Anmeldelse: Babylon 5: The Ultimate Collection (DVD)

"Babylon 5" foregår ikke blot 250 år ude i fremtiden – i virkelighedens verden var tv-serien også forud for sin tid tilbage i 1990'erne. I dag er sendefladen fyldt med tv-serier, der afvikler lange fortællinger på tværs af flere sæsoner, men før årtusindskiftet blev flimmerkassens føljetoner pålagt at være episodiske. Alle uindviede, zappende seere skulle kunne følge med, før dvd'er, internettet og streaming gjorde det nemt at holde sig ajour. Jo, før "Babylon 5" havde trendsættende tv-serier som "Twin Peaks" og "The X-Files" allerede eksperimenteret med længerevarende fortællinger, men slet ikke i samme omfang som "Babylon 5". Med sin exceptionelle, sammenhængende saga fik "Babylon 5" konsolideret tv-mediets potentiale som grobund for vidtstrakte historier.

Året er 2258, og menneskeheden er ved at komme til hægterne igen ti år efter en katastrofal krig med de såkaldte Minbari – en race af stærke og stærkt spirituelle rumvæsner, som var lige på nippet til at destruere Jorden og sejre, da de af ukendte årsager pludseligt overgav sig. Den kostbare konflikt inspirerede jordboerne til at bygge rumstationen Babylon 5, hvor galaksens racer kan mødes, skabe diplomatiske forbindelser og i fællesskab værne om freden i Mælkevejen. Men naturligvis bliver freden truet – bl.a. af sadistiske terrorister, udspekulerede sammensværgelser og en mytisk, krigerisk race, The Shadows, der begynder at røre på sig efter tusind års eksil.

Her har vi blot dykket et par millimeter ned i seriens ocean af sideløbende historier. Men det ville også være en skam at afsløre mere, for en af seriens største styrker er dens uforudsigelighed. Allierede bliver modstandere, ærkefjender bliver perlevenner, krige starter og slutter, små bifigurer blomstrer, hovedpersoner lader livet, og henkastede bemærkninger og bitte begivenheder viser sig (ofte adskillige år senere) at have altafgørende betydning. Seriens skaber, J. Michael Straczynski, har ofte beskrevet "Babylon 5" som ”en roman på tv”, og netop som kapitlerne i de allerbedste bøger, fremstår seriens fem sæsoner som én homogen masse, der i dén grad belønner sin "læsers" opmærksomhed og tålmodighed.

Undertiden bliver dén tålmodighed dog sat på prøve. Den første sæson er ujævn og tydeligt sinket af al den information, den skal formidle, før den godt halvvejs endelig kommer op i gear. Da seriens bagmænd fik at vide, at de næppe ville få en femte årgang, skruede de gevaldigt op for tempoet og udredede de fleste løse tråde allerede i seriens fjerde sæson, og derfor træder den femte – forståeligt nok – ofte vande. Straczynski burde også have haft en "ekstern censor" til at fortælle ham, at hans højtravende dialog indimellem tangerer det cheesy, og seriens relativt lave budget forhindrer til tider kulisser, kostumer og makeup i at matche skuespillernes og filmmagernes høje niveau.

Men seriens jævnligt Emmy-nominerede fotografering tager til gengæld kegler, og det samme gør flere af de storladne dueller mellem alskens mægtige rumskibe – på trods af de noget forældede computereffekter. Størstedelen af "Babylon 5" er simpelthen rendyrket guld. Ud over at være et følelsesladet, grandiost sci-fi-epos, der elegant og sobert udforsker komplekse tematikker som politik, krig og tro, så er historiens store armbevægelser aldrig tæt på at skubbe personerne ud i plottets periferi.

Og hvilket pragtfuldt persongalleri – spækket med fascinerende, flerdimensionale rumvæsner og homo sapiens og anført af John Sheridan: Genrens formentlig mest karismatiske kaptajn næstefter Han Solo og James T. Kirk, der spilles af en veloplagt Bruce Boxleitner (fun fact: hvis du siger hans efternavn virkelig hurtigt, så lyder det som Buzz Lightyear!). Og Sheridan og Co. bakser ikke blot med galaktiske gnidninger, men også med almene, menneskelige dilemmaer som frygt, bedrageri, afhængighed, kærlighed, had, livet og døden. Seriens store konflikter og momenter batter, netop fordi Straczynski supplerer det virkelighedsfjerne med det virkelighedsnære, det utrolige med det troværdige. Derfor køber vi Straczynskis univers, som danner rammen om 4.629 minutters udsøgt underholdning, som ingen seriøs sci-fi-fan må gå glip af.

BILLEDE & LYD

"Babylon 5" har desværre aldrig set synderlig godt ud på dvd, og det er der en meget god grund til: Serien blev oprindeligt skudt i 16:9 (1.85:1), men alle de indstillinger, som indeholder computergrafik, blev færdiggjort i 4:3 (1.33:1). Det betyder, at hver gang der optræder et skud med computereffekter, så har man været nødt til at forstørre 4:3-billedet, så det kunne udfylde hele 16:9-billedrammen ligesom resten af det pågældende afsnit. Det betyder ikke kun, at billedets top og bund indimellem beskæres (heldigvis er der dog ingen vigtige detaljer, der går tabt, eftersom seriens 3D-animatorer godt vidste, at serien måske en dag ville blive lanceret i 16:9 og derfor designede deres billeder med dette in mente), men også at billedsidens kvalitet og skarphed selvfølgelig daler markant, fordi billedet bliver kunstigt forstørret og udstrakt.

Seriens "uforstørrede" skud – som formentlig udgør 85-90% af "Babylon 5" – ser dog generelt ganske fornuftige og skarpe ud på dvd. Støj, snavs og edge-enhancement forekommer indimellem, men aldrig i et distraherende omfang, og både kontrasten og farvegengivelsen er fin. Dolby Digital 5.1-lydsporene er også udmærkede uden at være tilnærmelsesvis lamslående. Serien har 20 år på bagen, så det kommer ikke som nogen overraskelse, at seriens lydbillede ikke er på højde med nyere seriers ditto – al lyd, musik og dialog går dog klokkeklart igennem, men lydeffekterne savner ofte punch, baghøjtalerne er relativt tavse, og jeg bemærkede ingen nævneværdige panoreringer.

EKSTRAMATERIALE

Æsken indeholder i alt 30 dvd-skiver, som rummer alle seriens 110 afsnit plus en masse seværdigt (og lytteværdigt) ekstramateriale. J. Michael Straczynski har indtalt kommentarspor til flere af seriens nøgleafsnit, og "Babylon 5"-skaberen disker op med en masse interessante anekdoter og overvejelser omkring seriens tilblivelse og overordnede historie. Naturligvis bør man ikke lytte til mandens udtalelser, før man har fordøjet hele serien.

Derudover har flere af seriens skuespillere også indspillet en række fremragende kommentarspor, og selvom skuespillerne er markant mere fjogede og useriøse end Straczynski, så er det sgu svært ikke at more sig kosteligt i selskab med de gemytlige mænd og kvinder, der har en lige så stærk kemi bag kameraet som foran det, og som tydeligvis nyder at tage pis på hinanden. Derudover er her flere timers udmærkede interviews med seriens bagmænd og skuespillere, som kommer godt rundt om seriens mange facetter, samt trailere til samtlige afsnit, massevis af tekst om seriens skabere og dens fiktive univers, fåtallige slettede scener samt adskillige minutters morsomme fraklip.

Babylon 5: The Ultimate Collection (DVD)

Kommentarer

Babylon 5: The Ultimate Collection (DVD)

 • ★★★0

  Tror jeg nåede så'en cirkus halvvejs!? Men alas denne magtede jeg aldrig (kommer heller ikke til det)

  Men Hurra for lidt Amiga 3d.

  Og De kan endnu - det der med entusiasme på skrift - Hr. Insider.

  Smukt   

  Gasivodo 4-01-16 15:54

 • ★★★0

  HOV? Hvor er Malcolm Reynolds? Nu der skal nævnes kaptajner med et "åbent" sind. 

  ..og engang drømte jeg om Insider versus Firefly, men træer vokser jo ikke ind i warp lanes..øh noget;-(

  Gasivodo 4-01-16 16:36

 • 0

  Må da indømme jeg aldrig blive fan af Babylon 5, som jeg er er Star Trek, det fangede mig af en eller anden grund aldrig.

  Geekalot 4-01-16 19:30

 • ★★★★★0

  Yay. Jeg fik aldrig set serien færdig, men det har jeg måske mulighed for nu. Jeg tror dog, at jeg holder fast i min gamle dvd-udgivelse med tv-film, ekstra serie osv.

  Zero Cool 4-01-16 19:57

 • ★★★★0

  Ærgerligt at høre, Gasivodo! Jeg var personligt tæt på at springe fra, da jeg oprindeligt gav mig i kast med serien for 12-13 år siden. Jeg husker tydeligt, at jeg købte seriens to første sæsoner på dvd samtidigt, og efter en håndfuld afsnit af 1. sæson tænkte jeg "det var da for dumt, at jeg allerede nu også har spildt penge på sæson 2, for jeg kommer da aldrig igennem det her bras!" Men mod slutningen af 1. sæson blev jeg mere og mere hooked, og 2., 3. og 4. sæsoner simpelthen fremragende hver især. Det var sgu fedt at gense herligheden :-) Kan du huske, hvor langt du nåede? Og tak for de søde ord i øvrigt! Det kunne også være fedt at anmelde den fremragende "Firely" en skønne dag! Reynolds må være den 4. mest karismatiske rumskibskaptajn derude ;-)

  Og Bruno - du skal endelig bare holde fast i din gamle udgivelse! Der er INTET nyt under solen her på denne udgivelse. Derudover tror jeg desværre ikke, at serien nogensinde bliver udgivet på Blu-ray - restaureringsarbejdet vil simpelthen være for bekosteligt. Men hvis du går i krig med serien igen, glæder jeg mig til din dom! :-)

  The Insider 4-01-16 21:59

 • ★★★★★0

  Johan, helt fint, det er også pænt dyrt at udskifte. Boksen indeholder jo alt hvad der har med Babylon 5 at gøre, inkl. dendér ekstra tv-serie. Jeg tror kun jeg mangler én sæson og så ALT det andet. :D

  Zero Cool 4-01-16 22:02

 • ★★★★0

  Jeg har faktisk også alle filmene, Crusade OG Lost Tales, men jeg har kun set piloten og "In The Beginning" ud over selve serien. Og så er det i øvrigt vigtigt at pointere, at man ENDELIG ikke må se "In The Beginning", før man HAR set serien - jeg så filmen, før jeg så serien, og jeg forstod praktisk talt intet. Men den er nu også designet til først at blive set efter den 4. sæson :-)

  The Insider 4-01-16 23:08

 • ★★★0

  Gælder det egentlig 'stadig'?* Det med at det SKAL være danske udgivelser. Førend man vil anmelde på Moovy?

  Nu vi er i gang med 90 sci-fi? Så kunne jeg godt tænke mig Moovy-folkets holdning til Red Dwarf?

  *fra det man ikke må nævne;-)

  Gasivodo 6-01-16 15:51

 • ★★★0

  #Gasivodo Indtil videre, ja. På sigt kan der måske indledes samarbejde med andre, ikke-danske, distributører - men vi tager lige en ting ad gangen. :)

  Dolphinfriendly 6-01-16 16:00

 • 0

  Jeg kunne heller ikke rigtig få den til at fange an, da jeg prøvede at se den for nogle år siden.

  Jeg har langt støre fidus til Farscape. Den er dog også nyere og har jo endda fået en flot blu-ray udgivelse.

  Nagash 6-01-16 21:04

 • ★★★★★1

  Jeg er generelt nede med de fleste sci-fi-serier, inkl. Andromeda, remaket af V, remaket af The Bionic Woman osv. En af de eneste serier, hvor jeg virkelig stod af, var Caprica - superflot og pisse-fucking-kedelig.

  Zero Cool 6-01-16 21:07

 • ★★★★0

  Uha, jeg kom heller ikke længere end piloten med "Caprica"... Har du set "Blood & Chrome", Bruno? Jeg fik den omsider købt for et par måneder siden, men har ikke kunnet tage mig sammen til at bryde plomberingen endnu...

  The Insider 6-01-16 23:22

 • ★★★★★0

  Ja, jeg har vist set den hele, da den ramte internettet, men har aldrig fået den købt. Jeg husker den som ret interessant og faktisk ganske habil. En hel del bedre end The Plan, som virkelig er noget lort og lidt af en skamplet på BSG.

  Zero Cool 6-01-16 23:25

 • ★★★★0

  Yeah, The Plan var godt nok noget overflødigt juks...

  The Insider 6-01-16 23:28

 • ★★★★★0

  Men har du fået set Andromeda, Johan? Nu da du jo er ze Trek master!

  Zero Cool 6-01-16 23:29

 • ★★★0

  The Expanse derimod!! Jeg ER solgt. Det er ikke sket siden BSG.  

  ..er dog lidt ærgerlig over at have læst bøgerne. (det bliver aldrig helt godt nok)

  Gasivodo 7-01-16 19:16

 • ★★★★0

  Not yet, Bruno! Jeg har stadig første sæson stående, men har aldrig fået taget mig sammen... mest fordi jeg har en fornemmelse af, at serien daler lidt halvvejs gennem 2. sæson, da Robert Hewitt Wolfe (som brillerede på Trek) blev fyret som showrunner. Holder den hele vejen igennem?

  Spændende med The Expanse, Gasivodo! Jeg skal dog lige først igennem Doctor Who!

  The Insider 8-01-16 22:25

 • ★★★★★0

  Jeg kan godt lide den, jeg mangler vistnok den sidste sæson og Sarbo er lidt af en flødebolle, men den er stadig ret cool og har en masse gode idéer. :)

  Zero Cool 8-01-16 22:27

 • ★★★0

  # The Insider:  Dr.Who? Som i alt der nogensinde er lavet? CHRIST ON A DONKEY!? Øh, mener held og lykke;-D

  mht. Babylon 5: gav op omkring midten af sæson 4*. Ingen forklaring - manglede lysten og solgte samlingen - da jeg manglede kontanter til Roskilde..:-/ (fik ALT for lidt;-()

  Edit: Vil dog lige ændre ALDRIG til; hvem ved? Måske engang..

  Gasivodo12-01-16 23:33

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen