Brugeranmeldelse: Airport (1970)

Det er ugebladsmelodrama og sine steder ret corny og lettere klodset iscenesat.

Burt Lancaster betegnede efter sigende denne film som en gang lort, han kun havde medvirket i for at få lov til at lave et par andre film, der havde mere kunstnerisk tyngde. Han spiller måske også derefter, uden at det skal forstås, som han spiller som lort. Hans karisma fornægter sig i hvert fald ikke, så han er stadig med til at kaste stjernestøv over denne katastrofefilm, der satte gang i en bølge af sådanne film i genren, men det er absolut uden at anstrenge sig.

Lancaster kan på en måde også have ret – det er ugebladsmelodrama og sine steder ret corny og lettere klodset iscenesat. Dramatikken er næsten til at overse. Med en spilletid på over to timer er der lange perioder, hvor filmen er mere fornøjelig eller direkte hyggelig, end den er egentlig spændende. Kun i overraskende få øjeblikke melder det seriøse sig for alvor. Så forventer man en dramatisk actionbasker i genren, så skuffes man stort.

Men filmen fungerer i kraft af dens skuespillere og deres evne til at levere selv de mest platte og sjove replikker med legende lethed og tæft. Som når Lancaster igennem telefonen forsøger at lokke sin bedste medarbejder, spillet af altid seværdige George Kennedy, på job i lufthavnen, hvor der er problemer. Lancaster smigrer ham stort, og Kennedy svarer, "Hold the whipped cream; I just had dessert". Eller Dean Martin, der spiller en anden stor rolle, efter at være blevet afvist af sin unge elskerinde: "You get me up to full throttle then throw me into reverse. You could damage my engine that way."

Dean Martin betegnede i øvrigt sin rolle som en af hans favoritter. Jeg ved ikke helt hvorfor, men måske fordi han får lov til at spille så blød, menneskelig og sårbar, når facaden ryger af i løbet af filmen? Hans bedste rolle er så stadig i "Rio Bravo".

Mest alvorsfuldt og i øvrigt rørende og godt spillende er Van Heflin, i hvad der skulle blive hans sidste biograffilm, i et all-star cast af store og mindre stjerner.

Man forstår egentlig godt, hvorfor denne underholdende sag har været så oplagt som spooffilm med "Airplane". "Airport" er flere steder i sig selv næsten parodisk underholdende. Men uanset, så fænger den fra start til slut.

Airport (1970)

Brugeranmeldelser udvælges blandt brugernes anmeldelser i forummet og redigeres ikke af Moovy.

Kommentarer

Airport (1970)

  • ★★★★0

    Dengang i 1970 satte man pris på katastrofefilm - filmen fik 10(!) Oscar-nomineringer, inkl. for Bedste film (de øvrige var: "Five Easy Pieces", "Love Story", "M*A*S*H" og "Patton" (vinderen)).

    Den vandt én - Bedste kvindelige birolle.

    Selv ligger jeg på 5/10.

    Rasmus Drews30-10-19 19:40

Gå til forum-oversigtLog ind for at deltage i diskussionen