Anmeldelse: Star Wars: The Rise of Skywalker

"The Rise of Skywalker" er som en julefrokostramt wookiee i en porcelænsbutik.

Så skete det. En saga er slut, 42 år efter første "Star Wars"-film blev startskuddet til et uomgængeligt populærkulturelt fænomen, nok ingen havde regnet med. "Star Wars: The Rise of Skywalker" er nemlig niende og sidste kapitel om Skywalker-familien. Eller er det? Og værst af alt – er vi ikke efterhånden blevet ligeglade?

Kylo Ren (Adam Driver) jagter galaksen tynd for at få overbevist universets sidste jedi, oprøreren Rey (Daisy Ridley) om at blive ond sith. Balladen er, at Rey mener, at Ren – der oprindeligt er Ben Solo og søn af Han Solo og Leia – stadig har godt i sig, og derfor ditto forsøger at få Kylo vendt fra the dark side. Alt dette besværliggøres i takt med, at en gammel kending, den magtfulde sith Kejser Palpatine (Ian McDiarmid), i anledningen er vendt tilbage fra døden i forsøget på at udbedre plothuller.

I takt med at magien, saften og Kraften er rislet fra genfortællingerne fra den ellers elskede galakse langt, langt borte, overrasker J.J. Abrams til gengæld ikke med sin anden film i det genoplivede univers, som instruktøren gav tiltrængt kunstigt åndedræt med "The Force Awakens" for fire år tilbage. Meget er sket siden med i alt fem "Star Wars"-titler langet over disken. Disney har måttet sande, at der ikke er langt fra at være helt til skurk ovenpå hidsige fans' reaktioner over "The Last Jedi", der lagde en gevaldig dæmper på "Star Wars"-euforien. "The Rise of Skywalker" gør hverken fra eller til i det henseende.

At runde tre Skywalker-trilogier af i én film udføres så forhastet som frygtet. Navnlig fordi de to foregående film i nuværende trilogi aldrig tilstrækkeligt har lagt et solidt fundament til én helstøbt fortælling over tre kapitler, der ovenikøbet mest af alt har trukket på motiver, plotmekanismer og nostalgisk fanservice fra især Stjernekrigs-filmene fra 70'erne og 80'erne. Bestræbelserne på at imødekomme det, der gjorde den originale trilogi så velsmurt, fremstår dog som et paradoks, når manglende indre logik og brud på den ærekære "Star Wars"-kanon skydes ind i samme ligning.

"The Rise of Skywalker" er som en julefrokostramt wookiee i en porcelænsbutik. Enormt seværdig, nok den flotteste af alle "Star Wars"-filmene hidtil og med ganske enkelt noget af det mest imponerende design og world building overhovedet set på levende billeder. Altså, indtil det forvrøvlede plot folder sig ud, vælter rodebutikken og tisser ud over sig selv. Mange handlingstråde hækles sammen, men sjældent gøres det elegant eller medrivende. Fremfor at lade eventyret udfolde sig synes Abrams mest interesseret i transporten mellem scenerne – som vores helte vel at mærke hele tiden lightspeed'er eller løber væk fra. Uden at der er noget på spil. Hverken for os som publikum eller et persongalleri, vi bør have etableret én eller anden følelsesmæssig relation til. Det til trods for, at Daisy Ridley og især Adam Driver er vokset med rollerne. Desværre forfalder de mange sekvenser med Ren og Reys dueller på ord og lyssværd til ufrivillig komisk John Woo-parodi, der kunne have været brugt til at stramme historien – og Skywalker-sagaens sidste stik – gevaldigt op.

Genkendelsens glæde stivner i "Star Wars: The Rise of Skywalker". Universet er ikke længere nok i sig selv, når J.J. Abrams på æstetisk og teknisk vis imponerer, men roder sig ud i en fortælling, der begraver Skywalker-sagaen med en stille og forglemmelig død.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Kommentarer

Star Wars: The Rise of Skywalker

  • ★★★★2

    Jeg gik også ind med et ret åbent sind, jeg havde kun set et par af trailerne og havde undgået at læse anmeldelser. Samtidig har jeg været ret glad for Abrams første film i serien og havde en tiltro til at han nok kunne rette op på nogle af de andre veje, som Rian Johnson var gået, selvom jeg ikke synes at The Last Jedi er direkte dårlig, men den har afgjort nogle aspekter som ikke burde have været med, eller burde have været taklet på en anden måde. Selv den udskældte Solo finder jeg ganske underholdende og ville gerne se en efterfølger til, samt måske et spinoff med Lando.

    Men ak, det var sgu en rodet omgang med alt for meget fanservice og de første måske 20 min. af filmen foregår i så høj fart, at man får en følelse af, at det nok burde have været en times tid i stedet.

    Der var flere gange undervejs hvor jeg og dem jeg var med, sad og grinede over tåbelige scener eller tåkrummende dårlig dialog og filmen knækkede helt..

    .. da Finn og co. rider i kamp på "heste" ovenpå en Star Destroyer.

    Hele slutslaget gav slet, slet ikke mening. Lando tog afsted samtidig med at resterne af rebellernes flåden tog afsted og han havde åbenbart indenfor noget der ligner 20 min. rejst ind i centrum af galaksen, samlet tusindvis af skibe, som allesammen havde våben og nået til the outer rim, hvor Palpatines flåde hang ud.

    Nå ja, så er vi tilbage til, at én ting kan ødelægge alle Palpatines planer. Man burde mene, at han havde lært lidt af de sidste par gange, han blev slået.

    Bruno19-12-19 11:55

  • ★★★0

    Jeg gik også ind med et ret åbent sind, jeg havde kun set et par af trailerne og havde undgået at læse anmeldelser. Samtidig har jeg været ret glad for Abrams første film i serien og havde en tiltro til at han nok kunne rette op på nogle af de andre veje, som Rian Johnson var gået, selvom jeg ikke synes at The Last Jedi er direkte dårlig, men den har afgjort nogle aspekter som ikke burde have været med, eller burde have været taklet på en anden måde. Selv den udskældte Solo finder jeg ganske underholdende og ville gerne se en efterfølger til, samt måske et spinoff med Lando.

    Men ak, det var sgu en rodet omgang med alt for meget fanservice og de første måske 20 min. af filmen foregår i så høj fart, at man får en følelse af, at det nok burde have været en times tid i stedet.

    Der var flere gange undervejs hvor jeg og dem jeg var med, sad og grinede over tåbelige scener eller tåkrummende dårlig dialog og filmen knækkede helt..

    .. da Finn og co. rider i kamp på "heste" ovenpå en Star Destroyer.

    Hele slutslaget gav slet, slet ikke mening. Lando tog afsted samtidig med at resterne af rebellernes flåden tog afsted og han havde åbenbart indenfor noget der ligner 20 min. rejst ind i centrum af galaksen, samlet tusindvis af skibe, som allesammen havde våben og nået til the outer rim, hvor Palpatines flåde hang ud.

    Nå ja, så er vi tilbage til, at én ting kan ødelægge alle Palpatines planer. Man burde mene, at han havde lært lidt af de sidste par gange, han blev slået.

    Du skriver at du holdt meget af JJ’s første skud - men hader den nye for for meget fanservise?

    Wayne19-12-19 12:04

  • ★★★0

    Star Wars er corny - det er en del af DNA’et

    Tager man det for alvorligt så har man misforstået det hele.

    Jeg synes nu personlig der var nogle lines som var lige slemme nok, mere end normalt? hvis man kan sige det på den måde.

    Men nej det er da ikke store lyriske mesterværker, det er jeg da enige i, men normalt så bider jeg ikke mærke i det, det var der godt nok nogle steder jeg gjorde her :)

    Men det var nu slet ikke det slemmeste ved filmen, men blot en ting jeg bed mærke i.

    Nåja Bruno ja det tids aspekt er sku ret munter at tænke på nu du siger det :)

    Elwood19-12-19 12:11

  • ★★★★0

    Du skriver at du holdt meget af JJ’s første skud - men hader den nye for for meget fanservise?

    Nej, jeg kan ikke lide den nye (hader er et stærkt ord, som man ikke bør bruge i flæng) blandt andet fordi der er for meget fanservice. Jeg nævner jo vitterligt seks forskellige andre ting ved filmen, som jeg heller ikke bryder mig om.

    Dertil kommer, at den første film i serien havde et helt andet formål: at hive alle fans tilbage og genskabe noget tillid til Star Wars-brandet igen, efter prequel-trilogien. Så var det helt fint at have lidt fanservice, for at gøre alle glade, hvilket inkluderede alt fra nik til den originale trilogi til småting fra de animerede serier. Når man kommer til tredje film i serien, burde det ikke være nødvendigt, fordi så burde man være nået til et punkt, hvor den nye serie står på egne ben.

    Det er noget som The Mandalorian gør godt, balancerer fint mellem små nik til tidligere tider, både åbenlyse og knapt så åbenlyse, mens den formår at stå helt på egne ben.

    Bruno19-12-19 12:13

  • ★★★0

    Nej, jeg kan ikke lide den nye (hader er et stærkt ord, som man ikke bør bruge i flæng) blandt andet fordi der er for meget fanservice. Jeg nævner jo vitterligt seks forskellige andre ting ved filmen, som jeg heller ikke bryder mig om.

    Dertil kommer, at den første film i serien havde et helt andet formål: at hive alle fans tilbage og genskabe noget tillid til Star Wars-brandet igen, efter prequel-trilogien. Så var det helt fint at have lidt fanservice, for at gøre alle glade, hvilket inkluderede alt fra nik til den originale trilogi til småting fra de animerede serier. Når man kommer til tredje film i serien, burde det ikke være nødvendigt, fordi så burde man være nået til et punkt, hvor den nye serie står på egne ben.

    Det er noget som The Mandalorian gør godt, balancerer fint mellem små nik til tidligere tider, både åbenlyse og knapt så åbenlyse, mens den formår at stå helt på egne ben.

    Det har aldrig været nødvendigt at hive fans tilbage. De kommer af sig selv, af kærlighed til universet.

    The Force Awakens består af 90 % fanservice - og det er ganske enkelt for meget. Jeg forstår ikke at den er din favorit, blandt de tre. Men vi er jo forskellige.

    The Mandalorian har jeg kun set første afsnit af - men glæder mig til resten. Det virker herligt tilbagelænet og meget Star Wars.

    Wayne19-12-19 12:18

  • ★★★★0

    The Force Awakens består af 90 % fanservice - og det er ganske enkelt for meget. Jeg forstår ikke at den er din favorit, blandt de tre. Men vi er jo forskellige.

    The Mandalorian har jeg kun set første afsnit af - men glæder mig til resten. Det virker herligt tilbagelænet og meget Star Wars.

    Men igen lader du til at overse, at det ikke kun drejer sig om fanservice. :)

    Bruno19-12-19 12:40

  • ★★★0

    Men igen lader du til at overse, at det ikke kun drejer sig om fanservice. :)

    Peditesser :-)

    Wayne19-12-19 12:49

  • ★★1

    Jeg har også været med fra starten og snupper så slutningen i aften.

    Jeg håber og satser på, at på trods af de fejl og dårlig dialog den end måtte have (og det faktum at jeg ved en fejl fik købt billetter til 3D), så går jeg glad derfra efter en forhåbentlig god gang underholdning.

    Og mest vigtigt er, hvis min søn har en fed oplevelse med den ;) 

    Åkepool19-12-19 13:43

  • 0

    Svært at blive klog på om man skal smide de kroner og komme ind og se den. Syntes folks bedømmelse af filmen er vildt spredt :/

    Men som sagt man skal jo have slutningen med jo.

    Geekalot19-12-19 13:49

  • ★★★1

    Jeg har også været med fra starten og snupper så slutningen i aften.

    Jeg håber og satser på, at på trods af de fejl og dårlig dialog den end måtte have (og det faktum at jeg ved en fejl fik købt billetter til 3D), så går jeg glad derfra efter en forhåbentlig god gang underholdning.

    Og mest vigtigt er, hvis min søn har en fed oplevelse med den ;) 

    Hvis du nød de oprindelige film - og ser på det som det eventyr det er, hvor alt kan ske.

    Så får du en god oplevelse.

    Hvis du sætter dig ned og forlanger at tyngdeloven skal overholdes, så har du problemer.

    Men ærligt - du og din søn får en fantastisk oplevelse. Det er mit bedste bud.

    Wayne19-12-19 14:01

  • ★★★★2

    Hvis du nød de oprindelige film - og ser på det som det eventyr det er, hvor alt kan ske.

    Så får du en god oplevelse.

    Hvis du sætter dig ned og forlanger at tyngdeloven skal overholdes, så har du problemer.

    Men ærligt - du og din søn får en fantastisk oplevelse. Det er mit bedste bud.

    Det kan også sagtens være, at selvom du opfylder alt hvad Wayne skriver, at du synes at det er en lortefilm. :)

    Det er jo eksempelvis sket for mig.

    Bruno19-12-19 14:47

  • ★★★0

    Det kan også sagtens være, at selvom du opfylder alt hvad Wayne skriver, at du synes at det er en lortefilm. :)

    Det er jo eksempelvis sket for mig.

    Ja, man kan jo kun håbe ;-)

    Wayne19-12-19 14:48

  • ★★1

    Men ærligt - du og din søn får en fantastisk oplevelse. Det er mit bedste bud.

    Det kan også sagtens være, at selvom du opfylder alt hvad Wayne skriver, at du synes at det er en lortefilm. :)

    Jeg håber på Waynes version ;) 

    Åkepool19-12-19 15:06

  • ★★★0

    Kan nogen melde noget om prologen på Tenet, som skulle vises i CinemaxX i København og Aarhus i forbindelse med SW?

    Det var bare det :)

    Babo19-12-19 16:53

  • ★★★★1

    Jeg så ikke noget. Kun en trailer til den nye Bad Boys med en tyk Martin Lawrence.

    Bruno19-12-19 16:57

  • ★★★1

    Samt en meget insisterende Lars Mikkelsen der reklamerede for The Witcher :)

    Elwood19-12-19 17:22

  • ★★★0

    Samt en meget insisterende Lars Mikkelsen der reklamerede for The Witcher :)

    Jup - meget ;-)

    Wayne19-12-19 17:41

  • ★★★★0

    Samt en meget insisterende Lars Mikkelsen der reklamerede for The Witcher :)

    Det undrer mig, at de ikke også lavede en version, hvor han snakkede dansk. Det virker lidt mærkeligt at han adresserer et dansk publikum på engelsk.

    Kruse19-12-19 17:44

  • ★★★0

    Kan nogen melde noget om prologen på Tenet, som skulle vises i CinemaxX i København og Aarhus i forbindelse med SW?

    Det var bare det :)

    Kommer her:

    www.youtube.com/watch

    Wayne19-12-19 18:12

  • ★★★1

    Jeg håber på Waynes version ;) 

    Jeg havde mine børn med - to sønner og en datter, de var ganske tilfredse, ligesom fatter ;-)

    Wayne19-12-19 18:16

  • ★★★0

    Kommer her:

    www.youtube.com/watch

    Haha sygt mand. Så ved man, det bliver unikt. 

    Babo19-12-19 18:22

  • ★★★0

    Haha sygt mand. Så ved man, det bliver unikt. 

    Ja, det ser heftigt ud. Kan dårligt vente.

    Wayne19-12-19 18:23

  • ★★★0

    Ja, det ser heftigt ud. Kan dårligt vente.

    Bare der var lidt flere af den slags i højsæsonen. Ligesom man troede blockbusters døde, ja så... 

    Forhåbentlig vildt år 2020. Mendes, Nolan, Villenouve. Bliver sgu ikke bedre i min bog. 

    Babo19-12-19 18:28

  • ★★★0

    Bare der var lidt flere af den slags i højsæsonen. Ligesom man troede blockbusters døde, ja så... 

    Forhåbentlig vildt år 2020. Mendes, Nolan, Villenouve. Bliver sgu ikke bedre i min bog. 

    Jeeez - vi skal forkæles igen :-)

    Wayne19-12-19 18:30

  • ★★★★0

    Kommer her:

    www.youtube.com/watch

    Det ligner unægteligt en typisk Nolan-film.

    Bruno19-12-19 18:40

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen