Anmeldelse: Penny Dreadful: City of Angels – Sæson 1 (HBO Nordic)

"Penny Dreadful: City of Angels" er et helt andet væsen end sin forgænger og desværre også knap så vellykket.

Den originale Showtime-serie "Penny Dreadful" kørte i tre sæsoner fra 2014 til 2016 og endte med at blive lidt af et sleeper hit. Selvom serien næppe kunne måle sig med de mest populære af slagsen, fandt den en trofast fanskare med sit gotiske gys, der flettede Frankenstein, vampyrer, varulve og meget andet sammen i en underholdende og perfekt afrundet fortælling. Skaberen John Logan var ikke helt klar til at forlade formatet, og her fire år senere er han klar med det uafhængige spin-off "Penny Dreadful: City of Angels".

Året er 1938, og Los Angeles er på randen af et oprør, da et helt kvarter står til at blive nedrevet for at gøre plads til en ny motorvej. Samtidig efterforsker den nyklækkede politibetjent Tiago Vega (Daniel Zovatto) et bestialsk mord, og sporet peger både mod den mexicanske mafia og en kontroversiel kirke. Både nazisterne og dæmoniske kræfter ligger dog under overfladen og trækker i trådene.

Allerede fra åbningssekvensen forsøger "Penny Dreadful: City of Angels" at vinde sit publikum med charme og kitsch, når dæmonen Magda (Natalie Dormer) indsamler sjæle til den mexicanske dødsgudinde ved at brænde bønder på en mark. Dormer besidder dog ikke den samme karisma, som f.eks. Eva Green gjorde i den originale "Penny Dreadful". Dette bliver hurtigt seriens største hæmsko, for selvom Dormer tydeligvis hygger sig med sine fire forskellige roller, bliver det alt for karikeret. Allerværst er det, når hun spiller den spanske gangsterboss Rio med en overdreven gadesmart attitude. Det er ikke, fordi hendes tunge accent i rollen som den tyske flygtning Elsa er meget bedre, men denne rolle er trods alt lettere at sympatisere med. Når Dormer træder i skoene som dæmonen Magda eller sekretæren Alex, bliver det straks en anelse mere acceptabelt – måske fordi disse roller bedre passer til seriens afslappede tempo og små armbevægelser.

Modsat "Penny Dreadful" er "Penny Dreadful: City of Angels" ikke fyldt med alverdens monstre, mytisk gys og eventyr. Gengivelsen af tiden lige før Anden Verdenskrig er smuk, og narrativets mange fortællinger har grobund i virkelighedens verden – altså udover Magdas indflydelse på karakterer og handlinger. Musik, kostumer og kulisser skaber en lækker atmosfære, der leder tankerne hen på konsolspillet "L.A. Noire" og Brian de Palmas klassiker "The Untouchables". Der er dog et stort kvalitetsspring fra disse til "Penny Dreadful: City of Angels", der mildest talt er rodet, langsom og ufokuseret, da plottet ofte sættes på pause for eksempelvis et alenlangt "Flashdance"-lignende dansenummer eller en sangsekvens i fuld længde. Her er John Logan og seriens instruktører ikke stærke nok til at lade de aparte indslag blive en integreret del af historien.

Hovedsageligt er sæsonens omdrejningspunkt dens krimifortælling, der er visuelt makaber og interessant, indtil de klassiske klicheer begynder at hobe sig op. Når en kærlighedshistorie mellem Tiago og en mordmistænkt nonne indledes, kastes al troværdighed ligeledes overbord. Daniel Zovatto spiller ellers Tiago med en stærk introvert melankoli, når han splittes mellem sin rolle som lovens lange arm og sin familie med mexicanske rødder. Det bliver næsten ufrivilligt komisk, når Tiagos partner, Lewis (Nathan Lane), på et tidspunkt dukker op med informationer til at drive sagen videre i værste deus ex machina-stil, for lige inden da er serien gået helt i stå. Lignende pludselige spring i tempo er der utallige eksempler på, og det er virkelig synd, for potentialet er skam til stede.

Det lader til, at "Penny Dreadful: City of Angels" nok skal få samlet alle sine tråde op og vævet dem sammen gennem sæsonens ti afsnit. Der er mange sideløbende historier og karakterer, men disse er tilpas forskellige og derfor nemme at holde styr på. Historien om den tyske immigrant og nazist Dr. Peter Craft (spillet glimrende af Rory Kinnear, der også imponerede som Frankensteins monster i "Penny Dreadful") er dog langt væk fra de andres endnu. Præcis hvordan det hele hænger sammen står stadig hen i det uvisse, men det er soleklart, at "Penny Dreadful: City of Angels" er et helt andet væsen end sin forgænger – og desværre også knap så vellykket.

Anmeldelsen er baseret på tre ud af ti afsnit, som kan ses ugentligt på HBO Nordic fra 27. april.

Penny Dreadful: City of Angels – Sæson 1 (HBO Nordic)

Kommentarer

Penny Dreadful: City of Angels – Sæson 1 (HBO Nordic)

  • ★★★1

    Natalie Dormer er til gengæld ret vellykket 

    Essal27-04-20 17:52

  • ★★★★1

    Yup! DÉT hersker der ingen tvivl omkring

    Gasivodo27-04-20 17:58

  • 0

    Selvom serien næppe kunne måle sig med de mest populære af slagsen,

    Hvilke var mere populære og bedre serier af den slags?

    Jeg synes det var en ret unik og fremragende serie med fantastisk skuespil

    duuk7427-04-20 18:40

  • ★★★★★0

    Hvilke var mere populære og bedre serier af den slags?

    Jeg synes det var en ret unik og fremragende serie med fantastisk skuespil

    Måske var jeg ikke tydelig nok her, men det er udelukkende popularitet, jeg refererer til. Serier som Game Of Thrones, The Walking Dead, Big Bang Theory og Homeland (og mange andre) løb med seertallene både herhjemme og i USA. Det var jo lidt en nicheserie for os horror-nørder. Men jeg er personligt også rigtig glad for den originale Penny Dreadful - håber det kan mærkes i anmeldelsen =)

    David Lund27-04-20 19:02

  • 0

    Vi gav op på den originale Penny Dreadful, men var rimeligt begejstret for første afsnit af den nye. 

    Næste afsnit kommer vel først mandag om en uge? 

    steadi27-04-20 20:25

  • ★★★★★0

    Vi gav op på den originale Penny Dreadful, men var rimeligt begejstret for første afsnit af den nye. 

    Næste afsnit kommer vel først mandag om en uge? 

    Jep. En om ugen. Første afsnit var det bedste af de tre, jeg så. Jeg regner også med at snuppe hele sæsonen, og håber det bliver bedre.

    David Lund27-04-20 20:39

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen