Anmeldelse: Nat på museet 1-3 (Blu-ray)

Julestemning er en nærmest magisk størrelse, der aftager mere og mere, som man bliver ældre. Jeg husker stadig dengang, følelsen automatisk troppede i løbet af december, men pludselig gik der flere og flere år imellem, at den indfandt sig. Julemusik og film er nærmest skabt for at skubbe følelsen i gang. Blandt disse film er der ligeså flere og flere titler, der egentligt ikke er julefilm, men blot foregår om vinteren. "Alene hjemme" er en obligatorisk julefilm i mange danske hjem, men bortset fra at foregå i juletiden, omhandler den ikke julen. "Nat på museet" har på samme måde vundet mere og mere ind ud over amerikanernes grænser, og her bliver julen slet ikke nævnt. Den har dog - præcis ligesom tilfældet var med "Alene hjemme" - en helt unik og hyggelig stemning, som sagtens kan gøre den til en juleklassiker med årene. Nå ja, og så kom der også en håndfuld fortsættelser, hvilket naturligvis betyder, at der nu er landet en Blu-ray-boks på gaden med alle tre film.

På New Yorks naturhistoriske museum vækkes alt til live om natten. Den ægyptiske farao Ahkmerahs guldtavle kan nemlig sådan noget, og naturligvis indebærer dette liv også nogle regler. Hvis nogen skulle ende væk fra museet ved solopgang, vil de forsvinde for altid. Larry Daley (Ben Stiller) har ikke opnået den store succes i livet, han håbede på. For at virke pålidelig i sin søns øjne får han sig et job som nattevagt på netop dette museum. Dette indebærer et enormt ansvar, han først ikke er klar til at tage på skuldrene. Snart lærer han, at han er den præcis rigtige mand til jobbet. Først får han jaget en gruppe pensionisttyve væk. Så får han hentet to af sine venner hjem igen fra et andet museum. Til sidst får han reddet alle fra den visse død, da guldtavlen er ved at gå i opløsning. Men det er naturligvis ikke uden endnu flere problemer undervejs.

Der er mange konstante elementer i "Nat på museet"-filmene. Instruktøren og skuespillerne er én ting, men de forbliver også alle i den samme hyggelige stemning fra start til slut. Det er ganske vist ufarlig familiehygge, men det fungerer alligevel glimrende indenfor de rammer, filmene sætter op. Hele plottet af sær nonsens vækker minder om de gode gamle 80'ere, hvor det overnaturlige ofte blev fremlagt som noget ganske naturligt. Selvom præmisset aldrig direkte bliver købt, affinder man sig hurtigt med det. Dinosaurskelettet, der jagter en af sine egne knogler; aben der uddeler lussinger og tisser på Larry - samt Teddy Roosevelts (Robin Williams) mange små sandheder er ting, der går igen i alle tre film. Men det er gentagelser som disse, der skaber hele universet og al hyggen. Med andre ord føler man sig blandt venner og familie med filmene, og det er ikke en lille bedrift.

Selv med alle disse konstanter, er filmene dog ikke af nøjagtig samme kvalitet. De kan være svære at skelne fra hinanden, men forskellene er alligevel markante. Den første film forbliver den bedste, da introduktionen og mystikken er ting, man finder lige fascinerende ved hvert gensyn. Familiedramaet med Larrys skilsmissebarn i centrum er ligeså en medrivende sidehistorie, der bliver behandlet meget voksent og uden en direkte amerikaniseret forløsning. "Nat på museet 2" er trilogiens svageste led. Både action og humor bliver skruet gevaldigt op, imens plottet i værste B-film-stil bliver én lang kampscene på et andet museum - imens alle de menneskelige elementer ved den første film bliver lagt pænt til side. "Nat på museet 3" blander mange af de bedste elementer ved forgængerne og får spundet en fin sammenhæng imellem dem. I denne film spiller humoren en endnu større rolle end tidligere, og afstanden mellem de dårlige vittigheder er samtidigt blevet længere - dette bliver dog på bekostning af stemningen. Selvom kvaliteten netop er svingende, er det dog heldigvis ikke enorme udsving. Enhver af filmene bør kunne sprede nok hygge til at redde de fleste dårlige dage.

Filmene kan sagtens ses selvstændigt, men det imponerende er, at de også kan ses som et sammenhængende værk. Den sidste film er derfor en glimrende afrunding af Larry Daleys eventyr på museet. Det blev også den sidste live action-optræden for Robin Williams, som på trods af en lille rolle gør filmene til noget endnu større. "Nat på museet"-trilogien forbliver dog mest Ben Stillers bedrift. Hans humor og væsen bærer vægten, præcis som man regner med. Er intet af dette årsag nok til, at du endelig får set disse film, kan jeg da også lige nævne, at Jonah Hill, Hugh Jackman, Dick Van Dyke, Mickey Rooney, Amy Adams, Ricky Gervais, Ben Kingsley, Owen Wilson og Steve Coogan er med i større eller mindre roller. Det er et vanvittigt imponerende cast.

Billede & Lyd

Alle tre film har generelt et problem med effektarbejdet, der ikke er blevet håndteret særlig godt i post-produktionen. I især "Nat på museet 2" virker effekterne enormt kunstige, og det er et stort problem, når der nærmest ikke er en eneste scene i filmen uden effekter. "Nat på museet 3" har store udsving i billedkvaliteten, der skifter fra et meget klart billede til et lettere sløret på ingen tid. Den første film har det mest konsekvente billede, og de holder sig alle indenfor en blålig og gullig farvepalet, der alligevel skaber et forholdsvist sammenhængende udtryk. Lyden er en del mere vellykket. Balancen mellem lydeffekter, stemmer og musik sidder lige i skabet, og selvom baghøjttalerne ikke kommer meget i brug, er der en fin tyngde i lydbilledet. Personligt kunne jeg dog godt have brugt mere bas. Man kan også vælge hele lydsporet på dansk, hvis nu man ikke vil have, at ens børn skal udsættes for engelsk, men det ødelægger naturligvis både lydbalancen og det meste af stemningen i filmene.

Ekstramateriale

I boksen befinder sig de samme tre discs, som enkeltudgivelserne har, hvilket betyder et væld af ekstramateriale. Kommentarsporene er alle forholdsvist tørre, bortset fra et af manuskriptforfatterne på "Nat på museet 2", der faktisk er langt mere underholdende end selve filmen. "Nat på museet 3" har det meste ekstramateriale med en håndfuld featurettes samt slettede scener osv., hvor det hele faktisk kan anbefales, da det går godt i dybden med en del af effektarbejdet.

Nat på museet 1-3 (Blu-ray)

Kommentarer

Nat på museet 1-3 (Blu-ray)

 • ★★★0

  Jeg har været godt underholdt af alle film (dog med undtagelse af 2eren, der godt kunne strammes lidt mere op), ellers er jeg enig med anmeldelsen.

  Det var lidt mærkeligt da rulleteksterne kommer frem i3èren, og man indser det var Robin`s sidste film, af alle roller han har spillet er det lidt en skam han slutter af med denne rolle, men samtidig er det et fint farvel alligevel.

  1èren er den bedste, selvom jeg virkelig morede mig mere i 3èren, men det jeg synes der går lidt galt i 3èren er at det er de samme karakterer vi ser igen og den samme humor med disse karaktere, savnede mange flere nye museums genstande og se hvad de kunne få ud af det, så håber lidt på en 4èr eller spin-off denne gang på et nyt museum og helt nye karaktere.

  MOVIE1000 4-01-16 17:12

 • ★★★0

  Tænk, jeg vidste ikke engang, der var hele 3 af slagsen..?

  Holder mig til Die Hard(1988) mht. julestemning.

  Gasivodo 6-01-16 15:07

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen