Anmeldelse: Split

"Split" er værd at se. Ikke kun for sine sidste tyve sekunder, der (måske) lover et endnu mere interessant filmår i fremtiden, men også fordi den kan prale af en original historie sammen med en kvindelig hovedrolle, der er stærk uden at blive karikeret. Instruktør M. Night Shyamalan er vendt tilbage i en storform, han ikke har vist i al for lang tid.

Der er alt for mange brikker at rykke rundt med for Kevin, der er offer for sin egen kompleksitet i form af 23 forskellige personligheder, der kæmper om hver sin plads i lyset. Desværre er det de to mest ustabile personer fra dette omfattende galleri, Dennis og Patricia, der er ved at overtage magten. Dette må tre unge piger bøde for en eftermiddag, da de bliver kidnappet og fanget i en kælder.

Ingen af de tre ved, hvorfor de er placeret i kælderen, men de ved, at jo længere de venter, jo mindre bliver chancen for at komme ud af mareridtet i live. Snart begynder en kamp for at tale fornuft til de fornuftige personligheder i Kevin og flygte fra dem, der vil det onde.

Shyamalan har efterhånden et usædvanligt ringe ry hos cineaster verden over, selvom filmen før "Split" – den simple, men effektive "The Visit" – viste en instruktør, der var tilbage i formen. "Split" følger heldigvis formen, selvom den har et par skønhedsfejl, som en vant instruktør som Shyamalan helst ikke må begå. Hvad end det er, fordi han ikke stoler på tilskuerens intelligens, eller det er en hovmodig trang til at overforklare sit lidet komplicerede plot, tyer Shyamalan alt for tit til exposition i især filmens tidlige scener.

Når Kevin går til sin psykiater, er det ofte kun, fordi tilskueren skal have noget forklaret, eller fordi der skal svares på et overflødigt spørgsmål. Det er lidt synd, for kernen i "Split" er en god historie om en enkelt pige, hvis tendenser til at holde sig udenfor et sammenhold, hun ikke er i stand til at holde af, er med til at give hende de bedste odds for overlevelse. Den indre fortælling om to af samfundets udstødte, der møder hinanden under forfærdelige omstændigheder, er god og fortjener meget mere plads, end den får. I stedet bliver vi fodret med en psykolog, hvis eneste rolle er at forklare os ting, vi enten ved eller ikke behøver at vide.

Det er spillet mellem den ustabile mand med de 23 personligheder og den stærke kvinde, der endnu ikke kender sin egen styrke, der gør "Split" værd at se. Både James McAvoy og det nye stortalent Anya Taylor-Joy er formidable og viser, at hvis der er nogen retfærdighed til, vil de være med i langt flere film i fremtiden. Lad dette være en bøn om samme – og at Shyamalan holder samme, ja, måske endda højere, stil i fremtiden.

Split

Kommentarer

Split

  • ★★★★0

    Det lader til, at Shyamalan bare skal lade være med at have alt for store budgetter at arbejde med, så kan det faktisk lykkedes ham at lave noget fornuftigt.

    Men på den anden side, overvejer han vist stadig at lave en efterfølger til The Last Airbender, så jeg er ikke villig til at stole på ham endnu.

    Bruno26-01-17 07:35

  • ★★★★0

    Since my baby left me, I found a new place to dwell......Ja ja jeg er stadig skeptisk, men så en trailer til den i biografen og den så egentlig ikke tosset ud. Så når den en dag dukker op på Netflix eller C More så får den da en chance. 

    T. Nielsen26-01-17 08:54

  • ★★★1

    Jeg smutter i bio i aften med damen. Mindes ikke hvornår jeg sidst har støttet Night i biografen. Det er ihvertfald en del år siden. 

    Babo26-01-17 09:20

  • ★★2

    Since my baby left me, I found a new place to dwell......Ja ja jeg er stadig skeptisk, men så en trailer til den i biografen og den så egentlig ikke tosset ud. Så når den en dag dukker op på Netflix eller C More så får den da en chance. 

    No, don't wait! It's now or never! It's a movie that is trying to get to you, so surrender and don't be cruel!

    BN26-01-17 11:40

  • ★★★★0

    Ha ha ha:-)

    BN - It hurts me to say, that I got a woman and two kids to feed, so I have to stay away, or I'll be in trouble. But your sound advice is always on my mind;-)

    T. Nielsen26-01-17 11:50

  • ★★1

    Well, perhaps it's just sentimental me. You know: Now and then there's a fool such as I. There is a small chance that the movie will leave you all shook up. But what will you do, if it's bad? Put the blame on me? And make me know it?

    Nah, just watch it one night on netflix. ;-)

    BN26-01-17 12:11

  • ★★★★0

    :-D

    T. Nielsen26-01-17 12:06

  • 0

    Anya Taylor er et talent i filmen WITCH,  og James McAvoy er altid god i Splittet roller.

    Så  jeg glæder mig til denne film

    Kay26-01-17 16:41

  • ★★★1

    Så fik jeg set bæstet og jeg havde virkelig en fremragende oplevelse. Jeg så ikke helt de samme problemer, som anmeldelsen her omtaler. Derfor ligger jeg lidt højere karaktermæssigt. M Night er i den grad tilbage på rette spor. Han nailer den film fuldstændigt suspense-mæssigt og formår at holde en i jerngreb til det sidste. Enkelte pacing problemer undervejs, men fylder så absolut lidt i det samlede billede. Jeg vil egentlig ikke afsløre meget mere. McAvoy ses i sin livsrolle. Det er længe siden jeg har set en så cinematisk, tour de force præstation af en skuespiller og det kunne være gået grueligt galt med andre i sådan en rolle. Rollen her er specifikt designet til de allerbedste og det ses. Night's bedste film siden 'Signs'. 

    8/10

    Babo27-01-17 00:17

  • ★★★0

    Og kæmpe ros til fotografen Mike Gioulakis, som også skød 'It Follows'. Virkelig blæret cinematografi med mange små finurligheder. Night mente han var helt rette til jobbet efter netop at have set 'It Follows'. 

    Babo27-01-17 00:29

  • 0

    Så fik jeg set bæstet og jeg havde virkelig en fremragende oplevelse. Jeg så ikke helt de samme problemer, som anmeldelsen her omtaler. Derfor ligger jeg lidt højere karaktermæssigt. M Night er i den grad tilbage på rette spor. Han nailer den film fuldstændigt suspense-mæssigt og formår at holde en i jerngreb til det sidste. Enkelte pacing problemer undervejs, men fylder så absolut lidt i det samlede billede. Jeg vil egentlig ikke afsløre meget mere. McAvoy ses i sin livsrolle. Det er længe siden jeg har set en så cinematisk, tour de force præstation af en skuespiller og det kunne være gået grueligt galt med andre i sådan en rolle. Rollen her er specifikt designet til de allerbedste og det ses. Night's bedste film siden 'Signs'. 

    8/10

    Så Du har ikke set ham i Trance? Han er bestemt også god i split, men slår ikke Trance.. 

    Martinio07 14-10-17 01:23

  • ★★★0

    Trance fandt jeg elendig og havde du ikke nævnt McAvoy, så havde jeg faktisk glemt alt om han spillede med i den. 

    Babo14-10-17 08:08

  • ★★★★0

    Trance fandt jeg elendig og havde du ikke nævnt McAvoy, så havde jeg faktisk glemt alt om han spillede med i den. 

    Dawson nøgen makker....get your priorities straight, damn you!

    T. Nielsen14-10-17 09:24

  • ★★★0

    Dawson nøgen makker....get your priorities straight, damn you!

    Ja det kan jeg godt huske :)

    Babo14-10-17 10:30

  • ★★★★0

    Ja det kan jeg godt huske :)

    Ha ha selvfølgelig:-D

    T. Nielsen14-10-17 10:31

  • ★★★★0

    Dawson nøgen makker....get your priorities straight, damn you!

    Nu husker jeg den. 

    Riqon14-10-17 12:24

  • ★★★★0

    Nu husker jeg den. 

    :-D

    T. Nielsen14-10-17 14:27

  • 0

    ..så husker jeg 'Alexander' bedre!! 

    Gasivodo17-01-19 01:29

  • ★★★★0

    ..så husker jeg 'Alexander' bedre!! 

    Man må have set den for at huske den, og det er en af de pinsler jeg har valgt ikke at udsætte mig for. 

    Riqon17-01-19 10:24

  • ★★★★0

    Man må have set den for at huske den, og det er en af de pinsler jeg har valgt ikke at udsætte mig for. 

    Alexander eller Split? Split fandt jeg ok. 

    T. Nielsen17-01-19 10:45

  • ★★★★0

    Alexander eller Split? Split fandt jeg ok. 

    Var det uklart? Se kommentaren jeg svarer på ;) 

    Alexander. Snupper Split næste uge. 

    Riqon17-01-19 11:47

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen