Anmeldelse: The Batman

Ny Batman-fortolkning er forfriskende stemningsfuld.

Der findes ikke mange superhelte så legendariske som Bob Kane og Bill Fingers Batman, der siden 1939 har bekæmpet Gothams kriminalitet. På det store lærred er flagermusen for længst blevet et ikon med blandt andre Tim Burtons "Batman" og Christopher Nolans "The Dark Knight"-trilogi. Nu er det tid til endnu en fortolkning af den maskerede millionær, denne gang med Robert Pattinson iført kappen og Matt Reeves bag kameraet. 

Bruce Wayne (Robert Pattinson) har været Batman i to år og er dermed ny i kappeklædt hævner-faget. Dette har dog ikke hjulpet den unge mand med at bearbejde forældrenes død og har gjort ham mere indelukket. Wayne får dog nok at se til, da en mystisk seriemorder, kendt som The Riddler (Paul Dano), dræber medlemmer af Gothams elite. Efterforskningen bringer også Bruce sammen med Selina Kyle/Catwoman (Zoë Kravitz), som leder efter sin forsvundne veninde. Sammen danner de en alliance for at fange The Riddler og komme til bunds i den korruption, der ødelægger Gotham.

"The Batman" er primært opbygget som en krimi, hvor gåder skal knækkes, så The Riddler i sidste ende kan stoppes. Mystikken forløses imidlertid aldrig helt. Publikum holdes i hånden hele vejen, så ingen detalje går seeren forbi. Det forhindrer dog ikke jagten i at have sine interessante øjeblikke, når seriemorderen præsenterer nye gåder, eller når der dykkes ned i Gothams beskidte underverden. Byen har aldrig set så slesk og ødelagt ud, som Matt Reeves & Co fremviser den, og filmen tager pladsen som den mørkeste Batman-film til dato.

Når efterforskningen spidser til, eller når de fremragende actionscener melder deres ankomst, er "The Batman" intens. For filmen er veludført, flot klippet og medrivende realistisk. For det meste er Reeves god til skifte mellem afdæmpet og langsommeligt detektivarbejde og action. Spilletiden på 176 minutter mærkes sjældent. Selvom slutningen trækker ud, trækker den fængslende stemning op. Og det til trods for, at mørket til tider læner sig op ad det prætentiøse.

Pattinson leverer en brav indsats som Wayne og indkapsler millionærens usikkerhed, vrede og introverte selv, hvilket i sig selv er en frisk fortolkning af karakteren på det store lærred. Han gør rollen til sin helt egen og bakkes godt op af Jeffrey Wright som Gordon, Kravitz og ikke mindst en imponerende uigenkendelig Colin Farrell i rollen som Pingvinen. Dano er dog en blandet fornøjelse som The Riddler, hvor amerikaneren er skummel i ét øjeblik og voldsomt overspillet i det næste. Det er dog langt fra nok til at tage pusten den overordnede forfriskende fortolkning af Batman-universet.

"The Batman" er ikke perfekt. Krimi-delen efterlader ikke megen mystik, hovedskurken er en blandet fornøjelse, og den næsten tre timer lange spilletid trækker ud til sidst. Det ændrer dog ikke på, at Matt Reeves' forfriskende fortolkning af Gothams mørke ridder besidder medrivende slowburn-elementer, intense øjeblikke og fremragende action. Dette sammen med en ny, sårbar Batman, hvor Robert Pattinson gør god figur som nedbrudt Bruce Wayne.

The Batman

Kommentarer

The Batman

  • ★★★★0

    Åh, det bliver nok lidt omstændigt at svare på det, hvis "The Batman" skal placeres i blandt samtlige  Batman-film – hvis animationsfilmene (der er flere gode hér) også skal tages in mente. Så animationstitlerne undlader jeg. 

    Tager vi live-action-filmene (inkl. "Joker", selvom den måske er lidt borderline) fra Burton til Snyder, vil jeg betegne Reeves' fortolking et sted lige under Burtons "Batman". Hele Nolans trilogi, samlet og individuelt, synes jeg er bedre – til trods for at "The Dark Knight Rises" i min bog slet ikke er på niveau med "Batman Begins" og "The Dark Knight". "The Batman" er klart den bedste Batman-film siden da. 

    Listen ville være noget i den her stil, med forbehold for at jeg ikke har set et par af dem siden de havde premiere:

    1. "Batman Begins" (6/6)
    2. "The Dark Knight" (6/6)
    3. "Batman Returns" (5/6)
    4. "Joker" (4/6)
    5. "The Dark Knight Rises" (4/6)
    5. "Batman" (3/6)
    6. "The Batman" (3/6)
    7. "Batman Forever" (3/6)
    8. "Batman v Superman: Dawn of Justice" (2/6)
    8. "Batman & Robin" (1/6)
    9. "Justice League" (1/6)
    10. "Zack Snyder's Justice League" (1/6)

       

    Tak for svaret. Det var live action jeg egentlig mente. :) 

    Jeg kan egentlig selv lide Rises, men håber sgu The Batman er bedre. Nu må vi se, tror også jeg giver mine ratings som du her lidt senere. 

    Babo 4-03-22 16:13

  • ★★★0

    Tak for svaret. Det var live action jeg egentlig mente. :) 

    Jeg kan egentlig selv lide Rises, men håber sgu The Batman er bedre. Nu må vi se, tror også jeg giver mine ratings som du her lidt senere. 

    Jeg synes også godt om Rises. Den er bare ikke så god som de to første i trilogien, efter min mening. 

    Jeg håber, at du synes som "The Batman"! Jeg tror, at man enten fanges af stemningen eller måske føler, at der er for lidt mystik og krimi i den, til at den får udnyttet "The Crow" møder "Se7en"-eksperimentet i et Frank Miller-univers tilstrækkeligt. Jeg sad med sidstnævnte smag i munden. Skriv endeligt efter du har set den. :)  

    Dolphinfriendly 4-03-22 16:21

  • ★★★★0

    Det er en sjældenhed, at jeg er på linje med Dolphinfriendly, når det kommer til blockbusters, men det virker til at være tilfældet med “The Batman” :)

    Kruse 4-03-22 16:25

  • ★★★★0

    Jeg synes også godt om Rises. Den er bare ikke så god som de to første i trilogien, efter min mening. 

    Jeg håber, at du synes som "The Batman"! Jeg tror, at man enten fanges af stemningen eller måske føler, at der er for lidt mystik og krimi i den, til at den får udnyttet "The Crow" møder "Se7en"-eksperimentet i et Frank Miller-univers tilstrækkeligt. Jeg sad med sidstnævnte smag i munden. Skriv endeligt efter du har set den. :)  

    will sgu do :) 

    Babo 4-03-22 16:32

  • 0

    Efter at have set den, så er dette lige pt min list over Batman-filmene:

    01. The Dark Knight

    02. The Dark Knight Rises

    03. The Batman

    04. Batman Begins

    05. Batman

    06. Batman Returns

    07. Batman Forever

    08. Batman & Robin

    09. Batman v Superman: Dawn of Justice

    Tænker stadig på "The Batman" siden i går. Meget interessant film...

    By the way: Jeg vidste at jeg kunne høre Barry Keoghans stemme før han poppede op i credits!

    Ericmase 4-03-22 16:40

  • ★★★★0

    Det ku jeg også, altså høre stemmen før jeg så den i credits :)

    Elwood 4-03-22 20:08

  • 0

    Fantastisk film..  og var imo ikke et eneste minut for lang. 6 ud af 6 herfra..... skal klart ses flere gange. Men den er ikke for alle..... 

    PatrickJane 4-03-22 22:27

  • 1

    “Dune” får “The Batman” til at ligne “Batman & Robin”.

     

    PatrickJane 4-03-22 22:29

  • ★★★★★1

    Teknisk set er filmen helt i top, men jeg fandt godt nok historien hul og flad. Så jeg melder mig ind i klubben for de skuffede.

    David Lund 4-03-22 23:49

  • ★★★★0

    Min filmbuddy og jeg var begge fornøjet. Jeg synes den fungerer godt, trods lidt for mange nods til Se7en. Der er egentlig meget jeg kan sige om filmen og dele det op i plusser og minusser. Reeves har taget mange gode beslutninger synes jeg. Han vil i mine øjne aldrig være en visionær instruktør som Nolan, men han er til gengæld dygtig håndværker. 

    Det gode:

    Gotham City, musikken, batmobilen, Farrell, biljagten. Portrættet af Wayne også, hvor man bevidst har skåret den flashy side af karakteren helt væk. Han ER Batman. HELE tiden. Jeg følte smerten, uden filmen var nødsaget til at vise flashbacks af tidligere begivenheder. Det hele ligger nærmest i melankolien. Jeg vil sige nogle af de her elementer er det bedste i hele Batman-sammenhæng. Pattinson som Batman klarer den ret godt, men som jeg havde det med Affleck, jeg blødte ikke rigtig for ham rent følelsesmæssigt. Der var momenter og optræk, men det nåede aldrig  monologen fra TDK i slutningen, som altid får stærke følelser fremkaldt i mig. 

    De mindre gode:

    Riddler som skurk er lidt blandet fornøjelse. Han virker som et opkog af Reeves inspirationskilder og finder aldrig sit eget liv, mens Farrell til gengæld var vanvittig god. Problemer lidt mod slutningen og selve krimidelen, trods rigtigt meget tid afsat til dette, føles i bedste faldt ordinært tænkt. 

    Jeg lander på 8/10 jeg havde sgu en rigtig god oplevelse. Så må vi se hvordan den rumsterer i hovedet de næste dage og evt. ved gensyn. 

    Babo 5-03-22 00:54

  • ★★★★0

    1. The Dark Knight, 10/10

    2. Batman Begins, 9/10

    3. Joker, 8/10

    4. The Batman, 8/10

    5. The Dark Knight Rises, 8/10

    6. Batman, 7/10

    7. Batman Returns, 6/10

    8. Batman vs Superman: Dawn of Justice, 5/10

    9. Batman Forever, 4/10

    10. Batman and Robin, 2/10

    Babo 5-03-22 13:18

  • 0

    Et spørgsmål, der melder sig på... Ser vi Bruce Waynes forældre blevet slået ihjel, eller har de været så modige at indse, at den del ligesom er blevet vist nok gange nu? Det sagt, så kan det måske gøres igen, så det ikke føles som nedslidt pensum.

    ZimaBlue 5-03-22 13:53

  • ★★★★1

    Et spørgsmål, der melder sig på... Ser vi Bruce Waynes forældre blevet slået ihjel, eller har de været så modige at indse, at den del ligesom er blevet vist nok gange nu? Det sagt, så kan det måske gøres igen, så det ikke føles som nedslidt pensum.

    De har været modige og gudskelov. Ingen påklistrede flashbacks til den episode, men det bliver kort adresseret i filmen. Ellers kaster filmen bare en ud i begivenhederne og vi er i batmans helt tidlige år. 

    Babo 5-03-22 14:10

  • ★★★★0

    Dagen derpå. Jeg kan sgu godt lide denne noir/thriller take på Batman med voice over og hele molevitten (dog utrolig sparsomt brugt). Særligt atmosfæren var det bedste jeg hidtil har set. For en big budget film at være, føles den vitterligt ikke sådan. Jeg talte kun 1 biljagt og et skyderi, thats it. Og så må det nok være den mest deprimerende PG-13 film (på den gode måde) jeg har set. Konstant regn og mørke. Måden Batman kommer ud af skyggerne på. Altsammen cool shit. Jeg synes den vakte gode minder fra min barndom. 

    Scenen fra traileren, biljagten, var nærmest vor tids To Live and Die in LA. Og måden Batman nærmede sig The Penguin på i den væltede bil, var en af de bedste scener jeg længe har set, kombineret med superb musik. Jeg vil ønske filmen ramte mig lidt dybere følelsesmæssigt, men altså. Jeg er ovenud ret glad for filmen. 

    Babo 5-03-22 14:30

  • 0

    De har været modige og gudskelov. Ingen påklistrede flashbacks til den episode, men det bliver kort adresseret i filmen. Ellers kaster filmen bare en ud i begivenhederne og vi er i batmans helt tidlige år. 

    Fedt! Tak. Det lyder jo helt forrygende :)

    ZimaBlue 5-03-22 14:18

  • ★★★★0

    Fedt! Tak. Det lyder jo helt forrygende :)

    Godt. Jeg synes generelt Reeves er en god forfatter og ofte skræller unødvendigheder fra og ikke er bange for melankoli i sine film. Abernes Planet 2 havde ikke meget dialog. Del 3 havde havde ikke travlt med at forbinde alle tråde via flashbacks o.lign og kunne nærmest ses på egen hånd. 

    Babo 5-03-22 14:22

  • ★★★★★★0

    Babo: Den vakte minder fra din barndom? Hvilken film tænker du på?

    Jeg forstår ikke dit forsvar af Abernes Planet 3? Den er god fordi den ikke havde travlt med at forbinde alle tråde via Flashbacks? Tror ikke helt jeg er med, uagtet at jeg fandt den var megakedelig!

    T. Nielsen 5-03-22 14:46

  • ★★★★0

    Babo: Den vakte minder fra din barndom? Hvilken film tænker du på?

    Jeg forstår ikke dit forsvar af Abernes Planet 3? Den er god fordi den ikke havde travlt med at forbinde alle tråde via Flashbacks? Tror ikke helt jeg er med, uagtet at jeg fandt den var megakedelig!

    Ikke nogen specifik film mht min barndom, men tænkte faktisk tilbage på de gode stunder med animated series. Og så har jeg læst en håndfuld, men ikke som helt ung skal det siges. 

    Mit forsvar blev lidt mudret. Skrevet lidt i hast. Men helt konkret mener jeg ofte at have de samme problemer med afslutning, eller en 3’er, hvor det nemt kan stikke lidt i alle retninger. Men det er ikke så tit man kan se en 3’er, uden nødvendigvis at have set de to foregående og det er kredit til instruktøren, der kan finde ud af nogle ting i manuskriptfasen. Så kan du selvfølgelig mene den er kedelig. Jeg føler bare Reeves godt ved hvad der er god stil. Andre kan mene noget andet om ham, men nu får du min vurdering :)

    Babo 5-03-22 15:23

  • ★★★★★★0

    Det er vel okay at forbinde film, når nu de er forbundet:D At det selvsagt gerne må gøres elegant og uden konstant at overklasse alt kan de fleste nok tilslutte sig. Så det er vi helt enige om. 

    Aberne 3 fandt jeg blot virkelig røvsyg og kikset. Men det er en anden snak. Andre finder den jo god, som du. 

    Tak for svar:) Og fedt med barndomsminderne, så at sige!

    T. Nielsen 5-03-22 15:29

  • ★★★★1

    Stuckmans rigtig gode spoiler-talk omkring The Batman. Han kommer også ind på hvor godt Reeves har styr på sine ting. Og jeg tænkte ikke over det selv, men i filmen siges Batman kun 1 gang. :)

    m.youtube.com/watch

    Babo 5-03-22 18:33

  • 0

    Jeg må nok sige jeg blev vildt skuffet over den nye Batman film.

    Det er den dårligste af alle batman film.  Den var meget langtrukken  og general kedelig til den er 3 timer værd. 

    Der sker lidti starten og slutningen, men intet imponerende.

    Jeg vil ikke engang købe den.

    Hitteren 5-03-22 19:18

  • ★★★★0

    Biljagten var sgu for real. Selv gennem ilden og flammer, som man ser i traileren. 

    m.youtube.com/watch

    Babo 5-03-22 19:49

  • 0

    Biljagten, ja den var ok, men ikke noget særligt.

    Hitteren 5-03-22 20:16

  • ★★★★0

    Biljagten, ja den var ok, men ikke noget særligt.

    Definér noget særligt. ?

    Babo 5-03-22 20:25

  • 0

    Definér noget særligt. ?

    Der var ikke noget nytænkning i den.

    Så med andre ord, en biljagt som i så mange andre film.

    Biljagten trækker ikke filmen op på 2 stjerner. 

    Hitteren 5-03-22 20:42

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen