Anmeldelse: Passengers (Blu-ray)

På én gang utrolig dristig og frustrerende fej – "Passengers" er en decideret sindsoprivende filmoplevelse. Skønne skuespillere, spektakulære kulisser, billeder og effekter i særklasse... ja, adskillige pragtfulde ingredienser, der i sidste ende ikke kan udviske filmens bitre eftersmag. Her er fejltrin så forunderlige og forstyrrende, at jeg simpelthen føler mig nødsaget til at gennemgå dem. Derfor: Indstil læsningen, hvis du vil forblive intetanende.

Filmens trailers solgte "Passengers" som en nervepirrende og romantisk sci-fi-thriller: To af Hollywoods største stjerner, Chris Pratt og Jennifer Lawrence, spiller Jim og Aurora – to passagerer på et rumskib, som er hele 90 år fra at gennemføre sin odyssé til en fjern koloniplanet, da de vækkes ved en fejl og ikke kan nedfryses igen. De døjer med skibets tekniske problemer, forelsker sig og lærer i fællesskab at affinde sig med deres sandsynlige skæbne: at dø om bord på en luksuriøs lystyacht.

Men filmens storstilede PR-kampagne udelader én vigtig detalje: Jim og Aurora vågner ikke samtidigt. Jim vækkes som den eneste i starten af filmen, da hans dvalekapsel svigter efter et slemt sammenstød mellem skibet og et asteroidebælte, og i næsten et helt år er han Palle alene i verdensrummet. Kun en programmeret bartender-androide (en herligt hjertevarm Michael Sheen) holder ham med selskab, og efter et års tid, hvor både Jims kropsbehåring og modløshed vokser eksponentielt, er han parat til at tage livet af sig selv i universets kulsorte vakuum.

Men så støder Jim tilfældigt på Auroras kapsel og – efter blot en håndfuld sceners selvransagelse – beslutter sig for at vække hende. Således afbryder Jim ikke blot Auroras dvale… han tvinger hende sådan set til at tilbringe resten af livet med en ukendt voyeur som eneste ledsager. Både hendes frihed og fremtid er på et splitsekund lagt i ruiner. Hvor romantisk!

Det er svært ikke at beundre filmens vovemod og villighed til at tage hånd om et så forfærdeligt dilemma... Hvem ville da også kunne bære at leve og dø mutters alene på et rumskib, når der ligger knap 5000 nedkølede medpassagerer i lastrummet? Havde man været fristet til at træffe det samme valg under de omstændigheder? Men den fascinerende fortælling om ensomhed og overlevelse, der ligger begravet i "Passengers", folder sig aldrig ud, idet filmmagerne behandler Jims ugerning med skuffende og alarmerende apati.

Ud over at det er frastødende, at Jim aldrig før har mødt Aurora og blot vækker hende, fordi hendes udseende tænder ham, så er det direkte ubehageligt at overvære, hvordan han dernæst udspionerer hende, mens hun svømmer halvnøgen i poolen, flirter og sågar har sex med hende, mens han selvisk tilbageholder sandheden – især fordi hans opførsel tydeligvis blåstemples af filmmagerne gennem munter musik og appetitlige nærbilleder af turtelduernes længselsfulde blikke og nøgne kroppe. Intet er tilsyneladende galt.

Og da Aurora omsider opdager sandheden (i en hjerteskærende scene med en følelsesmæssig autenticitet, som resten af filmen savner), er det snarere Jim, som fremstilles som offeret! Han bruger skibets samtaleanlæg til at trygle om tilgivelse, mens den melankolske musik indbyder os til at beundre hans anger. Derefter afspiller Aurora denne videohilsen fra en veninde: "Jeg håber, du finder en, der kan fylde dit hjerte, og at du lukker ham ind." Underforstået: hvor er det heldigt for Aurora, at hun blev vækket af ham, der kunne give hende det, hun altid har manglet. Og hvor er det synd for Jim, at han som konsekvens skal brydes med sin dårlige samvittighed. Vorherre bevares.

Filmens flossede moral afsporer indlevelsen totalt, og man begynder hurtigt at dekonstruere plottet koldt og analytisk. Selv ikke den actionfyldte slutning påvirker pulsen. Det overrasker ikke, at "Passengers" er udtænkt af en af forfatterne bag "Prometheus" – endnu en sci-fi-film, hvor karaktererne ikke udviser et gran af fornuft. Det er til gengæld ubegribeligt, at stortalenterne Pratt og Lawrence siger god for en film, der blåstempler bortførelse.

BILLEDE & LYD

"Passengers" er en billedskøn Hollywood-produktion, som ser lige så fantastisk ud i HD, som den burde. Filmens generelt kølige, blåtonede nuancer gengives smukt, og kontrasten er eminent – der er massevis af tydelige, visuelle detaljer i det kulsorte verdensrum og i rumskibets dunkle afkroge og lokaler. Billedsiden er også knivskarp fra start til slut. Det engelske DTS-HD Master Audio 5.1-lydspor er også pragtfuldt, om end ikke helt så imponerende som transferet. Indimellem følte jeg, at dialogen lød en anelse komprimeret (tjek eksempelvis Pratts noget uklare replikker under hans første omgang morgenmad med Lawrence), men derudover imponerer lydsporet med hobevis af effektive panoreringer og et enormt levende lydlandskab, der fornemt udnytter samtlige højttalere.

EKSTRAMATERIALE

Modsat udgivelsens billed- og lydside er ekstramaterialet omtrent lige så uimponerende som selve filmen. Her er fire ultrakorte dokumentarer, der tilsammen varer sølle 32 minutter, og hvor flere af skuespillerne og filmmagerne hovedsageligt opremser plottet og skamroser hinanden og filmen. Jeg havde svært ved at holde latteren tilbage, da en af filmens producere konstaterede: "Enhver skuespiller får lov til at medvirke i én fantastisk kærlighedshistorie gennem karrieren, og jeg tror, dette er dén film for Pratt og Lawrence." Der bliver i øvrigt aldrig taget hånd om filmens kølige modtagelse eller kontroversielle twists.

Ingen af de otte slettede scener (samlet varighed: 10 minutter) er værd at skrive hjem om – jeg studsede dog over den ene, hvor Aurora ringer til Jim og nedværdiger ham. En scene, der formentlig har til hensigt at styrke vores sympati for den usmagelige mand, hvilket blot understreger filmmagernes manglende fornemmelse for historiens åbenlyse umoral. Derudover er her knap fem minutters muntre fraklip samt traileren til "Inferno". Pudsigt nok er her ingen af de misvisende teasers eller trailers til "Passengers", men her er dog fire fiktive, velproducerede tv-reklamer for selskabet, der sender filmens karakterer ud i verdensrummet.

Passengers (Blu-ray)

Kommentarer

Passengers (Blu-ray)

  • ★★★★★2

    Hvor spøjst! Jeg har ikke set filmen, men hvis det her er sandt, så er det da helt vildt!! :D 

    Lars! 3-07-17 13:41

  • ★★★4

    Hvorfor er det egentlig en luksus lystyacht runskib de er på når de alligevel sover frem til ankomsten?

    MOVIE1000 3-07-17 15:06

  • 1

    Hvorfor er det egentlig en luksus lystyacht runskib de er på når de alligevel sover frem til ankomsten?

    Fordi de vågner en måned før ankomst, ikke at det giver mening, meeen.

    Kyllingebenet 3-07-17 16:53

  • ★★★★1

    Billede 1

    Jennifer: Ehmm I'm not so sure this is what they mean by praticing save sex?

    Billede 2

    Jennifer: hihi stop it, don't look at me like that hihi

    Chris: No really I mean it Blue would look good on you.

    Billede 3

    Jennifer: Wow that was sooo good, but ehmm about something you screamed during, I gotta ask...

    Jennifer: Who the fuck is Star Lord?

    Billede 4

    Space can be cruel...

    What do you mean you don't serve alcohol!?

    Billede 5

    Chris: No I really mean it Blue looks good on you

    Lawrence: hihi stop it, I'm sure you tell everyone that hihi

    Chris: No noooo I would NEVER do anything like that, I mean come on haha, that would be just silly

    Elwood 4-07-17 08:46

  • ★★★1

    Grundet de dårlige anmeldelser har jeg ikke selv set Passengers men derfor fandt jeg alligevel den nedenstående video spændende. Den kommer med et alternativt bud på hvordan historien i Passengers kunne have være fortalt og dermed have været en bedre film. Det er næsten frustrerende at se fordi filmen har tydeligvis ingredienserne til en god film, men desværre har manuskriptforfatteren ikke haft evnerne til at fortælle en fængslende historie. 

    www.youtube.com/watch

    Jeg undre mig ofte over hvorfor der er så mange elendige manuskriptforfattere i Hollywood der konstant får lov til at skrive det ene makværk efter det andet. 

    Essal 4-07-17 10:17

  • ★★★★0

    De danske anmeldelser er bestemt ikke dårlige. Politiken, Berlingske, JP, BT, Ekko giver allesammen 4/6. På metacritic er der også positive iblandt, mange blandede og selvfølgelig også negative. Så måske skulle man tjekke den ud. 

    Babo 4-07-17 10:30

  • ★★★1

    Det kan godt være at der positive iblandt men det ændre ikke på at størstedelen af anmelderne finder den ringe. 

    31% på rotten tomatoes vil jeg ikke kalde for en blandet modtagelse. Det er pænt ringe for at sige det lige ud. www.rottentomatoes.com/m/passengers_2016

    På metacritic har den 9 positive anmeldelser. Det er det. Så har den 23 mixed og 16 negative anmeldelser. Ikke ligefrem overvældende. www.metacritic.com/movie/passengers-2016

    Essal 4-07-17 10:47

  • ★★★★0

    Jeg refererede også mest til de danske. Og de er så afgjort ikke ringe. Og hvad kan du i grunden bruge det til, hvad der står på tomaterne? Eller andre steder. Jeg blev mega skuffet over Baby Driver og den har 98%. Jeg vil gerne se denne film. 

    Babo 4-07-17 11:13

  • ★★★★0

    Ingen forhindre dig :)

    Elwood 4-07-17 11:14

  • ★★★★0

    Nope. Man skal være motiveret af lyst og ikke rottentomatoes. 

    Babo 4-07-17 11:53

  • ★★★★★5

    Babo - du bruger en stribe anmeldelser som argument for, at den potentielt er seværdig, men så kritiserer du en anden bruger for at bruge en stribe anmeldelser som argument for, hvorfor den muligvis ikke er seværdig :-D (hvorom alting er - med al respekt for mine danske kollegaer, så synes jeg, vi indimellem er et lidt spøjst anmelderkorps, når det kommer til bedømmelser af genrefilm) PS. Baby Driver var for nice!

    The Insider19-09-20 10:47

  • ★★★★0

    Johan - jeg har ikke brugt noget argument som sådan, men mere for at rette Essal, at herhjemme så det ikke så skidt ud endda. Jeg synes der er en kedelig tendens til at fokusere for meget på RT. Jeg har ikke set filmen. Det er muligt, at den ikke er bedre end 2/6, men det er også muligt, at den er :) 

    Babo 4-07-17 14:08

  • ★★★★★0

    "Som sådan", aha ;-) Men så må du jo komme med din dom, når du har set den!

    The Insider 4-07-17 14:20

  • ★★★★0

    Ja ok, jeg tænkte da på, at man netop skulle se den nu, når anmeldelserne er lidt spredte :) Men ellers ville jeg blot påpege, at herhjemme var den ganske fint modtaget. 

    Jamen seriøs sci fi vil jeg altid se, så denne her får vel også chancen på et tidspunkt når muligheden byder sig :)

    Babo 4-07-17 14:27

  • ★★★★★★0

    Den er dukket op på Viaplay og mand, den er kedelig. Jeg må nok også sige, at jeg var ret glad for J-Law tidligere, men finder hende mindre og mindre interessant for hver film jeg ser hende i.

    MOVIE100 - De bliver vækket fire måneder før de ankommer, bl.a. for at blive undervist i hvad de skal arbejde med når de ankommer, samt til generel information omkring planeten, som de skal bo på. Så den del giver sådan set fin mening.

    Zero Cool22-10-17 20:26

  • ★★★0

    Den er dukket op på Viaplay og mand, den er kedelig. Jeg må nok også sige, at jeg var ret glad for J-Law tidligere, men finder hende mindre og mindre interessant for hver film jeg ser hende i.

    MOVIE100 - De bliver vækket fire måneder før de ankommer, bl.a. for at blive undervist i hvad de skal arbejde med når de ankommer, samt til generel information omkring planeten, som de skal bo på. Så den del giver sådan set fin mening.

    Har set den for ca 2 måneder siden, og synes stadig det er et tyndt argument da de burde inden afrejse være klar på hvad der skal ske. 

    MOVIE100022-10-17 21:54

  • ★★★★★★0

    Har set den for ca 2 måneder siden, og synes stadig det er et tyndt argument da de burde inden afrejse være klar på hvad der skal ske. 

    Jeg skriver jo heller ikke, at de tager afsted uden at vide hvad der skal ske, men at de skal undervises i hvad de skal arbejde med og introduceres til planeten.

    Selv her på jorden, er der ikke mange jobs derude, hvor man ikke har en vis indkøringsperiode, selvom man er uddannet indenfor det felt, som man skal arbejde i. Eksempelvis har jeg været på mit nuværende job siden marts måned og der er stadig aspekter af jobbet, som jeg endnu ikke er blevet sat ind i af forskellige årsager.

    Og bare fordi de ankommer til en planet, som understøtter menneskeligt liv, er det jo ikke ensbetydende med at den har den samme tyndekraft som vi har på jorden, der kan være dyreliv som man skal undgå, der kan være områder som man ikke må bevæge sig indenfor, planeter man ikke må spise osv. osv. osv.

    Man kan sige mange dårlige ting om denne film, men præcis at undervise passagererne i alle de praktiske omstændigheder om præcis dén planet som de skal til, lige før de ankommer og faktisk skal bruge den viden til noget praktisk, giver fint mening.

    Zero Cool22-10-17 22:04

  • ★★★0

    Så tænk på alle de penge og ressourcer de kunne have sparet hvis de havde et 4 måneders kursus hjemme fra. Og selve rumyachten virkede nu ikke som et sted hvor folk skal undervises eller få folk fra a til b, men mere som en dyr luksus rejse eller feriested, luksus bar, alle mulige vilde aktiviteter og al den mad de kan spise, og hvis man har guldkort får man luksus+ pakken. 

    MOVIE100022-10-17 22:18

  • ★★★★★★1

    Ja, tænk...

    Zero Cool22-10-17 22:26

  • ★★★★★0

    "planeter man ikke må spise " LOL :D

    davenport22-09-18 16:22

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen