Anmeldelse: Devs (HBO Nordic)

Ligesom med "Ex Machina" og "Annihilation" filosoferer Alex Garland igen på glimrende vis over selvet, fri vilje og vores plads i universet med miniserien "Devs".

Alex Garland ytrede i forbindelse med instruktørdebuten "Ex Machina", at fremtiden deri skulle forestille at være ti minutter fra vores nutid. Med det mente han, at hvis en af de store teknologivirksomheder annoncerede kunstig intelligens på niveau med filmens Ava, ville vi blive overraskede, men ikke så overraskede. Med tv-serien "Devs" har forfatter-instruktøren ganget minuttallet generøst, for heri er der maskineri i Silicon Valley, der kan ændre virkelighedsforståelsen, som menneskeheden kender den.

En monumental statue af en ung pige står dystert i den dårende dejlige dal, hvori tech-mogulen Forest (Nick Offerman) har sin hemmelighedsfulde it-virksomhed Amaya. I selskabet arbejder Lily (Sonoya Mizuno), en ung, talstærk kvinde, med sin russiske kæreste Sergei. Han er ved at konstruere et program, som kan forudse levende organismers bevægelser. Den Jesus-lignende Forest tilbyder Sergei en plads på det prestigefyldte projekt Devs, og tilbuddet accepteres prompte trods projektgruppens gådefulde natur. Desværre har Sergei den muligvis værste første dag på jobbet, da han om aftenen gådefuldt forsvinder. Tilbage står Lily – sønderknust og med mistanke om firmaets involvering i Sergeis forsvinden.

Ikke alene i "Ex Machina" tog Garland fat i intellektuelle, eksistentielle spørgsmål, for øko-gyseren "Annihilation" er mindst lige så kontemplerende, når det kommer til filosoferende gåder om selvet, fri vilje og vores plads i universet. Indledningsvist tager "Devs" fat i interessante og komplekse emner, for tanken om at kunne beregne en simpel organismes – og i forlængelse et menneskes – bevægelser lyder både skræmmende såvel som utænkelig. Ville det overhovedet være muligt at træffe valg, eller ville alt være besluttet på forhånd?

San Francisco synes ikke at være meget anderledes med byens rødgyldne bro, ensrettede veje og grandiose højhuse. Faktisk kombinerer serien sin højteknologiske futurisme med gammeldags spionage i nogenlunde normale omgivelser. Et netværk af nationaliteter beriger nemlig skærmen, men det bringer også supermagter som Rusland og Kina ind i kodningskrigen i bedste "Mr. Robot"-stil. Første afsnit byder på en suveræn afhøringsscene mellem den intense sikkerhedsvagt Kenton og den russiske udvikler Sergei, hvor situationens alvor bliver skildret gennem subtilt kameraarbejde. Efter Sergeis forsvinden søger Lily nu i sin fortid hos en ekskæreste for at finde svar til fremtiden, men det virker paradoksalt nok spændende at se Lilys opklaringsarbejde i en hightech spionverden, selvom hun muligvis følger forudbestemte valg.

Det er givetvis svært at indlogere publikum i en teknisk overdådig verden på en naturlig og letflydende måde. Alex Garland slipper mestendels afsted med de kryptiske forklaringer, men ramler ind i problemer, når ekspositionstung dialog skal belyse forholdet mellem to mennesker. Til gengæld samarbejder instruktøren igen med fotografen Rob Hardy, og de to visuelle genier lader harmonisk billederne tale størstedelen af sproget. Igen er Garlands værk kontradiktorisk, for under de smukke billeder pulserer en verdensfjern musik, der er decideret gruopvækkende, og som umiskendeligt trækker tankerne mod lydsporet til "Annihilation" og "Under the Skin".

Om Garland leger kispus med sine seere og lader serien svæve ud i en hemmelighedsfuld, uforståelig tåge vides ikke endnu. Der er dog en særegen nydelse ved at lade sig forføre af en skabers alvorstunge vision, og hvis tematikken om menneskets frie vilje fastholdes samt byder på et veloplagt twist eller to, vil "Devs" udvikle sig til noget stort.

Anmeldelsen er baseret på to ud af otte afsnit, som kan ses ugentligt fra 5. marts på HBO Nordic.

Devs (HBO Nordic)

Kommentarer

Devs (HBO Nordic)

 • ★★★★★★0

  Den er da gået min næse helt forbi. Den må naturligvis tjekkes ud:)

  T. Nielsen11-03-20 16:02

 • 0

  Meget spændende. Åd de to andre nævnt råt, så tager denne med også :)

  Ronni Pedersen11-03-20 16:11

 • 0

  Første afsnit var ikke videre interessant. Må se hvad andet afsnit kan byde på. 

  steadi12-03-20 15:11

 • ★★★★1

  "Ex Machina" var fantastisk, "Annihilation" knap så meget, men jeg skal vel nok tjekke "Devs" ud på et tidspunkt.

  Åkepool12-03-20 15:13

 • ★★★★★★0

  "Ex Machina" var fantastisk, "Annihilation" knap så meget, men jeg skal vel nok tjekke "Devs" ud på et tidspunkt.

  Helt enig!

  T. Nielsen12-03-20 15:19

 • ★★★★1

  Jeg synes både “Ex Machina” og “Annihilation” var fantastiske, så jeg skal helt sikkert have tjekket “Devs” ud på et tidspunkt.

  Kruse12-03-20 15:50

 • ★★★★0

  Man skal ikke se den når man er træt.

  Jeg startede i går og faldt i søvn tre gange i løbet af 1. afsnit, som jeg tilsidst måtte stoppe.

  Åkepool13-03-20 08:04

 • ★★★★★★1

  Man skal ikke se den når man er træt.

  Jeg startede i går og faldt i søvn tre gange i løbet af 1. afsnit, som jeg tilsidst måtte stoppe.

  Måske den er go’ mod søvnløshed?

  T. Nielsen13-03-20 08:23

 • ★★★★1

  Måske den er go’ mod søvnløshed?

  Der er den perfekt ;) 

  Åkepool13-03-20 08:33

 • ★★★★★★0

  Der er den perfekt ;) 

  Sådan:)

  T. Nielsen13-03-20 09:06

 • ★★★2

  Ex Machina - 5/6

  Annihilation - 3/6

  Essal13-03-20 09:17

 • ★★★★0

  Jeg må lige tilføje, at jeg har set de første tre afsnit nu og den er bestemt blevet meget interessant. Jeg faldt ikke i søvn til de sidste to afsnit.

  Åkepool16-03-20 11:53

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen