Anmeldelse: Mugge & vejfesten

Ny Wulffmorgenthaler er en vaskeægte familiefilm.

Nogle historier lever på deres plots og moraler. Andre lever på specifikke scener. "Ternet Ninja", Anders Matthesens kæmpesucces fra sidste år, levede på sin moralske historie og satte humoren lidt ud på sidelinjen. I hvert fald i forhold til komikerens første animations-succes, "Terkel i knibe". "Mugge & vejfesten" af duoen Anders Morgenthaler og Mikael Wulff byder på en små-tynd historie. Til gengæld lever den på sine morsomme gags og tossede karikaturer.

Drengen Mugge elsker kvarteret, han bor i. Hvert år glæder han sig til én ting: At planlægge og afholde årets vejfest sammen med sin far. Men da far bliver forladt af mor, efter hun har fundet den perfekte mand, går far i kulkælderen. Mugges verden styrter i grus, men med hjælp fra nabopigen Sophia holdes Mugges gejst oppe. Vejfesten skal blive afholdt for enhver pris, og måske mor alligevel vender tilbage, hvis hun finder ud af, hvor dejlig far og vejfesten egentlig er.

Wulffmorgenthaler har skabt ikoniske og komiske karakterer som flodhesten Dolph og de populære "Pandaerne" på YouTube. Anders Morgenthaler har forsøgt sig med alvorligere temaer end ren satire og humor, heriblandt i den mørke animationsfilmsdebut "Princess" og sidenhen med "Ekko" og "I Am Here". Alle tre film blev anmelderrost, men publikum blev væk. "Mugge & vejfesten" er i stedet en vaskeægte familiefilm af slagsen, han ikke har berørt siden "Æblet og ormen" fra 2009.

Hvor "Æblet og ormen" blev en for sort og satirisk omgang for børn, er Mugges eventyr et kærligt tilbud til hele familien. Alle kan være med. Duoens humor er stadig til stede, men hovedkernen er en simpel og skiveskåret fortælling. Historien er imidlertid ikke det, der bærer filmen. Det gør til gengæld de sjove, små individuelle scener. Såsom den tossede eneboer kaldet Weirdoen fra Nakskov, selvom han er fra Slagelse. Eller femlingerne, alle ved navn Allan, som hele tiden finder på tossede eskapader i kvarteret. Det er gode, skønne jokes, som filmen klart lever på.

Selve animationen er grynet, men karaktererne er i den klassiske Wulffmorgenthaler-stil, som vi kender det fra tv og striberne i Politiken. Stemmerne er velcastet. Man kan spotte mange kendte stand-up-komikere som Jan Gintberg, Mick Øgendahl og Lars Hjortshøj. Sofie Linde har jysk lune som Elsebeth, og Martin Brygmann gør det karismatisk som den perfekte mand. Største cadeau skal dog lyde til én af Danmarks bedste stemmeskuespillere, Jens Jacob Tychsen, som Mugge. Det kan godt være, at præstationen minder om den som Svampebob Firkant, men den er leveret med indlevelse og charme, som kun Tychsen kan. Muligvis ikke det mest kendte ansigt i dansk film, men det vil "Badehotellet" nok lave om på – og hans stemme er og bliver landets allerbedste.

Mikael Wulff og Anders Morgenthaler har med "Mugge & vejfesten" skabt en sød og sjov familiefilm, der lever mere på karakterer og morsomme scener end på sin tynde historie. Animationen er ikke på højeste niveau, men kærligheden til karaktererne og plottet kan mærkes. Stemmeskuespillerne leverer alle med især fremragende Jens Jacob Tychsen i front. Forvent ikke store twists, moraler eller dyb historie, men 80 minutters morsomme scener og underfundige karakterer for alle aldersgrupper.

Mugge & vejfesten

Kommentarer

Mugge & vejfesten

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen