Anmeldelse: Thor: Ragnarok

"Thor: Ragnarok" er meget selvbevidst, faktisk en parodi på sig selv.

Når det kommer til Thor, har Marvel Studios altid haft svært ved at håndtere ham. Indtil videre har tordengudens solofilm efter min mening enten været okay eller direkte intetsigende – ja, ofte fremstår han endda som det svageste led i det filmiske Marvel-univers. Selvom "Thor: Ragnarok" er den bedste "Thor"-film hidtil, synes potentialet endnu ikke forløst.

Det er hårdt at være Thor. To år efter "Avengers: Age of Ultron" befinder han sig på planeten Sakaar – som fange. Hammeren Mjølner er ødelagt. Thors hidtil ukendte søster, Hel, herskerinden over dødsriget af samme navn, har overtaget Asgård. Den mægtige Grandmaster tvinger tordenguden til at kæmpe mod sin gamle ven, Hulk. Hvis dette lyder som en mundfuld, så er der sågar yderligere fire subplots. Der er ikke tid nok til at behandle alle ligeværdigt, hvor mindst ét subplot og ét hovedplot bliver droppet uden forløsning.

Filmen er bedst, når den foregår i Sakaar. Jeff Goldblums Grandmaster er en af de mest mindeværdige skurke i Marvel-universet, hvor han stjæler hver eneste scene, han optræder i. Det er også her, hvor filmen for det meste har succes med sin øget sans for humor. "Thor: Ragnarok" er meget selvbevidst, faktisk en parodi på sig selv, hvilket er et klogt valg fra instruktør Taika Waititis side. Ikke alle jokes lander perfekt – faktisk ødelægger de slutningen lidt – men der er stadig mange sjove øjeblikke. Derfor er scenerne fra Asgård med Hel frustrerende, hvor tingene bliver taget seriøst igen.

Tonemæssigt er filmen et rod, og de mange pludselige skift skader fortællingen. Enten har skaberne ikke fået nok kreativ frihed, ellers var de ikke selv sikre på, hvad de ville. Og det er ærgerligt, fordi Sakaar-delen viser så meget potentiale, som aldrig fuldbyrdes. Generelt ville tredje "Thor"-film være bedre, hvis Ragnarok og Hel ikke var en del af historien – ironisk nok, taget titlen in mente. At Sakaar pludseligt bliver droppet til fordel for et typisk klimaks, og at handlingen mindst to gange går fuldstændig i stå, hjælper heller ikke på filmens momentum. Dog er der nogle fine kampscener, selvom de ikke just bidrager med noget nyt.

Skuespillet kan der ikke klages over – hvor er det dejligt at se Chris Hemsworth forvandle Thor til en joke. Blanchett gør, hvad hun kan, men har simpelthen ikke nok at arbejde med. Goldblum er som tidligere nævnt det bedste ved filmen, mens "Westworld"-stjernen Tessa Thompson får en solid Marvel-debut som Valkyrie. Mark Ruffalo viser igen, at han er den rette mand til at spille Bruce Banner/Hulk, hvilket kun gør det ekstra ærgerligt, at den Oscar-nominerede skuespiller deltager så lidt i løjerne.

Selvom "Thor: Ragnarok" er den bedste "Thor"-film til dato, er den stadig en ujævn affære. Det nylige fokus på humor og selvparodi er meget velkommen. De mange toneskift og plotelementer gør, at det i sidste ende bliver et rod. Dette er en sjov, men mindst lige så frustrerende oplevelse.

Thor: Ragnarok

Kommentarer

Thor: Ragnarok

  • ★★★★0

    Det er en sælsom anmeldelse at læse, hvis man synes, den første "Thor" var fremragende. 

    Riqon26-10-17 11:08

  • ★★★0

    Det er en sælsom anmeldelse at læse, hvis man synes, den første "Thor" var fremragende. 

    Den er jeg også glad for. Måske ikke fremragende i min optik, men bestemt en glimrende og hyggelig film.

    David Lund26-10-17 11:32

  • ★★★★0

    Den er jeg også glad for. Måske ikke fremragende i min optik, men bestemt en glimrende og hyggelig film.

    Helt enig!

    T. Nielsen26-10-17 11:39

  • ★★★★0

    Anmelder skriver: "Han er det svageste led i Marvel-universet."

    Seriøst? Har han set netflix-serierne? Og var "Thor" da mindre vellykket end "The Incredible Hulk"? 

    Jeg regner selvfølgelig med en subjektiv anmeldelse, men det undrer mig lidt, når han i indledningen til en anmeldelse, skriver dette som om det er indlysende for læserne også - altså uden at han begrunder det.

    Men så ved man selvfølgelig hvor anmelderen kommer fra, når han skal vurdere den aktuelle film... 

    Riqon26-10-17 11:51

  • 0

    Den første Thor-film var okay'ish og temmelig forglemmelig. Nummer to var bare dårlig.

    Så "Guardians of the Galaxy: Thor-edition" kan nærmest kun være et skridt fremad. 

    Høegh26-10-17 12:37

  • ★★★0

    Anmelder skriver: "Han er det svageste led i Marvel-universet."

    Seriøst? Har han set netflix-serierne? Og var "Thor" da mindre vellykket end "The Incredible Hulk"? 

    Jeg regner selvfølgelig med en subjektiv anmeldelse, men det undrer mig lidt, når han i indledningen til en anmeldelse, skriver dette som om det er indlysende for læserne også - altså uden at han begrunder det.

    Men så ved man selvfølgelig hvor anmelderen kommer fra, når han skal vurdere den aktuelle film... 

    Tror den første Thor er en smule bedre end The Incredible Hulk, men det siger i min bog ikke fandens meget. 

    Babo26-10-17 14:42

  • 1

    Jeg kunne sgu godt lide den første "Thor" film, som jeg fandt virkelig fremragende. Og "Thor - The Dark World"  synes jeg nu også var ganske solid underholdning. 

    Der er noget jeg undrer mig over i anmeldelsen og det er mht. det som bliver skrevet om humoren og selvparodi som om, at det skulle være et nyt element i Thor filmene. Jeg vil så vove den påstand, at der i de to forrige film var rigeligt med både humor og selv parodi og at både Kenneth Brannagh og Alan Taylor var fuldt ud bevidste om at lade det være en del af både handling og karakter portrætterne netop med den hensigt at tage toppen af det teatralske og højtidelige, som et univers og en helt som Thor unægtelig vil være omgivet af. 

    I øvrigt vil jeg mene, at det var mere passende at kalde Hawkeye for det svageste led i Marvel/Avengers serien. Men selv han kommer jo så til sin ret i "Age of Ultron", så svageste led vil selv her være et temmelig malplaceret label at klistre på karakteren. 

    NightHawk26-10-17 15:13

  • ★★★0

    Asguardians of the galaxy, som den hurtigt fik navnet, glæder mig til og se den.

    Elwood26-10-17 15:15

  • 0

    Traileren har fået mig helt vildt hypet til denne film... det ser bare så helt rigtigt ud! Jeg håber på den helt rette blanding af højtideligt helteri og tegneseriefikumdik.

    Jeg kunne ikke fordrage den første Thor og var lige ved at smutte ud af salen, så jeg har ikke rigtigt haft incitament til at se 2'eren... (Er den god?), men Ragnarok ser bare helt rigtig ud :D

    Muldgraver26-10-17 15:59

  • ★★★0

    Dømt ud fra instruktørens seneste to film, som jeg var vild med, så burde jeg også tjekke Ragnarok ud. Og så alligevel ikke, hvis jeg skal stole på min mavefornemmelse om Thor og denne her slags film.  

    Babo26-10-17 16:08

  • ★★★★0

    Der er noget jeg undrer mig over i anmeldelsen og det er mht. det som bliver skrevet om humoren og selvparodi som om, at det skulle være et nyt element i Thor filmene. Jeg vil så vove den påstand, at der i de to forrige film var rigeligt med både humor og selv parodi og at både Kenneth Brannagh og Alan Taylor var fuldt ud bevidste om at lade det være en del af både handling og karakter portrætterne netop med den hensigt at tage toppen af det teatralske og højtidelige, som et univers og en helt som Thor unægtelig vil være omgivet af. 

    Ja, dette slog også mig. Jeg tænker blandt andet på Thors opførsel, da han lander i Texas (eller hvor det nu er). Chris Hemsworth er jo om noget en charmetrold, og hans komiske timing er jo en væsentlig del af Thor-karakteren. 

    Riqon26-10-17 16:29

  • ★★★★0

    Jeg kunne sgu godt lide den første "Thor" film, som jeg fandt virkelig fremragende. Og "Thor - The Dark World"  synes jeg nu også var ganske solid underholdning. 

    Der er noget jeg undrer mig over i anmeldelsen og det er mht. det som bliver skrevet om humoren og selvparodi som om, at det skulle være et nyt element i Thor filmene. Jeg vil så vove den påstand, at der i de to forrige film var rigeligt med både humor og selv parodi og at både Kenneth Brannagh og Alan Taylor var fuldt ud bevidste om at lade det være en del af både handling og karakter portrætterne netop med den hensigt at tage toppen af det teatralske og højtidelige, som et univers og en helt som Thor unægtelig vil være omgivet af. 

    I øvrigt vil jeg mene, at det var mere passende at kalde Hawkeye for det svageste led i Marvel/Avengers serien. Men selv han kommer jo så til sin ret i "Age of Ultron", så svageste led vil selv her være et temmelig malplaceret label at klistre på karakteren. 

    Godt skrevet og meget rigtigt i dette:)

    T. Nielsen26-10-17 17:12

  • 0

    Jeg nød Thor: Ragnarok i fulde drag her til aften. Væsentlig bedre end Thor: The Dark World i min bog. Der var flere scener i Thor: Ragnarok, som virkelig fik latteren frem i mig.

    Synes også Cate Blancett som Hel gjorde det rigtig godt. Hendes baggrund sætter også både Asgård og Odin i et nyt lys, hvilket efter min mening gjorde tingene mere interessante, hvis man reflekterede lidt over det.

    Var man lidt skuffet over Thor: The Dark World, så er min anbefaling, at man prøver at give Thor: Ragnarok en chance. Jeg tror ikke,at man bliver skuffet ( men det kan jeg jo af gode grunde ikke vide med sikkerhed ).

    Kviesgaard28-10-17 00:51

  • 0

    Var inde og se den igår, og den ligger efter min vurdering i toppen af Marvel-filmene. Ikke så meget på grund af historien, som jo efterhånden er ens i de forskellige film (helt/heltinde skal besejre ond trussel og så sker der lidt ting og sager undervejs). Men på grund af humoren og karaktererne.

    Det er den sjoveste superheltefilm siden Deadpool, og det er et eminent cast. Chris Hemsworth har en fantastisk komisk timing, og Taika Waititis humor passer bare perfekt ind i filmen. Synes der er en utroligt god balancegang mellem humor og alvor, og så formår de at bruge humoren væsentligt bedre end i Guardians-filmene, som også er sjove, men som har en tendens til at blive lidt for fjollede ved at punktere enhver alvorlig situation med en joke.

    Kunne anmelder Steven måske bidrage i debatten, og skrive hvad det er for plots der bliver droppet?

    Næste superheltefilm jeg skal se i biffen er Justice League - tror det bliver en fæl omgang ift. den her! :)

    kamikazedk 3-11-17 08:35

  • 1

    Synes der er en utroligt god balancegang mellem humor og alvor, og så formår de at bruge humoren væsentligt bedre end i Guardians-filmene, som også er sjove, men som har en tendens til at blive lidt for fjollede ved at punktere enhver alvorlig situation med en joke.

    Det med at punktere enhver alvorlig situation med en joke, synes jeg derimod Thor: Ragnarok er langt værre til - i min optik er det den dårligste MCU-film siden The Dark World, som dog var langt værre.

    Min oplevelse af filmen minder til forveksling om, hvordan jeg forestillet mig et syretrip. Klamme neonfarver ud over det hele, eksplosioner til alle sider, bifigurer, der dør som fluer uden at nogen - herunder hverken biografgængeren eller karaktererne i filmen - tager sig af det.

    Og så undrer jeg mig også over Lady Sifs fravær, man forklarer hvorfor Jane Foster ikke er der, men ikke Sif, som bor i Valhal. 

    Skurkene gjorde dog det rigtigt godt, og actionscenerne var også gode.

    Slayer 9-11-17 21:47

  • 1

    Jeg fik endelig set denne i går på den store biografdag, og er uenig i de kun tre stjerner. Jeg var herligt underholdt!

    Nu kunne jeg godt lide den første og syntes da også, den anden var okay (dog klart en af de svagere film i Marvel-regi, men jeg finder ikke nogen af MCU's film dårlige), men denne var afgjort den bedste af dem. Måske til dels fordi den smagte så meget af Guardians of the Galaxy, som jeg er vild med, og i øvrigt også fandt det niveau, jeg savnede i Guardians vol. 2.

    Det er måske rigtigt, at den tonalt var lidt rodet - jeg tænkte dog mere over, at historien vred og bugtede sig noget/de to plots virkede meget forskellige - og flere har påpeget, at humoren konstant punkterede alvoren, så det aldrig rigtig blev farligt. Det kan godt være, men det var dælme underholdende - og flot!

    Samspillet mellem Hulk og Thor var go' spas - selv om Hulk var noget mere en dick, end jeg husker ham? (Men berømmelse stiger vel folk til hovedet) Loki var som oftest dejligt tvetydig, og ... hende valkyrien, som havde et nummer, jeg ikke kan huske som navn, var ret cool (om end også ret usympatisk, hvis man blot tænker en smule over det). Fedt gensyn med Doctor Strange (som også er en film, jeg er ret glad for), Jeff Goldblum og Cate Blanchett gjorde underholdende skurkefigurer, den ene dekadent, den anden brutal, og instruktøren selv brillerede i birollen som Korg! <3 Ham ser jeg absolut gerne mere til i Marvel-universet. Anvendt i de rette doser, forstås. Ikke ligesom Taserface-joken fra Guardians vol. 2!

    Og Hulv vs.

    Fenrisulven

    var sgu da epic! :P

    evermind 4-12-17 09:00

  • 1

    Joke, joke, violiner og et par alvorlige blikke, og så lige et par jokes mere inden man når at føle alt for meget for det der sker på skærmen.

    Den skabelon har mange af Marvel-filmene kørt efter, og nogle af dem har klaret det helt fornuftigt (selv er jeg ganske glad for Winter Soldier, Civil War, Guardians of the Galaxy og Avengers)

    Men er man bare ved at være lidt træt af den formel, så skal man for alt i verden undgå Thor: Ragnarok.

    På intet tidspunkt føles det som om der er noget på spil, intet bliver taget seriøst i mere end 30 sekunder af gangen og flere gange fik jeg deciderede flashbacks til de film-spoofs som blev produceret i forbindelse med MTV Movie Awards i gamle dage (dem her: youtu.be/Wfv-S5iZlf4 ).

    Og man skulle ellers tro at filmen havde interesse i, at man som seer skulle føle et eller andet bare en gang i mellem...

    For etablerede karakterer bliver dræbt til højre og venstre, Asgard går under og Thor mister et øje...

    Men på intet tidspunkt betyder det noget. Hverken for karakterene eller for publikum. Og hele tiden er hver alvorlig scene flankeret af billige jokes, forudsigelig slapstick eller en ny actionscene.



    Høegh23-03-18 11:37

  • 0

    Og så var det lidt underligt at så mange af de kendte karakterer opførte sig helt anderledes fra deres tidligere film. 

    Særligt en stor-snakkende teenage-Hulk og en lettere klodset og ikke særlig snedig Loke, var svære at vende sig til.

    Høegh23-03-18 14:41

  • ★★0

    Og så var det lidt underligt at så mange af de kendte karakterer opførte sig helt anderledes fra deres tidligere film. 

    Særligt en stor-snakkende teenage-Hulk og en lettere klodset og ikke særlig snedig Loke, var svære at vende sig til.

    Jeg var heller ikke den helt store fan af filmen. Og jeg forstod ikke hvorfor vi ikke fik en bedre forklaring på hvordan Hulk var havnet helt derude udover at han var styrtet i den jet. Og tiden på planeten gav ikke rigtig nogen mening som Goldblum sagde at tiden var lidt underligt der, men at Loke har været der i 2 uger på så kort tid, mens Hulk har været der i 2 år på 2 år, måske forstod jeg ikke "joken" eller var der en anden mening?

    Og ja Odin og Thors venners død var ret tørt og "nå" oplevelse iforhold til hans mors død i The Dark World. Og enig med at Loke ikke var ligeså snu, bare starten hvor han spillede Odin, enhver burde ha set det ikke var Odin men Thor som ikke ligefrem er den smarteste i Asgård ser det straks, Heimdal burde ha set det, men vælger først at åbne øjnene da Hel ankommer.

    MOVIE100023-03-18 14:58

  • ★★1

    Jeg må stille mig i kritikerkoret. Jeg kunne rigtig godt lide den første. Nummer to, so-so.

    Men denne fandt jeg irriterende Guardiansk. Jeg har ikke noget imod deadpan komik og gode one-liners og lidt sjov. Men jeg foretrækker, at man emnet til trods, betragter universerne med blot en smule seriøsitet.

    Det er selvfølgelig også i orden at lave superheltefilm med humor som 1. prioritet for øje. Deadpool elskede jeg og Guardian not so much.

    Nu tager man Thor helt over i Guardian segmentet og der står jeg så endegyldigt af. 

    Deadpool er herligt politisk ukorrekt, men det her er bare for mig ... for meget og man piller med humorvinklen spændingen ud af fortællingen.

    Ser frem til noget Captain America,

    4/10

    Bruce23-03-18 21:59

  • ★★★0

    Så behøver jeg ikke afsætte 10 min på netflix, men dropper den helt nu :)

    Babo23-03-18 22:15

  • ★★★★0

    Har der været en poll om bedste Marvel film eller kunne vi få en?

    T. Nielsen23-03-18 22:59

  • ★★★1

    Svaret er Winter Soldier så vi behøver ingen afstemning.

    Elwood24-03-18 03:07

  • ★★★★0

    Svaret er Winter Soldier så vi behøver ingen afstemning.

    Udover at jeg ikke er enig, så kunne det jo være jeg fandt det sjovt at se hvor andre film end netop Wintee Soldier placerede sig (du har dog nok ret i at den står som nummer 1 i en sådan poll).

    T. Nielsen24-03-18 04:52

  • ★★0

    Har der været en poll om bedste Marvel film eller kunne vi få en?

    Er der ikke noget med 18 Marvel-film? Det ville måske nok blive en lidt for lang/omfattende poll... Medmindre man kunne lave den anderledes?

    Rasmus Drews24-03-18 10:36

Log ind for at deltage i diskussionen