Anmeldelse: Spider-Man: No Way Home

Pladen kører fast i Marvel-rillen, blottet for charme og frimodighed.

Marvel Cinematic Universe er den mest indtjenende filmfranchise i historien, og sådan en guldgås presses naturligvis til det yderste. Ikke kun Disney, der har rettighederne til store dele af universet, lander den ene superhelte-blockbuster efter den anden. Sony har været så heldige at have rettighederne til Spider-Man, hvilket har kastet en række Spidey-film af sig over de sidste 20 år. Dog er det først for alvor med Jon Watts "Homecoming"-trilogi, senest med "Spider-Man: Far From Home", at vores allesammens nabolag-venlige superhelt svingede sig ind i MCU-varmen, blandt andet for at blive en del af The Avengers. Med "Spider-Man: No Way Home" finder Peter Parkers uafhængige univers hjem til folden af fuldbyrdede Marvel-ensemblefilm. Men er det nu også en god idé?   

Spider-Mans identitet er afsløret. Peter Parker (Tom Holland) kan ikke længere gemme sig bag masken og dermed ikke længere adskille sit liv som superhelt fra et normalt liv. Mediebevågenheden bliver så ekstrem, at det er umuligt for familie og venner at færdes på gaden. Da Parker får Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) overtalt til at hjælpe med at ændre i tiden op til afsløringen, sætter det ikke alene gang i en kæderække af endnu større problemer. Med store kræfter følger også et stort ansvar, og det er på tide, at Spider-Man erkender det og bliver voksen.

"Spider-Man: No Way Home" er et sammenfiltret spind af de foregående film om Peter Parkers skæbne som menneskelig stars and stripes-edderkop. Ikke alene tematisk, men også i stil og med henvisninger – samt brugen af persongalleriet – fra de andre Spider-Man-film siden 2002. På godt og ondt.

På papiret er det en sjov idé, når multiverser mellem skurke over to årtier og den "nyeste" Spider-Man åbnes op. Især gensynet med Willem Dafoes formidable præstation som The Green Goblin fryder og understreger, at han muligvis er dén bedste skurk indtil nu i det filmiske Spider-Man-univers. Alfred Molina som Doctor Octopus er også igen god, men her stopper de positive takter også. Bagsiden af medaljen er, at ikke alle skurke gennem tiderne er lige spændende. Jamie Foxx, Rhys Ifan og Thomas Hayden Church som henholdsvis Electro, Lizard og Sandman var mildest talt forglemmelige dengang. Det er de stadig. 

De tre Spider-Man-generationer er naturligvis vidt forskellige, og i bedste multiverse-stil smitter tonen fra Toby Maguires og Andrew Garfields perioder af i fikspunktet mellem det karikerede og det dystre. Mikset mellem forskellige dimensioner fungerede til perfektion i "Spider-Man: Into the Spider-Verse", simpelthen da der er det mere kreativt råderum visuelt i animationsfilm, men vikler sig ind i sit eget spind i "Spider-Man: No Way Home". Filmen farer vildt i sig selv med vognlæs af overforklaringer, ubalancerede skift fra (for!) dvælende mellemstationer ledende hen til kedsommelig generisk action. Væk er den fornøjelige klipning og den kække dialog fra "Spider-Man: Homecoming", som nu er reduceret til et helt klassisk superhelte-effektspektakel på lange 148 minutter, ikke inklusive post-credits scenes. Pladen kører fast i Marvel-rillen, blottet fra den charme, Tom Holland-eraen fra start kastede sig frimodigt ud i. Omdrejningspunktet i Peter Parkers dannelsesrejse fra barn til voksen er for længst udpenslet til døde, men i denne omgang føles det alligevel mere trættende og skuffende end tidligere. Det meste er set før i Marvel-regi, og dét i et multivers med alle muligheder for at teste rablende skøre grænselande af. I stedet rettes ind for at åbne op til de næste film i rækken.

  

Dem, der har savnet fuldblods-Marvel spredt bredt ud i landets biografer, vil sikkert elske "Spider-Man: No Way Home" på det store lærred. For det er mere af det samme i MCU-føljetonen. Selvom grundpræmissen er spændende, ender sidste del af Jon Watts "Homecoming"-trilogi som uforløst for andre end Spider-Man-nostalgikere og superheltefans.  

Spider-Man: No Way Home

Kommentarer

Spider-Man: No Way Home

  • ★★★★★★0

    Forrige film om Edderkoppen fandt jeg middelmådig. Det er denne muligvis også. Men med Nicki bag anmeldelsen, kan jeg nu slet ikke indstille sigtekornet til at ramme de rette forventninger:) Jeg må skyde med spredhagl.

    T. Nielsen16-12-21 10:21

  • ★★★★★★0

    Forrige film om Edderkoppen fandt jeg middelmådig. Det er denne muligvis også. Men med Nicki bag anmeldelsen, kan jeg nu slet ikke indstille sigtekornet til at ramme de rette forventninger:) Jeg må skyde med spredhagl.

    Heldigvis er andre mere positive - Soundvenue og Berlingske Tidende siger 5 stjerner - og de fleste andre siger 4 ud af 6 stjerner. 

    Wayne16-12-21 10:31

  • ★★★★★1

    Jeg har svært ved at tro, at den skulle være værre end Far From Home i hvert fald. Måske jeg skal nedjustere forventningerne lidt (tænkte at det var denne, der fik MCU tilbage på rette spor), men traileren alene får den i hvert fald til at se underholdende ud som det mindste =)

    David Lund16-12-21 10:42

  • ★★★★★★0

    Heldigvis er andre mere positive - Soundvenue og Berlingske Tidende siger 5 stjerner - og de fleste andre siger 4 ud af 6 stjerner. 

    Nicki er jo ret ofte Mister Opposite:)

    T. Nielsen16-12-21 10:53

  • 0

    Jeg har svært ved at tro, at den skulle være værre end Far From Home i hvert fald. Måske jeg skal nedjustere forventningerne lidt (tænkte at det var denne, der fik MCU tilbage på rette spor), men traileren alene får den i hvert fald til at se underholdende ud som det mindste =)

    Det er den heller ikke. Den er mindst ligeså god som Far From Home. Men det er også en film som mange allerede har gjort sig utrolig mange tanker om, og det kan ikke undgås at påvirke folks vurdering. Som andre har kommenteret så føles den på mange måder som Spiderman: Endgame. Underholdende det er den i hvert fald - uanset om man er helt oppe og ringe eller blot synes den er middelmådig. Og så er det klart en film der skal opleves i biografen.

    Sichlau16-12-21 11:01

  • ★★★★★★0

    Nicki er jo ret ofte Mister Opposite:)

    Det lyder næsten som en superskurk ;-D

    Wayne16-12-21 11:03

  • 0

    Den film er fremragende!

    Hvordan kan jeg vide det, uden at have set den?
    Moovy giver den dårlig anmeldelse.

    Pistolprinsen16-12-21 11:18

  • ★★★★★★0

    Det lyder næsten som en superskurk ;-D

    Nicki er lidt en anmelder bandit;)

    T. Nielsen16-12-21 11:21

  • ★★★★★★0

    Den film er fremragende!

    Hvordan kan jeg vide det, uden at have set den?
    Moovy giver den dårlig anmeldelse.

    Ja sådan kan man også få glæde af anmeldere.

    T. Nielsen16-12-21 11:21

  • 0

    Jeg har svært ved at tro, at den skulle være værre end Far From Home i hvert fald. Måske jeg skal nedjustere forventningerne lidt (tænkte at det var denne, der fik MCU tilbage på rette spor), men traileren alene får den i hvert fald til at se underholdende ud som det mindste =)

    Hvornår mener du MCU kom galt afsted? Er nysgerrig.. Oplevede MCU-træthed efter End Game, og har endnu ikke set en eneste serie på Disney +......

    Men overvejer om jeg skal trodse Coronaen, og hoppe i biffen og se Spiderman, selvom jeg mener Tom Hollands version er en anelse overvurderet, da den er liiiidt for "uh hov, skete det, nej vent, gjorde jeg det, ej hov, det var en fejl, lykkedes det virkelig lige?"

    Er nok en af de få herinde, så vidt jeg kan læse, der mener "Far From Home" var bedre end "Homecoming"...

    Gladiator16-12-21 11:25

  • ★★0

    Så den i går i cinemaxx og der var rigtig god stemning, med jubel og klap. Den var nu meget fin :)

    Wangsgaard16-12-21 11:31

  • 0

    Hvornår mener du MCU kom galt afsted? Er nysgerrig.. Oplevede MCU-træthed efter End Game, og har endnu ikke set en eneste serie på Disney +......

    Men overvejer om jeg skal trodse Coronaen, og hoppe i biffen og se Spiderman, selvom jeg mener Tom Hollands version er en anelse overvurderet, da den er liiiidt for "uh hov, skete det, nej vent, gjorde jeg det, ej hov, det var en fejl, lykkedes det virkelig lige?"

    Er nok en af de få herinde, så vidt jeg kan læse, der mener "Far From Home" var bedre end "Homecoming"...

    Hvis du bedre kan lide de gamle Spiderman film så kan du godt begynde at glæde dig til Alfred Molina og Willem Dafoe i den nye film.

    Sichlau16-12-21 11:32

  • ★★★★★1

    Hvornår mener du MCU kom galt afsted? Er nysgerrig.. Oplevede MCU-træthed efter End Game, og har endnu ikke set en eneste serie på Disney +......

    Men overvejer om jeg skal trodse Coronaen, og hoppe i biffen og se Spiderman, selvom jeg mener Tom Hollands version er en anelse overvurderet, da den er liiiidt for "uh hov, skete det, nej vent, gjorde jeg det, ej hov, det var en fejl, lykkedes det virkelig lige?"

    Er nok en af de få herinde, så vidt jeg kan læse, der mener "Far From Home" var bedre end "Homecoming"...

    Infinity War er den sidste MCU-film jeg ville give over 3 stjerner selv. Måske er jeg lige lovlig hård ved Endgame, men den føltes overlæsset og en manglende indre logik. Men Endgame er da trods alt stadig bedre end de efterfølgende film. Okok jeg sniger mig lige op på 4 stjerner til den ved nærmere eftertanke =)

    Eller ved yderligere nærmere eftertanke - jeg kunne også virkelig godt li’ Loki. Men mht. film skal vi efterhånden nogle stykker tilbage, før jeg var sådan rigtig glad for MCU.

    David Lund16-12-21 11:35

  • ★★★★★★0

    Ja sådan kan man også få glæde af anmeldere.

    Tænker også at det er lidt for forsimplet, for der skal være plads til alle holdninger. Men det har ofte undret mig at man sender anmeldere afsted som i forvejen ikke bryder sig om en speciel genre.

    Wayne16-12-21 11:36

  • ★★★★★4

    Tænker også at det er lidt for forsimplet, for der skal være plads til alle holdninger. Men det har ofte undret mig at man sender anmeldere afsted som i forvejen ikke bryder sig om en speciel genre.

    Modsat anmeldere der virkelig godt kan lide en bestemt genre? Begge dele vil være farvede anmeldelser. Det vil alle anmeldelser jo sidste ende være - jævnfør de mange tidligere diskussioner om subjektivitet/objektivitet ifht. kunst.

    Det bedste man kan gøre er, at sætte sig ind i bestemte anmelderes holdninger/meninger om film, så man bedre kan danne sig et klart billede. At sige “jeg ved filmen er god fordi Moovy har givet den en dårlig anmeldelse” er jo lidt dumt f.eks. - Moovy har mange anmeldere med dybt forskellige holdninger til film. Men at sige “jeg tror filmen er god fordi jeg oftest er uenig med Nicki” er jo helt fair =)

    David Lund16-12-21 11:47

  • ★★★★★★0

    Modsat anmeldere der virkelig godt kan lide en bestemt genre? Begge dele vil være farvede anmeldelser.

    Helt enig - men hellere en begejstret anmeldelse, end en beretning fra en som har haft en forfærdelig aften. 

    Wayne16-12-21 11:49

  • ★★★★★0

    Jeg krydsreferer altid anmeldelser på Moovy med Ekko. Hvis de er høje begge steder, så kommer de på min liste over film, der skal ses :)

    De fleste kender vel min holdning til MCU, og den hedder lyder som mere af samme skuffe. Jeg har dog svært ved at lade være med at se post-Captain Marvel, nu når jeg har set alle de andre. Men gider egentlig ikke. Shang-Chi muligvis, men ved ikke om den kan ses uden at have set de andre film og serier i denne fase?

    Guldager16-12-21 11:51

  • ★★★★★0

    I øvrigt er Nicki glad for flere superheltefilm, så den lange forklaring ovenfor er måske lidt ligegyldig i sidste ende =)

    Der er dårlig forbindelse pludseligt, så den kom lige op som dobbelt post.

    David Lund16-12-21 11:54

  • ★★★★★0

    Helt enig - men hellere en begejstret anmeldelse, end en beretning fra en som har haft en forfærdelig aften. 

    Jeg eeeeelsker at læse 1-stjernede anmeldelser ellers!

    David Lund16-12-21 11:54

  • ★★★★★★0

    Jeg eeeeelsker at læse 1-stjernede anmeldelser ellers!

    Du er stor fan af Thomas Treo? ;-D

    Wayne16-12-21 12:02

  • ★★★★★0

    Du er stor fan af Thomas Treo? ;-D

    Ikke fan måske men læser faktisk gerne, det han skriver =)

    David Lund16-12-21 12:04

  • 0

    At sige “jeg ved filmen er god fordi Moovy har givet den en dårlig anmeldelse” er jo lidt dumt f.eks. - Moovy har mange anmeldere med dybt forskellige holdninger til film. Men at sige “jeg tror filmen er god fordi jeg oftest er uenig med Nicki” er jo helt fair =)

    Så den nye Krummerne er ikke nødvendigvis bedre end den nye Spiderman? ;-)

    Sichlau16-12-21 12:05

  • ★★★★★★0

    For mig er den enkelte anmelder blot en brik i et større billede. Generelt læser jeg nok ikke så mange anmeldelser. 

    Mht om en anmelder skal anmelde f.eks genrer de ikke kan døje, så må folk jo anmelde hvad de vil og lyster. Det selvsagt rart at vide om anmelderen på forhånd ikke kan lide bestemte filmtyper med mere. Men da den enkelte anmelder som sagt kun et en lille del af noget større, er det i sidste ende jo ligegyldigt.

    T. Nielsen16-12-21 12:05

  • ★★★★★★0

    Ikke fan måske men læser faktisk gerne, det han skriver =)

    Det er som regel underholdende :-)

    Wayne16-12-21 12:05

  • ★★★★★★0

    Ikke fan måske men læser faktisk gerne, det han skriver =)

    Han kan være ret sjov i mine øjne. Jeg har også et softspot for ham, fordi han ELSKER Elvis:)

    T. Nielsen16-12-21 12:07

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen