pitt og Joaquin Phoenix, er der så ingen som spår Tom Hanks nogen chance i A Beautiful Day in the Neighborhood, Tom Hanks en af de mest elskede skuespiller, spiller en af de venligeste nabo'er i verden, hvis det ikke er en Hollywood/Oscar darling, så ved jeg da ikke lige hvad det er, den har noget på hjertet og træder ikke nogen over tærene, en ting Hollywood rigtig gerne vil undgå for tiden.

    Nu er den film ikke udkommet endnu, så det er svært at hype hans præstation op. Men det ville bestemt ikke undre mig, hvis han var med i Oscar-kapløbet.

    Kruse 4-10-19 23:25

  • ★★★★0

    Jeg følger jo ikke så meget med i dette, men kan publikum bedre lide den end anmelderne, sådan generelt?

    Ser sådan ud. På metacritic deler den meget vandene blandt topanmeldere. 26 positive, 15 blandet, 11 negative. På RT er der over 100 rådne, men Average Rating 7.3. En skriver ‘moralsk problematisk’ og jeg tænker straks på Fight Club :)

    Babo 4-10-19 23:29

  • ★★★★0

    Selvom at folk uden tvivl er begejstret, så er der ingen grund til at lægge vægt på IMDb’s rating og placering før hypen har lagt sig. Generelt har jeg meget lille tiltro til brugerbedømmelser, også selvom at jeg sommetider kan være enige med dem.

    Jeg nævnte bare placeringen. For at pointere folk var begejstret. Imdb, trods mange gode film på top 250 (også mange svage) har jeg problemer med alle kan stemme og der er meget lort man skal filtrere. 

    Babo 4-10-19 23:34

  • 1

    Nu med alt den snak om Brad Pitt og Joaquin Phoenix, er der så ingen som spår Tom Hanks nogen chance i A Beautiful Day in the Neighborhood, Tom Hanks en af de mest elskede skuespiller, spiller en af de venligeste nabo'er i verden, hvis det ikke er en Hollywood/Oscar darling, så ved jeg da ikke lige hvad det er, den har noget på hjertet og træder ikke nogen over tærene, en ting Hollywood rigtig gerne vil undgå for tiden.

    Hans er trods alt ikke mere elsket af akademiet at hans seneste nominering var for Cast Away i 2001. Han har vundet to i træk og det mener akademiet er nok, ser det ud til. 

    Eller sagt på en anden måde Tom Hanks skal levere noget ekstraordinært for at blive nomineret. Når det er sagt spås han gode chancer for at bliver nomineret og filmen har også fået gode ord med på vejen og ikke mindst Hanks præstation.

    Der er dog helt utroligt mange gode præstationer i år og selv med 10 i hver kategori, vil det være mange om buddet.

    Desuden skal det nævnes at Tom Hanks er supporting.

    Whispering Horse 5-10-19 01:12

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen