Anmeldelse: Star Trek: Discovery - Sæson 1 (Blu-ray)

"Star Trek" er tilbage, men "Star Trek"-ånden lader vente på sig.

Det er over 50 år siden, at "Star Trek" for første gang warpede ind på alverdens fjernsyn og slog et slag for en bedre, mulig fremtid. En fremtid, hvor sult, krig, racisme og sågar penge er en saga blot, og vi mennesker drives af næstekærlighed og nysgerrighed. Men hvor hvert nyt kapitel af "Star Trek"-franchisen, hver ny tv-serie, indtil nu har holdt den optimistiske ånd i hævd, er det lidt anderledes med franchisens syvende serie, "Star Trek: Discovery", som er indsvøbt i krig, blod, tortur, mistillid og magtmisbrug. Selv lokaler, kostumer og rekvisitter, der så ofte var farverige og indbydende i de ældre "Star Trek"-serier, er her generelt mørke og nærmest intimiderende.

Naturligvis ville det være uretfærdigt at basere bedømmelsen af en tv-serie på dens lune og look – dog er det ikke synderligt originalt at lave en konfliktfyldt fremtidsserie i en tid, hvor sendefladen er overrendt af splid og splittede karakterer. Franchisens positive fremtidsvision, der altid har fået "Star Trek" til at skille sig ud i et ocean af dystopier, føles mere fjern end nogensinde i 2018. Derfor så man gerne, at "Star Trek" igen turde hylde håbet, ligesom franchisen gjorde det i de tumultagtige 1960’ere, hvor den oprindelige serie trodsede udbredt diskrimination og koldkrigsatmosfæren og placerede en sort kvinde og en russer på rumskibets bro.

Dengang fulgte vi Kirk, Spock og Co. om bord på rumskibet USS Enterprise, som i 2200-tallet udforsker Mælkevejen på vegne af det pacifistiske, intergalaktiske FN: Føderationen. "Star Trek: Discovery" foregår ti år inden da, og mange trekkies vil formentlig have svært ved at sluge, at seriens visuelle udtryk ikke harmonerer godt med dét i franchisens forgangne serier. De krigeriske klingoner, en af "Star Trek"-universets mest karakteristiske skabninger, ligner nu pludselig pansrede vampyrer. Spøjst. Men "Star Trek: Discovery" bør først og fremmest bedømmes på kvaliteten af dens historiefortælling, og på den front kommer serien sløjt fra start.

Der lægges ud med et dobbeltafsnit, hvor vi møder rumskibet USS Shenzhou samt en stor del af seriens persongalleri, inklusive dets ubestridte hovedperson, officeren Michael Burnham. Sonequa Martin-Green er fremragende i rollen – skiftevis skrøbelig og inspirerende i en grad, der både sikrer indlevelse og respekt. Drevet af hovmod og påvirket af en tragedie begår den unge officer mytteri og starter uforsætligt en krig mellem Føderationen og de førnævnte klingoner. Men da det hele bryder løs, kender vi så lidt til Burnham og hendes soldaterkammerater, at vi slet ikke bliver følelsesmæssigt ramt af konsekvenserne – forfatterne prøver simpelthen at klemme for meget ind på for kort tid.

Striden med klingonerne – og Burnhams personlige kamp for at genvinde sin ære og selvrespekt – er sæsonens fokus. Den del af fortællingen starter i 3. afsnit, hvor en udstødt, udkørt Burnham bliver hidkaldt til USS Discovery. Skibets kaptajn, Gabriel Lorca, har en særlig og skør plan for, hvordan krigen kan vindes med Burnhams hjælp. Jason Isaacs brillerer i rollen som Lorca – charmerende kæk og fandenivoldsk. Doug Jones, som har spillet flere af filmhistoriens mest mindeværdige monstre (faunen i "Pans labyrint", havuhyret i "The Shape of Water"), er igen iført adskillige lag makeup i rollen som det lettere paniske, pligttro rumvæsen Saru, og her får Jones for alvor tid og lov til at hive os helt ind under latex-lagene og både more og bevæge os.

Krigen afrundes hurtigt og kluntet, og den står derfor tilbage som et billigt påskud for skuddueller og rumskibsslag. Men inden da, midtvejs gennem sæsonen, finder serien sit fodfæste og leverer en række stærke episoder (tidsloop-afsnittet "Magic to Make the Sanest Man Go Mad" er en idérig og humoristisk genistreg), før Discovery drager ind i et grufuldt, parallelt univers og bliver dér i en lille håndfuld afsnit, hvor vi præsenteres for talrige twists og action, der overrasker positivt. Og til den tid har skuespillerne – både de førnævnte og resten – i dén grad vundet vores gunst. Så på trods af en ujævn start og en rodet slutning (som dog, prisværdigt, lægger op til et optimistisk toneskift) efterlades man med håbet om, at "Star Trek: Discovery" en dag kan stå mål med sine søskende.

BILLEDE & LYD

Hvert afsnit af serien havde et budget på godt 55 millioner kroner, hvilket gør "Star Trek: Discovery" til en af tv-historiens dyreste produktioner nogensinde. Og det kan mærkes på seriens gennemgående betagende billedside, der byder på smuk scenografi og computereffekter i særklasse. Og det hele ser fantastisk godt ud her på Blu-ray, hvor hvert eneste skud står skarpt, farverne er naturtro og fyldige, og ingen utilsigtet støj forekommer. DTS-HD Master Audio 5.1-lydsporene imponerer også, om end brugen af baghøjttalerne er en anelse konservativ. Man kunne godt have ønsket sig et mere livligt lydbillede med mere aktivitet i surround-højttalerne, men der er trods alt mange effektive panoreringer, og musikken og lydeffekterne har en pragtfuld pondus.

EKSTRAMATERIALE

I alt ti minidokumentarer er fordelt ud over udgivelsens fire BD-skiver. De varer tilsammen cirka 160 minutter og går tæt på seriens historiefortælling, skuespillerhold, makeup, kostumer, kulisser, musik, effekter og rekvisitter. Det er alt sammen meget velproduceret og informativt, men man savner dog lidt ærlig snak om seriens hårde fødsel og de konflikter bag kameraet, som kostede seriens skaber, Bryan Fuller, sit job som producer, før seriens første afsnit blev transmitteret. Derudover er her adskillige slettede/forlængede scener samt trailers til samtlige afsnit. Men hvorfor dælen er her ikke nogen trailer til sæson 2, der begynder i januar?

Star Trek: Discovery - Sæson 1 (Blu-ray)

Kommentarer

Star Trek: Discovery - Sæson 1 (Blu-ray)

  • ★★★★0

    Er der en forklaring på, hvorfor de Klingons ser sådan ud? Jeg gav hurtigt op. Den var slet ikke Star Trek, og heldigvis kom The Orville, der nemlig var præcis dét!

    davenport22-12-18 18:11

  • ★★★0

    Er der en forklaring på, hvorfor de Klingons ser sådan ud? Jeg gav hurtigt op. Den var slet ikke Star Trek, og heldigvis kom The Orville, der nemlig var præcis dét!

    Forklaringen udebliver - men måske de undervejs disker op med en à la i “Enterprise”, hvor de slog fast, hvorfor klingons ikke havde bulede pander i 60’er-serien, hvilket jo ellers naturligvis bare var en makeup-ting :) men i trailers til den næste sæson ser man, at de i det mindste også har hår igen!

    Jeg har stadig Orville til gode (vanvittigt, at den kun udkommer på dvd!), men jeg vil alligevel foreslå at give den endnu en chance, René! Alle Trek-serierne, undtagen den oprindelige, kom skidt fra start, og den bliver klart bedre og så absolut mere “trekkish” løbende, og trailerne til sæson 2 er lovende. Mere end trailerne til sæson 1 var. Måske du bare skal gå i krig med dén, når den starter til januar :) 

    The Insider22-12-18 18:25

  • ★★★★0

    Muligvis... Men Orville er på Viaplay, hvis du har den?

    davenport22-12-18 19:20

  • ★★★0

    Muligvis... Men Orville er på Viaplay, hvis du har den?

    Jeg har det underligt med at streame :) købte Netflix for udelukkende at se Discovery. Har praktisk talt ikke brugt det siden!

    The Insider22-12-18 19:27

  • ★★★★0

    Bare rolig... It won't kill you ;D 

    De 80 kr. for en måneds Viaplay er fanme godt givet ud på den serie. Jeg lover dig, at du er total solgt. Du vil ikke kunne stoppe! For helvede... Vil du låne mit log-in? Så PM mig på FB..

    davenport22-12-18 19:54

  • ★★0

    Ellers en skam jeg havde 2 måneders gratis Viaply, som jeg forærede væk for et par dage siden, noget Viaplay ville have jeg skulle forære væk som en slags julegave.

    MOVIE100022-12-18 20:08

  • ★★★★0

    Franchisens positive fremtidsvision, der altid har fået "Star Trek" til at skille sig ud i et ocean af dystopier, føles mere fjern end nogensinde i 2018. 

    Det er egentlig meget ironisk, at Star Trek i sit forsøg på at være en "anderledes" Star Trek bliver helt ligesom de andre generiske sci-fi-serier (og dermed ret uinteressant).

    Jeg kunne i hvert fald også mærke efter et par afsnit, at jeg så hellere kunne have snuppet et gensyn med Battlestar Galactica-remaket, som i alt sin dysterhed i det mindste mestrede komplekse karakterer, politiske intriger og mysterier (i hvert fald i de første sæsoner). Discovery føltes mere overfladisk, lidt sådan Joss Whedon-agtig, men uden humor og charme... Fangede mig overhovedet ikke. 4 stjerner virker gavmildt, medmindre den virkelig modnede senere i sæsonen. 

    Riqon23-12-18 00:03

  • ★★★0

    Man kan vist få 2 ugers Viaplay gratis:

    checkout.viaplay.dk/register/116618

    Rasmus Drews23-12-18 11:36

  • ★★★★0

    Jeg så første episode og fandt den ganske enkelt så uinteressant at jeg aldrig fik set videre. 

    T. Nielsen23-12-18 11:45

  • ★★★0

    Det er egentlig meget ironisk, at Star Trek i sit forsøg på at være en "anderledes" Star Trek bliver helt ligesom de andre generiske sci-fi-serier (og dermed ret uinteressant).

    Jeg kunne i hvert fald også mærke efter et par afsnit, at jeg så hellere kunne have snuppet et gensyn med Battlestar Galactica-remaket, som i alt sin dysterhed i det mindste mestrede komplekse karakterer, politiske intriger og mysterier (i hvert fald i de første sæsoner). Discovery føltes mere overfladisk, lidt sådan Joss Whedon-agtig, men uden humor og charme... Fangede mig overhovedet ikke. 4 stjerner virker gavmildt, medmindre den virkelig modnede senere i sæsonen. 

    Den modner så absolut! :-) Netop fra 4. afsnit begynder den at komme op i omdrejninger, og særligt afsnit 6, "Lethe" (som er skrevet af en af nyere Treks bedste forfattere, Joe Menosky), og det efterfølgende afsnit, "Magic to Make the Sanest Man Go Mad" (tidsloop-episoden) er decideret fremragende i min optik. Derefter holder serien sig på et realtivt højt kvalitetsniveau i en håndfuld episoder, før den så daler igen helt til slut.

    The Insider23-12-18 11:53

  • 0

    Jeg var også meget kritisk i starten, men syntes også den går hen og bliver ret god efter man er kommet over de første par afsnit. Noget af det har undret i starten, bliver forklaret i nogle af de senere afsnit.
    Hvad angår de klingons, så syntes jeg også det er synd, at de har gjort dem til sådan nogle lidt vattede vampyrtingester. Kan ikke se hvordan det kan forklares? Vi ved jo at Kahless selv, lignede klingons som vi kender dem, fordi man før har klonet ham (TNG 6x23: Rightful Heir) 

    Ser bestemt frem til sæson 1 med store forventninger. Bare ærgerligt der skal gå så lang tid.

    Hvad angår Orville, så er det for useriøst og for meget komedie for mig. Jeg orkede ikke at se særlig meget af den.

    Forklaringen udebliver - men måske de undervejs disker op med en à la i “Enterprise”, hvor de slog fast, hvorfor klingons ikke havde bulede pander i 60’er-serien, hvilket jo ellers naturligvis bare var en makeup-ting :) men i trailers til den næste sæson ser man, at de i det mindste også har hår igen!

    Den forklaring kan jeg ikke huske. Hvad går den ud på?

    Aranyhajú Nyárszépe23-12-18 12:28

  • ★★★1

    Hvad angår de klingons, så syntes jeg også det er synd, at de har gjort dem til sådan nogle lidt vattede vampyrtingester. Kan ikke se hvordan det kan forklares? Vi ved jo at Kahless selv, lignede klingons som vi kender dem, fordi man før har klonet ham (TNG 6x23: Rightful Heir) 

    Jeg var derfor også ærgerlig over, at man ikke havde haft nogle "klassiske" klingons med her og der undervejs - fx da T'Kuvma taler til de forskellige huse i det første afsnit. Så kunne man have hævdet, at der er flere forskellige "underracer", som vi bare ikke har mødt i de andre føljetoner. Too late now!

    Den forklaring kan jeg ikke huske. Hvad går den ud på?

    Klingonske videnskabsmænd eksperimenterer med DNA fra genmanipulerede supermænd som Khan, men eksperimenterer slår fejl, og en art influenza kommer ind i billedet og spreder sig gennem klingonernes imperium og giver klingonerne menneskelige træk - såsom netop en flad pande :-) Lidt fjollet, men også ret opfindsomt. Mere kan læses her: memory-alpha.wikia.com/wiki/Klingon_augment_virus

    The Insider23-12-18 13:18

  • 1

    "Magic to Make the Sanest Man Go Mad" (tidsloop-episoden) er decideret fremragende i min optik.

    Seconded. Rainn Wilson er fremragende deri.

    Steffan Rasmussen23-12-18 16:29

  • ★★★1

    Jeg synes, Discovery er rigtig god. 8/10 herfra.

    Jovist, så er den ret anderledes, men det rører mig ikke. Måske fordi jeg ikke har noget nostalgisk forhold til Star Trek, så gør det mig ikke noget, at det er anderledes. 

    Guldager23-12-18 17:12

  • 1

    Jeg har også været fint underholdt af serien og glæder mig til at se hvad sæson 2 byder på.

    Tiany23-12-18 22:04

  • ★★★0

    Seconded. Rainn Wilson er fremragende deri.

    Oh yes! Glæder mig til at se mere til ham :-) Hvilket minder mig om, at jeg ikke har fået set de der "Star Trek Shorts"-kortfilm, som er blevet lanceret af CBS i USA de seneste måneder (dog ikke på Netflix endnu, øv!), og som har fået virkelig gode anmeldelser. Den næste, og vistnok sidste af dem, fokuserer på Mudd.

    The Insider25-12-18 02:36

  • 0

    Oh yes! Glæder mig til at se mere til ham :-) Hvilket minder mig om, at jeg ikke har fået set de der "Star Trek Shorts"-kortfilm, som er blevet lanceret af CBS i USA de seneste måneder (dog ikke på Netflix endnu, øv!), og som har fået virkelig gode anmeldelser. Den næste, og vistnok sidste af dem, fokuserer på Mudd.

    Kan anbefale James Gunns Super med Rainn Wilson og Ellen Page. 

    Steffan Rasmussen25-12-18 08:51

  • ★★★0

    Kan anbefale James Gunns Super med Rainn Wilson og Ellen Page. 

    Det er faktisk for dårligt, at jeg endnu ikke har fået den set! Tak for at minde mig om det - den må være mit nytårsforsæt :-)

    The Insider25-12-18 22:13

  • ★★★★1

    Ahem... Orville først! Nu skal du ikke tage munden for fuld!

    davenport25-12-18 22:14

  • ★★★0

    Ahem... Orville først! Nu skal du ikke tage munden for fuld!

    Aye, aye, captain! :-D

    The Insider25-12-18 23:24

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen