Anmeldelse: Rampelys (1952)

Charlie Chaplins sidste amerikansk-producerede film, "Rampelys" – eller "Limelight" – er et melodiøst cadeau til en lang og glorværdig karriere, som med umådelig sans for filmiske elementer tager os helt ind bag bowlerhatten og stokken. Samtidigt giver filmen os et dybt og eftertænksomt indblik i, hvordan det har været at leve et liv i rampelysets skær.

Den tidligere varietéstjerne og verdenskendte komiker af guds nåde, Calvero (Chaplin), lever et liv på skyggesiden. Glemt af sit tidligere tilbedende publikum holder han sig svagt i live – dybt alkoholiseret, gemt væk i sin lille lejlighed. Det er, indtil han en dag lugter gas fra en tilstødende lejlighed og bryder døren op. Indenfor finder han en anden fortvivlet sjæl – den unge ballerina Thereza (Claire Bloom). Langsomt opstår der et ubrydeligt bånd mellem de to, som hverken tid eller sorger kan ændre. Calvero begynder så småt igen at finde troen på sig selv og på den showbusiness-verden, som den tidligere stjerne troede, han havde forladt for altid.

Rollen som den fallerede komiker vender Charlie Chaplin på vrangen for vores øjne. Overfor den yndige og stadig nulevende Claire Bloom giver han alt, hvad han kan, så det driver ned ad væggene. Det er her værd at huske, at Chaplin selv stod for instruktion, manuskript, produktion og den originalmusik, som indbragte ham den eneste konkurrencevundne Oscar, udover de to æres-Oscars, han fik gennem sin karriere. "Rampelys" indeholder så mange dybe lag, at det nærmest ikke er til at vælge, om man skal le, græde eller begge ting på én gang.

Charlie Chaplin var en mand med magt. I hans tid var han nok verdens mest kendte filmskaber, og han opbyggede sig et imperium inden for filmindustrien – både som skuespiller men så sandelig også som instruktør. Charlie Chaplin var også en mand, der var glad for kvinder og for kvinders tilbedelse af ham. Noget, som i dén grad kommer til udtryk i "Rampelys", hvor hans redning og opbygning af den unge ballerina er yderst godgørende, men også fyldt med lidt for mange tåkrummende klichéer om hendes evige taknemmelighed. Derfor er det heller ikke overraskende, hvordan filmen udvikler sig: som et kunstnerisk parløb mellem klovnen og ballerinaen og en stormende – og til tider patetisk – romance.

At Charlie Chaplin i dén grad elskede at komme unge, smukke kvinder til undsætning, må tages med et gran salt. "Rampelys" viser dog, hvilket uhyggeligt stort filmisk talent Charlie Chaplin besad. Nævnes skal den ikoniske slutscene mellem ham og Buster Keaton – en anden af stumfilmtidens absolutte største stjerner. Vi har et piano, en violin og de to mænd. Med disse simple elementer udspiller der sig en scene, som fik hele rækken af de folkeskolebørn – der var med inde og se filmen – til at le sammen med os voksne anmeldere.

Det er en vidunderlig ting at opleve, at Charlie Chaplin stadig vender sit ansigt mod kameraet og rammer os alle midt i hjertet. Så simpelt og så ypperligt genialt. Chaplin var en legende i sin tid og et ikon, som aldrig vil blive glemt. Og for en kort stund kan vi alle slå et smut forbi Gloria eller Vester Vov Vov biograferne for at blive mindet om det.

Rampelys (1952)

Kommentarer

Rampelys (1952)

  • ★★★★0

    Jeg er enig i mange af de aspekter du kommer ind på. Jeg er dog ikke helt sikker på jeg helt forstår dette du skriver her:

    "Noget, som i dén grad kommer til udtryk i "Rampelys", hvor hans redning og opbygning af den unge ballerina er yderst godgørende, men også fyldt med lidt for mange tåkrummende klichéer om hendes evige taknemmelighed. Derfor er det heller ikke overraskende, hvordan filmen udvikler sig: som et kunstnerisk parløb mellem klovnen og ballerinaen og en stormende – og til tider patetisk – romance."

    Eller jo, et kunne såmænd godt give mening, men det lyder som kritik af filmen og det må det jo også gerne være. Men den får smidt 6 stjerner efter sig, så tænker jeg misforstår hensigten?

    T. Nielsen11-04-17 21:30

  • ★★0

    En skam jeg ikke så den da DRK havde deres Chaplin kavalkade, var desværre mæt da de var nået til Rampelys.

    MOVIE100011-04-17 21:41

  • 0

    Jeg er enig i mange af de aspekter du kommer ind på. Jeg er dog ikke helt sikker på jeg helt forstår dette du skriver her:

    Eller jo, et kunne såmænd godt give mening, men det lyder som kritik af filmen og det må det jo også gerne være. Men den får smidt 6 stjerner efter sig, så tænker jeg misforstår hensigten?

    Kære T.

    Jeg forstår godt din forvirring men det jeg mener er at selvom Rampelys er en så genial og fuldført film på alle de elementer som det kræver at få 6 stjerner fra mig, så kan jeg ikke lade være med på et måske for personligt punkt at indrage min viden om Charlie Chaplin og hans omgang med kvinder som også i den grad var noget han selv gjorde til en del af hans film. Kvinderne I mean. Men det kan du læse mere om. Eller jeg kan fortælle dig om. Det jeg mener er at handlingen i den grad bærer præg at at være instrueret af en mand som er vant til kvinders tilbedelse. Men det er stadig en fantastisk film!

    Håber det gav lidt mere mening.

    Astrid13-04-17 02:56

  • 0

    En skam jeg ikke så den da DRK havde deres Chaplin kavalkade, var desværre mæt da de var nået til Rampelys.

    Hvorfor var du mæt?

    Astrid13-04-17 02:54

  • ★★1

    Hvorfor var du mæt?

    Jeg havde set 3 andre Chaplin film samme dag, så selv hvis jeg så den ville jeg ikke være koncentreret nok, og de viste den vidst nok også ca kl 1 om natten, som den sidste Chaplin film i deres Marathon.

    Og i øvrigt viser de Chaplin (Robert Downey Jr) på fredag kl 21 på DRK.

    MOVIE100013-04-17 09:18

  • ★★★★0

    Tak for svar Astrid:-) 

    Jeg er ofte stødt på debatter om ratings i forbindelse med film, kan bruges til noget sådan rigtigt. Det jo rigtigt at det er det skrevne, der er det vigtige hvis man skal forstå folks kritik/smag med mere. Jeg har altid ment at rating var et godt supplement til hvad man nu ville sige, kort som langt. Synes også at ratings her beviser sit værd, for havde jeg ikke set du gav Limelight 6 stjerner, ville jeg ikke have spurgt til kritikken, men derimod være forblevet i den opfattelse at filmen ifølge dig, måske ikke var så fantastisk endda. 

    Jeg tror forstår nu hvad du mener. Jeg ville nok ikke selv smide 6 stjerner efter en film, hvor noget der fylder så essentielt meget i historien forekom mig at være tåkrummende og patetisk, medmindre det skulle være det. Men så er der sikkert andre svagheder jeg ville sluge, som ville fylde for meget for dig. Nuvel, du henfører det også til din viden om Chaplins privatliv. Han var nemlig en gammel liderbasse, særligt efter unge kvinder/piger. Så den del er jeg bekendt med. 

    Skulle jeg kritisere filmen, ville jeg kunne påpege lidt af det samme og hvis man generes af film der er drivende sentimentale, så ville det nok også være et kritikpunkt. 

    Jeg rater den selv 8/10, så små 5 stjerner på 6 skalaen. 

    T. Nielsen13-04-17 10:23

  • ★★0

    Chaplin[] ..... var nemlig en gammel liderbasse, særligt efter unge kvinder/piger. 

    Nu ved jeg ikke, om du betragter en 54-årig som gammel, men Chaplin blev i 1943 (da han var 54 år) gift med Oona O'Neill og var lykkeligt gift med hende i 34 år, frem til sin død i 1977.

    At omtale ham som "en gammel liderbasse, særligt efter unge kvinder/piger)" vil meget nemt kunne tegne et billede af ham som en eller anden gammel gris, der på sine ældre dage jagtede unge piger. Men fakta er, at han havde et lykkeligt, stabilt ægteskab med Oona O'Neill lige fra han var midaldrende og frem til og med hans år som "gammel". 

    Det er sandt, at Oona O'Neill var 18 år, da de blev gift (og 52 år, da Chaplin døde) - det gør ham ikke til mere "liderbasse" end da DU fandt din kone/samlever, eller JEG fandt MIN. 

    Alderen på de andre kvinder i Chaplins liv:

    Hetty Kelly - hun og Chaplin var lige gamle. Chaplin friede til hende i 1908, da de begge var 19.

    Edna Purviance var blot 6 år yngre end Chaplin, og hun og Chaplin havde et forhold 1916-1917, hvor hun var 21-22 år og han 27-28 år.

    Mildred Harris var 12 år yngre end Chaplin. De blev gift i 1918, da hun var 17, og han var 29.

    Pola Negri var 8 år yngre end Chaplin. De havde et forhold 1922-1923, altså da hun var 25-26 år og han 33-34 år.

    Marion Davies. At hun skulle have haft et forhold til Chaplin i 1924, hvor hun var 27 år og han var 35, er og bliver et ubekræftet rygte.

    Merna Kennedy. Chaplin påstås at have haft en affære med hende omkring 1928, da hun var 20 år og han var 39.

    Georgia Hale påstod SELV mange årtier senere, at hun i 1924, hvor hun var 19 år og han var 35, havde en affære med Chaplin.

    Louise Brooks havde en to måneders affære med Chaplin i 1925, da hun var 19 og han var 36.

    Paulette Goddard var 21 år yngre end Chaplin. De indledte et forhold i 1932, da hun var 22 år og han var 43.

    Joan Barry havde en kort affære med Chaplin i 1942, da hun var 20 år, og han var 53.

    P.S. May Reeves, som Chaplin havde et forhold til 1931-32, har jeg ikke kunnet finde alderen på, men hun ligner ikke en teenager på nogen af de tilgængelige billeder.

    BN13-04-17 15:13

  • ★★★★0

    Ok jeg retter det til en generel liderbasse så;-)

    T. Nielsen13-04-17 15:16

  • ★★★0

    Jeg er spændt på BN's næste brugernavn. 

    Babo13-04-17 15:41

  • ★★★★0

    Jeg er spændt på BN's næste brugernavn. 

    Return of the King?

    T. Nielsen13-04-17 15:53

  • ★★0

    Jeg er spændt på BN's næste brugernavn. 

    BeNovic! Vi kan jo ikke alle sammen hedde Sirenovic.

    BN13-04-17 16:03

  • ★★0

    Men det var nu bare lige det der med Chaplinovic ...

    BN13-04-17 16:04

  • ★★★0

    Debelguzovic lyder bedst. 

    Babo13-04-17 16:56

  • ★★0
    Debelguzovic lyder bedst. 

    I've made my choice.

    BN13-04-17 17:04

  • ★★★★0

    "Moovy Sucks"...?.....Du er da i et mægtigt humør BN? Er der noget der plager dig?

    T. Nielsen13-04-17 23:58

  • ★★0

    "Moovy Sucks"...?.....Du er da i et mægtigt humør BN? Er der noget der plager dig?

    Næh, der er noget der morer mig. ;-)

    Talemåden "det er dansk - det er dumt" passer ufattelig godt lige for tiden.

    BN14-04-17 00:25

  • ★★★★0

    Jamen godt du morer dig. Bliv ved med det. 

    T. Nielsen14-04-17 00:27

  • ★★0

    Jamen godt du morer dig. Bliv ved med det. 

    Jeps, bare ikke her.

    BN14-04-17 00:31

  • ★★★★1

    Nå ja men det er jeg da så ked af. Jeg har altid værdsat dine indspark, også når vi var uenige. Hyg dig.

    T. Nielsen14-04-17 00:36

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen