Anmeldelse: The New Mutants

"The New Mutants" er blevet udskudt utallige gange, men det sløje mutantprodukt er ikke ventetiden værd. 

Op til sin premiere er "The New Mutants" blevet en mytisk film. For ville ungdomsgyserfilmen, der er en spin-off-film til "X-Men"-universet, nogensinde se dagens lys? Instruktøren Josh Boone skød til stjernerne med kleenex-hittet "En flænge i himlen", og som det tit går med unge filmmagere i Hollywood, strøg han direkte videre til store blockbusters. Dermed blev "The New Mutants" allerede annonceret tilbage i 2015, og siden er premieren blevet rykket utallige gange i en blanding af et produktionshelvede, udskydelser og en film i limbo. Nu er de unge mutanter dog endelig ankommet til det store lærred, men var forsøget på en gysersuperheltefilm virkelig ventetiden værd?

"The New Mutants" er sin egen lille fortælling, som foregår i "X-Men"-universet, hvor mutanter med unikke evner lever blandt menneskeheden. Da unge Danis familie dør under mystiske omstændigheder, indlægges hun på et psykiatrisk hospital for unge utilpassede mutanter, der endnu ikke kan kontrollere deres evner. Her tilser lægen Cecilia Reyes ungerne, men måske hun har skumle planer. Endnu værre står det til, da patienterne begynder at opleve uforklarlige, uhyggelige scenarier én efter én.

Inklusiv diverse spin-offs, reboots osv. er Josh Boones forsøg på en "X-Men"-film den 13. i rækken af mutantpåfund. Der er det da også frisk, at filmmageren har forsøgt sig med noget nyt – i dette tilfælde et miks af superheltefilm og gys rettet mod teenagere. Filmen er hyppigt blevet sammenlignet med klassikere som "Gøgereden", "The Breakfast Club" og ikke mindst "A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors". Selvom utilpassede unge og et hospital er til stede, er der desværre tale om en salgstale langt fra virkeligheden. "The New Mutants" er nemlig tættere på superhelte-makværker som den skandaleombruste "Fantastic Four" eller "Venom".

"The New Mutants" føles på mange måder som en ikke-film. Om det primært skyldes produktionsvanskeligheder, dårligt manuskriptarbejde eller andre faktorer, kan vi kun gisne om for nu, men én ting er sikker: Her er at gøre med en aldeles inkompetent film udover det sædvanlige. Fra rædderlige computereffekter til en håndfuld unge, talentfulde skuespillere, der overfuses med tvivlsomme karaktervalg og dårlige replikker, fremstår filmen komplet intetsigende. Som med Josh Tranks skandaløse omgang med de fantastiske fire virker det til, at historien springer midterste akt over og går direkte fra intro til finale. En meget utilfredsstillende oplevelse som seer, der må stille sig tilfreds med en uforløst film – uden spænding eller suspense.

At mutantfilmen har været henlagt i en skuffe de sidste tre år er også til at tage og føle på. Her refereres der både til "Logan" og andre "X-Men"-detaljer, som pludselig synes langt væk i fortiden. Mens castingen af unge stjerneskud som Maisie Williams og Charlie Heaton – skuespillere, der var flyvende i 2017 med optrædener i gigahits som "Game of Thrones" og "Stranger Things" – også føles mindre frisk. Dertil hjælper det heller ikke, at det unge hold må bevæbne sig med gumpetunge replikker, eller, som tilfældet er med stakkels Anya Taylor-Joy, forsøge sig med en stereotypisk russisk accent.

Med både produktionsvanskeligheder, Disneys opkøb af 20th Century Fox og coronavirussen har "The New Mutants" haft svære vilkår. Men denne mutantbastard er allerede død ved ankomst, og med år henlagt i en skuffe kunne filmen lige så godt være forblevet i glemmekassen. Det sløje mutantprodukt er desværre på ingen måde ventetiden værd.

The New Mutants