Anmeldelse: Lady Bird

En gang imellem kommer der en ny film, som er dømt til at blive en fremtidig klassiker. Greta Gerwigs "Lady Bird" er én af dem.

Lad det stå klart med det samme. Med "Lady Bird" har instruktørdebutanten Greta Gerwig skabt en af nyere tids bedste coming-of-age fortællinger. Ved at kigge sine forbilleder – såsom Woody Allen, Wes Anderson og partneren Noah Baumbach – over skuldrene har 34-årige Greta Gerwig skabt et værk, der besidder elskelige karakterer, skarpe replikker og ægte følelser. Og ligesom idolernes film balancerer "Lady Bird" mellem den flygtige fantasi og bittersøde virkelighed, som ethvert menneske må tage stilling til.

"Lady Bird" omhandler den 17-årige teenager Christine McPherson, der har givet sig selv navnet Lady Bird og bor med sin middelklassefamilie i den californiske by Sacramento. Som de fleste teenagere drømmer Lady Bird om noget større og bedre. Det største ønske er at flytte til østkysten, som rummer alt dét, forstadslivet ikke kan tilbyde. Før dette kan realiseres, er der nok udfordringer at se til. Den katolske high school skal afsluttes, karaktererne skal være i orden, venskaber skal vedligeholdes, den første forelskelse melder sig, og derhjemme er den økonomiske situation træng. Og som katalysator for hele fortællingen står forholdet mellem Lady Bird og hendes mor Marion, der er lige dele kærligt og anstrengt.

Med sin semi-selvbiografiske fortælling har Greta Gerwig skabt en lille indie-perle, der på mange måder ligner en klassisk coming-of-age historie og samtidig er så meget mere. Med et skarpskåret manuskript, og hvad der allerede må betragtes som ikoniske replikker, kreerer Greta Gerwig en historie, der besidder stærke følelser og helstøbte karakterer. I sin egen stil og rette tempo skildres på halvanden time de mange følelser, et ungt, sårbart menneske kan opleve, uden at det nogensinde føles forhastet eller falsk.

Alt i "Lady Bird" føles autentisk, og ikke én kameraindstilling føles overflødig. Det er dybt imponerende, hvordan Greta Gerwig igennem Lady Birds dannelsesrejse når at bearbejde alle de følelser og situationer, som en ung person må igennem. Glæden over det første kys. Latteren blandt venner. Håbet i drømmen om noget bedre. Skuffelsen, når første seksuelle akt ikke var så fantastisk alligevel. Tårerne, når familielivet skranter. Det lyder måske banalt i sin opremsning, men "Lady Bird" er alt andet. For selvom filmen på papiret jonglerer med de store følelser, så formår Gerwig at skabe noget, der føles levende og ægte, uden det nogensinde virker ufortjent.

Med rødligt hår og iøjnefaldende tøjstil indkapsler Saoirse Ronan perfekt den fandenivoldske Lady Bird, der drømmer om at blive voksen, men samtidig er fyldt med forvirrende teenage-følelser. Ligeledes portrætterer Laurie Metcalf på fornem vis moderen, der igennem anstrengt kærlighed kun ønsker det bedste for sin datter. "Lady Bird" skal i høj grad ses på grund af mor-datter-dynamikken, men også fordi resten af karaktergalleriet stråler. Hvad end det er Tracy Letts som Lady Birds knuselskelige far eller stjerneskuddene Lucas Hedges og Timothée Chalamet som henholdsvis klassens søde dreng og cool hipster-musikant.

Det mest imponerende ved Greta Gerwigs håndværk er, hvor ubesværet det hele føles. Der er forhåbentlig mange film tilbage i den kvindelige instruktør, men det er muligt, hun allerede har leveret sin bedste. Da en lærer spørger Lady Bird om, hvor hun har sit navn fra, svarer hun: "Jeg gav det til mig selv. Det blev givet af mig til mig" ud fra et ønske om at være sig selv og dermed helt unik. Greta Gerwig har givet "Lady Bird" til sig selv og dermed heldigvis os andre. Og tak for det, for Lady Bird er nemlig helt speciel.

Lady Bird

Kommentarer

Lady Bird

  • ★★★0

    Morten just skrev noget fornuftigt. 

    'Nu er independent-filmen blevet mainstream. “Lady Bird” er som alle de andre'. 

    Jeg forstår virkelig ikke den meget varme modtagelse, men det er da en fin film. Hverdags banaliteter er åbenbart garanti for total konsensus. 

    Og du milde, hvor var Feldstein irriterende og stor fed kliché. 

    Babo26-04-18 10:40

  • ★★★★0

    Hvis banaliteterne er serveret med kvalitative nuancer, kan de jo indimellem føles vedkommende i forhold til ens liv eller livet i almindelighed tænker jeg. 

    T. Nielsen26-04-18 11:38

  • ★★★0

    Det sagde man om Boyhood. At det blev serveret med 'kvalitative nuancer'. Det her er det samme. Og det er jo fint nok. Det fungerer ok. Men mesterværk? Come on. Folk falder i svime over så åbenlyse banaliteter og rørstrømsk stemning, som var det en epokegørende opdagelse på film. 

    Babo26-04-18 11:45

  • 3

    Det er da klart, at der opstår visse konventioner inde for indie-"genren" over tid, men at det skulle være en kritik i sig selv kan jeg ikke se. Det er umuligt at undgå. Jeg synes til stor forskel, at Lady Bird adskiller sig ved netop IKKE at ligne alle andre, selvom mønstre og konventioner går igen, sådan virker film nu engang. Som coming-of-age fortælling synes jeg Lady Bird besidder så mange flere oprigtige følelser og karakterer end mange andre. Og fint hvis det skulle være banalt - hvis noget er banalt så er det da teenagetilværelsen og netop dét synes jeg Lady Bird bruger til sin fordel. Der synes jeg netop en film som Boyhood fejler fordi den ophøjer hver ét moment, hver én tanke til at være noget livsepokeafgørende. 

    Mikkel Abel26-04-18 12:00

  • ★★★★4

    Det sagde man om Boyhood. At det blev serveret med 'kvalitative nuancer'. Det her er det samme. Og det er jo fint nok. Det fungerer ok. Men mesterværk? Come on. Folk falder i svime over så åbenlyse banaliteter og rørstrømsk stemning, som var det en epokegørende opdagelse på film. 

    Ja det sagde man om Boyhood og det har den givet også været for nogen mennesker måske. Så at bruge den som et eksempel på at de tager fejl af dette, giver vel kun mening hvis vi alle skal mene det samme som dig:-D

    T. Nielsen26-04-18 12:08

  • ★★★0

    Med "Lady Bird" har instruktørdebutanten Greta Gerwig skabt en af nyere tids bedste coming-of-age fortællinger.

    "Lady Bird" er faktisk ikke Greta Gerwigs debutfilm som instruktør. Hun instruerede i 2008 en film ved navn "Nights and Weekends". Jeg havde dog også fået samme indtryk, hvilket min nedenstående anmeldelse også indikerer, da jeg referer til filmen som hendes debutfilm.

    Jeg er helt enig i anmeldelsen. Jeg så den selv for et par måneder siden, og blev fuldstændigt grebet af den fantastiske film.

    Jeg sætter lige min anmeldelse ind i denne tråd:

    Lady Bird

    "Lady Bird" er en film, der har fået enormt stor ros, og derfor kan man ikke undgå, at gå ind til sådan film med en hvis mådehold. Man vil jo helst ikke blive skuffet fordi, at ens forventninger var for store. Jeg kan godt afsløre, at jeg på ingen måde blev skuffet. Tværtimod, så havde jeg en af de bedste filmoplevelser jeg længe har haft. Jeg har stadig svært ved at forstå, at dette er Greta Gerwigs debutfilm som instruktør. Der er ikke en overflødig scene, og hver en scene sidder lige i skabet tonemæssigt. Jeg sad med et stor smil på læben langt ind i filmen, og den fik mig til at grine højlydt adskillige gange og gav mig tårer i øjnene andre gange. Alle spiller forrygende og føles som ægte og troværdige personer, og det er svært ikke at holde af dem, og blive grebet af deres følelser og de problemer de døjer med. Saoirse Ronan viser endnu en gang prøver på sit enorme talent, men det er i ligeså høj grad birollerne, der gør denne film så uimodståelig. Laurie Metcalf og Tracy Letts spiller to af de mest elskelige forældre længe på trods af, at deres problemer og svagheder også bliver fremstillet. Lucas Hedges imponerer endnu mere end han gjorde i "Manchester by the Sea"(hvor han ellers var fremragende), og Lady Birds bedste veninde, spillet af Beanie Feldstein, er så karismatisk og deres kemi sammen sidder lige i skabet. Og der er adskillige andre der imponerer i små roller.

    Jeg kan rigtigt godt lide film i genren coming-of-age, men på trods af dette, så har jeg ikke tidligere set en film i genren, som jeg ville give fuldt hus i karakter. Det kan jeg i hvert fald på stående fod ikke lige komme i tanke om. Derfor sad jeg også mod slutningen af filmen med en følelse af, at den "kun" skal have 9/10, da det er en coming-of-age-film, og at på trods af de fremragende og fantastiske film jeg har set i genren, ikke kan komme helt op på det niveau. Men jo flere perfekte skridt den tog mod slutningen, jo sværere var det for mig at ignorere, hvor meget den ramte plet hos mig. Måske vil den sænke sig en anelse med tiden, måske vil den holde niveauet og blive en af mine favoritfilm. Jeg føler at det vil være synd, hvis jeg ikke giver efter for mine følelser i øjeblikket og giver den fuldt hus.

    "Lady Bird" er desværre ikke favorit i nogle af Oscar-kategorierne, og jeg har selvfølgelig heller ikke set alle de nominerede, men for fanden hvor ville det være fortjent, hvis den snuppede alt den var nomineret i.

    10/10

    Kruse26-04-18 12:23

  • 0

    "Lady Bird" er faktisk ikke Greta Gerwigs debutfilm som instruktør. Hun instruerede i 2008 en film ved navn "Nights and Weekends". Jeg havde dog også fået samme indtryk, hvilket min nedenstående anmeldelse også indikerer, da jeg referer til filmen som hendes debutfilm.

    Arh for søren, det er sgu en stor pinlig blunder fra min side. Troede ellers jeg havde lavet min research. :)

    Mikkel Abel26-04-18 12:37

  • ★★★0

    Ja det sagde man om Boyhood og det har den givet også været for nogen mennesker måske. Så at bruge den som et eksempel på at de tager fejl af dette, giver vel kun mening hvis vi alle skal mene det samme som dig:-D

    'Tager fejl' ved jeg ikke om er det rigtigt ord, men personligt synes jeg den totale konsensus på anmelderfronten falder lidt for let i svime over, hvad jeg ser som standardvare. Men det er også efterhånden sjældent en film formår at leve op til hypen.

    Babo26-04-18 12:44

  • ★★★★0

    'Tager fejl' ved jeg ikke om er det rigtigt ord, men personligt synes jeg den totale konsensus på anmelderfronten falder lidt for let i svime over, hvad jeg ser som standardvare. Men det er også efterhånden sjældent en film formår at leve op til hypen.

    Du har ret mht "fejl", det var også i mangel af bedre ord.

    T. Nielsen26-04-18 12:53

  • ★★★0

    “Lady Bird” er da ikke hypet af en eller anden fælles konsensus på “anmelderfronten”, af hvad jeg har set. De fleste er på 4-5/6. Når det er sagt, synes jeg også at “Lady Bird” er en ualmindelig god film. Coming-of-age er jo hverdagsskildringer, hvor dannelseshistorien i sig selv måske kan være banal, men kan være fortalt fremragende og elegant - som jeg også selv mener at Gerwigs film er.

    Dolphinfriendly26-04-18 15:12

  • ★★★0

    Lady Bird er den film fra 2017, jeg absolut ser mest frem til at se. Det skyldes tre ting:

    Greta Gerwig har skrevet den. Jeg syntes, at Frances Ha var helt fantastisk.

    Coming of age - en genre jeg elsker - også selvom den er banal, som nogen af jer skriver.

    Saoirse Ronan - hun er den bedste unge skuespiller i Hollywood lige pt. Måske ikke så alsidig, og hun har ikke været med i de bedste film, men det er ikke hendes skyld. 

    Guldager26-04-18 15:41

  • ★★★0

    “Lady Bird” er da ikke hypet af en eller anden fælles konsensus på “anmelderfronten”, af hvad jeg har set. De fleste er på 4-5/6. Når det er sagt, synes jeg også at “Lady Bird” er en ualmindelig god film. Coming-of-age er jo hverdagsskildringer, hvor dannelseshistorien i sig selv måske kan være banal, men kan være fortalt fremragende og elegant - som jeg også selv mener at Gerwigs film er.

    Tjek rottentomatoes og metacritic. Herhjemme lidt mindre, enig. 

    Babo26-04-18 15:51

  • ★★★0

    RT dækker jo alt der “består” som værende godt. Så i bund og grund ville en potentiel anmeldelse fra dig, nu du skriver at den er en fin film, vel have bidraget som fresh. Jeg har også svært ved at se at “Lady Bird” kan være andet, må jeg indrømme.

    Dolphinfriendly26-04-18 15:59

  • ★★★0

    For i øvrigt en kommentar til "independent er mainstream".

    Jeg er med på, hvad han mener, men independent og mainstream er ikke to modsætninger. Eksempelvis er The Hunger Games en independent film. Måske mener han udtrykket "indie", som selvom det kommer fra ordet independent, så synes jeg alligevel der er en forskel på indie og independet. Sidstnævnte er blot film uden for Hollywoods studier, mens indie netop er de små og skæve film. 

    Guldager26-04-18 16:07

  • ★★★0

    RT dækker jo alt der “består” som værende godt. Så i bund og grund ville en potentiel anmeldelse fra dig, nu du skriver at den er en fin film, vel have bidraget som fresh. Jeg har også svært ved at se at “Lady Bird” kan være andet, må jeg indrømme.

    I know, men der må, alt andet lige, smides mange topkarakterer efter filmen siden den har et højt snit og det samme gør sig gældende på MC, hvis man klikker sig ind på bedømmelserne. Fin og så et mesterværk er der temmelig langt imellem :)

    Babo26-04-18 16:26

  • ★★★0

    Den høje score på RT er jo bare et udtryk for at stort set alle synes godt om filmen, ikke nødvendigvis hvor godt de synes om den. Mht MC kan jeg godt være enig med dig - men altså, på et amerikansk marked rammer LB måske også mere rent ind, som en vaskeægte auteurfilm på american’sk og alting. :) 

    Dolphinfriendly26-04-18 17:41

  • 0

    En film jeg glæder mig meget til at få set. Greta Gerwig er i min verden en vidunderlig kunstner. Og det er ikke tit man ser en film som er instrueret og skrevet af en kvinde om kvinder.

    Og så er det jo A24 som står bag, som er det mest interessante selskab i disse dage og allerede har stået bag flere fremragende film på trods af de kun er et par år gamle.

    Whispering Horse26-04-18 19:00

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen