Anmeldelse: Sig det' løgn, Luis!

"Sig det' løgn, Luis!" er en hjertevarm historie om en drengs kamp for at komme tæt på sin far.

Der er forskellige former for film til børn og barnlige sjæle – og for den sags skyld deres ældre part. Børnefilmen, der blot skal underholde de små i et par timer, mens far og mor kan få en på øjet; og så er familiefilmen. Dén der gerne vil give fart over feltet til de små og humor til de store – samt berøre tematikker, som begge parter kan tage til sig. Danske "Sig det' løgn, Luis!" hører til i familiefilmens favn.

Luis bliver mobbet i skolen og føler sig meget ensom. Knægten har mistet sin mor og bor alene med sin far, der er ufolog. Farmand viser ikke megen interesse for sønnike, men er i stedet mere interesseret i, hvorvidt der eksisterer liv i det ydre rum – og vil gøre alt for at bevise det. Dog bliver det Luis, der først får syn for sandheden, da tre rumvæsner – Mog, Nag og Wabo – lander i baghaven. Luis må nu hjælpe de tre rumvæsner med at komme hjem igen. Selvfølgeligt ikke uden udfordringer, da der er store kræfter, der truer Luis og hans tre nye venner.

Sidste års store danske animationsfilm "Den utrolige historie om den kæmpestore pære" var baseret på bogen af Jacob Martin Strid. Den succesfulde filmatisering var overraskende morsom, samtidig med at den tog sig tid til at vende de vigtige ting her i livet. Samme animationsselskab står bag "Sig det' løgn, Luis!". Selvom animationen er lidt mere grov i kanterne, kan samme hjerte i fortællingen og for dens karakterer mærkes. Temaer som ensomhed, mobning og især familieproblemer bliver taget op og fortalt med charme og alvor. Ikke at den dybe tallerken opfindes, men mindre kan også gøre det.

Skønt er det at se en film rettet mod både børn og voksne, der slår bremsen i og skrider stille fremad. "Sig det' løgn, Luis!" byder ikke på hårdtpumpende actionscener eller plat humor hvert femte minut. Historien er i centrum. Selvom filmen sælges på de tre rumvæsner og deres rejse, er omdrejningspunktet Luis og forholdet til hans far, Arne. Stemmeskuespillerne er rigtigt fine. Frederik Rosendahl er god som unge, sårbare Luis, mens Martin Brygmann bringer masser af varme i stemmen som Arne. De tre rumvæsner i form af Tom Jensen, Troells Toya og Peter Zhelder gør, hvad de skal og ikke mere.

"Sig det' løgn, Luis!" er en hjertevarm historie om en drengs kamp for at komme tæt på sin far. Der er garanteret flere børn og for den sags skyld voksne, der kan nikke genkendende til denne problematik. Det er beundringsværdigt, at en animationsfilm vælger at skrue ned i stedet for op for tempoet uden at glemme det humoristiske. Den tematiske kerne om kærligheden mellem far og søn er udslagsgivende for en overraskende god animationsfilm, der favner bredt for familien Danmark.

"Sig det’ løgn, Luis!" er humoristisk og med en smule action mod slutningen, men er dog overvejede en rørende far og søn-fortælling. Hvilket bliver hamret i med syvtommersøm, men kan man se igennem fingrene med det, er her tale om en fin og sjov filmoplevelse for de både store og små væsener i sommerhedens biografsæder.

Sig det' løgn, Luis!