Anmeldelse: London Has Fallen

Det var så nemt under den kolde krig. Russerne var onde, amerikanerne var heltene. Selvom tiderne har ændret sig efter murens fald, har den amerikanske selvbevidsthed tydeligvis ikke. I hvert fald ikke hvis den kvalmende logik i opfølgeren til "Olympus Has Fallen" følges, som kreativt er navngivet "London Has Fallen". Sikkert i håb om på sigt at smadre andre vestlige hovedstader ved vulgært at snylte på tidens terrorhandlinger.

Præsident Asher (Aaron Eckhart) og den tro væbner, Secret Service-agenten Mike Banning (Gerard Butler), lokkes - sammen med alverdens andre allierede statsledere - til London i forbindelse med den britiske premierministers begravelse. Det viser sig naturligvis at være et nøje planlagt attentat fra nogle sure muslimske terrorister (ja - hvem ellers?), som ikke gad finde sig i at blive udsat for amerikanske droneangreb.    

Når "London Has Fallen" er en så vammel og ubehageligt Donald Trump-råbende stupid film, er det ikke, fordi den som actionfilm ikke er ubetinget dårligt lavet. "London Has Fallen" er skræmmende leflen for den allerlaveste krigsliderlige-stars and stripes-freedom fries-cowboys and indians hjernedøde fællesnævner, hvis retorik og udførelse er det suverænt mest retarderede og selvretfærdige kampen-mod-terror-propaganda-Hollywood-affald, jeg nogensinde har udsat mine nethinder for.

Præmissen er nu egentlig ikke overraskende, og vi tæppebombes konstant med amerikanske actionfilm, som hylder Guds eget land. "London Has Fallen" er imidlertid af en helt anden størrelse, end det vi er vant til fra Michael Bay & Co. Frihed og demokrati trues af ondskaben selv, og det der er ondt, fortjener at tortureres til døde. Logikken er ikke uventet, at amerikanerne er ledestjernen igen i alt det her mørke kaos, nu resten af verden ikke magter at bekæmpe terror. Løsningen er at overgå terroristernes gerninger i svulstig grusomhed og nationalisme.

Mike Banning er hyper-klichéen på handlingens mand, blottet for enhver form for charme og sympati. Banning er en komplet intetsigende og sadistisk bonderøv, der bizart mæsker sig i frygt og fordomme, imens han tromler hovedløst rundt i Londons gader og stræder. Butler er mere irriterende end morsom, når han læsper den ene uduelige punch line efter den anden. Hvis dog så bare actionscenerne var underholdende eller i det mindste præsenterede de blændende CGI-effekter, som vi forventer af denne type film, kunne rigtig meget accepteres. Ikke engang hér består "London Has Fallen".

Jeg har INTET positivt at skrive om "London Has Fallen". Det skulle lige være, at den overraskende er endnu fordummende, end jeg på nogen måde havde regnet med. Som tidsbillede er filmens retorik for meget og af alle de helt forkerte årsager. Af en film, der hylder idealer som frihed og demokrati, er den ét stort, væmmeligt og fornærmende dumt paradoks. Dette er ikke en underholdningsfilm, men snarere en skræmmekampagne.

London Has Fallen

Kommentarer

London Has Fallen

 • 1

  Begynder efterhånden at forstå: "Sænke Slagskibe". Det er sgu' et mesterværk i svøb;-)

  Mht. "bedre under den kolde krig"

  ..har lige set:  The Hunt for Red October(1990) Yup! Det var vel meget nemmere dengang, for Hollywood og resten af..?! :-/   

  Gasivodo31-03-16 06:49

 • 0

  Kan det lade sig gøre med 1 stjene ? Butler, Eckhart og Freeman. Burde den ikke give en stjerne for hver skuespiller der ? :D

  Geekalot31-03-16 07:20

 • ★★★★★0

  Ok den lyder i hvert værre end den første film! 

  T. Nielsen31-03-16 08:02

 • ★★★0

  Ok den lyder i hvert værre end den første film! 

  Jeg har ikke set første film - jeg kunne ikke overskue det, efter at have set denne! :)

  Dolphinfriendly31-03-16 08:39

 • ★★★★★0

  Ok den lyder i hvert FALD værre end den første film!:-D

  Jeg har ikke set første film - jeg kunne ikke overskue det, efter at have set denne! :)

  Den første har flere af de samme problemer som denne, med dårlige one-liners leveret af en skuespiller (BUTTler tihi) hvis evner slet ikke har charmen og glimtet i øjet. Men ellers er den blot, på godt dansk, dum og gabende kedelig. 

  T. Nielsen31-03-16 08:47

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen