Anmeldelse: La La Land (Blu-ray)

Med "La La Land" har den blot 32-årige Damien Chazelle (verdens nu yngste, Oscar-belønnede instruktør) for anden gang i streg lavet en pragtfuld film om altopslugende ambitioner. Det lyder umiddelbart som et alvorligt emne, og Chazelles forrige opus, "Whiplash", var da heller ikke en jovial affære. Den ligeledes musikalske "La La Land" er helt klart hyggeligere – blottet for biluheld, bloddryppende trommestikker og råbende musiklærere, som slynger bækkener efter eleverne.

Og måske er det klare toneskift en af årsagerne til, at visse har klandret "La La Land" for at være for hyggelig. For sød og ufarlig. Ja, endda konservativ og konventionel – særligt i forhold til den hårdtslående og (til dels) nedtonede "Whiplash". Af uransagelige årsager er det åbenbart utiltalende, at en film helhjertet omfavner kærlighed og positivitet i disse nærmest ubærligt triste tider. Men selvom "La La Land" ganske vist bugner af kys, smil, dans og sang, så er musicalen også præget af tærende tvivl, kriser og hjertesorg. Det er en film fyldt med svære balancegange – både i sin historie og i sin udførelse – men ligesom jazzen, som filmen hyppigt hylder, formår ”La La Land” på smukkeste vis at fusionere alle de forskellige vibes, rytmer og indtryk. Konventionel? Vås!

Filmens mest imponerende balancegang er den mellem klassisk Hollywood-musical og nutidigt kærlighedsdrama. Måske er det de klare paralleller mellem "La La Land" og flere af Hollywood-guldalderens musicals, der har fået flere til at kritisere filmen for at være konservativ, men dens leg med gamle musicaltraditioner inden for en moderne ramme er alt andet end dét. Skiftene mellem genrerne – fra dramatisk mundhuggeri til flyveture i skyerne og stepdans i takt – kunne let have virket platte og forcerede. Men overgangene fungerer perfekt, ikke mindst fordi Chazelle behersker (og kompromisløst kaster sig ud i) både det fantasifulde og det jordnære, og også fordi musikken gennemsyrer hele historien og således bliver en slags kreativ lim mellem elementerne.

Historiens omdrejningspunkt er de syngende turtelduer Sebastian og Mia. Han er en virtuos pianist, og hun er en fremadstræbende skuespillerinde. Og begge har noget nær den samme drøm: at kunne hengive sig til deres respektive passioner og vise verden, hvor dygtige de er. De forelsker sig hovedkulds, men drømmene, der på sin vis forenede dem, truer også med at skille dem ad, for de sluger både tid og kræfter. På dén måde minder "La La Land" meget om "Whiplash", hvor trommeslageren Andrew stod over for en tilsvarende hård beslutning: omfavn musikken, men ofr således både dit helbred og kvinden i dit liv.

Ryan Gosling og Emma Stone brillerer i de to roller, og det overrasker ikke, at de har en indtagende kemi, når nu de har spillet klos op ad hinanden flere gange før (såsom i den skønne, romantiske komedie "Crazy, Stupid, Love"). Vi falder lige så hurtigt for dem, som de falder for hinanden – også selvom Gosling måske godt kunne have brugt lidt flere sanglektioner.

Justin Hurwitz' majestætiske score og sange er ligeledes uimodståelige – lige fra den Oscar-belønnede, lettere melankolske "City of Stars" til den anderledes pompøse "Another Day of Sun", der skyder filmen i gang med manér i en forbløffende sekvens, hvor talløse dansere slipper hæmningerne på en motorvejsbro i L.A. Der er dog relativt få sange, men under min tredje svingom med filmen, gik det endelig op for mig hvorfor: for i midten af filmen bliver den glæde, der driver musikken, kvalt af virkelighedens barske realiteter. Alligevel havde lidt mere variation i numrene og lidt flere overraskelser i fortællingen været velkomne. Men i sidste ende overrasker det ikke, at Chazelles næste film handler om Neil Armstrong, fordi for ingen af d'herrer er "the sky’s the limit".

BILLEDE & LYD

"La La Land" er en bedårende film, der fuldt fortjent blev Oscar-belønnet for bl.a. sin fotografering og scenografi, og særligt derfor er det trist, at billedsiden på den danske Blu-ray har flere skavanker. Jeg skriver i øvrigt den danske, idet jeg også ejer den engelske Blu-ray og således kan bekræfte, at den er overlegen på alle parametre (mere omkring dét i anmeldelsens næste afsnit). Jovist, det danske transfer er nogenlunde skarpt og blottet for snavs, men det er også slemt plaget af banding (tydelige, distraherende skillelinjer mellem farvelagene). Tjek eksempelvis, da Gosling spiller på cafeens klaver i filmens første akt. Lyset er fyldt med unaturlige striber, og mørket omkring ham synes nærmest at vibrere grundet den dårlige komprimering.

Det er svært at demonstrere forskellen på de to billedsider på stillbilleder, men nedenstående sammenligninger viser, at man åbenbart har skruet lidt op for lysstyrken på den danske disk, hvilket har medført komprimeringsfejl og mattere, lettere udvaskede farver. Suk. Lydsporet skuffer ikke nær så meget, men mixet er forunderligt lavt, og jeg måtte derfor skrue langt højere op for mit anlæg end normalt for at få fuldt udbytte af lydsporet. Samtidig har hverken lydeffekterne eller musikken den samme sprødhed, slagkraft eller klarhed hér som på den internationale udgivelses Atmos-mix, og baghøjtalerne er ofte forbavsende tavse. Havde Nordisk Film simpelthen ikke råd til at erhverve det internationale transfer og lydmix?

EKSTRAMATERIALE

"La La Land" vandt hele seks Oscars, scorede kassen i alverdens biografer og blev overdynget med komplimenter af alskens kritikere. Derfor er det simpelthen under al kritik, at der ikke er noget som helst ekstramateriale på denne danske udgivelse. Intet. Hvis du køber filmen i udlandet, får du til gengæld et kommentarspor samt stribevis af dokumentarer. Dvd-mediet fyldte i øvrigt 20 år her i 2017, og siden dvd'ens fødsel har menuer med kapiteloversigter, indstillingsmuligheder osv. været kutyme på hjemmevideomarkedet. Men selv ikke en menu finder vi her, og filmen er tilmed ikke blevet inddelt i kapitler. "La La Land" er en af årets bedste film, men dette er en af årets klart værste Blu-ray-udgivelser.

La La Land (Blu-ray)

Kommentarer

La La Land (Blu-ray)

 • ★★★★1

  Jeg er ihvertfald spændt på hans næste film. 

  Babo24-07-17 11:34

 • ★★★1

  Enig mht udgivelsen. Jeg knuselsker "La La Land", men jeg blev så muggen over lyd og billede, at jeg stoppede halvvejs. Simpelthen en hån.

  Dolphinfriendly24-07-17 11:46

 • ★★★★★1

  Fed anmeldelse, og du fik fint beskrevet filmen, jeg synes også det var ret godt fundet på at musikken stopper i det, tingene begynder og gå skidt, for derpå, og gå i gang igen hen mod slutningen, især i den lille drømme sekvens eller, hvad man vil kalde det, som er homage til de klassiske musicals. Og selv om den er mere positiv og glad, så var jeg ret glad for den mere realistiske slutning, der gør lidt op med den hel klassiske Musical.

  En film der er så farverig, ja så er det en synd at en udgivelse i DK mishandles så groft, du glemte lige og nævne det med filmen starter forfra, hvis man gik ud af den, eller hvordan det lige var du beskrev det.

  Elwood24-07-17 11:51

 • ★★★★★0

  En film der er så farverig, ja så er det en synd at en udgivelse i DK mishandles så groft, du glemte lige og nævne det med filmen starter forfra, hvis man gik ud af den, eller hvordan det lige var du beskrev det.

  Af uransagelige årsager skete det ikke længere efter den sidste PS4-opdatering! Så vi kan godt fjerne ét minus fra udgivelsens anseelige liste over mangler!

  The Insider24-07-17 11:59

 • ★★★★★1

  Hehe ok så :)

  Jeg har også lige smidt et opslag på FB og tagget Nordisk film, så de i det mindste ser der er et problem. Ikke at de gør noget, men det kan ikke bare forsvinde så nemt, med den her udgivelse.

  Elwood24-07-17 12:05

 • ★★★★★0

  Hehe ok så :)

  Jeg har også lige smidt et opslag på FB og tagget Nordisk film, så de i det mindste ser der er et problem. Ikke at de gør noget, men det kan ikke bare forsvinde så nemt, med den her udgivelse.

  Jeg har før skrevet til dem om problemer med andre udgivelser - det vildeste eksempel var Nordkraft på dvd, hvor lyden simpelthen forsvandt et par sekunder på samtlige lydspor (og nej, det var IKKE et bevidst stilelement i den pågældende scene), og hvor nogle fade-to-whites gik UD OVER den sorte billedramme. De svarede faktisk, at de ville se på det og vende tilbage. Her 12 år senere har jeg endnu ikke fået svar...

  The Insider24-07-17 12:11

 • ★★★★★★1

  De svarede faktisk, at de ville se på det og vende tilbage. Her 12 år senere har jeg endnu ikke fået svar...

  Minder om min boss;-)

  T. Nielsen24-07-17 12:13

 • ★★★★★1

  Haha, damn! :-D Du arbejder vel ikke tilfældigvis hos Nordisk Film, Thomas? ;-)

  The Insider24-07-17 12:17

 • ★★★★★★1

  Haha, damn! :-D Du arbejder vel ikke tilfældigvis hos Nordisk Film, Thomas? ;-)

  Nope, for det offentlige, så "same same" :-D

  T. Nielsen24-07-17 12:21

 • ★★★★★1

  Det derfor jeg naivt tænkte at hvis nu man gik de sociale mediers vej skete der måske noget andet, men okay Marvel fans har skreget efter IW trailer, og den er ikke ude endnu, så det kommer nok også an på firmaet :)

  Elwood24-07-17 12:27

 • ★★★★★1

  Findes der så en ordentlig region B udgivelse i nogle andre lande? Jeg kunne snart godt tænke mig et gensyn.

  David Lund24-07-17 15:50

 • ★★★0

  Uden at have set filmen så forstår jeg ikke helt hvorfor den får 5/6 når denne udgivelse tydelig er ringe i billed og lyd?

  MOVIE100024-07-17 17:13

 • ★★★★★0

  Uden at have set filmen så forstår jeg ikke helt hvorfor den får 5/6 når denne udgivelse tydelig er ringe i billed og lyd?

  Muligvis det er filmen, der får 5/6? Det er lidt svært at anmelde en udgivelse samlet med ekstramateriale og kvalitet af lyd/billede, da filmen absolut vejer mest. Jeg vil personligt meget sjældent trække karakteren på en film ned i en anmeldelse pga billede/lyd/ekstramateriale, men hvis jeg gjorde, ville jeg påpege det i anmeldelsen.

  David Lund24-07-17 17:37

 • ★★★★★1

  Findes der så en ordentlig region B udgivelse i nogle andre lande? Jeg kunne snart godt tænke mig et gensyn.

  Oh yes, som skrevet har jeg den engelske udgivelse, som er fortræffelig! 

  The Insider24-07-17 17:52

 • ★★★★★0

  Uden at have set filmen så forstår jeg ikke helt hvorfor den får 5/6 når denne udgivelse tydelig er ringe i billed og lyd?

  Det er filmene, vi bedømmer på Moovy i BD-anmeldelserne - så er det andet supplerende info :) men den udenlandske udgivelse kunne man næsten godt være fristet til at slynge topkarakter efter, hvis det var...

  The Insider24-07-17 17:53

 • ★★★★0

  Sød musical. Jeg vil ikke sammenligne med "guldalderens musicals", for der findes ikke længere Gershwin, Berlin, Porter eller Rogers & Hammerstein til at komponere. Ligeledes fokuserer man på stjerneskuespillere og de er ikke for skarpe til sang og dans. Så man må lave kompromisser og det gør man ret godt.

  Så man formår alligevel at få en positiv og dejlig musical ud af det, som er fremragende koreograferet og som efterlader én med et smil om læben.

  8/10

  Bruce24-07-17 18:05

 • ★★★★★1

  Oh yes, som skrevet har jeg den engelske udgivelse, som er fortræffelig! 

  Ah! Det havde jeg misset! Tak! =)

  David Lund24-07-17 18:41

 • 1

  I må da have nogle kontakter hos Nordisk Film der kan forklare hvordan de finder det okay, at sende så elendig en udgivelse på gaden..!?

  Bony24-07-17 20:29

 • ★★★★★0

  I må da have nogle kontakter hos Nordisk Film der kan forklare hvordan de finder det okay, at sende så elendig en udgivelse på gaden..!?

  Jeg er 99,9% sikker på, at de vil smide "der er ikke længere penge i fysiske medier"-kortet og trække på skuldrene :'( og de gør det ikke just tiltrækkende at fortsætte med at punge ud for de fysiske medier herhjemme. 

  The Insider24-07-17 20:35

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen