Anmeldelse: Rampage (UHD)

"Rampage" er grotesk fjollet og momentvis sjov.

Indimellem kan upåagtede film overraske positivt. Præmissen kan lyde stupid, være set en milliard gange før eller måske trække udgangspunktet i en helt anden retning end forventet. Få gange er det svært at holde grimassen. For hvad i alverden tænker professionelle filmskabere på, når brætspil fra SFO'en i 80'erne eller grillbarens arkadespil filmatiseres? Og undertitler som "Out of Control" og "Big Meet Bigger", saftige mottoer, der pynter mest på bøfsandwich-prisskiltet, lover noget stort. Sandt – "Rampage" er præcis så stor som appetitvækkeren ovre i det tilstoppede handicaptoilet indhyldet i sværmen af fuldfede kæmpespyfluer.

Som lovet mister en ultra tophemmelig forskningsbase kontrollen, når stor møder større. En genmanipuleret kæmperotte går amok efter omfattende leg med naturen. Eftersom laboratoriet med højrisikoforsøg er placeret i rotation om Jorden (spørg ikke hvorfor), ender resterne af basen og patogenet på landjorden. Og ups. Sørme ikke, om en ulv, en krokodille og en tam gorilla æder nok af forsøget til at vokse sig til kæmpemonstre. Da det onde selskab bag de tvivlsomme eksperimenter vælger at få mutantdyrene ud af junglen, vælger de den mindst logiske løsning: At tænde en mutant-lokke-antenne på toppen af hovedkvarteret, midt i Chicago. Nej. Spørg ikke hvorfor.    

Hvordan trækkes en god historie ud af et arkadespil, der handler om tre storbytæskende pixel-monstre? Godt spørgsmål. Brad Peyton har ikke svaret, det har han aldrig haft. Omvendt har det aldrig afholdt "San Andreas"-instruktøren fra at kaste om sig med CGI-effekter, mens tidens mest efterspurgte muskelmand, karismatiske Dwayne "The Rock" Johnson, for tredje gang er lokket med ombord.

Dog skal der mere end charme og lækker mangel på hår til for at få "Rampage" til at give mening. Ikke at "Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore"-bagmanden begår sig på dybere plan, selvfølgelig, men ud fra en eller anden indre logik som genrefilm frem for at være så usammenhængende. Canadieren må have sagt noget a la: "Gutter – biografgængere over hele verden bliver helt vilde. Drop historien, den var der jo ikke i forvejen. Kæmpe ulve-hulepindsvin-flyveegern, mutant krokodille-haj-vildsvin og en mega albino-gorilla ved navn George, der er ven og taler tegnsprog med The Rock. Og en storby, der bliver smadret fuldstændigt. Det er jo stort set standardplottet på superheltefilm – vi har en blockbuster! Woohoo!" Ud fra et perspektiv om indtjeningen ville det give mening oveni en omgang sjov og ballade som i den go'e gamle arkade.    

Momentvis er "Rampage" dog sjov, mest fordi præmissen bag projektet er grotesk fjollet. Fra start trækkes et overraskende blodigt monsterfilm-kort med et horror-potentiale. "Predator"-intensiteten fem minutter inde i filmen dør dog hurtigt i højlydt latter, når superulven Ralf kaster sig rundt i trækronerne qua sin flyveegern-mutation og svinger hulepindsvin-pigge efter skrækslagne elitesoldater. Dumhederne går herfra konsekvent slag i slag, som var manuskriptet skrevet af tolv ordblinde undulat-gekko-bævere på LSD. I forvejen er det hovedrystende idiotisk, hvordan en tilfældig og fuldstændig idéforladt fortælling presses ned over det, der skal være rejsen frem til arkadespillets simple udgangspunkt – altså tre monstre, der smadrer skyskrabere King Kong-style. Stort set enhver meningsfuld historie kunne indsættes. Men nej, fjern meningen ud af ligningen og tadaa: "Rampage" er født!

BILLEDE & LYD

Som en del andre UHD udgivelser præsenteres "Rampage" i et opskaleret 4K fra 2160p transfer, mens der også er en Blu-ray-udgave inkluderet i æsken. Billedkvaliteten i UHD-udgaven er ikke mange niveauer bedre end BD-udgaven, men byder dog på det mere skarphed og et mere klart farvespektrum. Dolby Atmos-lydsporet er til gengæld rigtigt godt og kommer til sin ret under de mange eksplosive actionsekvenser – uden at talen er mudret eller drukner i spektaklet.   

EKSTRAMATERIALE

Set i lyset af, hvor åndssvag filmens præmis er, synes dele af ekstramaterialet hysterisk morsomt. At se The Rock i ramme alvor fortælle om sit helt personlige forhold til "Rampage"-arkadespillet, som superstjernen (naturligvis!) brugte oceaner af tid på som barn, mens blandt andre Brad Peyton trækker sit mest drengede smil frem og drømmer sig tilbage til 80'erne er næsten mere underholdende end filmen – heriblandt med en utroligt pinlig gag reel. Næsten 40 minutters teknisk om baggrund for filmen er interessant.

Rampage (UHD)

Kommentarer

Rampage (UHD)

  • ★★★★★★1

    Sandt – "Rampage" er præcis så stor som appetitvækkeren ovre i det tilstoppede handicaptoilet indhyldet i sværmen af fuldfede kæmpespyfluer.

    WTF:-D

    T. Nielsen31-08-18 12:15

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen