Anmeldelse: Skønheden og Udyret

Den smukke historie om at se bag det ydre og altid være et godt menneske får nyt liv i dette live-action remake af en 6-stjernede klassiker. Det kunne have været fantastisk, men i stedet serveres der gammel vin på moderne flasker.

Historien er meget lig den originale Disney-animationsfilm, dog med lidt ekstra scener hist og her. Den smukke og viljestærk pige Belle (Emma Watson) tilbyder sig selv som Udyrets (Dan Stevens) fange for at redde sin far. Ved hjælp af slottets ansatte, som alle selv ligger under for Udyrets forbandelse, begynder Belle at se hans indre skønhed og menneskelige kvaliteter. Udover at kæmpe imod tiden skal de også kæmpe mod landsbyens vrede beboer, ledet af Belles bejler – storcharmøren Gaston (Luke Evans).

Man kan undre sig over, hvorfor Disney har valgt at genskabe denne klassiker – ud over for pengene, selvfølgelig. Tanken falder på, at nutidens børn eventuelt ikke er lige så komfortable med 2D-animation, og at der har været et håb om, at den magiske historie kunne blive højnet af et live-action take. Disney gør et hæderligt forsøg – og det meste af vejen går det godt. For eksempel er det en genistreg at lade prologen fra originalen blive udfoldet som en overdådig dansescene sat i barokken. På denne måde vises overfloden og arrogancen, som resulterer i prinsens (senere Udyret) forbandelse, realistisk og overbevisende. Scenografien er virkelig også en af filmens forcer, da alt er som taget ud af den originale film, bare flottere. Den magiske verden, man oplevede og længtes efter som barn, er pludselig virkelig og plausibel. 

Skuespillet kan der ikke sættes en finger på. Watson formår at balancere Belles styrke og uskyldighed og er tilpas yndig til, at byens fascination med hende giver mening. Evans og Josh Gad, der spiller hans sidekick LeFou, har den perfekte kemi og komiske timing, hvilket bidrager til helhedsoplevelsen og genkendelsens glæde. Det er gennem genkendelsens glæde, at filmen giver en følelsesmæssigt forløsning, da alle de velkendte karakterer er levende og synger sangene, som de skal synges. Her viser især Watson endnu et talent, da hendes klang er fin og eventyrlig. 

Desværre er dette ikke nok til at give filmen samme stjerneantal, som dens originale dobbeltgænger. Alt det Disney gjorde så godt med scenografien og de fortryllede ting på slottet, som eksempelvis den talende lysestage, falder til jorden, når karaktererne bliver organiske. CGI'en er ganske enkelt ikke god nok. Tåkrummende bliver det at se de "farlige" ulve ligne slappe hologrammer, ligesom at hvert skud med Udyret bliver pinligt og irriterende. Det er lige før, man længes efter Ron Pearlmans 80'er udgave. Ud over dette er der i denne udgave lagt et par ekstra scener ind, blandt andet vedrørende Belles mor og troldkvinden, der forheksede Udyret. Disse scener gør intet andet end at overforklare pointer, der var fuldt ud forståelige i originalen. Samtidig er der nogle nye sange i denne udgave, og de er på ingen måde på niveau med sangene fra originalen.

"Skønheden og Udyret" bliver desværre kun en 4-stjernet oplevelse, da dårlig CGI og overfortolkning kvæler en ellers magisk film, der havde potentiale til at gå lige i hjertet.   

Skønheden og Udyret

Kommentarer

Skønheden og Udyret

 • 0

  Kan man tage sin 5-6 årig datter med ind og se filmen eller er den for uhyggelig? Hun er rigtig glad for den originale

  nygaardpetersen17-03-17 14:46

 • 0

  Kan man tage sin 5-6 årig datter med ind og se filmen eller er den for uhyggelig? Hun er rigtig glad for den originale

  Det kan du sagtens, den er meget lig originalen. Der er et par scener med nogle ulve der måske ser virkelige ud for en 6-årig, men der sker intet farligt.

  Og ja så dør Gaston jo til sidst.

  Men har hun set originalen og far er med, vil jeg mene at det er helt fint :-) Den er klart værd at se hvis man kunne lide originalen. 

  Defcon117-03-17 15:42

 • ★★★★★★0

  Skal se den med konen i morgen. Var ret hypet på den, fordi diverse teasers og trailers så fede ud. Nu er jeg lidt mindre spændt, og forventer egentlig bare en hyggelig eventyrfilm.

  Guldager17-03-17 15:25

 • ★★★★0

  Jeg har slet ikke interesse i den. Så det bliver måske på netflix ved lejlighed. 

  Babo17-03-17 16:15

 • ★★★★★★3

  Jeg har slet ikke interesse i den. Så det bliver måske på netflix ved lejlighed. 

  Vigtig viden, om end underligt at du vil se den senere, når du SLET ingen interesse har i den;-P

  Jeg ser den nok også først til den tid. Dog muligt den bliver købt, da begge pigerne er kæmpefan af tegnefilmen.

  T. Nielsen17-03-17 16:54

 • ★★★★0

  Vigtigt du altid lige skal komme med en bemærkning :)

  Babo17-03-17 17:04

 • ★★★★★★0

  Sådan er det når man stikker næsen frem på et forum;-)

  Desuden kan jeg jo egentlig godt lide dig......ikke sådan Tommy don i seng med agtigt, men stadig:-P

  T. Nielsen17-03-17 17:07

 • ★★★★★★0

  Hvad nu hvis den kommer i TV før den kommer på Netflix?

  Zero Cool17-03-17 17:08

 • 0

  Det kan du sagtens, den er meget lig originalen. Der er et par scener med nogle ulve der måske ser virkelige ud for en 6-årig, men der sker intet farligt.

  Og ja så dør Gaston jo til sidst.

  Men har hun set originalen og far er med, vil jeg mene at det er helt fint :-) Den er klart værd at se hvis man kunne lide originalen. 

  Tak for svar :-)

  nygaardpetersen17-03-17 17:13

 • ★★★★★★1

  Hvad nu hvis den kommer i TV før den kommer på Netflix?

  Dilemma!

  T. Nielsen17-03-17 17:17

 • ★★★★★0

  Pænt skuffende film på mange områder.

  Det positive først...

  Udyret fungerer ret godt. Det er fedt, når han bevæger sig rundt i skyggerne og gav mig lidt Krampus-vibes på den gode måde. Han er afskyelig på den charmerende måde, når han opfører sig som en forvokset unge i scener med Belle. Jeg kunne endda acceptere den sang, han har fået. Beast fungerer noget bedre end Beauty i denne film. 

  Meget af det, man kan lide ved tegnefilmen, vil man også kunne lide ved denne film af den simple årsag, at det er det samme. Hvis du synes, at "Junglebogen" lå tæt op ad "Junglebogen", så vent til du ser den her. Det er som om de bare har tweaked manuskriptet en lille smule og tilføjet et par linjer her og der og fjernet et par ting, som ikke lige fungerede på film, etc.. 

  Men det er også filmens store udfordring.

  Der gik nærmest ikke et sekund, hvor jeg ikke tænkte på tegnefilmen. Det er som om denne aldrig får rigtig anledning til at stå på egne ben. Og når den endelig selv gør noget, som tegnefilmen ikke gjorde, fx uddyber Belles baggrundshistorie, så fungerer det ikke særlig godt in my humble opinion.

  Jeg havde faktisk ikke brug for at vide, hvordan Belles mor døde. Og da hun finder ud af det, så lader det ikke til at have den stærke indflydelse på forholdet til faderen uanset...

  Problemet er dog ikke bare, hvad de har tilføjet, men også hvad som har fået en omgang med saksen. Der var små ting med i tegnefilmen, som gjorde at den fungerede godt. Alle husker romancen mellem Belle og Udyret, men noget andet var kemien mellem Lumiére og Udyret. Der var et slags venskab mellem dem. Lumiere var én af de få, som tillod sig at sige sin mening til Udyret, som faktisk lyttede til den, mens resten var bange for ham - dette kommer dog ikke frem i filmen, som til gengæld bruger masse tid på en masse andre mindre interessante forhold, deriblandt et dusin romancer og en masse CGI-sjov og ballade.

  Til sidst giver Udyret-turned-man dog (helt uventet) Lumiére et stort kram og siger "my friend!" - nærmest for at minde os om, hvor filmen har svigtet. Gad vide om der ligger nogle flere scener med Udyret og Lumiere på klippergulvet? 

  Filmen er altså ikke rædsom, men står som forventet i skyggen af sit oplæg som en slags "hyldest" til den magiske Disney-film. 

  Lars!19-03-17 10:42

 • ★★★★★★0

  Så fik jeg også set den, og jeg var ret begejstret. 

  CGI'en var ikke spot on altid, men selve udseendet af filmen var total magisk og disney-agtig, ligesom det skal være. Tilføjelserne havde jeg absolut ingenting imod og da filmen var færdig havde jeg bare et kæmpe smil på læben :)

  Den får et stort 8/10 fra mig.

  Resten i en spoiler

  Jeg kunne godt lide, at alle figurerne nåede at blive til genstande - melodramatisk, jovist - men det virkede.

  Paris-historien var måske ikke nødvendig, men den var heller ikke spild af tid.

  Af de ekstra sange syntes jeg, at Udyrets sang var helt spot on.

  Og til sidst: efter de alle bliver sig selv igen, så er der flere etniciteter blandt deltagerne - og det virkede ikke som om, det bare var politisk korrekthed og token blacks - det virkede helt naturligt - og det er fedt!

  Guldager19-03-17 20:06

 • ★★★★★0

  Kunne faktisk også godt lide Udyrets sang. Og at de blev til alm genstande. 

  Lars!19-03-17 20:13

 • ★★★★★★0

  Men gad vide om Camilla og Nikolaj også kan lide den? - hvis I forstår den...

  Guldager19-03-17 20:14

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen