Anmeldelse: Life

Angst, rædsel og tentakler er på dagsordenen ombord på rumstationen ISS. I en nær fremtid står en gruppe astronauter over for deres livs opgave, når de sammen skal forsøge at eliminere en løssluppet organisme fra Mars, i Daniel Espinosas "Life".

Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal og Rebecca Ferguson er stjernerne på rumstationen. I de første par minutter fylder Reynolds' karakter Roy Adams klart mest. Han er den sjove og kække astronaut, der aldrig tager situationen for seriøst. I baggrunden har vi David Jordan (Gyllenhaal), en mere reserveret og tvivlende mand, der modsat Roy tager situationen alt for seriøst. De to karakterer komplimenterer hinanden godt – lidt som en populær fodbolddreng og en nørdet computerspiller. Men det her er desværre ikke astronauternes svar på Casper Christensen og Frank Hvam.

Til at starte med er mødet mellem menneske og marsboer et fredeligt ét af slagsen. Men hvad der starter som en fantastisk videnskabelig milepæl ender med at være en omgang klaustrofobisk fangeleg mellem mennesker og en stiktosset rumblæksprutte. Og det er da underholdende! Men desværre lider "Life" under galoperende uoriginalitet. 

Selvom filmen starter med en spændende og mystisk kvalitet, glemmer den alt om sine karakterer, når spændingen for alvor sættes i gang – første akt slutter, og nu tager det fart. Så snart monsteret slipper løs, bliver besætningen på rumstationen intet mere end gyserklichéer. Det hele bliver så forudsigeligt, hvilket spolerer spændingen, og resulterer i nogle uengageret scener.

Desuden er den visuelle stil lidt for pæn. Jeg savnede noget mere grusomt à la hollandske Paul Verhoeven. Måske havde det gavnet filmen, hvis han stod bag kameraet. Men i stedet låner den svensk-chilenske instruktør lidt fra alle af nutidens hotte sci-fi'er og krydrer det med 70'erne og 80'ernes klassikere. "Gravity" møder "Alien" møder "Interstellar" møder "The Thing" møder "The Martian" møder "Predator" – og det er i dén grad på bekostning af filmens personlige stemme og tilstedeværelse.     

Espinosa står i nogenlunde samme situation som norske Morten Tyldum gjorde, da han sidste år lavede "Passengers". Det føles lidt som et projekt, hvor fokusset er at udveksle visitkort indimellem optagelserne. Hvad er der med skandinaviske mænd, der instruerer upassionerede Hollywood-blockbustere? På trods af kunstnerisk og følelsesmæssig manglen er "Life" en underholdende og til tider også uhyggelig sci-fi-thriller. Desværre læner den sig for meget op ad mastodonter som "Alien" og "Predator" til selv at kunne have noget specielt på hjerte.

Se også: Moovy TV møder "Life"-instruktøren Daniel Espinosa.

Life

Kommentarer

Life

 • ★★★0

  Nu har du nævnt de "gode". Så hvis Jeg tænker; noget a la Event Horizon(1997), Sunshine(2007) Som i ok, ligefrem GOD start - mellemspil - men med ØV i sidste tredjedel, så? 

  God anmeldelse i øvrigt ;-)

  Og ses skal den da, på et tidspunkt. 

  Gasivodo23-03-17 07:26

 • ★★★★0

  Men det her er desværre ikke astronauternes svar på Casper Christensen og Frank Hvam.

  Ehmmm, når jeg læser den sætning kommer jeg jo straks til og tænke på Rejsen til Saturn, er det en god ting ?

  Elwood23-03-17 08:38

 • 0

  Jeg forstår ikke, hvad der menes med:

  Men det her er desværre ikke astronauternes svar på Casper Christensen og Frank Hvam.

  Dét lyder da for mig umiddelbart som et godt tegn.

  Medmindre deres altså menes, at modsætningerne er for stor en kliché, som ville fungere bedre i et karikeret komedie-scenarie?

  evermind23-03-17 09:03

 • ★★★★0

  Langt henne i filmen var jeg tæt på at råbe 'in space, no one can hear you rip off a classic'. Men jeg lod være og endt med at blive fint underholdt af 'Life'. Særligt slutningen var jeg helt vild med. Det er pure suspense for alle pengene. Helt fint udnyttelse af den klaustrofobiske kulisse og et velfungerende cast. Men det virker som om, at handlingens præmis ikke havde større ambitioner end at spille på genkendelsens glæde. Alt det til side, så er det næsten svært ikke at lade sig rive med af filmens spænding og solidt teknisk håndværk. 7/10 herfra. 

  Babo23-03-17 23:33

 • 0

  Meget ventet karakter, men havde dog håbet på mere. Plottet for filmen og skuespillerrækken giver ellers præmis for en fed film, men da jeg så traileren måtte jeg desværre nedjustere mine forventninger ret meget. Det bliver en film til når BD'en er faldet til 79kr.

  Bare CGI monstret i traileren, fik mig til at trække tæerne op under hælen. Øv, hvor ville jeg hellere have haft praktiske effekter her. Eller i det mindste en CGI-smed, der kunne sit håndværk.

  Nagash24-03-17 02:45

 • ★★★★0

  En film med Rebecca Fergusons smukke ansigt bør få minimum 4 stjerner. 

  Lars!24-03-17 09:53

 • ★★★★★★0

  En film med Rebecca Fergusons smukke ansigt bør få minimum 4 stjerner. 

  Jeg har tendens til (atter;) at give dig ret.

  T. Nielsen24-03-17 11:26

 • ★★★★0

  Jeg har tendens til (atter;) at give dig ret.

  Det bliver måske ligefrem en tradition, i hvert fald når jeg som her bare giver udtryk for det indlysende. 

  Lars!24-03-17 12:36

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen